Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Vyhořelá režisérská hvězda remakuje kultovní horor. První trailer odhaluje chatový teror
    Filmy5. 3. 2024
    Vyhořelá režisérská hvězda remakuje kultovní horor. První trailer odhaluje chatový teror

    Kdysi šlo o nejtalentovanějšího akčního režiséra Hollywoodu, avšak finský rodák Renny Harlin po Smrtonosné pasti 2 (Die Hard 2) a Cliffhangerovi natočil pompézní katastrofu názvem Ostrov hrdlořezů (Cutthroat Island). Od té doby sice pobavil žraločí klasikou Útok z hlubin (Deep Blue Sea), ale poslední dvě dekády křísí jednu podprůměrnou žánrovku za druhou. Hororem The Strangers: Chapter 1, který se před květnovou premiérou v tuzemských kinech představuje v první upoutávce, Harlin navazuje na dvoudílnou sérii Oni (The Strangers), jejíž úvodní část z roku 2008 postavila Liv Tayler a Scotta Speedmana proti maskovaným vetřelcům v tísnivé hře o přežití.

  2. Nejhorší film Nicolase Cage. Režisér po letech vysvětlil, proč je Rituál hlavně k smíchu
    Filmy5. 3. 2024
    Nejhorší film Nicolase Cage. Režisér po letech vysvětlil, proč je Rituál hlavně k smíchu

    Kariéru Nicolase Cage obestírají legendy, memy a do jisté míry i posměšky nad výběrem některých rolí. Jestliže jeho profesní dráhu postihl symbolický i praktický bod obratu, muselo k tomu dojít roku 2006 po uvedení nechvalně proslulého Rituálu (The Wicker Man). Skvěle obsazený remake klasického stejnojmenného hororu z roku 1973 pomyslně zradil temnou a šokující auru originálu, když zapojil bizarní černohumorné prvky a Nicolase Cage nechal přehrávat stylem, jehož se v následné dekádě zbavoval horko těžko. Režisér Neil LaBute po letech zavzpomínal, že teatrálnost filmu vycházela zejména z kolize několika zamýšlených přístupů.

  3. Nejslavnější televizní panic David Faustino už v 50 neřeší, že zůstal spjatý s Ženatým se závazky
    Téma4. 3. 2024
    Nejslavnější televizní panic David Faustino už v 50 neřeší, že zůstal spjatý s Ženatým se závazky

    Pokud se ve svých dvanácti letech stanete jednou z hlavních tváří sitcomu, který milují lidé po celém světě bez ohledu na věk a společenské postavení, může vám to s životem pěkně zamávat. David Faustino se před kamerami objevoval od kojeneckého věku a do puberty vkráčel v kůži natvrdlého outsidera Buda Bundy, jenž v kultovním seriálu Ženatý se závazky (Married… with Children) snil o krásných ženách, jež mu zůstávaly zapovězené možná i vinou stigmatu uvaleného jeho otcem, otráveným prodavačem bot Alem (Ed O'Neill). Čerstvě padesátiletý herec se nikdy nestal filmovou hvězdou, ale sám už má doma rodinný závazek a nejraději se zaměstnává dabingem nebo hudbou.

  4. Režiséři nejúspěšnějšího filmu všech dob chystají nový film. Kdy jejich záhadná novinka dorazí?
    Filmy3. 3. 2024
    Režiséři nejúspěšnějšího filmu všech dob chystají nový film. Kdy jejich záhadná novinka dorazí?

    Žádný snímek v dějinách kinematografie nesesbíral během jediného roku víc cen a souvisejících nominací než loňský oscarový vítěz Všechno, všude, najednou (Everything Everywhere All at Once). Půvabně rozverná komediální sci-fi o jednom rozvodu, vyčerpávajícím daňovém přiznání a mnohovesmírném dobrodružství má celkem 343 cen z různých kontinentů a od všemožných organizací, přičemž Oscara si uzurpovali také její režiséři Daniel Kwan a Daniel Scheinert, v branži známí pod přezdívkou Daniels. Jejich příští film vznikne pod novou exkluzivní smlouvou se studiem Universal Pictures a do kin zamíří 12. června 2026.

