Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Návrat hororové legendy. Prequel Přichází Satan! láká znepokojivým trailerem
    Filmy12. 3. 2024
    Návrat hororové legendy. Prequel Přichází Satan! láká znepokojivým trailerem

    Jen rok poté, co se do kin neúspěšně vrátil Vymítač ďábla (The Exorcist) s novým snímkem s podtitulem Znamení víry (The Exorcist: Believer), na scénu přichází další legenda žánru. Přichází Satan! (The Omen) patří i po téměř 50 letech mezi nejděsivější počiny žánru, jeho pokračování i remake ovšem nikdy neuspěly a vždy se navíc jednalo o velký kvalitativní sešup. Prolomí toto prokletí prequel První znamení: Přichází satan! (The First Omen), nebo se bude jednat o další zbytečné ždímání ikonické značky? Nový trailer na to příliš neodpoví.

  2. Seriáloví Gentlemani jsou důstojným nástupcem populárního filmu. V jedné věci ovšem ztrácejí
    Recenze11. 3. 2024
    Seriáloví Gentlemani jsou důstojným nástupcem populárního filmu. V jedné věci ovšem ztrácejí

    Gentlemani (The Gentlemen) možná nepatří z kasovního hlediska mezi nejúspěšnější snímky Guye Ritchieho, rozhodně se ale během pár let stačili u jeho fanoušků zařadit mezi ty nejmilovanější. Britský autor se rozhodl navázat na úspěch svých úspěšných gangsterek Podfu(c)k (Snatch) a Sbal prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) a výsledkem byla stylová podívaná plná drog, luxusu, přestřelených postav a kulometných dialogů. A jelikož tato kombinace fungovala u diváků jednou, rozhodl se Ritchie s Netflixem, že by mohla fungovat i napodruhé. A tak tu nyní máme seriál, jenž udělá spoustě fanoušků radost.

  3. Top kina ČR: Druhá Duna nadále plní kina. Kungu Fu Panda 4 si připsala nejlepší start série
    Filmy11. 3. 2024
    Top kina ČR: Druhá Duna nadále plní kina. Kungu Fu Panda 4 si připsala nejlepší start série

    Česká kina po slabším začátku roku konečně praskají ve švech. Druhá Duna (Dune: Part Two) nepolevuje a má nakročeno k tomu stát se jedním z nejnavštěvovanějších snímků roku. Zdatně jí sekunduje i čtvrtá Kung Fu Panda, která u nás boří rekordy série a nahnala děti s rodiči do multiplexů ve velkém.

  4. TV sledovanost: Seriál To se vysvětlí, soudruzi! je obřím propadákem. Sedm schodů k moci slaví
    Téma11. 3. 2024
    TV sledovanost: Seriál To se vysvětlí, soudruzi! je obřím propadákem. Sedm schodů k moci slaví

    Už je to jasné, Česká televize si po Smyslu pro tumor další seriálový hit nepřipíše. Nejen, že novinka To se vysvětlí, soudruzi! odstartovala za očekáváním, ale tuto neděli ji čekal bolestivý pád na dno. Z toho nejvíce těží konkurence v podobě Sedmi schodů k moci. Televizi Nova pak nadále nedělá radost sledovanost Survivora.

  5. Po Hojerovi dorazí Studna. Režisérka Smyslu pro tumor natáčí jeden z nejděsivějších kriminálních případů
    Seriály10. 3. 2024
    Po Hojerovi dorazí Studna. Režisérka Smyslu pro tumor natáčí jeden z nejděsivějších kriminálních případů

    Dramedie Smysl pro tumor se stala jedním z největších tuzemských seriálových hitů poslední doby, u něhož se diváci dojímali i bavili zároveň. Jeho režisérka, zkušená Tereza Kopáčová, už ovšem pracuje na novém seriálovém projektu, který bude jistě budit hodně pozornosti. Stejně jako úspěšná minisérie Metoda Markovič: Hojer totiž bude pojednávat o jednom z nechvalně proslulých kriminálních případů československých dějin.

