Profilový obrázek

Zetwenka

Komentáře 64

Od nejnovějších
  1. Let jestřába (2015)
    6
    Spíše obrazově a smyslově nasnímáno a podáno než obsahově a informačně. Nádherné záběry přírody, poetika, atmosférické ale očekávala jsem i něco o sokolnictví samotném, pricipu vztahu, odchovu a výchovy, pomůcek, atd...
  2. Tajný život sýkorek
    Tajný život sýkorek (2022)
    8
    Pěkné záběry, detailní. Nezahlcující info s občasnou hravostí a se štipkou humoru v doprovodném proslovu, případně zábavná chvilka ve světě opeřenců, v protikladu stojí každodenní péče o mladé, sebe a hlídání svého života, proti větším opěřencům a jinému nebezpečí. Prostor dostaly sýkorky koňadry, modřinky a pár cizokrajných "příbuzných", ty ukázany k situacím (strakapoud lovec mladých, jestřáb) u domácích. Náhled strategie u sýkory rezavoboké (strážkyně+ mazanost ) sýkory černé (společenství v obraně -had).
  3. Zoo
    Zoo (2022)
    5
    Po dlouhých letech, jsem výjimečně koukla na český seriál, zda se od dob Ordinace, Pojišťovny atd., podobných něco zlepšilo. (NEzlepšilo!) Nalákána na prostředí v Zoo + zvířata.... Vezmu to stručněji. Za 1. řadu ***, nebylo tak hrozné, +bavilo, problémy nastíněny v zoo, se zvířaty i lidmi. Vztahy a jiné osobní problémy postaviček, ještě tak ušly i když pitominy byly zastoupeny. Viděny všechny epizody 43, zakončení v rámci hlavních postav, jaké dáno - mohlo se už nechat! Konec zvonec. Doplnění: K 2. řadě napsáno tu.
  4. Útěk před smrtí
    Útěk před smrtí (1991)
    6
    Film by se dal asi rozdělit na dvě linky, ta Sharonina byla jak je výše pospáno, nalezne pak úkryt u farmáře Joeho, ten má dvě děti ale také problémy, ještě komplikovanější než Sharon, které se pak přihlásí a obětí přibude. Osobně mi potíží, tajemství a problémů, přišlo na 1 film příliš mnoho, v závěru už to působilo dosti překombinovaně. Na příběh Joeho mohl být klidně samotný film. Navíc mi přišla jeho linka nedokončená, co pak, dobře ok tak všichni jedou dál, ale to co za sebou Joe zanechal, hmm. Napínavé, bavila jsem to ano, váhám mezi ***/****. Najito a viděno po mnoha letech znovu.
  5. Hostages, The (1997)
    8
    Film byl dramatický, napínavý, se scénou v zajetí u nedodání výkupného, ta mě překvapila, v tom koho si únosci vybrali popravit, pro důraz. Statečnost zajatců, útěk v netradičním krytí, za pomoci jednoho dobrého človíčka.. Také jsem obdivovala rodiče Steva, kteří Kate moc nemuseli a obráceně její rodiče zase Steva(trochu moula), (na to co se stalo jejich synovi, ji i přesto měli snahu pomoci dál), dělali pro jeho záchranu všechno možné, hlavně Stevova matka, rázná, tiskovky, novináře, otravování úřednických palalášů, cesta na místo apod.. Kateiiny rodiče mi přišli, že vše by nechali na úřadech a jednání oficiálních. No i když vydat se na dovolenou do takových zemí, tak je to trochu jít naproti, že zažijete možná víc než čekáte., zvlášť v těch letech, kdy se to odehrávalo. Nu co, tak za ****
  6. Fence, The (1994)
    8
    Sledujeme osud Terryho. Ve věznici má přítele Restona, který mu trochu nahrazuje porušený otcovký vztah ale ten zase má dluhy o kápa věznice. Terry se mu snaží pomáhat ale Reston umře. Terry je propuštěn na podmínku a pod dohledem kurátora má začít "napravený a normální" život ve společnosti. Navštíví Restonovu rodinu a snaží se ji pomáhat. Kurátor mu sežene práci tzv. ihned a Tery pracuje, při výplatě zjištuje, že je obírán a chce se domoci své plné mzdy, nepochodí, napadne parazitujícího kurátora, uteče a je na ulici. Najde zlodějíčka/překupníka a přítelkyňi, do toho všeho ještě vstoupí kápo z věznice, které také je z vězení venku a už se to veze a tak dál... No a záběr na Terryho, fotku, na "plot mezi světy" a konstatování dvou mužů směrující do práce, zanechalo na mě dojem. Proč ne, ***** protože mi chybělo, co bylo s jeho matkou, zemřela nebo proč Terryho nenavštěvovala i po propuštění ?
  7. Snow Kill
    Snow Kill (1990)
    6
    V zimní přírodě se tu protne osud několika lidí. Sledujem skupinu 5 lidí z jedné firmy pro něž to má být jakýsi stmelující výlet a prokázání jejich vlastností. ( Velmi mě pobavilo jejich oblečení, připomínali Teletubbies, sladěno tedy bylo, to jo.). Dalším je pár, který bydlí ve srubu, a žena čeká dítko a vše proto připravují. No a jako další jsou zlosyni, kteří si vazby udržuji jen pomoci peněz nebo strachu jednoho z druhého atd. Potom co si idiotsky odstřelí cestu vrtulníkem, kde si vyzvedávali kořist, po zmáčknutí jednoho bývalého kumpána, se nejprve střetnou se ženou, ze srubu, která je zrovna sama. Znásilní a zabijou ji. Její manžel, který se vrací, se vydává na cestu pomsty v jejich stopách. Setkají se se skupinou 5 kanárků a ta též řeší své trable, zraňění, ztrátu v prostředí, rozdělení a to je fatální. Na první dvojici z pětky narazí zločinci. Na zbyvší trojici z pětice, pak narazí mstitel, pomůže jim nebo je bude považovat za vrahy, atakdál, ale jo nenudilo, napínavé bylo, jen ten hl. vrah i mstitel měli tolik životů, že by trochu tvůrci mohli ubrat a bylo by to trochu více solidní. Pořádné ***.