  5. Jaké filmy mají nejlepší herecké výkony? U těchto klenotů se o Oscara pralo pět členů obsazení
    Téma3. 3. 2024
    Jaké filmy mají nejlepší herecké výkony? U těchto klenotů se o Oscara pralo pět členů obsazení

    Režisér se může plácat po zádech, když jeho představitel nebo představitelka hlavní role bojuje o prestižní zlatou sošku. Očividně totiž odvedl dobrou práci, když rozdával pokyny nad scénářem a pomáhal udržovat věrohodnost či intenzitu hereckého projevu. A co teprve, když se z vašeho obsazení uchází o Oscara hned pět lidí? Naposledy k tomu došlo roku 1976, tedy v době, kdy hollywoodští filmaři začali víc spoléhat na vizuální vyjadřování a pohyblivou kameru. Trochu tak možná upozadili herecké výkony, jež si jejich předchůdci během klasické studiové éry zvykli snímat dost staticky a divadelně. Jestliže tedy můžeme nějaké filmy nazývat „hereckými“, minimálně z pohledu akademické pozornosti to je devět následujících klasických titulů, u nichž v dobrém smyslu nevíme, kam dřív stočit zrak.

  6. Emily Blunt a The Rock po obřím propadáku znovu spojí síly. Budou bojovat o prestižní ceny
    Filmy2. 3. 2024
    Emily Blunt a The Rock po obřím propadáku znovu spojí síly. Budou bojovat o prestižní ceny

    Bývalý wrestler Dwayne Johnson se stále umí prosadit v prestižních hollywoodských projektech, které z něj učinily i nejlépe placeného herce světa. Výrazně přešlápl snad jen v Disneyho dobrodružné fantasy Expedice: Džungle (Jungle Cruise) s Emily Blunt, která měla obří rozpočet a pandemická premiéra stačila na tržby 220 milionů dolarů, tedy na jeden z největších kasovních propadáků vůbec. Johnson od roku 2019 připravuje životopisné drama o zápasníkovi MMA Marku Kerrovi s názvem Smashing Machine od herce a režiséra Bennieho Safdie (Oppenheimer, Drahokam). A podle všeho si jeho manželku opět zahraje hvězdná Blunt, která se díky Oppenheimerovi uchází o svého prvního Oscara.

  7. Thora mohla hrát současná seriálová hvězda. Marvel ale nebrala vůbec vážně
    Téma1. 3. 2024
    Thora mohla hrát současná seriálová hvězda. Marvel ale nebrala vůbec vážně

    Filmový svět Marvelu utváří od roku 2008 mnoho propletených linií, časových vrstev, mnohovesmírů a samozřejmě superhrdinů. Jednou z největších stálic je asgardský princ Thor, jehož Chris Hemsworth ztvárňuje od roku 2011, má na kontě čtyři sólové filmy a pátý nás zřejmě nemine. Stejně jako v případě takřka všech důležitých postav, také blonďák s poslušným kladivem neprošel castingem „na první dobrou“ a Hemswortha málem předběhl Alan Ritchson. Současný představitel Jacka Reachera v oceňovaném seriálu od Amazonu však konkurz podcenil v domnění, že na herecký um se u Marvelu stejně nehraje. Mnoho lidí by mu dalo za pravdu, i když výjimky potvrzují pravidlo.

  8. Hitlerova honba za svatým grálem. Dokumentární série se vydá po stopách nacistických pokladů
    Seriály1. 3. 2024
    Hitlerova honba za svatým grálem. Dokumentární série se vydá po stopách nacistických pokladů

    Nacisté pod Hitlerovým vedením nezanedbali žádný teoretický či praktický způsob, jak dokázat nadřazenost své árijské rasy. Heinrich Himmler a Richard Walther Darré roku 1935 zřídili tzv. Ahnenerbe, v českém překladu Výzkumnou společnost německého dědictví předků, která po světě prováděla také archeologické průzkumy s cílem objevit a přivézt do Říše bájné relikvie a artefakty. Skutečný námět, z něhož vydatně čerpá také filmová série Indiana Jones, zpracuje nadcházející dokumentární série Hitler's Treasure Hunters (Hitlerovi lovci pokladů) od společnosti Keshet International.

