Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Kvíz: Jste fanoušek českých seriálů? Ověřte si, zda poznáte klasiky i moderní hity podle fotky
    Seriály7. 9. 2024
    Kvíz: Jste fanoušek českých seriálů? Ověřte si, zda poznáte klasiky i moderní hity podle fotky

    V českých televizích aktuálně začala podzimní sezóna. Po letní pauze se tedy jednotlivé stanice snaží získat diváckou pozornost novými pořady, soutěžemi… a samozřejmě hlavně seriály. Seriálová tvorba patří už dlouhá léta mezi hlavní taháky jednotlivých kanálů. I když se vkus a trendy během dekád mění, láska diváků v několikadílné či takřka nekonečné vyprávění zůstává. Patříte i vy mezi diváky, co rádi zkouknou každý zajímavý seriálový titul? A jak dobře máte nakoukané moderní hity či televizní klasiky? To si nyní můžete ověřit.

  2. VOD tipy: Svatba s Nicole Kidman, tajemný Lesní vrah i otevřený Petr Janda
    VOD6. 9. 2024
    VOD tipy: Svatba s Nicole Kidman, tajemný Lesní vrah i otevřený Petr Janda

    I když to venku nevypadá, máme tu první zářijový víkend, na který si streamovací platformy připravily opět řadu novinek. Nechybí mezi nimi potenciální seriálový hit ani dvě české novinky, jež sice v kinech nezazářily, ale na streamu mohou snáze najít své publikum.

  3. Brutální nástupce Dahmera v mrazivém traileru. Vypráví o bratrech, co rozstříleli své rodiče
    Seriály6. 9. 2024
    Brutální nástupce Dahmera v mrazivém traileru. Vypráví o bratrech, co rozstříleli své rodiče

    Série Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera (Monster: The Jeffrey Dahmer Story) otřásla seriálovým světem a stala se před dvěma lety naprostým fenoménem. Jelikož se jednalo o jeden z nejsledovanějších titulů v historii Netflixu, nehodlá ho platforma nechat ležet ladem. S tvůrci Ryanem Murphym a Ianem Brennanem se proto rozhodli vytvořit „monstrózní“ antologii, která nám v sérii Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových (Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story) představí další velmi znepokojivý a mrazivý případ.

  4. Druhý Beetlejuice je energickou a zábavnou jízdou. Burton je konečně zpátky ve formě
    Recenze5. 9. 2024
    Druhý Beetlejuice je energickou a zábavnou jízdou. Burton je konečně zpátky ve formě

    Tim Burton, hollywoodský král podivínů, se posledních 15 let spíše hledal. Jeho pověstný cit pro vizuál, horor a osobitost všeho druhu vyčpěl a milovaný tvůrce ve filmech jako Temné stíny (Dark Shadows) či Dumbo servíroval jen nezáživnou rutinu, která už nebavila ani jeho skalní fanoušky. Seriálový hit Wednesday ale ukázal, že Burton možná ještě neřekl poslední slovo a druhý Beetlejuice (Beetlejuice Beetlejuice) prokazuje, že režisér po letech tápání znovu našel potřebný tvůrčí zápal a energii.

  5. Ještě mrazivější a děsivější. Druhý Úsměv znepokojuje diváky novým trailerem
    Filmy5. 9. 2024
    Ještě mrazivější a děsivější. Druhý Úsměv znepokojuje diváky novým trailerem

    První Úsměv (Smile) měl jít původně na streamovací služby, studio Paramount ovšem u lákavé premisy o děsivých sebevraždách vsadilo na zatraceně stylový marketing a vyhrálo pomyslný jackpot. Horor se stal virální senzací, díky čemuž utržil v kinech při rozpočtu 17 milionů dolarů hezkých 217 milionů. A jak známé hollywoodské pořekadlo praví, když vám nějaký horor zatraceně uspěje, musí do dvou let následovat dvojka. A tohoto pravidla se řídí i Úsměv.

  6. Svatba roku plná hvězd i vražd. Novinka od Netflixu slibuje zneklidňující podívanou
    Seriály5. 9. 2024
    Svatba roku plná hvězd i vražd. Novinka od Netflixu slibuje zneklidňující podívanou

    Už ode dneška si můžete na Netflixu pustit novou minisérii Svatba roku (The Perfect Couple), která je natřískaná výraznými jmény před i za kamerou a má nakročeno k tomu být jedním z největších netflixovských hitů podzimu. Těsně před premiérou zveřejnila platforma plnotučný trailer, který tyto dojmy jen posiluje.

  7. Filmový Minecraft v prvním traileru! Herní legenda láká na Momou i kostkovaná zvířátka
    Filmy4. 9. 2024
    Filmový Minecraft v prvním traileru! Herní legenda láká na Momou i kostkovaná zvířátka

    Ježek Sonic, Super Mario Bros. ve filmu či The Last of Us. Videoherní adaptace slaví v posledních letech na plátně konečně úspěch, a i když nedávný propadák Borderlands tuto tezi malinko kazí, tak se zdá, že hollywoodští producenti konečně našli potřebný klíč k tomu, jak z herních předělávek vytřískat dostatek dolarů a zároveň nenaštvat fanoušky. Povede se to samé i ikonickému Minecraftu?