  8. Riding the Edge
    Riding the Edge (1989)
    6
    Nebylo špatné, považuji za průměr v podobných dobrodružné/ akčních kouscích toho co jsem zhlédla. Únos / záchrana, typický zrádce v okruhu blízkých, nedůvěra, proměna v důvěru. Pomoc, (Maggie) která má za cíl ještě něco navíc. Obohacení o poušť a pomoc jako splátka při zachránění života jednoho obyvatele z pouštního kmene Berberů. Na zabavení v pohodě.
  9. Lost at Sea (1995)
    6
    Velmi slabé dějově, hloupé jednání, dialogy, nepřesvědčivé výkony, 3 vyslaní zabijáci natolik... no pitomí, že až to pobavilo a jejich šéf, co šel zpackaninu dokončit byla úplná tečka. Kdo nemá slabost pro filmy odehrávájící se na ostrově a boj o přežití (zde mdlé), pronásledování popř. je přísnější v hodnocení, dá asi méně ještě než tři *** , ty jsou navíc štědré, jen proto, že tuto tématiku mám velmi ráda.
  10. Life After People
    Life After People (2008)
    6
    Viděno zároveň s Zánik civilizace (TV film) (2008). S porovnáním s výše jmenovaným se mi líbilo o něco méně, jiné úseky byly lepší v druhém zmíněném, některé pasáže v tomto. V rámci rozsahu shrnuto a stručněji představeno, jak by mohla probíhat obnova planety bez nás. ( Za + oproti Zániku civilizace - více projednání rozpadu samotných staveb, mosty, památky (nové eiffelka,. versus staré pyramidy, velká zeď..), chřadnutí typů materiálů, ukázky jak si razí cestu příroda v Černobylu, Angor Vat, tunely ve městech, jak se vrací uměle přetvořené řeky, potlačené potoky a přítoky, hráze, usazeniny, obnovy oceánů atd.) Za - nezmíněny žádné toxické problémy s opuštěnými závody petrochemickým průmyslem, jadernými elektrárnami, plasty atd. Na konci se v těch rozletech vizí rozjeli atd. vyvíjející se kočky v letce a nakonec nařeknutí okolo opic, které tu zůstaly. Naštěstí včas useknuto a nešlo se ještě do jakýs fantasií. (Což je za mě v poho ale pokud jde o jiný druh dokumentů, v tomto mi to přišlo zbytečné.)
  11. Planety: Nové obzory
    Planety: Nové obzory (2019)
    6
    Na dokument jsem se velmi těšila a čekala od něho mnoho. Ale za mě bohužel plně nedostala. Místo aby se více zabývalo objevy, tak se hodně hrabalo co bylo před xx miliardami let. Např. Uran přelétnut snad dvěma větami a konec. Náš měsíček odfláknut. Např. O Plutu (vyřazeno z planet) se sice doplnilo dost ale přesto, jsem si našla více o něm zde . Od dob dokumentu Planety (seriál) (1999) (který tehdy byl top a velmi se mi líbil, ale dnes jsme jinde) se hodně změnilo, technologie pokročila, objeveno nového, roky práce na sondách atd. super. ALe stejně mi spousty věcí nesedlo. Chválím pěkné efekty, novinky i když jsem jich čekala více. (Pokud šlo o objevy - nadšení, pokud o polemiky -zklamání) Pěkné porovnání starých foto a nových, typy sond, hodně info/foto bylo i použito v mé oblíbené knize , která mě k tomu fascinujícímu světu nad námi v dětství dovedla, nadchla a nadšení zůstalo. Asi nejvíce se mi líbily epizody Jupiter a Saturn, následovány Marsem, Ledové světy a poslední Vnitřní planety. A už se jsem zvědavá co bude odhaleno za Kuiperovým pásem, kam se již vydala New Horizont. Však se na dokument podívejte a udělejte si názor sami.
  12. Dinosauři u protinožců (2012)
    6
    Velmi podobné v informacích jako zde . Liší se jen lokací, zde je to Austrálie. Na fosilie a nálezy zatím skoupé a neprobádané území. Což se napravuje, díky nálezu stehenní kosti "Elliota". Jinak se budu trochu opakovat, je to probráno, jak uvedeno zkraje. Novinky o aspektech paleontologie. Pohled na ruční práci vs. moderní technologie. Dále jakou pomoc pro paleontology znamenají amatérští hledači a místní obyvatelé.. Budoucnost a směřování dalších mladých nadšenců do tohoto oboru a kterak kost mánii odstartovala. Úžasné lokace a trpělivost při odkrývání jak kostí, tak přímo otisky stop a stopiček těchto tvorů. + představení nově nalezených druhů australských dinosaurů. (proces fosilizace, usazeniny) Za tři Mínus za uvádějící paní, ta mi bohužel vůbec nesedla a její pitvoření též ne. Přišlo mi to slabší než dokument zmíněný v první větě..
  13. Dinosauří ozvěna
    Dinosauří ozvěna (2018)
    8
    Novinky o aspektech paleontologie. Pohled na ruční práci vs. moderní technologie. Ukázky a pozvánky do různých oblastí a provincií Kanady. Dále jakou pomoc pro paleontology znamenají amatérští hledači a lovci fosilií. Významné osobnosti jak z odborníků (manželé Currieovi tak hledačů W. Slobodova.) Zajímavosti o pravidlech hledání a sběru samotných fosilií v Kanadě. Budoucnost a směřování dalších mladých nadšenců do tohoto oboru a kterak Jurský park nalákal. Úžasné lokace a trpělivost při odkrývání jak kostí, tak přímo stop a stopiček těchto tvorů. Za čtyři. Ta vsuvka na konci už být nemusela. Velmi podobný tematicky je tento dokument. Akorát jiná lokace a to Austrálie.