  9. Bláznivá střela se již brzy vrátí. Kdy dorazí nový představitel poplety Franka Drebina?
    Filmy29. 2. 2024
    Bláznivá střela se již brzy vrátí. Kdy dorazí nový představitel poplety Franka Drebina?

    Je to přesně třicet let, co se před Frankem Drebinem definitivně zavřela opona po nejproslulejším předávání Oscarů, k němuž nikdy nedošlo. Filmová trilogie Bláznivá střela (Naked Gun) i její televizní předvoj Police Squad! (1982) učinily svět filmové parodie mnohem barvitějším a Leslieho Nielsena pozvedly z nepříliš známého charakterního herce na nejelegantnějšího šaška stříbrného plátna. Detektivní pohromy budou po letech pokračovat, Nielsena vystřídá akční ikona Liam Neeson (96 hodin) a očekávaný reboot od tvůrců animované Rychlé roty (Chip 'n' Dale: Rescue Rangers) a producenta Setha McFarlanea (Griffinovi, Méďa) dorazí 28. července 2025.

  10. Úspěšný afroamerický režisér opráší Akta X. Původní tvůrce mu dal požehnání
    Seriály29. 2. 2024
    Úspěšný afroamerický režisér opráší Akta X. Původní tvůrce mu dal požehnání

    Žijeme ve světě plném nevysvětlitelných jevů a v době, kdy nejen americké televize opanovala legendární Akta X (The X-Files), mělo široké publikum ke konspiracím blíže než kdykoli předtím. Seriál FX Network s Davidem Duchovnym a Gillian Anderson vydržel v éteru devět sezón, expandoval do celovečerního filmu a roku 2016 jej FOX spolu s showrunnerem Chrisem Carterem a oběma hereckými navrátilci na dva roky oprášil. 20th Century Studios ale nyní patří Disneymu a fenomén Akt X je stále příliš úrodný, aby nemohl oslovovat nové a tentokrát ještě širší obecenstvo. Oživení ikonické značky, která loni slavila třicet let od premiéry, se chopí režisér Black Panthera a série Creed Ryan Coogler, což sám Chris Carter kvituje.

  11. Nová Vrána na prvních fotkách. Herecký talent navazuje na tragicky zabitého předchůdce
    Filmy29. 2. 2024
    Nová Vrána na prvních fotkách. Herecký talent navazuje na tragicky zabitého předchůdce

    Málokterý film obestírá podobně těžký závoj mysteria a tragiky jako komiksovou Vránu (The Crow), která roku 1994 předložila Brandonu Lee jednosměrný tiket mezi hollywoodskou smetánku. Osmadvacetiletý syn Bruce Lee při natáčení kultovního filmu bohužel zemřel, a přestože následně vznikla podřadná série složená z nepovedených sequelů, až po třiceti letech přichází plnokrevný ambiciózní restart. Nová Vrána od režiséra Ruperta Sanderse (Sněhurka a lovec) má mít premiéru v kinech už letos v červnu a herecké šlépěje zbarvené zbytečnou krví vyplňuje talentovaný Bill Skarsgård (To, John Wick: Kapitola 4). První zveřejněné fotografie a režisérova slova slibují hodně temnou romanci.

