Přehlížené pecky: Skvělí chlapi

Přehlížené pecky: Skvělí chlapi
O če
Michael Douglas
m to je? Profesor Grady Tripp (Michael Douglas), vedoucí kurzu tvůrčího psaní na katedře anglické literatury, se nachází v mrtvém bodě svého života. Před lety napsal úspěšnou knihu, ale není schopen dokončit pokračování, které horlivě očekává jeho agent (Robert Downey Jr.). Žena ho opustila, což ho nevyvádí tolik z míry, protože udržuje milenecký poměr s manželkou vedoucího katedry (Francis McDormand). Když je ve stresu, sáhne po pytlíku s marihuanou a svoje problémy sbalí do jointu a odfoukne pryč. Jenže...
Na večírku během festivalu spisovatelů (kam jeho agent dorazí s úchvatnou/úchvatným transvestitou) potká svého talentovaného ale lehce sociopatického studenta (Tobey Maguire) a věci se začnou hýbat. Když zmizí slepý pes jeho šéfa a s ním i svatební šaty Marilyn Monroe nevyčísletelné hodnoty, které byly pečlivě uložené v sejfu, Tripp se nevědomky vydá na bláznivou odyseu za vlastním životem.
5 důvodů, proč Skvělé chlapy vidět:
Michael Douglas
| 2000 Paramount Pictures
1) Douglas, Maguire, Downey, a spol.. Profesor Tripp je Douglasovou nejsympatičtější rolí vůbec a jeho laskavost, suchý humor a stoický klid se dostanou hned pod kůži. Maguireův vyšinutý mladý spisovatel nepřestává bavit svými zkraty a překvapivým vývojem. Oba výtečně doplňuje roztěkaný Downey, který vyjíždí (s úspěchem) po Magurieovi. Prostě herecký koncert.
Curtis Hanson, Michael Douglas, Frances McDormand
| 2000 Paramount Pictures
2) Bláznivé incidenty . Nahodilé epizodky, které Trippa na jeho cestě přepadají, nejenže tvoří nejvtipnější část filmu a donutí vás vyprsknout smíchy (dvoumetrový transvestita, černoch s jizvou a šíleným účesem, který chce zpátky své auto, incident se slepým psem a další a další), ale zároveň nenápadně sunou postavy po klikatící se dějové lince směrem ke konci. Když se pak ohlédnete na začátek, oceníte, jak pečlivě scénáristi děj vybudovali.
Michael Douglas
3) Atmosféra. Tvůrcům se podařilo film zahalit neuvěřitelně příjemnou a uklidňující atmosférou, která dobře odráží Trippovu povahu. Stačí jen sedět a užívat si film a čekat, kam vás zavede, podobně jako Tripp sleduje okolní dění po potáhnutí z trávy.
Michael Douglas, Frances McDormand
| 2000 Paramount Pictures
4) Není tráva jako tráva. I když by se tak mohlo z dosavadního popisu zdát, Skv ělí chla pi nejsou rozhodně „huličská“ komedie. Profesor Tripp si rád zapálí, aby se uklidnil, a to je celé, což si rozhodně zaslouží palec nahoru za realističnost. Ne všichni totiž po marihuaně musí okamžitě absolvovat dech beroucí road trip za hamburgerem, zažít barvité halucinace nebo sledovat hodinu svojí ruku ve zpomaleném rozmazaném záběru. Je to detail, ale potěší.
prehlizene-pecky-skveli-chlapi-7
5) Curtis Hanson. ...je jméno režiséra filmu a právě jemu patří poklona za skvělou adaptaci literárního díla (Skvělí chlapi jsou adaptací stejnojmenné knihy) a jemné uchopení látky, kvůli kterému se možná nakonec filmu nedostalo většího ocenění (Oscar za nejlepší píseň k filmu od Boba Dylana a nominace na scénář a střih) ani komerčního úspěchu, ale o to víc dnes dokáže bavit a příjemně překvapit.
prehlizene-pecky-skveli-chlapi-8
Příliš slov, to je problém hlavního hrdiny.
Až budete jednou (třeba teď na podzim) sedět doma, nudit se a nebudete mít právě chuť na velké výbuchy Michaela Baye, výbušnou depresi Larse von Triera ani depresivní umění Davida Lynche, zkuste sáhnout po Skvělých chlapech. Zaručujeme, že nebudete zklamaní. Skvělých 85%.