Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Nejlepší film roku dle kritiků, Zabijáci rozkvetlého měsíce s DiCapriem, je online
    Filmy5. 12. 2023
    Nejlepší film roku dle kritiků, Zabijáci rozkvetlého měsíce s DiCapriem, je online

    Nejlepší film roku 2023 dle sdružení New York Film Critics Circle, historické drama Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) o vraždách původních amerických obyvatel vlastnících rozsáhlé pozemky s ropou, je od 5. prosince dostupný na prémiových VOD službách včetně iTunes, kde poplatek činí 329 Kč. Hybridní produkce Paramount Pictures a Applu posléze vyjde také na Apple TV+, kde bude dostupná pro všechny předplatitele.

  2. Chuck Norris ukončil herecký důchod. První zákulisní fotky z akčňáku, kde namlátí mimozemšťanům
    Filmy5. 12. 2023
    Chuck Norris ukončil herecký důchod. První zákulisní fotky z akčňáku, kde namlátí mimozemšťanům

    Hollywoodský herec, legenda bojových umění a televizní texaský ranger s pověstí nadčlověka si po víc než deseti letech připíše filmovou úlohu. Třiaosmdesátiletý Chuck Norris na svém Facebooku zveřejnil první tři zákulisní fotografie z připravované akční sci-fi Agent Recon, v níž se spolu s několika dalšími hrdiny postaví mimozemské invazi v Novém Mexiku. Naposledy si přitom zahrál roku 2012 ve Stalloneho meetingu akčních hvězd Expendables: Postradatelní 2 (The Expendables 2). Od té doby Norris existuje jako legenda a vděčný terč anekdot, jež poukazují na jeho nadpřirozené schopnosti.

  3. Noční krajina pohltí všechny. Čtvrtá série Temného případu s Jodie Foster ve finální ukázce
    Seriály5. 12. 2023
    Noční krajina pohltí všechny. Čtvrtá série Temného případu s Jodie Foster ve finální ukázce

    Pod věčným aljašským ledem se skrývá dlouho pohřbená pravda a zřejmě také osm vědců tamní výzkumné stanice, kteří beze stopy zmizeli. Spletitý případ uprostřed temné noční krajiny musí rozplést detektivky Liz Danvers (Jodie Foster) a Evangeline Navarro (Kali Reis), mezi nimiž to však vře. Čtvrtá série oblíbeného kriminálního pořadu HBO Temný případ (True Detective) s podtitulem Noční krajina, která bude vycházet od 14. ledna rovnou dekádu po premiéře první řady s Woodym Harrelsonem a Matthem McConaugheym, dostává finální upoutávku plnou paranoie, napětí, osobních mindráků a vražd.

  4. Nadčasoví Indiana Jones a Harrison Ford. Zábavný dokument odhaluje zrod filmových legend
    Recenze5. 12. 2023
    Nadčasoví Indiana Jones a Harrison Ford. Zábavný dokument odhaluje zrod filmových legend

    Indiana Jones patří k nejmilovanějším fiktivním postavám kinematografie. Ať už s ním studio Lucasfilm do budoucna naloží jakkoli, role zarputilého archeologa zůstane spjatá s nyní jednaosmdesátiletým Harrisonem Fordem, jenž hrdinu s bičem a koženou brašnou ztvárnil v pěti celovečerních filmech v rozmezí dvaačtyřiceti let. Dokumentární snímek Timeless Heroes: Indiana Jones and Harrison Ford, který zatím vyšel na Disney+ pouze v zahraničí, přibližuje kariéru a odkaz slavného herce. Forda možná známe také jako Hana Sola, Ricka Deckarda nebo Richarda Kimbla, avšak on sám si nejvíc váží retro dobrodruha zhmotněného Georgem Lucasem a Stevenem Spielbergem.

  5. CGI kam se podíváš. Godzilla běží s Kongem po boku v nejrevolučnějším monster filmu
    Filmy4. 12. 2023
    CGI kam se podíváš. Godzilla běží s Kongem po boku v nejrevolučnějším monster filmu

    Hollywoodská MonsterVerse sága se 11. dubna příštího roku rozroste o další celovečerní epiku s názvem Godzilla x Kong: Nové impérium. Režisér Adam Wingard, jenž před dvěma lety dirigoval souboje prehistorických titánů v pandemickém hitu Godzilla vs. Kong, slibuje revolučně pohlcující vyprávění postavené na dlouhých nemluvných scénách a samozřejmě na tricích, které zhmotní fantastický podzemní svět plný nových hrozeb pro lidstvo i pro titulní monstra. Úvodní trailer sice nevyzrazuje zápletku, ale v prezentaci efektů a bájných bytostí jde rovnou k věci.