  12. Muž, který „udělal“ Simpsonovy. Mnozí popírají, že žije, přestože napsal šedesát dílů
    Seriály29. 2. 2024
    Muž, který „udělal“ Simpsonovy. Mnozí popírají, že žije, přestože napsal šedesát dílů

    Animovaný sitcom Simpsonovi (The Simpsons) byl hlavně v devadesátých letech tak úspěšný, že ze svých scenáristů udělal mezinárodní celebrity. Nejznámějším z nich je zřejmě dlouholetý moderátor talk show Conan O'Brien, jenž stojí například za revoluční epizodou Marge a jednokolejka ze čtvrté série. Zdaleka nejzasloužilejším členem tvůrčího týmu, který navždy změnil charakter a možnosti televizního humoru, je však ostýchavý autor John Swartzwelder. Hlavní scenárista devětapadesáti epizod ze zlaté éry patřil k počátečnímu jádru a jeho přínos se stal legendárním. Muž, jenž nedávno oslavil 75. narozeniny, dal seriálu vale roku 2003, přičemž se nikdy neobjevoval na veřejnosti či v DVD komentářích a jediný rozhovor poskytl pro The New Yorker roku 2021.

  13. Na Netflixu podruhé Ve při. Oslavovaná minisérie pokukuje po velkých hvězdách
    Seriály28. 2. 2024
    Na Netflixu podruhé Ve při. Oslavovaná minisérie pokukuje po velkých hvězdách

    Netflix se loni spřáhl s renomovanou společností A24 a doručil jeden ze svých nejlépe přijatých seriálů. Satirická intenzivní dramedie Ve při (Beef) s obsazením vedeným původem asijskými herci sbírá jedno ocenění za druhým a po víkendovém ceremoniálu Spirit Awards se špitá o hodně zajímavé druhé sérii. Showrunner Sung-Jin Lee, jenž se podílel také na seriálu FX Network Dave, by rád věnoval pozornost hned dvěma znesvářeným párům. A na palubu chce dostat například Anne Hathaway či Jakea Gyllenhaala.

  14. Napjatě očekávaný Šógun válí. Mládeži nepřístupné intrikaření i lekce dějepisu strhnou
    Recenze28. 2. 2024
    Napjatě očekávaný Šógun válí. Mládeži nepřístupné intrikaření i lekce dějepisu strhnou

    Je libo Hru o trůny v historických kulisách feudálního Japonska? Na Disney+ vyšly první dvě epizody výpravné desetidílné série Šógun (Shōgun) na motivy románu Jamese Clavella, jenž líčí poslední roky krvavého období Sengoku v pozměněné dramatizované formě. Anglický protagonista John Blackthorne (Cosmo Jarvis), jehož inspirací byl mořeplavec a pozdější samuraj William Adams, připluje roku 1600 ve zuboženém vraku k břehům Japonska. Špinavý „barbar“ vnese mezi tamní znesvářené vladaře, jimž portugalští misionáři přiváží katolickou víru, dosud utajovanou pravdu o imperiálním rozdělení známého světa. Blackthorne se stává klíčovou figurou mocenské partie, v níž se rychle sloučí s váženým lordem Yoshii Toranagou (Hiroyuki Sanada), proti kterému se chystá politické spiknutí.

  15. Kevin Costner se velkolepě vrací k westernům. Z traileru na jeho ságu budete mít husí kůži
    Filmy27. 2. 2024
    Kevin Costner se velkolepě vrací k westernům. Z traileru na jeho ságu budete mít husí kůži

    Kevin Costner býval největší hollywoodskou hvězdou. Zářil jako herec pod nejslavnějšími režiséry, a když pro Tanec s vlky (Dances with Wolves) roku 1990 poprvé obsadil režisérskou židli, Akademie jej zavalila Oscary. Jeho kariéra bohužel nabrala strmý výkyv, westernový Wyatt Earp od Lawrence Kasdana zůstal bez povšimnutí, Vodní svět (Waterworld) se utopil v zákulisních problémech a nechvalně proslulý Posel budoucnosti (The Postman) Costnera přivedl na buben. Charismatický tvůrce však vytrval, vyškrábal se zpět na vrchol díky seriálu Yellowstone a nyní v plnohodnotném traileru konečně ukazuje svůj vysněný westernový projekt Horizon: An American Saga, jehož první část půjde do kin 28. června.