  14. Prehistorická monstra (2008)
    8
    Představeny Dunkleosteus, Mosasaurus, Giganotosaurus, vážka Meganeura, Arthropleura - poslední dva jmenování zástupci spojeni s kyslíkem a nalezena spojitost s jejich obrovitým růstem v karbonu v podobě tracheální trubice a její úměra k velikosti. Velociraptoři a náznaky peří vzhledem k roku vzniku 2009 (dnes již v úplně jiné rovině) počátky odhalování tajemství peří, více spojitosti s ptáky. (Chovám si tedy malé raptory .-) ) Ale na to jsou již opět modernější dokumenty, které se tímto zabývají více +další nové poznatky, sezení na hnízdě vejce a to jen proto, že se opět našli od té doby nové nálezy.. Informace o fosilizaci a jejich aspektech. Již jen v ohledně barev dinosaurů, se tím zabýval tento dokument třeba. Objevení zajímavého Therizinosaura a jak jim dal zabrat. Ukázáno, co vše si musí paleontologové, v výtvarníci a jiné profese okolo archeologie leckdy domýšlet + nabourání pak zažitého při objevovení dalších pozůstatků a fragmentů. Zkrátka věda je to stále živá, a poznatek, který z toho mám, že to co platí v této chvíli nemusí být v budoucnu aktuální či správné. Technologie nám hodně pomohou při zkoumání a odhalování minulosti, přesto již stále otazník bude a zůstane v historii života spousty bílých míst, dokud nebude možné cestovat v čase :-). Nu animace na rok výroby nic moc ale celkově za informace čtyři.
  15. Universum: Zauberhafte Gaukler - Die bunte Welt der Schmetterlinge (2017)
    8
    Tento dokument mě osobně nadchnul a hodně mi přinesl, doposud jsem motýlky jen " pozorovala " a obdivovala ((krom škodičů běláska, píďalky) laicky na zahradě a květinách, kopřivách (i tu komuli Davidovu jsem jim pořídila) a oni krom nektaru získávají mnoho živin z trusu no, jak tu v dokumentu uvedeno, popř. zahlédla jejich housenky a nebo si o nich četla např. tady. Jelikož je to dokument rakouský jsou i totožné druhy (žlutásek řešetlákový, řepový, babočky admirál/kopřivové, bodláková oka, okáč, lišajové, dlouzobky atd.), které se vyskytují i u nás, tak to pro mě mělo bližší poznatek a nad čím jsem hloubala mi bylo zodpovězeno a dodáno plno nových poznatků o jejich životě, skryté barvy, obrana, triky+ metamorfóza. Pozoruhodné záběry a práce s kamerou.
  16. Hmyz pod lupou
    Hmyz pod lupou (2012)
    8
    Náhled do říše drobné ale nejrozmanitější. Pochvala pro krásné záběry, doprovodný komentář. Na pět to však za mě není, jelikož myslím, že se jednalo o hmyz vesměs známější (monarchové, kudlanka, pavouky, lišajové, roháč, kobylky, cvrček, mravkolev aj.,) kteří jsou v dokumentech zabíraní velmi často a v tomto mě to příliš neobohatilo, přesto určité nové informace jsem dostala. U dost jiného mi přišlo, že jsem již viděla a v jiném podání, zde jen s + navíc detailně zvětšeného o něco lišilo. Ale za podívání stojí.
  17. Nejmenší ptáci na světě (2012)
    10
    Další z dokumentů, který bortí jednoduchý odsudek a přežitek o "ptačím mozečku." Následovník např. Ptačí inteligence bez hranic (TV film) (2013). Ukázány a předloženy vědecké pokusy (posloupnost, vyčkávaní, výměna, úkryty, řešení úkolů, paměť a jiné) a řešení jejich ptačích svěřenců (počínaje od hus, kavek, havranů, vran, nestoru konče) Vědci ve zkoumání nadále pokračují a zabývají se i tím co mnoho lidí ani nechce připustit, že i ptáci jsou schopni emocí a není to jen polidšťovaní jejich chovaní naším vnímáním a přisuzováním něčeho co není možné. (Zde např. zmíněno smutek nad ztrátou druha, radost z návratu chovatele, který byl dlouho pryč) Vědci tedy testují a přeju ať je i toto jednou přiznáno. Zajímavosti z ptačí komunikace (terej, špaček), socializace, hierarchie (husy), vzájemného učení.... Téma mi velmi připomnělo knížky Genialita ptáků a Ptačí způsoby, ty popisují ještě podrobněji, co bylo zde podáno v obrazové formě. V posledním odstavci se podělím o soukromé zkušenosti s ptačíky. Věnuji se chovu slepiček a i ty je možné naučit spousta věcem a rozhodně mají výbornou paměť, mám je naučeny na gesta a zvuky(zatleskání, zaťukání a vědí co se dít bude a pro pamlsek navíc udělají psí kusy :-) důležitá je ale od chovatele pravidelnost a trpělivost. Mazlení a pohlazení také vítají.
  18. Svět kolibříků
    Svět kolibříků (2012)
    10
    Velmi chválím, krásné záběry byly přímo skvostné. Velkým plusem naprosté detailní záběry (pití nektaru, koupání, lety + porovnání časových sekvencí pro představu jakou rychlost mají), poodhalení částečných tajemství těchto "nadoraz" žijících tvorů. Malé mínus za trochu opakující se informace/věty na začátku ale pak se to rozjelo a vydáváme se na cestu od "úsvitu " kolibříků + vývoj v běhu času. Spousty informací od všeobecně známých až po nové (pro mě)) ale nebylo zahlcující. Když jsem chtěla psát druhou výtku, že nejsou uvedena pojmenování co za daný druh kolibříka je zrovna na záběru, v druhé polovině už bylo napraveno, a tak byly představeny např. kolibřík mečozobec, orlozobí, vlašťovičí, chocholatý, velký, rubínohrdlý, Mitchellův minikolibřík Kalypta nejmenší, který má svůj "hmyzí" let. + velká krmicí stanice pro druh kolibříků, se zastávkou v Texasu, kteří podnikají svůj stále daleký a tajemný let. Extrémní rychlost a hbitost má však svou odvrácenou tvář: noční torpor, závislost květin a zobáčků + provázanost, toho kterého druhu, odchov, vydatnost nektaru, četnost krmení aj.) Pěkný vhled do úžasného světa ptačích tvorů.
