Bastard

79%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 291 bodů
8
Severský historický snímek dle mého gusta, žádný historický Hollywood. Vše syrové a severský chladné. K tomu všemu pan herec Mads Mikkelsen. Drsné historické drama, které je sice ponurejší a tempo je pomalé, ale jde z něj spousta emocí. Za mě velmi dobrá práce.
hrumsrt
hrumsrt
9 394 bodů
8
Severská novověká freska o vojenském důchodě kapitána Ludviga Kahlena, který jako odměnu za své dlouholeté služby vlasti dostal jménem krále úkol a s ním spjatou půdu na níž nic neroste a vypadá, že žít na takovém místě je už od začátku nemožné. Ale právě to musí zestárlý Ludvig splnit, dokázat vřesoviště proměnit v zemědělskou oblast a okolo ní vybudovat osadu.. Jenže to není vše, co dělá jeho zábavu na důchod tak komplikovanou, na pozemek si dělá nárok ještě i nedaleko sídlící šlechtic Frederik de Schinkel. Neúmyslně se tak hlavní hrdina Kahlen vměstnává do konfliktu s nejmocnějším mužem v okolí, který nehodlá hrát fér a královské právo respektovat.. Na motivy skutečných událostí odehrávající se adaptace knihy Kapitán a Ann Barbara dokáže upoutat nádhernými dobovými kulisami, které k obecné představě severu tak moc nesedí, až dává smysl, že všechno nebude zalité sluncem.. Vynikající příběh, na němž je opravdu silně vidět, že se opírá o knižní předlohu, ať už romancí, anebo archetypálností hlavních hrdinů. Ješitný souboj dvou kohoutů na smetišti, z nichž se ani jeden nebude držet zpátky a za svou pravdu budou do posledního dechu bojovat.. Bastard mi dělá radost, krásně stojí na rozcestí mezi uměleckou a mainstreamovou tvorbou, k tomu dokáže nevydíravě ždímat emoce. Diváka si v strastech postav zaháčkuje a až do patřičně trpkého zadostiučinění ho nepustí.. Víc takových filmů, protože i když tematicky laděných kousků není nikdy dost, tak tyhle dobovky s přízemním konfliktem mají svoje kouzlo.. Tohle Madsi toč, na tě líných amerických blockbusterů je tě děsná škoda! 80%
mojmir.sedlacek
6 052 bodů
8
Sveřepý a zakaboněný Mads Mikkelsen se chce stát králem bramborových lidí, to se však nelíbí arogantnímu a až karikaturně slizkému šlechtici ze sousedství. Románově rozmáchlý, v jádru však melodramaticky komorní příběh o hranicích lidské vůle úspěšně balancuje na hranici mainstreamové líbivosti, nesklouzává však k laciné podbízivosti.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 841 bodů
8
Drsné, nevlídné, mrazivě se zařezávající do kůže. Přesně jako klima na vřesovištích. Jeden tvrďák, nemluvný kapitán, válečný vysloužilec, kterého nemůže hrát nikdo jiný než Mads Mikkelsen, se rozhodl, že z vřesoviště vytvoří pole. První minuty připomínají dokument o mýcení vřesu, ale pak se zjeví protivník. Čistá esence zla. Boj dobra se zlem v dost hrubém obalu, protože ani kapitán se nezakecá. Každopádně klasika par excellence na téma, jak nic nedostaneš zadarmo a mocní mezi sebou nechtějí přijmout bastarda.
JaraSlama
JaraSlama
2 089 bodů
8
Dánský historický film vypráví příběh dvou postav, kteří reprezentují odlišné pohledy na svět a bojují o moc v regionu. Dílo vyniká nejen propracovaným kostýmním designem a kamerou, ale také výrazným hereckým výkonem Madsa Mikkelsena. Pomocí obrazově poutavých scén zachycuje film zemědělské procesy a vykresluje ústřední postavu jako tvrdohlavého bojovníka za svou vizi. I přes některé zkratky ve vyprávění je film považován za působivý historický snímek, který oslovuje diváky svou majestátností a dramatickým konfliktem dvou nesmiřitelných sil.
Jto_rating
Jto_rating
1 442 bodů
9
Dánské drsné historické drama o drsné době. Snímek vypráví o... no, zajímavé postavě Ludvigovi (Mads Mikkelsen - Chlast, Hon) , který se tak trochu egoisticky snaží založit kolonii na vřesovišti, protože za to získá vysoký titul, bohatství a jméno. Jenže proti němu stojí jak počasí, tak lidi a ještě víc egoistický maniak, který má moc nad zákon. . Mikkelsen hraje výborně a stejně tak i vedlejší postavy, dokonce dětský herec (herečka) hraje dost na dobré úrovni. Ve filmu jsou krásné kulisy, silné emoce a spoustu explicitních scén. Některé pasáže jsou totálně imorální, ať už kvůli drsný době, tehdejší morálce či maniactví. Násilí není jen hloupě brutální ale je tvořeno i pro emoce. Film sází na poznávání postav a na akce na které chceme vidět reakce. Nejsem si moc jistý ale může působit dlouze ale celkem funguje svou gradací. . Celkově 8,5/10 🥔🥔🥔🥔❌
Leefko
Leefko
310 bodů
8
Mads chce sázet brambory někde, kde je sázet nejde, a zlý šlechtic si to na svém území nenechá líbit. Arcel se rozhodl natočit staromilské vyprávění o "dobývání Dánska", a přizval si k tomu fantastického Mikkelsena. Film má povedenou výpravu, je dobře napsán i zahrán, a i přesto, že se občas až úpěnlivě drží v zajetých mantinelech svého tématu a příběhu, působí správně emocionálně a zábavně.
Cowboy Tristan
Cowboy Tristan
290 bodů
8
Film - hořký, Mads - vynikající, Dánsko - impozantní, severský western? - hodně povedený. Bramborová kolonizace dánského vřesoviště, kde horko těžko vyroste něco k jídlu, v hlavní roli s vysloužilým kapitánem (a zásilkou brambor z Německa) stojícím proti zlovůli lokálního barona. Moc fajný film na zimní období a ještě víc v porovnání s tuzemskou produkcí. Časem možná za 9
lospollostepanos
lospollostepanos
211 bodů
9
Ani ve snu by mě nenapadlo, že pěstování brambor může být takový thriller. 90%