  8. Nový Terminátor brutálně zabíjí i filozofuje. Fanouškovskou extázi ale nepřinese
    Recenze3. 9. 2024
    Nový Terminátor brutálně zabíjí i filozofuje. Fanouškovskou extázi ale nepřinese

    Terminátor je bezesporu jednou z nejvýznamnějších a nejsilnějších sci-fi značek historie. Jenže zatímco Vetřelec se díky filmu Romulus dočkal po řadě přešlapů patřičného celovečerního reparátu, filmová sága okolo Skynetu se stále nachází v kómatu a nikdo příliš neví, jak s franšízou naložit. Jasný klíč nenašel ani nový animovaný seriál na Netflixu, i když Terminator Zero dokáže fanouškům důstojně naservírovat aspoň základní atributy série.

  9. TV tipy: Česká Pustina, filmový M*A*S*H i Mel Gibson ve válce
    Téma2. 9. 2024
    TV tipy: Česká Pustina, filmový M*A*S*H i Mel Gibson ve válce

    Hlavní televizní sezóna naplno začala a poté, co jsme si minulý týden představili zejména novinky jednotlivých stanic, se tentokrát budeme ve větší míře opět věnovat filmovým peckám, které byste v nabité nabídce rozhodně neměli minout.

  10. Top kina ČR: Vlny marně hledají konkurenci, novému Vetřelci dochází dech
    Téma2. 9. 2024
    Top kina ČR: Vlny marně hledají konkurenci, novému Vetřelci dochází dech

    S koncem prázdnin nám ubylo nejen lidí na dovolených, ale také v kinosálech. Návštěvnost oproti minulým týdnům klesla, není ale nutné bít na poplach. Novinky v čele s nepovedenou Vránou (The Crow), která odstartovala až na 10. pozici, sice publikum neoslovily, prověřené hity ale táhnou dál. A všem vládne Jiří Mádl.

  11. TV sledovanost: Nový Docent dominuje, Prima si připisuje obří propadák s Pergnerovou
    Téma2. 9. 2024
    TV sledovanost: Nový Docent dominuje, Prima si připisuje obří propadák s Pergnerovou

    Letní prázdniny skončily a tím definitivně začala podzimní televizní sezóna, ve které se stanice vrací do svého typického režimu a připravily si pro nás řadu nových seriálu a pořadů. Vrací se proto i naše tradiční rubrika, v níž si budeme probírat, z jakých titulů rostou hity a jaké se naopak minuly diváckému zájmu. A že nám minulý týden v tomto ohledu přichystal řadu ratingových překvapení.

  12. Kvíz: Máte rádi filmy Zdeňka Trošky? Otestujte, jak moc znáte jeho nejslavnější díla
    Filmy1. 9. 2024
    Kvíz: Máte rádi filmy Zdeňka Trošky? Otestujte, jak moc znáte jeho nejslavnější díla

    Dnes je to přesně 40 let, co měla v kinech premiéru populární komedie Slunce, seno, jahody. Ta započala nejen slavnou vesnickou trilogii z Hoštic, ale navíc do diváckého povědomí navždy katapultovala tehdy začínajícího režiséra Zdeňka Trošku. A ten se na vrcholu diváckého zájmu udržel prakticky až do svého režijního důchodu, do něhož odešel před pár lety. Patříte mezi publikum, jež na jeho jednoduché komedie a pohádky nedalo dopustit? Tak si nyní ověřte, jak velkými znalci Troškovy tvorby vlastně jste.

  13. Vin Diesel se nevzdává. I přes komerční neúspěchy se vrací k Riddickovi, ukazuje první fotky
    Filmy31. 8. 2024
    Vin Diesel se nevzdává. I přes komerční neúspěchy se vrací k Riddickovi, ukazuje první fotky

    Vina Diesela jen tak něco nezlomí. Hollywoodská hvězda si sice pravidelně jezdí vydělávat peníze do akční série Rychle a zběsile, jeho srdcovým projektem už ovšem léta zůstává Riddick. Vraždící antihrdina v kinech nikdy vyloženě nezářil, dokonce spíše zaostával za komerčním očekáváním. I přesto se Diesel k sci-fi franšíze po dlouhých 11 letech vrací a už natáčí čtyřku.

  14. Čeští Bridgertonovi? Dcera národa láká v traileru na modernější verzi našich dějin
    Seriály31. 8. 2024
    Čeští Bridgertonovi? Dcera národa láká v traileru na modernější verzi našich dějin

    Už na konci září nám Canal+ na své stanici i streamovací platformě nabídne svůj vůbec první český seriál vzniklý pod touto značkou. Poměrně ambiciózní Dcera národa nabídne příběh rebelující dcery Karla Havlíčka Borovského v modernějším pojetí kostýmních dramat v souladu se stylem současných zahraničních hitů a vzpurnou hrdinku, která si nenechá nic líbit. Dokáže se podobný přístup uchytit i v českých kulisách?

  15. Sylvester Stallone se vrací k ikonické roli. Natáčení druhého Cliffhangera se blíží
    Filmy31. 8. 2024
    Sylvester Stallone se vrací k ikonické roli. Natáčení druhého Cliffhangera se blíží

    Lidé si ho nejvíce pamatují jako Ramba, Rockyho Balbou či Johna Spartana z Demolition Mana, jednou z nejvíce adrenalinových rolí Sylvestera Stallona ovšem dodnes zůstává Cliffhanger. Ten patří mezi nejnabušenější akčňáky devadesátých let, hýřil skvěle natočenými akčními pasážemi a při natáčení otestoval, nakolik se herci bojí výšek. Nyní se po více než 30 letech vrátí. Sly se totiž nezdráhá lézt po pomyslných horách ani před blížící se osmdesátkou a dlouho chystaný sequel se během pár týdnů dostane do produkce.