  19. Dancing with the Birds
    Dancing with the Birds (2019)
    10
    Záběry na tyto úžasné tvory se mi neomrzí, moc pěkné a detailní. K tomu místy vtipný komentář a odlehčení. Že nebylo více informací mi nevadilo, že vzali to z jiného úhlů a zaměřeno jen na tanec a předvádění před samičkami. (zajímavosti z oblastí - jak dlouho to trénují, úpravy "tanečních" dvorů, spolupráce v samčním páru, druhy tanců a dvoření atd.) také u mě v pořádku. Kdo hledá ještě více informací může se podívat na neméně povedené dokumenty, které myslím stojí za vidění David Attenborough: Rajští ptáci (TV film) (2015) a Rajky (TV film) (2010)
  20. Turlock
    Turlock (2013)
    10
    Pro tuto záchranou akci se hodí jen pochvala. Na vše ostatní zase jen "co oči nevidí srdce nebolí", to jak se nakládá se zvířaty, která nejsou mazlíčky jako tradiční kočkopes u kterých by se pomalu lynčovalo za ohnutý chloupek. Zde se nechává za přispění úřadů, orgánů, majitelů umírat hlady a žízní tolik tvorů uvězněných, jen pro peníze, + které by stála další péče po ukončení činnosti firmy a čeká se až zahynou. XX dní. Pak by se to rychle a v tichosti zlikvidovalo. Naštěstí pár tisíc slepiček se díky ne -lhostejnosti zachránit podařilo. I když v těch miliardách je to jako kapka v moři ale pořád něco než-li nic. Nejsem žádná ekofanatička a jen částečná vegetariánka (nejím drůbeží, ryby, hovězí, ovčí) ale - toto je opravdu překračující veškeré meze lidskosti. Jelikož sama chovám slepičky (brahmánky, holandaňky - což jsou báječní mazlíci ) i z drůbežáren mám (nosné slípky isa a dominant, které umožní vykoupit a tím je zachránit. (U nás je to třeba projekt Slepice v Nouzi,). Je to, jak v dokumentu popisují, Ty z drůbežáren poznávají svět, tak jak je ukázáno a učí se od mých odchovaných. Každá je věru individualita a dožívají se i 10 let. Vajíčka domácí to je radost. A kauterizace zobáku je zrůdnost. Každý ať si sám uváží jak se chce nebo nechce ke zvířatům chovat ale tito tvorové jsou také tvorové a žijí, cítí a myslí. ( Plivat na lidi co jí maso nebudu protože jak výše psáno nejsem úplná vegetariánka). ALe to zacházení by se zvířaty být mělo jiné, úřady pružné a ne aby docházelo k tomu co přinesl dokument. Hodnotím na 4* a tu 5 posílám zachráncům.
  21. Spoutaná láska
    Spoutaná láska (2019)
    8
    Zpočátku, asi tak do 7 dílu, mi seriál nepřišel extra zajímavý. (Vypadalo to na průměr v hodnocení v rámci historicko-romantických děl, co jsem viděla. Nakonec pro určitá "překvápka" a napínavější vývoj, dám 4*.) Potom začínal příběh nabírat tempo a vytvářet propletenější děj a asi ty uvádějící díly z hlediska vývoje být měly... Zabrán život od prostých lidí až po šlechtu. Od pověr a tehdejšího myšlení k nenápadným povstáním a nepokojům, co vše páni mohli s nevolnictvím a lidmi si dělat. Sice to bylo ještě mírnější zabráno, než tomu bylo. Lokace, kostýmy, výprava pěkné. Zlom a velké překvapení přináší přímo 21 .díl (To jsem nečekala). Oblíbená postava Nikolaj. Viděno 48 dílů. - 8/2023 - 3. a 4. řada, hotová jen najít čas a sledovat :-)
  22. Kateřina Veliká
    Kateřina Veliká (2015)
    6
    Další zajímavý seriál z historie. Pro mě však trochu zklamáním. Výprava, lokace a interiéry úžasné, podobné velkolepě jako třeba zde Anastázie (TV seriál) (2003). Avšak příběhově.... Na to že to byla taková jejich panovnice a je to vzýváno jako zlatý věk (podobně jako v Anglii za Alžběty). Střih cik a najednou léta jsou. Co třeba bylo zajímavé bylo odebrání syna, ale zase třeba úmrtí dcery, zabrána snad jen jednou, a bum - v příští pomalu scéně bylo po ní. No, jak si máte vytvořit vztah k postavám nebo něco cítit a má to pak nějak zapůsobit..... Znělka mi přišla podobná z Velkolepého století, pokud se mýlím tak omluva. Něco bylo zdlouhavé, spousta věcí tam být nemusela a naopak ty zajímavé a rozehrané mi přišly useknuté. Nato, že seriál má jen dvanáct dílů, mi to přišlo chvílemi opravdu zdlouhavé. A ten finální záběr, myslím, že na korunu být mohl. Sedlo by to. Ale chválím výběr, že se dostal na obrazovky seriál jiného zaměření, než ty co tam běžně oxidují. Dokonce jsem se podívala zase na tv. ( Zároveň sice z jiného prostředí sleduji Spoutanou lásku/Ukrajina na iprima) Pokud natočí další etapy z života této panovnice, ráda se podívám. Počet dílů 12. Viděno 12.
