Profilový obrázek

ondy9

Ondřej Štefec

Komentáře 129

Od nejnovějších
  1. San Andreas
    San Andreas (2015)
    8
    Nestárnoucí solidní katastrofický biják pro celou rodinu, který vás napne a bude bavit od začátku až do konce.
  2. Deadpool & Wolverine
    Deadpool & Wolverine (2024)
    8
    Marvel v poslední době hází jeden neúspěch za druhým, ale v té velké kupě nepovedených filmů se sem tam ocitne nějaký ten klenot, jako je tomu zrovna v případě nového Deadpoola a Wolverina. Perfektní hlášky, choreografie, kamera, akce, spousta zajímavých cameí, prostě všechno. O jednom z nejujetějších Marvel filmů není pochyb. Ano, a díky bohu za to. Mnohem více totiž uvítám film, který se nebere až tak vážně, nežli film, jenž se snaží o něco, co stejně nemá. Kino
  3. Constantine
    Constantine (2005)
    4
    Obdivuji na ten rok hodně dobré efekty, ale to je (krom herců a atmosféry) to jediné, čím tento film u diváka nějakým způsobem zazáří. Postavy nemají potřebnou hloubku a nejsou dostatečně využity. Všechno jede tak na půl plynu. A v neposlední řadě strašně zdlouhavý příběh, jenž je akorát směsice blábolu a omezenosti, jehož logika scénáře hraničí s vymaštěností. Potenciál byl veliký. Mohlo se jednat o fakt parádní akční jízdu s biblickými motivy. K mému zklamání ale bohužel ne.
  4. Tiché místo: První den
    Tiché místo: První den (2024)
    7
    Pokračování, co možná nepřináší do série nic extra nového, ale dává nám zajímavý pohled prvního dne katastrofy, opět s milými postavami a jednou nesmrtelnou kočkou.
  5. Planeta opic
    Planeta opic (2001)
    6
    Dost povedený remake. Popravdě fakt nerozumím, proč existuje takový divácký hate okolo tohoto snímku. Příběh poměrně v pohodě, masky/efekty/prostředí suprové, bombový metalový soundtrack, a k tomu klasická temná atmosféra Tima Burtona. Drsňák Mark Wahlberg si bral každou scénu pro sebe. Stylem mi to hodně připomínalo díla jako seriálový Herkules, Xena atd. Také se mi líbilo, že se film nebral až tak vážně a spíše se choval jako komedie. Jako dobře, mohl bych mluvit o věcech jako třeba, že opice nemuseli být místami až tak přehnaně OP, a bez nějakých scén bych se tu taky obešel, ale nebylo toho moc. Konec udělal i místo pro pokračování, kterého se však už nikdy nedočkáme. To je trochu škoda. Burton vytvořil, narozdíl od Schaffnera, dost dobrý opičí biják, co nebyl tak na sílu, nebral se tak vážně, a celkově byl tak trilionkrát živější a lepší, než všechny z původních filmů dohromady. Prostě perfektní blbinka na večer.
  6. Planeta opic
    Planeta opic (1968)
    3
    Docela blbost. Chválím pokrokové masky, prostředí a jeden z nejlepších zvratů v historii kinematografie. Ale to film nezachrání od hromady nelogičností a podivností, které mi ze sledování dělali znechucení. Kdyby tuhle budoucnost viděl Cézar, tak se asi protáčí v hrobě.
  7. Království Planeta opic
    Království Planeta opic (2024)
    7
    Uběhlo sedm let a moje srdcovka je konečně zpátky. Rebootová série se posunula a nové Království nyní přináší opičí planetu vzdálené budoucnosti. Překrásná krajina postapokalyptického světa, kde naši hrdinové prochází mezi skvěle vytvořenými pozůstalostmi dřívějších lidí a potkávají nakažené lidské obyvatelstvo, i neznámí klan fanatických opic. Děj jen docela pokulhává na tom, že se snaží už v rámci tohoto dílu překonat Cézarovu úžasnou trilogii. A já jim to neberu. Líbí se mi návaznost a ambice udělat stejně dobrou skládačku, akorát jim to bohužel skrz zbrklost a ne tak dobře napsaný děj nepříliš vychází. Pomalý tón se mi zamlouval tak do půlky, kdy už to mělo nabrat velké obrátky. No, nestalo se. Kdyby příběh stáhli na hodinu a půl, filmu by to jen prospělo. Stejně tak postavy, které nejsou lépe využity, a konec, který sice disponuje velice povedeným zvratem, byť mnoho předchozích scén vrhá na jednu z postav zničehonic špatný stín a jde zcela proti jejímu charakteru. Království planety opic není ani zdaleka dokonalé, ale je sakra řemeslně dobré v tom, co dělá a co staví do budoucna.
