Legendární Vetřelci se dočkají té nejlepší pocty. Nebude u ní chybět ani James Cameron

Legendární Vetřelci se dočkají té nejlepší pocty. Nebude u ní chybět ani James Cameron
Vetřelci | Twentieth Century Fox
Jádrem dokumentu bude rozsáhlý rozhovor s Jamesem Cameronem i dalšími osobnostmi z řad hereckého obsazení či štábu, přičemž v upoutávce vidíme třeba Lance Henriksena (Bishop), Michaela Biehna (Higgs), Jenette Goldstein (Vasquezová) či Marka Rolstona (Drake). Vzrušující retrospektivu sestavil scenárista a režisér Ian Nathan, též autor knihy James Cameron: A Retrospective, a to ve spolupráci s týmem stojícím za vyčerpávajícím přehledem osmdesátkového hororu In Search of Darkness z roku 2019.
Aliens Expanded
Aliens Expanded
AI
68%
Diskuze pochopitelně sklouzne k oslavným frázím o výjimečnosti tohoto pokračování, jež podle některých lidí překonává i klaustrofobičtější a komornější originál. Ripleyová (Sigourney Weaver) se tentokrát spřáhne se skupinou vycvičených žoldáků a odjíždí prozkoumat kolonizovanou planetu, která delší dobu nereaguje na pokusy o komunikaci. V hlubokých šachtách ocelových labyrintů číhá tentokrát celé hejno agresivních Xenomorphů a jejich střet s hláškujícími odhodlanými vojáky ústí v infarktově napínavý akční sci-fi horor s postavami, na nichž nám v každém ohledu záleží.
Aliens Expanded: trailer | CREATORVC
Cameron však v dokumentu povede také zevrubnou analýzu mnoha ikonických scén, při jejichž natáčení byl pod obrovským tlakem. Scottův Vetřelec posunul možnosti vesmírných žánrovek a stal se hitem podobně jako Cameronův Terminátor, který pravidla slasher hororů našrouboval na sci-fi zápletku o nezastavitelném stroji z budoucnosti. Ze svého režiséra, jenž dnes dávno patří k nejvlivnějším lidem průmyslu, však svobodného blockbusterového autora okamžitě neučinil. Cameron musel s Vetřelci uspět, jinak mu hrozili ukončením kariéry. V rozhovoru z roku 2022 dokonce potvrdil historiku, podle níž prodal svůj nápad na Vetřelce tak, že před producenty na papír napsal název filmu a místo konečného S v Aliens nakreslil dolarovou značku.
Za projevené sebevědomí se mu odvděčili důvěrou a zbytek je historie, k níž se Aliens Expanded velmi dopodrobna obrací. Vedle Camerona si Nathan přizval také doktorku Dreu Letamendi či redaktora magazínu Empire Jamese Dyera, kteří prodiskutovali důležitý odkaz postavy Vasquezové spolu s její představitelkou. Nejschopnější z akčních hrdinů filmu (nepočítáme-li Ripleyovou) prolomila genderové bariéry a tehdejší normy, podle nichž mohli testosteron vyzařovat pouze osvalení muži. Publikum si ji zamilovalo a ženy v akci už nikdy nebyly jako dřív. Dokument si mimoto posvítí na různé zákulisní historky a dosud nezveřejněné anekdoty včetně toho, jak Cameron přišel s jednou z nejslavnějších hlášek filmu.
Vetřelci
Vetřelci
Vetřelci
Vetřelci
Carrie Henn – Vetřelci
„Taková příležitost se naskytne jednou za život,“ pochvaloval si Nathan pro Collider. „Vetřelci mě zaháčkovali od prvního dne, co jsem je viděl, a nikdy se mě nepustili. Pídil jsem se po kořenech toho, proč jsou vlastně tak návykoví. S pomocí neocenitelného přínosu obsazení a štábu stejně jako expertů, kritiků a především fanoušků se nám snad podařilo vytvořit definitivní poctu jednomu z nejlepších filmů historie,“ doplnil.
Tento unikátní film o filmu, který byl Cameron dle vlastních slov v traileru „předurčený natočit“, si můžete předobjednávat na domovském webu Aliens Expanded až do 5. května. Obdržíte od června dostupnou digitální kopii s vlastním jménem v titulcích a čeká vás podívaná, již se obsáhlý fanklub Vetřelců nebude moct nabažit. Zatím si můžete Vetřelce znovu pustit třeba na Disney+ i v rámci přípravy na srpnový sequel Vetřelec: Romulus, který vypadá skvěle a jehož děj má být zasazený mezi Scottovou jedničkou a Cameronovou dvojkou.
Podívejte se také na žebříček nejlepších sci-fi podle Kinoboxu.
zdroj: Collider