  23. Šestnáct nohou
    Šestnáct nohou (2016)
    6
    Těšila jsem se na pavouka a dostala jsem více než půlhodinu popisu krajiny Tasmánie, byť krásné, to je bezesporu, ale jak píšu, čekala jsem věnování se pavouku samotnému. Na něho přišla řada až později a moc sděleno nebylo. Jeho biotop byl ale rozebrán od A do Z, on jen tak povrchněji a v útlumu, pořád jsem si říkala zda vůbec koukám na dokument o pavoukovi nebo cestopisno-krajinou přednášku.
  24. Fenomén Winnetou
    Fenomén Winnetou (2018)
    4
    No, málokdy dám dokumentu méně než tři hvězdy, tady však nešlo dát ani ty tři. Se samotným Vinnetouem to má nemá společného mnoho. Šla jsem do toho s nadšením co předloženo bude a pro mě osobně velké zklamání, nevím jak jiní ale byla jsem zvědava na zajímavosti, info, perličky, zákulisí o tomto "fenoménu" a to jak knižní tak i filmové. Ale to bylo je jen několikrát zmíněno a upozaděno. Bohužel tento dokument je spíše o tom, jak se Němci rádi hrají na Indiány a vzpomínají na doby svého mládí a např. versus s zámoří, kde by byli odsouzeni kvůli přecitlivělosti za rasismus a kdo ví co + info na westerncity v Německu, kde se každý rok hrají představení o Vinnetouovi. Do toho pletli A. Hitlera a další což mě nezajímalo. To se více dozvíte z těchto knih Vinnetou 50 let ve filmu a filmová galerie Stříbrné jezero - kniha o filmu a o samotném představiteli Vinnetua zde. To dá případným zájemcům/nadšencům asi více než tento slaboučký pokus, popř. si lze spravit chuť kouknutím na filmy nebo četbou "mayovek" , které v dnešní éře upadají.
  25. Un jour au Royaume Uni (2017)
    6
    Bohužel pro mě to bylo zklamání, oproti jiným dnům v jiných zemí (Itálii , Německu Španělsku, Francii ) z tohoto cyklu, tento den jednoznačně nejslabší.
  26. David Attenborough: Rajští ptáci
    David Attenborough: Rajští ptáci (2015)
    10
    Dokument ukázal rajky od jejich tajemných začátků, opředených legendami (od r. 1522 v rámci zámořských objevů -jen preparáty), setkání prvních Evropanů (1862 -2 dovezeny živé) s nimi (postupné opravování nepřesností, jak používají rajky svá křídla/pera apod.) až po odhalení detailů, které vyniknou ještě více technologiemi našeho věku (ani sebelepší malba nevydala plné tajemství /to se prostě muselo natočit aby se pochopilo/ ) Jak různé se mění barevné spektrum peří - úhly, nastavení až po tance před samičkami a to co bylo jen pro jejich oči, vidíme pomoci kamer i my. A jak hodně daly/ávají rajky vědcům zabrat ohledně (i natáčení) předvádění a používání svých per. (např. rajka papuánská, nádherná, queenslandská, královská atd...) K tomu skvělý průvodce David, který také si zavzpomínal na první setkání s nimi od archivních záběrů a po nejnovější, které natočili jiní). Nezměrné desetileté úsilí natočit veškeré známé druhy samečků rajek v jejich tancích, které se snažil jeden tým zachytit ve volné přírodě Nové Guiney. )+ zajímavosti o chovné stanici v Kataru) A kdo by chtěl odlehčení a vtipné průpovídky k daným záběrům může mrknout třeba sem Když ptáci tančí (2019)
  27. Planeta slepic (2016)
    8
    Jako první začnu velkou pochvalou za to, že vůbec tento dokument natočen byl. Jelikož slepičky sama chovám a věnuju se jim prakticky celý život, zajímalo mě co se nového ještě dozvím. Chválím zajímavosti z bojových plemen a závodů, (moc hezky zabrány bojové sekvence a jak se to musí kohoutci učit), šlechtitelské kroky a historii počátků samotných divokých i o jejich slepičím ostrově. Ale bohužel mi tam chybělo více info o jednotlivých plemen. Nebo jejich zajímavostí. Tak třeba, které plemeno je jako jediné pětiprsté, které největší, které je nejdelším opeřením, nejvyšší apod, protože třeba takovéto informace mi poskytuje knižní publikace Encyklopedie slepic. Malý Tip... nebylo by špatné někdy natočit i v našich končinách například o našem zachráněném domácím plemeni české zlaté, šumavankách nebo zaniklých moravankách a skvělém člověku, panu Škodovi, který se o toto české plemeno hodně zasloužil aby přežilo do dnešních dnů. Jinak samotný dokument hodnotím za 4 na plný počet mi tam prostě cosi chybělo. Ale jen tak dál i zdánlivě obyčejná zvířátka skrývají úžasnosti na spoustu dalších dokumentů. A je to něco jiného než o notoricky známých zvířatech natáčený na x-tý způsob apod.
  28. 10 konců světa
    10 konců světa (2016)
    8
    Zajímavé úvahy o možných koncích světa. Osobně se mi zamlouvaly tyto díly (Sluneční erupce, Katastrofa pod hladinou, Dopad asteroidu, Gama paprsek, Megaerupce). Solidně rozvedeno, vyjádřeno důsledky, působení, řetězec událostí, dlouhodobý rámec atd. U prázdnějších dílů,(bludná planeta, vychýlení z oběžné dráhy, černá díra, jaderná válka), kde moc nebylo rozvinuto se o to vícekrát opakovalo ve stejných frázích, což vadilo + někdy až do úplného destruktivního konce, stále nemístné otázky vedené stylem: přežijeme to, má lidstvo šanci, apod. Místo toho šlo dát určitě více info o působení důsledků a následných řetězců událostí a že by jich bylo) Za mínus asi epizoda Invaze, to byly už opravdu, tak teoretické postupy, myslím, že tak složitě/propracovaně by to těm mimozemšťanům ani nestálo za to:-), pokud jak uváděno, mají být o tolik napřed. Dalo mi to tak na lepší tři ***/+ avšak ta grafika/efekty pěkné, tak čtyři.
