Jakub "lamps" Vopelka

Jakub "lamps" Vopelka

Autor
Narozen 4. srpna 1995 v Českých Budějovicích. Z fotbalisty s vášní pro knihy a filmy Stevena Spielberga se vyprofiloval filmový nerd s přetrvávající vášní pro Spielberga, kterou ale vyvažuje objevená láska ke všemožným zákoutím kinematografie. Vystudoval jsem filmové dějiny a teorii na filozofické fakultě Masarykovy univerzity a od roku 2017 pravidelně přispívám na Kinobox, který mi už na plný úvazek umožňuje filtrovat mou slabost pro neoformalistické rozbory a interpretace především klasických hollywoodských děl. A já mu za to jsem nesmírně vděčný. Filmy miluji a přirozeně se to odráží na tom, že většinou jim v recenzích spíš nadržuji, i když jdu třeba proti proudu – jak říká i můj brněnský mentor a skvělý filmový historik Radomír „Douglas“ Kokeš, každý film může být zajímavý a inspirativní, když si kladete ty správné otázky a snažíte se mu porozumět. Nejlépe na úrovni formální struktury a oproštění od ideologických postojů intelektuálního a politicky angažovaného myšlení.

Články autora

  1. Retro recenze: Lord Jim - Ryzí velkofilm s hvězdou Lawrence z Arábie
    Recenze15. 8. 2019
    Retro recenze: Lord Jim - Ryzí velkofilm s hvězdou Lawrence z Arábie

    Nezapomeňte si dnes večer v televizi naladit velkofilm s Peterem O'Toolem v hlavní roli, o němž jste možná ještě neslyšeli, ale rozhodně patří k nejpozoruhodnějším širokoformátovým epopejím velikášských šedesátých let.

  2. Seznamte se s nejvýdělečnějším animovaným filmem historie
    Filmy13. 8. 2019
    Seznamte se s nejvýdělečnějším animovaným filmem historie

    Vzhledem k nostalgickému významu a oblíbenosti originálu se to možná dalo očekávat, ale obzvláště v posledních letech se mnohokrát ukázalo, jak jsou predikované tržby hollywoodských velkofilmů zrádnou oblastí. Nový Lví král však jakékoliv pochyby smetl ze stolu a nyní se stal tím nejbohatším animákem celé filmové historie.

  3. Téma: Nejlepší animované postavičky ve vedlejších rolích
    Téma5. 8. 2019
    Téma: Nejlepší animované postavičky ve vedlejších rolích

    Již tento týden se do českých kin počtvrté podívá oblíbená parta animovaných hrdinů, kteří po dlouhých devíti letech rozehrají další Příběh hraček. Toy Story patří po právu k nejlepším animovaným sériím vůbec a překypuje skvělými postavami, které za ta léta přirostly nenávratně k srdci. A nemusí to být jen titulní šerif Woody - animované filmy umí skvostně napsat i své vedlejší aktéry. A na ty nejlepší z nich se nyní podíváme.

  4. Recenze: Tolkien - Životní příběh otce Pána prstenů
    Recenze1. 8. 2019
    Recenze: Tolkien - Životní příběh otce Pána prstenů

    John Reuel Ronald Tolkien. Žádná jiná čtyři slůvka lépe necharakterizují a ani charakterizovat nebudou samou náturu populární fantastické literatury. Od smrti legendárního spisovatele, který si liboval ve vysílání vzrůstem malých bytostí na neočekávané a nebezpečné cesty, uplynulo již 46 let a konečně dostal svůj pomník v podobě výpravného životopisného snímku. A je docela škoda, že jsme si ho nemohli užít i v našich kinech.

  5. První fotky a datum premiéry nejočekávanějšího filmu roku!
    Filmy30. 7. 2019
    První fotky a datum premiéry nejočekávanějšího filmu roku!

    Letošní filmová nadílka je dosud poměrně štědrá, ale plyn na podlahu distribuční společnosti teprve sešlápnou. Nový Tarantino už čeká za rohem, čtvrtý Příběh hraček jakbysmet a fanoušci původních dvou dílů Terminátora už netrpělivě vyhlíží sychravé podzimní větry. A pak je tu samozřejmě jeden projekt, na který se těší úplně všichni - a konečně je jasné, kdy a kde spatří světlo světa poprvé.

  6. Hitler se dozvěděl, že ho bude hrát polynéský žid
    Téma29. 7. 2019
    Hitler se dozvěděl, že ho bude hrát polynéský žid

    Správně, slavná scéna z filmu Pád třetí říše, v níž chytne nacistický vůdce ve svém bunkru šílený amok, není populárním zdrojem zábavy pouze v našich končinách. Nyní ji k propagaci snímku Jojo Rabbit využili i ve studiu Fox Searchlight a výsledek je veliká bžunda.

