Mojmír Sedláček

Mojmír Sedláček

Autor
Vystudoval mediální studia a psychologii, o filmech píše od roku 2014. Zajímá se o českou tvorbu a současný evropský art. Prošel redakcemi webů TV Prima, MovieZone.cz, Studenta.cz a časopisy Psychologie dnes či Svět filmu. O filmových novinkách občas mluvil na Aktuálně.cz, v různých pozicích pracuje i pro MFF Karlovy Vary a Letní filmovou školu Uherské Hradiště. Je členem Sdružení českých filmových kritiků.

Články autora

  1. Hvězda série Rychle a zběsile se málem stala Supermanem. Balík peněz však odmítla
    Téma21. 1. 2024
    Hvězda série Rychle a zběsile se málem stala Supermanem. Balík peněz však odmítla

    Nedávno uplynulo deset od tragické a předčasné smrti herce Paula Walkera. Populární Brian O’Conner ze série Rychle a zběsile (The Fast and the Furious) totiž 30. listopadu 2013 zahynul při autonehodě. Tehdy čtyřicetiletý herec se však málem zapsal do dějin filmu i jinou významnou rolí.

  2. První recenze na Griseldu chválí nečekané obsazení narkobaronky. Dál už je to horší
    Seriály19. 1. 2024
    První recenze na Griseldu chválí nečekané obsazení narkobaronky. Dál už je to horší

    Šestidílný seriál Griselda se na Netflixu objeví 25. ledna, už teď se ale objevily první zámořské a britské recenze. Můžeme se tedy takto zprostředkovaně podívat, jak tato kriminální biografie pojednávající o nechvalně známé mafiánce Griseldě Blanco, dopadla.

  3. Pretty Woman měla vypadat úplně jinak. Thriller o násilníkovi a feťačce však neprošel
    Filmy18. 1. 2024
    Pretty Woman měla vypadat úplně jinak. Thriller o násilníkovi a feťačce však neprošel

    Pretty Woman z roku 1990 patří nejen k často zmiňovaným vánočním filmům, ale hlavně k největším klasikám žánru romantických komedií. Jde o až pohádkový příběh o mazané, leč dobrosrdečné prostitutce Vivian (Julia Roberts), která se zamiluje do úspěšného byznysmena Edwarda (Richard Gere). Navzdory třídním i kulturním rozdílům si k sobě dvojice najde cestu a přes řadu patálií se dobere až k happy endu. Původně však měl snímek vypadat o poznání jinak a milovníci tradičních romantických komedií by z něj příliš nadšení nebyli.

  4. Tatér z Osvětimi představuje první fotky. Ukazují tragickou lásku i hereckou legendu
    Seriály18. 1. 2024
    Tatér z Osvětimi představuje první fotky. Ukazují tragickou lásku i hereckou legendu

    Pomalu se přiblížila premiéra vyhlíženého seriálu Tatér z Osvětimi (The Tattooist of Auschwitz), a tak se objevila i první sada fotek. Mezinárodní koprodukce zahrnující Velkou Británii, Itálii, Austrálii a USA láká hlavně na jméno legendárního Harveyho Keitela, měla by však nabídnout i jímavý příběh hluboké lásky v těch nejhorších myslitelných podmínkách.

  5. Na vlnách Jadranu se utopila logika i dobrý vkus. Kriminální telenovelu nespasí ani moře
    Recenze17. 1. 2024
    Na vlnách Jadranu se utopila logika i dobrý vkus. Kriminální telenovelu nespasí ani moře

    „To je lepší než Mácháč,“ zasní se postava ztvárněná Adamem Ernestem při pohledu na moře a jde o jednu z nemnoha zdařilých podvratností v seriálu televize Prima s názvem Na vlnách Jadranu. Ernest si totiž zahrál jednu z hlavních postav v hrubozrnné komedii Párty Hárder: Summer Massacre (2022), jejíž (anti)hrdinové hledali štěstí právě na břehu Máchova jezera. Primácká novinka, kterou je možné už nějakou dobu zhlédnout na platformě prima+ a od minulé středy si ji mohou užívat i televizní diváci, však odvážným či jakkoli originálním dílem rozhodně není.

  6. Dolph Lundgren prozradil, jak to aktuálně vypadá s filmem o Ivanu Dragovi. Kde je problém?
    Filmy17. 1. 2024
    Dolph Lundgren prozradil, jak to aktuálně vypadá s filmem o Ivanu Dragovi. Kde je problém?

    O Dolphu Lundgrenovi jsme se loni dozvěděli smutnou zprávu, že už řadu let bojuje s rakovinou ledvin. Koncem roku však přišla výrazně šťastnější zpráva, že se švédská legenda akčního žánru chystá uvést svůj dlouho připravovaný thriller Wanted Man. Přesto ale většinu z nás zajímá především to, zdali se Lundgren ještě vrátí jako Ivan Drago ze série o Rockym.

  7. Krutý vrah, mrzutý policajt a kritik Bergmana. Tenhle film byl první severskou kriminálkou
    Téma17. 1. 2024
    Krutý vrah, mrzutý policajt a kritik Bergmana. Tenhle film byl první severskou kriminálkou

    Kde se vzal fenomén severských krimi, v nichž nejde ani tak o geniální dedukční schopnosti vyšetřovatelů, jako spíše o povzdechnutí nad nevyřešitelným zlem v jádru lidské společnosti? V těchto dnech máte možnost si v kinech připomenout jeden z etalonů tohoto značně temného žánru.