  29. Poldark
    Poldark (2015)
    10
    Další skvělý seriál z historie a ty opravdu mohu.-) První tři série se mi moc líbily ale i čtvrtá sezóna byla dobrá. I výrazné postavy nechali v průběhu sérií zemřít a všelijakými nástrahami si museli projít. Také jsou zajímavé na děj. O překvapivé události nebyla, nouze. Zachycen každodenní život chudých lidí, těžká nebezpečná práce v cínových a rudných dolech. Drsné pobřeží Cornwallu, hlad a bída. Rodinné vztahy a životní kotouly i rány.. Moc mocných a bezmocnost nuzných... Francouzko- anglické napětí. Pátá řada, mě však už trochu zklamala. Odklon od knih a jiná režie a bylo to znát. (Ale hodnotit to jednotlivě nebudu, nechám celkový rámec. Napíšu jen sem 1. řada *****, 2 .řada ***** ,3. řada*****, 4. řada ****, 5. řada ***) Přišlo mi to, že už to nesedí a je nastaveno na můstek z bojů americké války a nemá ten švih, už se spíše natahovalo ani příběhově a vztahově to nebylo oslnivé a závěr nu polootevřený ale i uzavřen, třeba co kdyby --- " Se vrátil" ---- Hudba, kamera a výprava, herci je u mě jen na pochvalu. Počet sérií 5. Viděno 5.sérií
  30. Muhtesem Yüzyil
    Muhtesem Yüzyil (2011)
    10
    I. řada - 1520 l.p. děj začíná Unesením Alexandry(Roxolany z domova a zavražděním blízkých a dopravena do harému) a Sulejman I se stává sultánem. Je zaměřena na poznávání postav budování vzájemných vztahů a postavení, intrik. Alexandra se potká se sultánem a plně ho okouzlí a vzniká tu nenávist od Mahidevran, ani matka Sultána ji neměla v oblibě. Ibrahim ( zde sledujeme jeho postup dozorčí komnat, vezír a velkovezír) věrný pobočník jeho výsosti si najde zalíbení v sestře vládce, Hatitce. Mahidevran měla dosud navrch protože byla jedinou ženou sultána a dala říši syna - prince Mustafu. Pak však Hurren (dostává své nové jméno) postupuje v harémovém členění je favoritkou a konkubínou - - porodí chlapce Mehmeta a pozice jsou vyrovnané a navíc je zdatná intrikánka. Dále se Hurrem narodí dcera Mihrimah a Selim. Zároveň jsme svědky událostí bitev o 1521 Bělehrad, 1522 Rhodos a 1526 bitvu u Moháče (která měla vliv i pro naše země koruny české) 2. řada. Hurrem nosí už přívlastek sultánka a dostává svobodu, i když je pořád nerovna původem a je ji připomínáno bývalé otroctví, zde porodí 4 syna Bajezita a její pozice se zdá být už neotřesitelná. Princ Mustafa dorůstá a učí se s otcem a je připravován na řízení provincie Manise. Ibrahim paša s manželkou Hasittice ne a ne najít štěstí. A Sulejman se žení vezme si Hurrema poruší tak dávné pravidlo sultánů... Hurrem se po smrti Valibe sultán (matky sultána) dostává na starost harém poté co Máhideran selže. 3. řada 1536 -Mocenské boje, poprava z nejedné z hlavních postav a úmrtí dalších, tak jak je psáno v kolech času. Bitvy námořní, výboje pod osmanským pirátem Chajruddín Barbarossy, po obsazení dalších území v Severní Africe tak Osmanská říše přechodně zcela ovládla převážnou část Středozemního moře. 4. řada Děti dospívají. Mají své rodiny a touhy, začínají bratrovražedné boje o moc, Poprava z jednoho synu a pozdní éra vlády Sulejmana a i dalšími nezdary a ztrátami jak život přinášel a odnášel. Léta 1539 - 1543 A končíme 1566 zachycen zkrátka celý život jednoho jejich vládce. A ještě letmý záběr do tváře nástupce. Kdo pak jím z jeho synů je? Je to podáváno z druhé strany, jak se dobývala Evropa. Záběry použity ze seriálu i v dokumentu Habsburkové proti Osmanům (TV film) (2014). Seriál se mi líbil, bylo to něco úplně jiného a rozhodně zajímavějšího než samé reality a krimi, ordinace, kterými jsou tv přeplněny. Viděno: všechny díly.
  31. Ptačí inteligence bez hranic
    Ptačí inteligence bez hranic (2013)
    10
    Budu trochu opakovat svůj nedávný komentář, tento dokument jsem viděla před delší dobou, avšak až dnes jsem se dostala k napsání pár řádků, popíchl mě k tomu dokument na podobné téma Ptačí mozek . Ptačí inteligence je další z dokumentů, který podemílá odsudek o "ptačím mozečku." Ukázány a předloženy jsou různé vědecké pokusy, řešení a reakce od ptačích svěřenců (zde vrány, nestor a aj.) Zajímavosti z ptačí komunikace, socializace, vzájemného učení, chápaní fyzických principů(tah, vztlak, váhu..), používání a úprava různých nástrojů (bodce, háčky aj.).... Toto téma mi připomnělo knížky Genialita ptáků a Ptačí způsoby, kde se popisuje ještě pečlivěji a podrobněji, co bylo zde podáno v obrazové formě.