  7. Matt Damon a Ben Affleck jako nepřátelé na život a na smrt pod vedením Ridleyho Scotta
    Filmy24. 7. 2019
    Matt Damon a Ben Affleck jako nepřátelé na život a na smrt pod vedením Ridleyho Scotta

    Jako by nás těch zajímavých projektů od hollywoodských veteránů čekalo v příštích měsících málo, také režisér Ridley Scott oficiálně připravuje svůj nový snímek. A má k tomu jako tradičně pořádně hvězdné zázemí.

  8. Vše nejdůležitější kolem budoucnosti Marvelu - Eternals, Thor 4, Blade i noví X-Meni
    Filmy24. 7. 2019
    Vše nejdůležitější kolem budoucnosti Marvelu - Eternals, Thor 4, Blade i noví X-Meni

    Jak jistě víte, letošní Comic-Con v San Diegu patřil především tvůrcům Marvel Cinematic Universe, kteří zásobovali fanoušky tunou nových oznámení a odhalení směrem do budoucna. Pojďme si udělat shrnutí, co tedy přesně v následujících letech můžeme od Kevina Feigeho a spol. očekávat.

  9. Schyluje se k pokračování legendární hororové série?
    Filmy11. 7. 2019
    Schyluje se k pokračování legendární hororové série?

    Snad každý, kdo vyrůstal v posledních dvaceti letech minulého století a kdo našel zálibu ve strašidelném filmovém žánru, musí považovat trilogii Sama Raimiho Evil Dead za zbožňovaný kult. Nyní by měli fandové duchobijce Ashe zbystřit, neboť otec série se rozpovídal o možném pokračování.

  10. První reakce na divácký hit léta jsou venku
    Filmy10. 7. 2019
    První reakce na divácký hit léta jsou venku

    Čekání zase uteklo jako voda a již za týden si nový Lví král zakřičí na svém kamenném piedestalu ve světových kinech. Očekávaná předělávka animované klasiky si však již odbyla celosvětovou premiéru v Los Angeles, a na veřejnost se zároveň dostaly první divácké ohlasy.

  11. Burtonův Batman ve stylu 40. let je neodolatelný!
    Filmy5. 7. 2019
    Burtonův Batman ve stylu 40. let je neodolatelný!

    Batman z roku 1989 je dnes považován za klasiku komiksového filmu. Špičkoví hollywoodští tvůrci se tehdy sešli pod vedením talentovaného Tima Burtona a spustili netopýří šílenství, které vydrželo přes léta devadesátá (bohužel) až do nového tisíciletí (bohudík). Jak by ale film vypadal, kdyby vznikl již o čtyřicet let dříve?

  12. Trailer: Rodinu v odlehlém sídle tyranizuje ohromný pavouk
    Filmy5. 7. 2019
    Trailer: Rodinu v odlehlém sídle tyranizuje ohromný pavouk

    Patříte mezi milovníky pavoučích hororů a rádi se v bezpečí svých pokojů bojíte při sledování stvůr, od kterých si v reálném životě držíte uctivý odstup? Pak vás možná zaujme upoutávka na nadcházející horor s osminohou poznávací značkou.

  13. Jeremy Renner jako Hellboy?
    Filmy4. 7. 2019
    Jeremy Renner jako Hellboy?

    Sympatického Jeremy Rennera má dnes drtivá většina diváků zapsaného coby Hawkeyeho z několika filmů v rámci Marvel Cinematic Universe (MCU). Před patnácti lety však mohl nastoupit na docela jinou komiksovou dráhu, jak v nedávném rozhovoru sám potvrdil.

  14. George Clooney a postapokalyptická sci-fi?
    Filmy3. 7. 2019
    George Clooney a postapokalyptická sci-fi?

    Streamovací gigant Netflix si poslední dobou v kolonce "spolupráce" odškrtává jedno velké hollywoodské jméno za druhým. Výjimkou není ani ikonický představitel Dannyho Oceana, jenž se právě upsal režii a hlavní roli chystaného postapokalyptického bijáku.

  15. Téma: Filmová pokračování, která předčila originál
    Téma30. 6. 2019
    Téma: Filmová pokračování, která předčila originál

    První polovina roku 2019 se nesla ve znamení řady sequelů, které vyvolaly bouřlivé divácké reakce a navzdory velkým ambicím často pohořely i v intimních sférách tržeb. Vždy tomu ale tak nebylo a v celé historii kinematografie najdeme spoustu pokračování filmových hitů, které své předchůdce v očích kritické i divácké obce kvalitativně překonaly. A právě na deset takových případů si hodlám nyní posvítit.