  8. Insidious: Červené dveře
    Insidious: Červené dveře (2023)
    5
    Insidious je zpátky! Patrikův režijní debut je na tom hodně znát, ale i tak si myslím, že minimálně z pohledu střihu, záběrů a nápadu se jedná o povedenou práci. Bohužel to je to jediné čím tento díl oplévá. Zpracování příběhu, postav, či chemie mezi nimi působí hodně nepřirozeně, málo uvěřitelně, a hlavně nedává smysl. Zejména asi od třičtvrtě filmu si uvědomíte, že se nic neděje a začíná to být ještě větší nuda, než na slibném začátku. Když už návrat, tak ale aby byl pořádný, velký, sérii obohacující. Za tohle nejsem vyloženě zklamaný, ale ani rozhodně nejásám.
  9. Sestra II
    Sestra II (2023)
    4
    První díl byl vtipně odlehčenou duchařinkou, která mě bavila a i dávala smysl. Proto jsem se taky těšil na toto pokračování, ale přišlo pouze zklamání. Tohle oproti jedničce působí jako až příliš seriózní a úplně jiný film. Démon je mega přesílený, dělá si co chce, protože asi může, fakt nevím. Zápletka měla zajímavý nápad, který ale zase nebyl dobře uchopen. Konec hází do koše první díl, a těch pár divně natočených scén mému hodnocení taky moc nepomůže. Děj je prostě jen další vyždímaný nesmysl, který se natočil akorát kvůli penězům, ne divákům. Tenhle film je pro všechny, jen ne fanouškům série V zajetí démonů.
  10. Paranormal Activity 4
    Paranormal Activity 4 (2012)
    6
    V pořadí už čtvrté Paranormal Activity hezky navazuje na události druhého dílu. Líbili se mi sympatické postavy a zábavnější tón filmu. Škoda těch pár nelogičností, díky kterým to nemůže dosáhnout výše. Nejvíce mě však zklamal konec, který neuzavřel to, co měl.
  11. Paranormal Activity 3
    Paranormal Activity 3 (2011)
    6
    Opět další prequel, tentokrát origin všeho strašení. Jump scary promyšlené a někdy i dost vtipně udělané. Příběh nebyl můj šálek kávy, každopádně byl zajímavý a o něco se snažil.
  12. Paranormal Activity 2
    Paranormal Activity 2 (2010)
    7
    Perfektní prequel, který překonává první díl po všech směrech. Větší a hezčí barák, více kamer, herců a celkově větší rozpočet. Příběh nenudí, je mnohem svižnější, zábavnější a zajímavější, s krásným propojením na konci.
  13. Paranormal Activity
    Paranormal Activity (2007)
    5
    Film se táhl v dost basic roztahaném stylu, i když zároveň chápu pokud režisér vycházel z nějakého příběhu normálních lidí s normálními "nudnými" životy. Jen jsem doufal v trochu víc originálních scén, místo věcí, co jsem viděl ve filmech už stokrát, a vlastně i mnohem lepší. Ústřední postavy a jejich výkony dobré, jen mě štval ten začátek, kde věděli o nadpřirozenu reálně míň než šestileté dítě, a to jak si nechtěl Micah nechat říct k zavolání specialisty. Věřím, že v roce 2007 to musela být naprostá paráda. Jenomže už dávno není rok 2007, a dnes jsme už zvyklí na mnohem akčnější bijáky. Proto za mě tedy původní Paranormal Activity viditelně dost zestárlo. V pohodě zážitek, jen rozhodně ne hodný svého hypu.
  14. Strážci
    Strážci (2024)
    8
    Zajímavý počin s velmi originálním neokoukaným nápadem, překrásnou Irskou krajinou, úžasnou atmosférou a sympatickým hereckým obsazením. Nějaké menší trhliny byly, ale i tak se mi to hodně líbilo. Pro Ishanu dost slušný filmový debut.