  32. Aftermath: Population Zero
    Aftermath: Population Zero (2008)
    8
    Viděno znovu a tentokrát zároveň s Planeta Země po vymření lidstva (TV film) (2008). K porovnáním, něco se mi líbilo zde, jiné úseky v druhém zmíněném. V rámci rozsahu shrnuto a stručněji představeno jak by mohla probíhat obnova planety bez nás. ( za např.+ oproti Planetě Zemi p.v.l. bylo více zmíněno o zvířatech a jejich úskalí opuštěnosti -zoo, farmy, hospodářská zvířata, zdivočelí psi, jaderné reaktory a spady z různých chemických továren při nefunkčnosti energie, požáry) za - rozpad a rozklad budov věcí, to bylo zase více popsáno v PZPVL vodní ekosystém, mokřady, řeky, přehrady) V letu jsou tu zmíněny hypotézy od problémů s elektřinou, zvířaty, jadernými elektr. rozpadem sutinami a postupné pohlcování vegetací, náletovými dřevinami, oceány a celkovou rehabilitací planety.
  33. Revolution
    Revolution (2012)
    4
    Zajímavý nápad a téma pro seriál - jenže se to ubere jiným směrem a to je pro mě zklamáním. Myslela jsem, že se tématicky bude věnovat jak se lidstvo snaží vyrovnat se ztrátou energie, co vymýšlí k jejímu nahrazení nebo vypořádání se s následky a změnou životního stylu (jídlo, léky, bez techniky, dopravy, obnovitelné zdroje energie) - ale zde sledujeme opět mocenské boje o republiky "bývalých" USA. Nové útvary republik Monrouova, Národu plání, Georgia a Kalifornie bojují mezi sebou. Některé díly byly zdržovací a odvádějící linky děje a navíc to vypadalo, že ani na roky a roky proud nevypadl - některá hezká městečka, ulice, bílý plůtky, pořádek, bez chaosu, gangů v ulicích, plno jídla i věcí když se tedy nemůže tolik let vyrábět atd). Zajímavý spád to mělo ve Věži. Prozatím dávám 2 hvězdičky a doufám, že druhá řada přinese něco zajímavého bez mocenských politických zájmů se zaměřením spíš na obnovu po spuštění proudu a objevování toho čeho se museli na 16 let vzdát. Počet dílů 20. Viděno 20. V plánu se podívat na 2 řadu.
  34. Moc osudu
    Moc osudu (2006)
    4
    Nám přináší příběh o tradicích, místních zvycích a náhled do islámské společnosti. Hlavní linka je dějově plytká a dialogy jsou opravdu slabé. Zvolili si zajímavé téma ale zpracování bylo asi na síly. Co však ocením a domnívám se, zachraňuje i děj je námět a ukázka toho jak to vypadá, když se, žije v dnešní době ale zvyky jsou silnější než rozum. Hlavní romanci mezi Silou a Boranem protkávají různé příhody a příběhy žen prchající z Mardine před domluvenými svatbami, týraním, zákazu studii nebo krevní mstou za provinění nějakého příslušníka rodu. Sama Sila je odvezena z Istanbulu aby se zde provdala za vůdce rodu. Vykoupila tak mladší sestru a nemuseli být zabiti její bratr a sestra Borana, kteří se zaslíbili bez toho, že si nebyli rovni. Sila poznává jinou kulturu ale poté utíká zpět, následována svými příbuznými a dalšími do Istanbulu - tady mě to přišlo hodně zdlouhavé a nudné nic se prakticky nedělo. Potom přijde usmíření a s tím, že se pokusí změnit tradice a návrat do Martine a opět to dostává napětí a spád, přes to, že jim všem 3 hrozí smrt. Přijdeme o Azata ale Nadin, už jako vdova je vykoupena.Celkově švih a napětí to mělo v Mardine , v Istanbulu, který měl být postaven jako protiváha zaostalosti tradic a zvyků, se odehrávali běžné problémy s firmou, různé nemoci atd. Po druhé v Istanbulu už se napětí, dramatičnost a taková atmosféra se vytrácela, ani po návratu do Mardine už se to nechytlo jako první půli.. Než se přemístili všichni a tam a tam a takové podobné neduhy a na to, že v Turecké verzi to má jen 79 dílu, bylo místy hodně zdlouhavé. Hodně lidi jen protkávalo příběh a opouštělo bez nějakého efektu pro příběh jen aby se zaplácl čas, natahovalo se pak o události které zase zanikly jako důležité ač to tak prezentováno bylo ( řízení firmy, boj oni a potom si zase přejdeme na něco jiného a zase místo toho se výstavbě věnují školy , koupili dům, tam pak zase tam tenhle prodali aby zase ho získali) končím s psaním. Poselství Borana, že zrušil rodové postavení a nabortil ty tradice a uvidí se jestli dojdou někdy naplnění a jeho vzkaz, který předal generacím následujícím. Nakonec 1 hvězdička za zajímavý nápad a překvapivé momenty a druhá za historické krásy Mardine. Příběh vyprávěl 3 roky děje. Počet dílů 158, viděno 150
  35. Dinosauři pod lupou (2011)
    8
    Dokument pojednával o tajemství kostí a stavby koster dinosaurů. Jak z toho mála, co se našlo (ne vždy je kompletní kostra) sestavit celého tvora. Když už kompletní kostra je - jak ji tedy správně složit. Odkud začít - někdy od lebky, jindy začali od nohou. Sestavovali od známých až po neznámější druhy. Bylo ukázáno: jak bojovali s anatomií, svaly a pohybovými vlastnostmi jednotlivých části aby jako celek působili věrohodně a byli asi nejblíže tvoru, který je nosil. Také jak bylo náročné sestavit celou kostru - hlavně u obrovitých tvorů (t-rexík brachiosaurus - mnoho kilo i jedna kost). Tento dokumentík odvysílala zoom již 2/2013. Když jsem ho chtěla hodnotit, tak nebyl na čsfd. Konečně nahozen a může dostat 4 hvězdičky. za zajímavý pohled na dinosaury - tentokrát z kostního úhlu.
