Hostinec „U kamenného stolu“

78%
Hostinec „U kamenného stolu“
Do lázeňského městečka Džbery přijíždí na dovolenou rodina městského rady Dyndery a jako každý rok se ubytují ve svém oblíbeném hotelu "U kamenného stolu". K majitelů hotelu manželům Tatrmužovým přijíždějí na prázdniny i jejich dva synovci, mladí mužové Spytihněv a Tomáš, kteří spolu nemluví od té doby, co se jako malí kluci pohádali o skleněnou duhovou kuličku. Hned po příjezdu jsou Spytihněv i Tomáš okouzleni Dynderovými dcerami Věrou a Alenou a začnou se jim dvořit. Klidný začátek prázdninové idyly je však narušen útěkem hostinské Boženky s hercem kočovné herecké společnosti Benem Mertensem. Neštastný Tatrmuž se uzavře ve svém pokoji a a odmítá z něho vyjít. Vedení podniku se tedy musí ujmout oba synovci, kteří se každý týden střídají ve funkci šéfa a hlavního číšníka. Hostinec však pod jejich vedením rychle upadá. Dynderovi se nemohou dívat na Tatrmužův smutek a taky na úpadek hotelu a rozhodnou se zakročit. Energická paní Dynderová najde paní Boženku v sousední vesnici a přemluví ji k návratu. Pár zbylých hotelových hostů paní Boženku nadšeně vítá. Tatrmuž manželce odpustí a synovci se konečně mohou věnovat svým dívkám, kterým se podařilo oba mladíky udobřit.



Pete69
Pete69
30 208 bodů
7
Velmi milý a hřejivý film z dob gentlemanů. kdy byl ještě ve společností řád a slušnost. Film nepatří mezi mé nejoblíbenější, přesto je radost se na něj občas podívat. Spíše než příběh mě vždy osloví ta "čistá doba" ve které se děj odehrává. 70% ....
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 459 bodů
9
Poválečná doba české filmové komedie se vezla na jednoduchosti a i tento snímek je toho důkazem. Natočen byl na základě humoristického románu autora Karla Poláčka poprvé vydaného v roce 1941. A jelikož byl čtenáři dobře oceněn, netrvalo dlouho a vznikla filmová adaptace, která byla neméně úspěšná. A stojí za tím hlavně herecká dvojice, známá především z rolí milovníků, Rudolfa Hrušínského a Svatopluka Beneše. Zahráli si mezi sebou rozhádané bratry, kteří jsou nuceni převzít hostinec po svém strýci zmořeného osudem. Kluci úkol pojmou s vervou sobě vlastní, takže o humorné situace tím vzniklé není nouze jedinou minutou. Maloměšťácká atmosféra už je jen doplňkem daného prostředí. V příběhu je spousta ironie a satiry opírající se o životní styl své doby. Místy až bláznivé etudy jsou stále svěží a humorné. Klasika české filmové komedie, která divácké stránce nezklame ani dnes.
avenis
avenis
8 398 bodů
10
Tuto perlu naší kinematografie jsem už viděla mnohokrát a pokaždé si ji užiju naplno. Vynikající předloha Karla Poláčka zpracovaná do filmové podoby Otakarem Vávrou je mistrně zrežírovaná hercem Josefem Grussem, kterého jsem zaznamenala svým výrazným "Hellou!!" snad jen ve filmu Eva tropí hlouposti. Možná proto, že je to jeho jediný (a dobrý) režijní počin, připomíná svou dokonalou výjimečností knihu Sarurnin. Linie manželské krize Tatrmužových a bratrské hry na uražení se vzájemně netlučou a všichni obsazení herci a herečky podávají skvělé výkony. Budu se dívat zas a znova, dokud to půjde.


Dodatečné informace

Původní název:
Hostinec u kamenneho stolu (více)
  • Československo Hostinec „U kamenného stolu“
  • Československo Hostinec u kamenneho stolu
  • Československo Hostinec U kamenného stolu
Premiéra v ČR:
27. 4. 2024
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Předplatná

Powered byJustWatch