Lukáš Král

Lukáš Král

Autor

Redaktor, koordinátor filmového serveru.

Narozen 2. května 1982 v Praze.

Vyznavač komedií, dramat, hudebních, životopisných děl, dokumentů, klasik i obskurnějších filmových žánrů. Ve filmech rád hledá historické a mezioborové souvislosti.

"You are innocent, when You dream." (z filmu Smoke)


Články autora

  1. Zack Snyder může natočit brutální homoerotický akčňák o Alexandru Velikém
    Filmy7. 12. 2023
    Zack Snyder může natočit brutální homoerotický akčňák o Alexandru Velikém

    Nyní 57letý režisér, scenárista a producent Zack Snyder debutoval v roce 2004 zombie remakem Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead). Hned jeho druhý celovečerák, grafickým románem Franka Millera inspirovaný titul 300: Bitva u Thermopyl, autorovi zajistil výjimečnost. Snyder se volně inspiroval historií, používal zatraceně natahované zpomalovačky, jednotlivé obrazy barevně výrazně stylizoval a rytmizoval v duchu komiksu, liboval si v rozvleklém tempu a v symbolech.

  2. Režisér hitu K zemi hleď! zařízl projekt s Robertem Pattinsonem v roli sériového vraha
    Filmy6. 12. 2023
    Režisér hitu K zemi hleď! zařízl projekt s Robertem Pattinsonem v roli sériového vraha

    Autor netflixovského hitu K zemi hleď! (Don't Look Up) Adam McKay pro streamovacího giganta připravoval hvězdně obsazené drama Average Height, Average Build. Kromě Roberta Pattinsona si v něm měli zahrát hvězdní herci Robert Downey jr. a Amy Adams. McKay však práci na projektu ukončil. Proč?

  3. Vejdělkova komedie Aristokratka ve varu má finální trailer. Deniska to v něm roztáčí
    Filmy6. 12. 2023
    Vejdělkova komedie Aristokratka ve varu má finální trailer. Deniska to v něm roztáčí

    Hitmaker Jiří Vejdělek začal svou kariéru populárního autora debutem Účastníci zájezdu z roku 2006. Už tehdy přistoupil k adaptaci knižního bestselleru a nejinak je tomu i v případě dokončované novinky, komedie Aristokratka ve varu. Ta je dílem spisovatele Evžena Bočka a nyní se připomíná finální upoutávkou.

  4. Deadpool 3 představuje nové fotky, pejska lízala a utrženou hlavu
    Filmy6. 12. 2023
    Deadpool 3 představuje nové fotky, pejska lízala a utrženou hlavu

    Realizace třetího Deadpoola (Deadpool 3) se dává do pohybu a fanoušci jsou natěšení. Marvel se nemůže vyhrabat z průměrnosti a kdo jiný by to mohl změnit než nekompromisní a neurvalý Deadpool s tváří Ryana Reynoldse? Studio představilo nové fotky z natáčení a média spekulují, koho nového se kromě Wolverina v podání Hugha Jackmana ve filmu dočkáme.

  5. Druhá Duna na působivých charakterových plakátech. První diváci viděli deset minut filmu
    Filmy5. 12. 2023
    Druhá Duna na působivých charakterových plakátech. První diváci viděli deset minut filmu

    Druhá Duna (Dune 2) Denise Villeneuva se v tuzemských kinech nakonec objeví 29. února příštího roku. Čekání na pokračování sci-fi snímku natočeného podle slavné knižní předlohy Franka Herberta si můžete zkrátit pohledem na charakterové plakáty. Studio Warner Bros. jich uvolnilo hned jedenáct, najdete na nich řadu tváří známých z jedničky i několik nových hvězdných herců.

  6. Top kina ČR: Divácky slabý víkend, opět vítězný Napoleon a neviditelný hit Godzilla
    Filmy4. 12. 2023
    Top kina ČR: Divácky slabý víkend, opět vítězný Napoleon a neviditelný hit Godzilla

    Nejen kvůli adventu, ale i z důvodu sněhové kalamity přitáhli kinaři na nejnavštěvovanější dvacítku filmů jen necelých 95 tisíc platících diváků a divaček. Prvenství drží Napoleon Ridleyho Scotta, za nímž se umístila nová disneyovka Přání (Wish).

  7. Na Filmasii dorazí uznávaná hongkongská autorka, zoufalé pašeračky a 69letý Godzilla
    Festivaly a ceny2. 12. 2023
    Na Filmasii dorazí uznávaná hongkongská autorka, zoufalé pašeračky a 69letý Godzilla

    Srdcem 19. ročníku festivalu asijských filmů Filmasia bude uznávaná hongkongská režisérka Ann Hui. Zásadní filmařka nesmazatelně spojená s hongkongskou novou vlnou Prahu navštíví poprvé, na festivalu uvede své čtyři filmy a povede master class. Filmasia uvede také dvě jihokorejské novinky, česko-čínskou koprodukci a oslavovat bude též ikonického Godzillu.