  36. Divoká planeta (2009)
    8
    Tento dokument jsem odchytila na dvd v trafice. Příjemné podívaní, nejvíce se mi líbilo nahlédnutí do světa ptačích koloniích a jejich denního života :-) Stromy života jsou pro džungli opravdu důležité a bez nich by hodně tvorů nemělo snadné žití. Škoda jen, že vše bylo na menším prostoru. Ono do 58 minut natěsnat informace k různým tématům asi není jen tak Ale poutavé příběhy, vyprávění a úžasné záběry - tak za 4 hvězdičky to je. Jen se divím, že tento dokument od BBC skoro nikdo neviděl.
  37. Extinct (2001)
    8
    Tento 6 dílný cyklus - přináší možné teorie o vyhynulých tvorech. Představeno je 6 druhů (tasmánský vakovlk, dodo, alka velká, mamut, tygr šavlozub a veledaněk) a jejich pravděpodobné příčiny vymizení. Od vyhubení lidmi, přes nemoci, změnu krajiny, klimatu a dalších vlivů. Těžko kdy už někdo zjistí přesné příčiny - některé teorie byli zajímavé. Jiné se mi až tak doslova nezdály a některé jsou asi hodně blízko pravdě - alky, dodo a vakovlk. Pochválím působivou vizualizaci a grafické ztvárnění vyhynulých zvířat . Na toto téma by se dalo natočit spousty dílů, neb už hodně zvířat zaniklo a zaniká, ani si nevšimneme. Tvůrci by mohli natočit další sérii a přidat smutné příběhy třeba papouška karolínského, holuba stěhovavého, Alexandra modrolícího, i Laločník ostrozobý by se našel atd. No to jen malá odbočka, ale jinak dávám za 4 * a co nejméně ztracených tvorů. PS: neškodil by i nějaký cyklus o kriticky ohrožených druzích (nemyslím ty všeobecně známé - opice, gorily atd) a záchraně. Počet dílů: 6 Viděno: 6
  38. Tisíc a jedna noc
    Tisíc a jedna noc (2006)
    6
    Příběh zoufalé matky, která shání peníze na léčbu pro svého syna. Přijme nabídku na společnou noc se svým šéfem a romance může začít. Hádky, poznávání, smiřovaní, odpuštění a láska. Synkovi je lépe. Do toho křivdy s rodinou zesnulého Šeherky manžela, která ji zavrhla. No ona je potom úspěšná v práci, on bohatý, jeho společník má také nějaké ty trable s láskou a navíc je zamilovaný do Šeherezády. Pár dalších lidiček oživí a pozdrží děj a rozvinou linku. V rodině Burhanů dojde k prolomení ledů a usmíření je na cestě a najednou jsou dávány a předhazovány snašiny úspěchy vlastnímu synovi, který je takový ňoumal a snaží se pracovat u otce, jak nejlépe umí (ale vždy se něco nevyvede) a stará se o ženu a 2 dcery nebo spíš jeho rodiče se o ně všechny -.). Na konci se syn Burhanů, po provinění, dočkal rázné změny (ono postavit se na vlastní nohy a vyjít z toho co sám vydělá, bez papínka, maminky). No takové rodinné drama, občas únos, nějaké to napětí, překvapení od Onura, který má dcerku, strach o jedno dítě, o druhé. Tu zdraví, tu útěk atd. ale jinak série, která nevybočuje, takže průměr za 3. Jedině co jej odlišuje od podobné tvorby je, že to z Turecka a místo bože zní Aláh:-) Počet dílu 180 Viděno: 174
  39. Hra o trůny
    Hra o trůny (2011)
    10
    Seriál mě zaujal ihned od první řady. Postavy kdy, kdo a jak sejde z příběhu byly alespoň pro mě překvapivé. I když v průběhu let a další sezon, ne vše bylo tip top a také děj a kouzlo příběhu někdy ujelo, nechám na 5 hvězdách, jak jsem dala ještě před rozdělením seriálů do sérii, kdy bylo možné hodnotit jen celek. Zpětně k hodnocení řad 1. 2. 3. 4. za ***** 5, 6.**** 7. ***** no a 8. řada. To jsem na rozpacích zda mezi 3/4 hvězdami. Ohledně Daenerys jsem čekala ještě něco víc, na to jak ji bylo dáno prostoru a vydržela až do konce a pak ? Jo tohle. No a nakonec Starkové přes to vše co ztratili ( přišlo mi, že ještě ne dost -spisovatel/scénář, je má rád?), ještě na tom nebyli tak zle a z rodů ve ztrátách poměrně vyšli více než dobře a na konci tam ... neprozradím. No nic zkrátím to a popíšu jen ano líbilo a jo mám slabost pro seriály v tomto duchu, tak. PS. jsem zvědava na nový seriál chystaný o rodu Targaryenů, Ti mě velmi zajímaly i v nastíněné historii. I když to žádní "hodnoušci" nebyli, nu ale o hodných by nebylo co točit, že. No a kdo jiný souzní s draky :-)...
  40. Kachní dobrodružství
    Kachní dobrodružství (1983)
    6
    Dlouho jsem hledala název, který se mi vytratil z paměti a jistota, jestli je to skutečně tento hledaný film. Také mě znejistělo, že ho hodnotilo málo lidí. Naštěstí pomohlo video http://www.youtube.com/watch?v=B0Da8VCT0jU. Je to pěkná řádka let, Námět byl zajímavý, pohádkově laděný, má více dobrodružných než lyrických prvků. Milá vzpomínka, která se mi k tomu dílku váže, je, že jako dítěti, se mi líbila kouzelná kachna proměňující se z divoké ( chudý Johnny) na bílou (princezna Arnika). Takto hlavní hrdiny provázelo zakletí a tajemné čáry zlé kouzelnice ze zakletého lesa. Jak dopadlo náročné putování neprozradím ale kdo má rád pohádkové příběhy jistě tuší...