  8. Zapadlé drama plné erotiky s Jackem Nicholsonem se dostalo až před soud. A změnilo dějiny
    Filmy15. 1. 2024
    Zapadlé drama plné erotiky s Jackem Nicholsonem se dostalo až před soud. A změnilo dějiny

    Přestože Jack Nicholson už více než dekádu žádný film nenatočil, jeho filmografie přesto zůstává jednou z nejsilnějších všech dob. Za pozornost v ní stojí i leckteré menší snímky, jež sice nedosahují popularity Přeletu nad kukaččím hnízdem (One Flew Over the Cuckoo's Nest), Osvícení (The Shining) či Čínské čtvrti (Chinatown), přesto je provází velmi zajímavá historie.

  9. Už víme, kdy půjde do kin životopis Michaela Jacksona. V čem připomene Bohemian Rhapsody?
    Filmy15. 1. 2024
    Už víme, kdy půjde do kin životopis Michaela Jacksona. V čem připomene Bohemian Rhapsody?

    Byla to jen otázka času, a i tak to trvalo déle, než by leckdo čekal. Začátkem loňského roku se však konečně objevily přesnější informace o chystaném životopisném snímku nepojednávajícím o nikom menším než o Michaelu Jacksonovi. Nyní se objevila i informace, kdy se můžeme těšit na premiéru. Film s nekomplikovaným názvem Michael se v zámořských kinech objeví 18. dubna 2025.

  10. Co nevíte o Smrtonosné pasti 2. Režisér vzpomínal na Scorseseho i hrůzostrašný výbuch
    Filmy13. 1. 2024
    Co nevíte o Smrtonosné pasti 2. Režisér vzpomínal na Scorseseho i hrůzostrašný výbuch

    Druhá Smrtonosná past (Die Hard 2: Die Harder) sice nedosahuje kvalit prvního dílu, přesto se jedná o bezproblémově důstojné pokračování. Více než dvojnásobný rozpočet je na něm vidět, a i když lze některé příběhové prvky kritizovat, dobové recenze reagovaly vcelku pozitivně a publikum v kinech ještě víc. Je tudíž na místě, abychom si i v chladných lednových dnech o tomto nestandardním vánočním filmu připomněli pár zajímavostí.

  11. Režisér Gremlinů si měl vystřelit ze žraloků. Parodie na Čelisti však nakonec nevznikla
    Filmy13. 1. 2024
    Režisér Gremlinů si měl vystřelit ze žraloků. Parodie na Čelisti však nakonec nevznikla

    O důležitosti Spielbergových Čelistí nemá smysl pochybovat. Thriller z roku 1975 se stal prvním letním blockbusterem a založil jednu z nejpůsobivějších hollywoodských tradic. Není proto překvapením, že se krátce po masivním komerčním úspěchu filmu začalo mluvit o pokračování. To se o tři roky později skutečně dostalo do kin, a přestože Spielbergova absence byla na výsledku znát, návrat Roye Scheidera do hlavní role k velmi uspokojivým tržbám stačil.

  12. Nablito v alejích a divočák se šípkovou. Nebo se zelím? Slavnosti sněženek baví už 40 let
    Filmy10. 1. 2024
    Nablito v alejích a divočák se šípkovou. Nebo se zelím? Slavnosti sněženek baví už 40 let

    Přestože bývá u Slavností sněženek, jedné z našich nejpopulárnějších hořkých komedií, běžně uváděn rok 1983, do kin se snímek Jiřího Menzela dostal 1. ledna 1984. Před pár dny jsme tedy oslavili 40. výročí filmu, který s hrabalovskou poetikou pracuje uctivě a citlivě, přesto poněkud nevyrovnaně.

  13. Hvězda Euforie si zahraje nové Frankensteinovo monstrum. Natočí ho oscarový režisér
    Filmy9. 1. 2024
    Hvězda Euforie si zahraje nové Frankensteinovo monstrum. Natočí ho oscarový režisér

    V těchto dnech je o Jacobovi Elordim hodně slyšet. Šestadvacetiletý australský herec se totiž těsně před Vánoci objevil na platformě Amazon Prime ve stylové satiře Saltburn. Nedlouho předtím v amerických kinech premiérovalo životopisné drama Priscilla, v němž si zahrál samotného krále rokenrolu. Navíc je známý i ze seriálu Euforie (Euphoria). A nyní o něm slyšíme znovu, i když jej čeká poněkud méně fešácká role.

  14. Krvavý Johann láme vazy a z prostitutek dělá upíry. Český brakový horor připomíná Choking Hazard
    Recenze9. 1. 2024
    Krvavý Johann láme vazy a z prostitutek dělá upíry. Český brakový horor připomíná Choking Hazard

    Naprostá většina recenzí Krvavého Johanna pravděpodobně zmíní totéž – uznalé pokývání za odvahu natočit kombinaci hororu a komedie. Není divu, že kromě ojedinělých výstřelů jako nedávného Přišla v noci či tvorby Andyho Fehu (Shoky & Morthy: Poslední velká akce, Nenasytná Tiffany) nezbývá nic jiného, než se neustále odkazovat na veskrze průměrný, svou agresivní nekonformností však i po dvou dekádách nezapomenutý Choking Hazard. Jenže body za snahu samy o sobě stačí sotva k tomu, aby výsledek atakoval pásmo průměru.

  15. Je děsivější lekačková klasika, nebo malý nezávislý horor? Odpověď zná věda
    Téma8. 1. 2024
    Je děsivější lekačková klasika, nebo malý nezávislý horor? Odpověď zná věda

    Už několik let se pravidelně dozvídáme, které horory jsou nejděsivější. Britská společnost MoneySuperMarket Broadband (dříve Broadband Choices), běžně se zaměřující na finanční a technologické služby, totiž v roce 2020 sponzorovala projekt Science of Scare (tedy Věda o strachu), jenž se snažil experimentálně určit ty nejhrůzostrašnější filmové horory.