  8. VOD tipy: Hororová duchařina s Herculem Poirotem a šokující vztah s nezletilým
    VOD1. 12. 2023
    VOD tipy: Hororová duchařina s Herculem Poirotem a šokující vztah s nezletilým

    Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

  9. Oheň, agresivní rasa a prosinec 2025. Cameron se rozhovořil o třetím Avatarovi
    Filmy1. 12. 2023
    Oheň, agresivní rasa a prosinec 2025. Cameron se rozhovořil o třetím Avatarovi

    Avatar: The Way of Water měl premiéru v prosinci loňského roku a celosvětově utržil 2 miliardy 320 milionů dolarů, což z akční fantasy Jamese Camerona činí třetí komerčně nejúspěšnější titul všech dob po Avengers: Endgame a prvním Avatarovi. Kdy se nakonec pokračování The Way of Water podívá do kin? Napoví aktuální vyjádření Jamese Camerona.

  10. Seriál King and Conqueror připomene Viléma Dobyvatele. Ztvární ho hvězda Hry o trůny
    Seriály1. 12. 2023
    Seriál King and Conqueror připomene Viléma Dobyvatele. Ztvární ho hvězda Hry o trůny

    Nikolaj Coster-Waldau, hvězda seriálu Hra o trůny, se představí v dalším historickém dramatu. Spolu s Jamesem Nortonem (Černé zrcadlo, Malé ženy, Happy Valley) si zahrají v seriálu King and Conqueror (Král a dobyvatel), který vznikne v produkci severoamerické televize CBS.

  11. Top kina ČR: Žebříček ovládl Napoleonův pád. O druhé místo byla tlačenice
    Filmy27. 11. 2023
    Top kina ČR: Žebříček ovládl Napoleonův pád. O druhé místo byla tlačenice

    Uplynulý víkend měl jednoznačného diváckého favorita, historického Napoleona od veterána Ridleyho Scotta, který sice vznikl pod hlavičkou streamovací platformy Apple TV+, ale vzhledem k tvůrci a oscarovým ambicím dostal místo též v kinech po celém světě. O druhé až čtvrté místo žebříčku tržeb a návštěvnosti českých kin se přetahovali třetí Trollové (Trolls Band Together), nové Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (The Ballad of Songbirds and Snakes) a Vachlerovo Tajemství a smysl života (The Meaning and Mystery of Life).

  12. Sportovní drama Nyad vypráví o dětském traumatu, nelítostném oceánu a nezdolné víře
    Filmy26. 11. 2023
    Sportovní drama Nyad vypráví o dětském traumatu, nelítostném oceánu a nezdolné víře

    Na Netflixu je v první desítce biografické drama Nyad pojednávající o skutečné vytrvalostní plavkyni Dianě Nyad, která v 64 letech uplavala 165 kilometrů mezi Kubou a floridským ostrovem Key West. Nebezpečná mise trvala 53 hodiny, ve výsledku však 35 let, které mezi jednotlivými pokusy o zdolání této mimořádné mety v životě plavkyně uplynuly.

  13. Adrenalinové natáčení v ulicích Prahy je u konce. 48 Hour Film Project představí vítěze
    Festivaly a ceny26. 11. 2023
    Adrenalinové natáčení v ulicích Prahy je u konce. 48 Hour Film Project představí vítěze

    V prostorách Los Atelieros na pražském Strahově budou v neděli 3. prosince promítány snímky letošního kola soutěže 48 Hour Film Project Praha. Těm nejlepším v několika kategoriích poté budou uděleny ceny. Letošního ročníku filmařské soutěže, kdy musí filmařské štáby za dva dny odevzdat realizovaný snímek, se zúčastnilo šestnáct týmů. Po skončení Awards Ceremony završí slavnostní večer afterparty přímo v ateliérech. Vstupenky jsou v předprodeji na webu 48 Hour Film Project, k dispozici budou i na místě.

  14. VOD tipy: Hra na oliheň jako reality TV a animák Leo s Adamem Sandlerem
    VOD24. 11. 2023
    VOD tipy: Hra na oliheň jako reality TV a animák Leo s Adamem Sandlerem

    Každý týden vám představíme několik filmových a seriálových titulů, které najdete na některé ze streamovacích platforem dostupných v Česku. Zohledníme přitom mezinárodní giganty i lokální hráče, akční filmy i festivalovou produkci. Kromě článku nabízíme i videoverzi VOD tipů, kterou provází youtuber Medojed.

  15. Krvavý Johann bude béčko plné upírů, zombií a porna. Filmaři se inspirovali Kotletou a Sněgoňovou
    Filmy23. 11. 2023
    Krvavý Johann bude béčko plné upírů, zombií a porna. Filmaři se inspirovali Kotletou a Sněgoňovou

    V lednu příštího roku zamíří do kin Krvavý Johann, mix klasiky, hororu a černého záhrobního humoru. Celovečerní režijní debut Jakuba Krumpocha oživí postavu Johanna Fausta, který se probouzí z temnoty a mstí se v ulicích současné Prahy. Publikum dle tvůrců čeká zombie apokalypsa plná čarovných sil, mutantů a upírek ze strip klubů. Můžete se podívat na první upoutávku.