  15. Flash
    Flash (2023)
    7
    Právé filmové špagety, které vypadají a chutnají dobře, ale chybí jim hlavní přísada. Jako by filmaři vše vypiplali pěkně do posledního detailu a přitom zapomněli na sýr. Nebo tedy takzvaně něco, co by tomu dalo větší štávu, či spíše hloubku. To, co se jím ale velmi povedlo bylo propojení s minulými událostmi ze sólovek ostatních hrdinů. I ten humor se skvěle povedl. Chvílemi jsem měl pocit přímé parodie na filmy o cestování časem level Návrat do budoucnosti, v tom nejlepším slova smyslu. Líbilo se mi, že se to nebralo vyloženě tak vážně, a zároveň současně vyprodukovalo dost solidní time travel story.
  16. Godzilla x Kong: Nové impérium
    Godzilla x Kong: Nové impérium (2024)
    8
    Návrat Godzilly a Konga nejde označit nijak jinak, než za velmi povedený, akčně nabitý, oživlý animák. Vážná nota výměněna za jednoduchou, přesto funkční nepřetržitou zábavu, plnou až po uši novinek a zajímavých věcí, jako nikdy předtím. Tolik překrásných míst, které podtrhává atmosféra se skvělou techno hudbou. Možná tu nebyl dostatek prostoru pro pár postav a vše podstatné včetně boje se dělo jen posledních 20 minut, ale i tak jsem se dobře bavil.
  17. Vrána
    Vrána (1994)
    8
    Kultovní klasika, ve které přišel o život jeden z nejtalentovanějších mladých herců Brandon Lee. Úžasná atmosféra, nápadité záběry a parádní jednotlivé lokace města zločinu. Nebýt toho plochého scénáře a záporáků, jednalo by se o mistrovské dílo. To ale neznamená, že jím dodnes není ve světě komiksových filmů.
  18. Krotitelé duchů: Říše ledu
    Krotitelé duchů: Říše ledu (2024)
    7
    Slušné navázání, které přineslo do série zase něco nového. V podstatě podobný jev jako u prvních dvou dílů z osmdesátek. Svižnější a trhlejší pokračování předchozího dílu, které nemá tak propracovaný příběh, ale za ten super humor tentokrát neztrácí na kvalitě. Hlavně nečekaný Kumail byl úžasný a bral si každou svou scénu pro sebe. Prosím, více takovýchto oddechovek. Kino
  19. Pád do tmy 2
    Pád do tmy 2 (2009)
    4
    Co tohle sakra mělo být?! Parodie prvního dílu? Neříkám, že jednička byla nějak příběhově bezchybná, svou nelogičnost, či spíše divnost ke konci měla, ale tadlecta ohavnost je s ní naprosto nesrovnatelná. Základy s předchůdcem jsou ve směs stejné. Proto to, že vyměnili logiku za černočernou tmu a chaos je asi takové zklamání jako kudla do zad. Velká škoda, protože tato série má opravdu super koncept. 40%
  20. Pád do tmy
    Pád do tmy (2005)
    8
    Tento ikonický horor jsem poprvé viděl jako hodně malý, takže jsem pár věcí zapomněl. Ale i kdyby ne, tak to vždy bude doslova jumpscarový ráj. Film má částmi poměrně "jednoduchý" děj, zato ale vymýšlí chytré originální záběry a scény, buduje atmosféru, a to vše s nečekanými lekačkami a skvělým vizuálem vytváří fakt parádní zážitek. 80%
  21. [Rec] 2
    [Rec] 2 (2009)
    5
    První film nebyl možná takový zázrak, ale tohle bylo teprve jiný kafe (nebo spíše teda falešná káva z automatu prodejny Kaufland). 50%
  22. Monstrum
    Monstrum (2008)
    7
    Dost intenzivní zážitek paniky, apokalypsy a strachu z neznáma, se super střihy. Osobně se mi jako horor více líbil díl druhý, který byl o trochu děsivější díky své tísnivé atmosféře a ještě větší nevědomosti. Ale tento zase přinesl do žánru další ikonický found footage. 75%
  23. Prokletý ostrov
    Prokletý ostrov (2010)
    10
    Leonardo DiCaprio má kliku, že hraje vždycky v těch nejlepších filmech a posouvá už tak dobrá díla svým úžasným herectvím na ten nejvyšší možný vrchol. Kingsleyho ani Ruffala jsem tu nečekal, o to víc hereckých legend v jednom. Miluji filmy k zamyšlení, s pořádnými twisty, ale tohle bylo tedy něco, i přesto, že jsem ten konec docela čekal.