  6. České lvy ovládla minisérie Volha a Bod obnovy. Nejlepším filmem se stali Bratři
    Festivaly a ceny9. 3. 2024
    České lvy ovládla minisérie Volha a Bod obnovy. Nejlepším filmem se stali Bratři

    V pražském Rudolfinu proběhlo v sobotu večer vyhlášení 31. ročníku Českých lvů. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) při slavnostním večeru ocenila ty nejvýraznější počiny filmové i televizní tvorby i tvůrce napříč odvětvími. 15 nominací sice měli favorizovaní Bratři, nakonec si však odnesli jen cenu za nejlepší film. Nejvíce sošek si vysloužila minisérie Volha a sci-fi Bod obnovy. Dvakrát se radovali tvůrci komedie Přišla v noci.

  7. Sci-fi událost roku? Seriál od tvůrců Hry o trůny láká na mimozemskou invazi a jiné světy
    Seriály9. 3. 2024
    Sci-fi událost roku? Seriál od tvůrců Hry o trůny láká na mimozemskou invazi a jiné světy

    Zatímco únor se nesl na Netflixu ve znamení velkolepé seriálové fantasy Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender), v březnu se pro změnu ponese na vlnách velmi ambiciózní sci-fi. Tvůrci Hry o trůny (Game of Thrones) David Benioff a D. B. Weiss se 21. března vrátí na seriálovou scénu adaptací oceňovaného románu Problém tří těles (3 Body Problem), který slibuje mnohovrstevnatou žánrovou podívanou. I po finální ukázce však stále nabízí více otázek než odpovědí.

  8. VOD tipy: Přichází Wonka, noví Gentlemani i hvězdy filmů pro dospělé
    VOD8. 3. 2024
    VOD tipy: Přichází Wonka, noví Gentlemani i hvězdy filmů pro dospělé

    Tento víkend bude na streamovacích službách žánrově velmi pestrý. Příznivce rodinné zábavy čeká nový Willy Wonka s tváří Timothéeho Chalameta, dočkají se ale i fanoušci režiséra Guye Ritchieho a na Netflixu si můžete zapnout i novou epickou fantasy s hvězdou Stranger Things. Nabídka ale obsahuje i poněkud peprnější počiny.

  9. Úzkost, závist i stud. Návrat animáku V hlavě ukazuje nové emoce a baví stejně jako před lety
    Filmy8. 3. 2024
    Úzkost, závist i stud. Návrat animáku V hlavě ukazuje nové emoce a baví stejně jako před lety

    Pixarovka V hlavě (Inside Out) patří mezi divácky nejoblíbenější animáky studia s lampičkou a jde v podstatě o jeden z jeho posledních originálních počinů mimo sequely, který u kritiků i diváků uspěl a nezanechal po sobě rozpačité reakce či tržby z kin. Nelze se proto divit, že se Pixar v neveselých časech k divácky oblíbené látce vrací a od 13. června ji hodlá v kinech přiživit druhým dílem. Nový trailer ale napovídá, že dvojka by nemusela být laciným ždímáním úspěšného animáku.

  10. Hojerem ani spartakiádním vrahem Metoda Markovič neskončí. Tvůrce prozradil, kolik řad má v plánu
    Seriály8. 3. 2024
    Hojerem ani spartakiádním vrahem Metoda Markovič neskončí. Tvůrce prozradil, kolik řad má v plánu

    Na streamovací službě Voyo sbírá velmi nadšené ohlasy kriminální série Metoda Markovič: Hojer, která se minulý týden dočkala svého finále. Mnohými kritiky i diváky je považována nejen za dosud nejlepší originální počin této platformy, ale také za jednu z nejlepších tuzemských kriminálek posledních let. Není žádným překvapením, že tvůrci již pracují na druhé řadě, jež bude pojednávat o spartakiádním vrahovi. Scenárista Jaroslav Hruška ovšem ani zde nechce skončit.