  6. Smrtelné zlo ochromí kina mnohem častěji. Bruce Campbell vidí budoucnost hororové legendy pozitivně
    Filmy4. 12. 2023
    Smrtelné zlo ochromí kina mnohem častěji. Bruce Campbell vidí budoucnost hororové legendy pozitivně

    Hororová série Lesní duch (Evil Dead) poprvé vyděsila publikum roku 1981, avšak letošní pátý celovečerní projekt s názvem Smrtelné zlo: Probuzení si v kinech vedl ze všech předchůdců zdaleka nejlépe. Čtení z pekelného svazku Necronomicon pořád umí rozpoutat krvavý a napínavý teror a podle producenta Bruce Campbella, jenž ztvárnil protagonistu Ashe v původní trilogii a v seriálu Ash vs Evil Dead, je čas diváky a divačky ochromovat hrůzou daleko častěji. Nové projekty by tudíž mohly mít premiéry pouze s dvouletým odstupem.

  7. Remake kultovního akčňáku Road House promítali na jachtě Bezosovi, do kin ho však poslat nechce
    Filmy3. 12. 2023
    Remake kultovního akčňáku Road House promítali na jachtě Bezosovi, do kin ho však poslat nechce

    Béčkový klenot Road House (1989) s Patrickem Swayzem dostává hvězdný remake, v němž si v režii Douga Limana (Agent bez minulosti, Na hraně zítřka) poměří svalstvo Jake Gyllenhaal i herecky debutující zápasník UFC Conor McGregor. Příběh o muži, jenž ze zápasnické klece přešel jako vyhazovač do floridského baru plného mafiánů a nekalých praktik, měl v průběhu příštího roku zamířit do kin. Šéfka Amazon Studios Jennifer Salke ovšem po zákulisních bitvách s producentem Joelem Silverem rozhodla o přímém uvedení na streamu. Naštvaným tvůrcům prý nepomohly ani pozitivní testovací projekce, ani soukromé přesvědčovací promítání na jachtě Jeffa Bezose.

  8. Chystá se film o mladém Donaldu Trumpovi. Zahraje si jej hrdina z Avengers
    Filmy1. 12. 2023
    Chystá se film o mladém Donaldu Trumpovi. Zahraje si jej hrdina z Avengers

    Donald Trump je pojem, který už v Hollywoodu ignorovat nemohou. Jeden z nejkontroverznějších prezidentů USA, známý podnikatel a člen bohaté dynastie kontrolující obchodní konglomerát The Trump Organization nastoupil do prezidentského úřadu ve svých sedmdesáti letech a momentálně čelí závažným právním žalobám. Jeho převážně podnikatelská minulost je však neméně pozoruhodná a právě na ni se zaměří nadcházející snímek The Apprentice od íránského režiséra Ali Abbasiho, v němž si Trumpa rozvíjejícího v 70. a 80. letech svůj byznys s nemovitostmi zahraje jednačtyřicetiletý Sebastian Stan.

  9. V pokračování mysteriózního thrilleru Černý telefon se Ethan Hawke vrátí jako děsivý únosce dětí
    Filmy1. 12. 2023
    V pokračování mysteriózního thrilleru Černý telefon se Ethan Hawke vrátí jako děsivý únosce dětí

    Jeden z nejzdařilejších hororů posledních let, mysteriózní Černý telefon od režiséra Scotta Derricksona (Sinister), bude pokračovat i se čtveřicí původních herců. Mrazivý příběh o zlověstném únosci dětí Grabberovi (Ethan Hawke), jenž bez zřetelných motivací zavírá a posléze vraždí cizí ratolesti ve svém zvukotěsném sklepě, vychválil i Stephen King. Snímek s rozpočtem kolem 17 milionů dolarů vydělal po celém světě 161 milion a patří k největším hitům hororového studia Blumhouse. Pro druhý díl, který do kin zamíří 26. června 2025, se kromě herců vrátí jako spoluscenárista také Derrickson.

  10. Čas na změnu? Z třinácti letošních filmů s rozpočtem přes 200 milionů dolarů neprodělal jen jediný
    Téma1. 12. 2023
    Čas na změnu? Z třinácti letošních filmů s rozpočtem přes 200 milionů dolarů neprodělal jen jediný

    Účetní velkých hollywoodských studií musí mít lejstra zmáčená vlastními slzami. Jejich šéfové stále častěji odklepávají megalomanské produkce s výrobní cenou přesahující 200 milionů dolarů, jen letos jich v kinech skončí čtrnáct. Z dosud uvedených třinácti však kasovní profit zaznamenal jediný snímek, a to třetí Strážci Galaxie s celosvětovými tržbami 845 milionů dolarů. Ostatní velké premiéry v čele s Disneyho remaky, sequely a komiksovými sériemi dostávají na frak a své obří náklady možná pokryjí až v letitém horizontu.