  24. Přání
    Přání (2023)
    6
    No, co na to říct. Je to tu zase. Kéž by lidi u Disneyho více ocenili tahle originální díla. Nemůžu si pomoct, ale nedostal jsem průměrnou zplácaninu, jak někteří diváci podobné nové projekty nazývají. Ne. Dostal jsem strašně živý, hravý animák, s překrásnými písničkami a animací, kde člověk vypne a nenudí se ani vteřinu. Poměrně důstojná oslava sta let. 60%
  25. Kung Fu Panda 4
    Kung Fu Panda 4 (2024)
    6
    První dvě Kung Fu Pandy jsou jedny z nejlepších animáků všech dob. A teď po osmi letech tu konečně máme další pokračování těchto legendárních filmů. Největší silou čtvrté Pandy je bezpochyby její nápaditost s perfektními nápady, které jen už tak perfektně využité nejsou. Návrat milovaných záporáků - velká osobnostní zkouška - konec jedné životní etapy a začátek nové? To znělo zprvu jako zaručeně nejlepší díl. Bohužel se tak ani zdaleka nestalo, avšak za výsledek nejsem vůbec zklamán. Lépe to prodává sebe i svoji myšlenku, a nepůsobí to tak uměle a nezaslouženě jako trojka. Větší absence emocí a nějakého poučného "navíc" mi taky vyloženě nevadilo. Příběh možná byl chaotičtější, zkratkovitější, a strukturou slabší, ale velká nápaditost, skvělá akce, úžasná choreografie, a menší srdíčko, ze čtvrtého dílu dělají mnohem lepší zážitek. Ano, souhlasím s tím, že návrat původních záporáků je MEGA nevyužitý, souhlasím s tím, že jsou ve filmu víceméně zbyteční, mě to prostě jen vůbec nepřijde jako problém. I nová záporačka, která je možná prvoplánová, ale její motivace celkem dává smysl. Zhen byla mega sympatická, milá, a proto si instantně vydobila místo u mích top postav. Oceňuji i pár odkazů na minulé filmy. Kung Fu Panda 4 není určitě zbytečná, či hrozná, pouze dost potenciálně nedotažená, za co nyní schytavá hate i tam, kde si to fakt nezaslouží. Mě se jinak velice líbila. Jen PROSÍM. Ať je ta pětka větší a hlubší podívanou. 65% Kino
  26. Space Jam: Nový začátek
    Space Jam: Nový začátek (2021)
    7
    Podobných střetů hraného a animovaného světa se už dnes moc nedělá. Je to škoda, tento žánr je zajímavý a má vždy co nabídnout, i kdyby jen odkazy. Tady však druhý Space Jam přinesl jak mnoho odkazů a easter eggů, tak také skvělou oddechovou zábavu pro celou rodinu, se super vtipy a rodičovskou láskou. 70%
  27. Duna
    Duna (2021)
    8
    Stejně jako ostatní projekty režiséra Denise Villeneuve je toto poetické veledílo. Samozřejmě na scéně tu není nikdo jiný než Timothée Chalamet, který svou roli jako vždy zabíjí svým úžasným herectvím. Všechny aspekty tohohle filmu jsou čistá fantasie, jen to chtělo méně roztahování a větší poznání postav. 80%
  28. Blade Runner 2049
    Blade Runner 2049 (2017)
    8
    Přesně jako u prvního dílu je to na mě až moc komplikovaný příběh. Ale tento zašel emotivností trošku dál. Solidní Sci-fi podívaná s citovým přesahem. 80%
  29. Želvy Ninja: Mutantí chaos
    Želvy Ninja: Mutantí chaos (2023)
    6
    Super návrat super franšízy. Konečně tu zas po dlouhé době máme nějakou povedenou verzi Želv Ninja. Příběh možná není masterpiece, vtipy také starším moc nedají, ale to zpracování a akce z toho dělají milou oddechovou zábavu pro celou rodinu. A ten techno soundtrack. 65%
  30. [Rec]
    [Rec] (2007)
    6