  11. Colin Farrell válí jako detektiv Sugar. Skvělý trailer láká na kriminálku ze staré školy
    Seriály8. 3. 2024
    Colin Farrell válí jako detektiv Sugar. Skvělý trailer láká na kriminálku ze staré školy

    V časech, kdy se tvůrci kriminálek snaží o přehnanou originalitu a chtějí příběh osvěžit rádoby svěžími nápady či přepálenými zvraty a např. ve čtvrtém Temném případu (True Detective) až přehnaně sází na nadpřirozeno, je vždycky hezké, když se objeví detektivka, která spoléhá na prověřené propriety a nechá vzpomenout na klasiky žánru. A přesně takový by mohl být nový seriál Sugar s hvězdným Colinem Farrellem v hlavní roli.

  12. Seriálový Fallout láká na postapokalyptický nářez roku. Velkolepá ukázka nadchne nejen herní fandy
    Seriály7. 3. 2024
    Seriálový Fallout láká na postapokalyptický nářez roku. Velkolepá ukázka nadchne nejen herní fandy

    Už 11. dubna dorazí na streamovací službu Amazon Prime Video jeden z nejočekávanějších seriálů tohoto roku, adaptace videoherní legendy Fallout. Tato značka patří mezi nejmilovanější herní série vůbec, na níž fanoušci nedají dopustit, a bylo jasné, že hraná verze to bude mít u diváků hodně těžké. Dosavadní upoutávky ale zatím všechnu skepsi zahání, a naopak Fallout katapultují mezi nejepičtější seriály tohoto roku.

  13. Třetí Survivor bojuje o přežití. Televizní sledovanost si připisuje nejhorší start v historii pořadu
    Téma6. 3. 2024
    Třetí Survivor bojuje o přežití. Televizní sledovanost si připisuje nejhorší start v historii pořadu

    Na obrazovkách televize Nova v úterý večer začala očekávaná třetí řada oblíbené reality show Survivor Česko & Slovensko. Předplatitelé streamovací služby Voyo se sice prvních dvou dílů, v nichž několik soutěžících z řad celebrit i obyčejných lidí bojuje o výhru 2,5 milionu, dočkali už minulý týden, v televizi se však pořad rozjíždí až nyní. Nejspíš to je jedním z hlavních důvodů, proč zájem o Survivora „v bedně“ konstantně klesá a svou letošní řadu odstartoval až nečekaně nízko.

  14. Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory
    Recenze6. 3. 2024
    Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory

    Když se před 16 lety Kung Fu Panda poprvé objevila na plátnech kin, studio Dreamworks možná ani netušilo, že zde vzniká jedna z jeho největších animovaných značek. Žravý i neohrožený medvědí bojovník se stal symbolem poctivého dětského dobrodružství, které hezky využívá tematiku asijských bojových filmů a nabízí sympatickou podívanou pro děti i jejich rodiče. Čtvrtý díl vstupuje do kin osm let po posledním filmu a dá se říct, že i tentokrát zůstalo vše při starém. Což je dobře i špatně zároveň.

  15. Začíná 40. ročník festivalu FAMUFEST. Nabídne studentské filmy Chytilové, Svěráka a dalších legend
    Festivaly a ceny6. 3. 2024
    Začíná 40. ročník festivalu FAMUFEST. Nabídne studentské filmy Chytilové, Svěráka a dalších legend

    Od středy 6. března až do neděle bude zejména v okolí pražské Letné probíhat jubilejní 40. ročník filmového festivalu FAMUFEST, který nenabídne pouze nejnovější studentské počiny. Zásadní milník je totiž potřeba oslavit také řadou koncertů, speciálních akcí, přednášek a v neposlední řadě se bude vzpomínat na ty největší osobnosti, které z dveří FAMU vyšly a začaly dobývat českou či světovou kinematografii.