  11. Před 35 lety Seagal objevil pro Hollywood aikido. A okamžitě ze sebe udělal hvězdu
    Téma30. 11. 2023
    Před 35 lety Seagal objevil pro Hollywood aikido. A okamžitě ze sebe udělal hvězdu

    Steven Seagal byl na začátku devadesátých let žádanou akční hvězdou, ačkoli se před kameru poprvé postavil roku 1988 v akční krimi Nico (Above the Law). Na rozdíl od konkurentů jako Arnold Schwarzenegger či Sylvester Stallone, kteří se nejprve museli probíjet neperspektivními a rychle zapomenutými projekty, Seagalova první hollywoodská role byla hned hlavní a přitakávalo mu několik známých herců a hereček. Ačkoli nešlo o zásadní finanční úspěch, Nico nakopl kariéru později problémového herce a jako první hollywoodský film se zbavoval záporáků prostřednictvím aikida. Dnes večer si snímek můžete připomenout od 22:20 na Nova Cinema.

  12. Lidé rozhodli. Deset nejodpudivějších seriálových postav, jimž často přejeme bolestnou smrt
    Téma29. 11. 2023
    Lidé rozhodli. Deset nejodpudivějších seriálových postav, jimž často přejeme bolestnou smrt

    Přes 24 tisíc uživatelů a uživatelek webového portálu Ranker, který dává dohromady subjektivní žebříčky a názory nejen z kulturní oblasti, rozhodlo o deseti nejnenáviděnějších postavách v historii televize. Jedná se pochopitelně o subjektivní volby založené hlavně na soudobých seriálových trendech, ale výpovědní hodnota je značná a v případě některých zvolených monster také nezpochybnitelná. S těmito osobami byste se nechtěli dostat do křížku. Vyvolávají značný odpor, který publiku navždy utkvěl v paměti.

  13. V pokračování detektivky Nelítostný souboj by měl Roberta De Nira nahradit Adam Driver
    Filmy28. 11. 2023
    V pokračování detektivky Nelítostný souboj by měl Roberta De Nira nahradit Adam Driver

    Spekuluje se o tom dlouho, ale zvěsti obklopující Nelítostný souboj 2 se dle aktuálních informací režiséra Michaela Manna brzy změní ve skutečnost. Pokračování detektivky Nelítostný souboj (Heat) z roku 1995, v níž se policista Vincent Hanna (Al Pacino) pokoušel překazit grandiózní loupež profesionálnámu zloději Neilu McCauleymu (Robert De Niro), bude dalším projektem osmdesátiletého filmaře, jenž ho minulé léto vydal v knižní formě. V rozhovoru pro Entertainment Weekly Mann potvrdil, že o účasti jedná s Adamem Driverem, jehož režíroval v blížícím se životopisném snímku Ferrari.

  14. Slavný survival příběh ragbyového týmu míří na Netflix v nesmírně působivém traileru
    Filmy28. 11. 2023
    Slavný survival příběh ragbyového týmu míří na Netflix v nesmírně působivém traileru

    Dosud nadšeně přijímaný španělský snímek Sněžné bratrstvo (Society of the Snow), který na Netflix dorazí 4. ledna, zpracovává jeden z nejpověstnějších novodobých bojů, jaké člověk absolvoval proti silám přírody. Roku 1972 cestoval uruguayský ragbyový tým do Chile a letadlo se uprostřed And zřítilo. Ze pětačtyřiceti pasažérů zůstalo naživu jen šestnáct a jejich tuhý boj o přežití zahrnoval také kanibalismus. Novou verzi hollywoodského snímku Přežít (1993) natočil režisér J. A. Bayona (Sirotčinec) a před premiérou ve španělských kinech a na Netflixu se připomíná působivým trailerem.

  15. Jako Itchy a Scratchy. Bizarnímu projektu s řadou áčkových herců prošlo extrémní násilí
    Filmy28. 11. 2023
    Jako Itchy a Scratchy. Bizarnímu projektu s řadou áčkových herců prošlo extrémní násilí

    Ač stále nemá oficiální datum premiéry, snad žádný z nadcházejících hollywoodských filmů nezaútočí na kultovní status s jistotou nového Toxického mstitele (Toxic Avenger). Hvězdně obsazený remake pokleslé hororové komedie z roku 1984, která je pýchou nechvalně proslulého studia Troma, sbírá převážně nadšené reakce z filmových festivalů. Svérázný příběh o nemocném loserovi, jenž se po kontaktu s radioaktivním odpadem promění v pomstychtivého potírače zločinu a korupce, obsahuje dle režiséra Macona Blaira násilí inspirované fiktivní show Itchy & Scratchy ze seriálu Simpsonovi.