    Dost hysterický a zmatený začátek uvnitř domu by byl super, kdyby netrval po celý film. Vlastně to byl hodně basic příběh, kde se nedělo absolutně nic zásadního. Herecké výkony báječné, scénář je tak maximálně lehce nadprůměrný, a pravá atmosféra se zajímavými věcmi v ději začne posledních 5 min před koncem. Je to prostě další v pohodě film, co okouzlí nejvíc svým prostředím, atmosférou a nějakou originalitou, či odlišností od ostatních kousků. Nedivím se jeho popularitě a cením tvůrce za jednu z ikon žánru, přesto, že to z filmového hlediska nebyla zase taková sláva. 60%
  31. Vřískot 6
    Vřískot 6 (2023)
    8
    Nejbrutálnější díl série, co překvapil fakt dobrými nápady, atmosférou, osobními problémy, jako vždy kvalitními twisty, a také tím, že Ghostface poprvé vraždí i na veřejných místech, což je o to strašidelnější. Spojení všech důkazů ze všech předchozích filmů a návrat Kirby Reed bylo pohlazení na duši. Uspokojení po zaslouženém brutálním trestu vrahů bylo tentokrát opravdu super. Šestka za mě tedy není jen (prozatím) nejvíce zajímavým kouskem v sérii, ale i příkladem toho, jak má vypadat přechod ze starých not na nové. 80%
  32. Čarodějnice
    Čarodějnice (2015)
    8
    Čekal jsem něco zcela jiného, ale nemůžu si stěžovat. Super atmosféra, prostředí a zajímavý příběh, o tom, že zlo může mít opravdu mnoho podob. Krásný příklad toho jak jsou lidé hloupí a naivní, když věří v něco doslovně, nebo ve své vymyšlené nesmysly. Bohužel nějací lidé jsou i dnes takový už v základu, bez těchto strůjců. Naučný masterpiece.
  33. Marvels
    Marvels (2023)
    4
    Opět další parodie na Marvel. Přitom to mělo potenciál na vtipnou odlehčenou podívanou se zajímavým nápadem. Nová postava Kamala Khanová byla se svým pištěním místy těžce nezvladatelná. Nelogičností hafo, příběh neexistuje a scénář přímo hrozný. Ale abych byl fér, nenaštvalo mě to, v některých chvílích jsem se docela i bavil a přišlo mi to vtipné. Označil bych to za klasický béčkový smysl nedávající teenager film, co zklame jedině tím, že zahazuje to čím mohl opravdu být. 45%
  34. Ant-Man a Wasp: Quantumania
    Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023)
    6
    A máme tu první film páté fáze MCU. Po ohlasech jsem si myslel, že to bude zklamání, ale naopak, jsem velmi spokojený a překvapený. Říse Quant jako vždy překypuje nápaditostí a krásou. Vtipy jsou v pohodě. Mám rád filmy, co se ne tak úplně berou vážně a dělají si ze sebe občasnou srandu, a tady je to vcelku hezky vyvážené. Kang byl skvělý. Jasně, není to Thanos, ale pro tento svět má jeho moc a charakter fakt velký potenciál. Vzhledem ale k vyhazovu jeho ztvárnitele o něm bohužel asi jen tak neuslyšíme. 60%
  35. Ulice Cloverfield 10
    Ulice Cloverfield 10 (2016)
    8
    Skvělá tíživá atmosféra v těsně uzavřeném bunkru apokalytického světa, kde vás plácají do čela nejedním dobrým odhalením, a nevíte čemu věřit. Perfektně podané pokračování Cloverfielda, z pohledu, který dává smysl, a funguje to celé i bez znalosti prvního dílu, vlastně mnohem líp. 80%
  36. Donnie Darko
    Donnie Darko (2001)
    10
    Ikona žánru. Jeden z nejlepších hororů, co jsem kdy viděl. Úžasný výkon Jaka Gyllenhaala v roli tichého samotářského kluka Donnieho Darka, který vidí věci, co ostatní kolem něj ne. Skvělý scénář a super hlášky. Nejedná se o film pro každého. Sice nedisponuje vyprávěním, ze kterého by člověk 2x chápal okolnosti a děj, ale když se nad tím chvíli zamyslí, tak mu to dává perfektní smysl. Každopádně se jedná o rozhodně silně nadprůměrný film s originální zápletkou a psychologickým pojetím.