Čas pracuje pro vraha

58%
Čas pracuje pro vraha
Plakát traileru
Ve foyer kina objeví bufetářka mrtvolu brutálně zavražděné ženy. Brzy se ukáže, že vražda souvisí s činností velké agentury INDOC, která sídlí v bezprostřední blízkosti kina, kde ženu našli. Na první pohled obyčejný případ se v době vyšetřování změní na nevšední zločin.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 483 bodů
8
V sedmdesátých letech vzniklo mnoho povedených detektivních snímků a tento je jeden z nich. Natočen byl na základě románu 'Efektivně mrtvá žena' od spisovatele Václava Erbena. Ano, jedná se o literárního autora, který stvořil slavného kapitána Michala Exnera. Ten tu však tentokrát nevystupuje. Místo něj se případu chopil kapitán Jindřich Marka a jak jinak, neméně zdatně. Autor u něj taktéž zohledňuje jeho kriminalistické počínání tak i soukromý život, pro patřičné zohlednění přirozené lidské tváře. Samozřejmě se jedná o detektivní příběh o pátrání po vrahovi, který je na svou dobu tradičně propojen s politickou zápletkou. Tentokrát se jedná o téma protistátního komplotu s cílem emigrace skupiny vědců do kapitalistické ciziny. Obsazení do hlavní role Františka Němce zřejmě nebyla náhoda. Podobnou roli měl v seriálu '30 případů majora Zemana' (1974), ve kterém ztvárnil příslušníka StB zabývající se právě emigrací a západními agenty, kde se plně uplatnil dle daných představ. Dramatizace, patřičná atmosféra a mírné napětí v rámci řešení případu. Jedná se skutečně o řemeslně vyrobenou filmovou detektivku ve všech svých aspektech, na který se, samozřejmě vlivem své doby vzniku okem schovaným, dá s přehledem dívat i dnes.
avenis
avenis
8 612 bodů
7
Zdařilá detektivka "erbenovka" bez Exnera, ale s neméně schopným kapitánem Marhou. Pro mě má tento snímek spíš historickou hodnotu, protože zachycuje stav pražských ulic, pasáže Světozor, tehdejšího fádního oblečení, účesů... prostě obrázek té doby, když jsem začinala studovat na gymnáziu. Téma je takové tendenční. Emigrace studovaných mozků je jen tak bokem nastíněná, ale fakt je, že v té době to byl opravdu častý jev.
kawa
3 388 bodů
6
V době normalizace vzkvétala výroba krimi filmů, bohužel nestejné kvality. Tento film je o jedné špionážní buňce, vysávající mozky z pozad železné opony. Před hrozbou vyzrazení se jeden z INDOC agentury dopustí vraždy, a pak dalšího pokusu na vyšetřovateli případu, slabém Františekovi Němcovi. Slabý průměr.

Dodatečné informace

Původní název:
Čas pracuje pro vraha (více)
  • Československo Čas pracuje pro vraha
  • Československo Czas pracuje dla wroga
Premiéra v ČR:
1. 2. 1980
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Čas pracuje pro vraha je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch