Snaží se, co jen může. Chrisu Hemsworthovi se přesto hromadí drtivé propadáky

Snaží se, co jen může. Chrisu Hemsworthovi se přesto hromadí drtivé propadáky
Furiosa: Sága Šíleného Maxe | Vertical Entertainment

Rudý úsvit: Nová krev (2012)

Rudý úsvit
Rudý úsvit
  • Google Play
51%
Vietnamský veterán a legenda nového Hollywoodu John Millius, jenž měl jako scenáristy prsty v Čelistech i Apokalypse, natočil roku 1984 velmi netradiční film o dospívání. Kultovní Rudý úsvit s Patrickem Swayzem a Charliem Sheenem vyprávěl o studentech, kteří s nastávající třetí světovou válkou utváří partizánský odboj proti nepřátelským Sovětům. Kultovní značka dostala roku 2009 remake s Chrisem Hemsworthem, který se však po krachu studia MGM zasekl na výrobní lince. Premiéra o tři roky později nicméně mohla pomoct, neboť vysoký Australan už propůjčil image Thorovi a v červnu 2012 si nevedla vůbec špatně fantasy Sněhurka a lovec.
Originální film se ovšem opíral o společenskou úzkost ze studené války, po letech už na něj tolik lidí nevzpomínalo. Nový Rudý úsvit navíc neměl kdovíjakou propagaci a přišel na 65 milionů dolarů, přičemž lidé v druhé polovině listopadu vzali kina útokem hlavně díky oscarovému dobrodružství Pí a jeho život. Hemsworth, vedle něhož si zahrál také hrdina z Hunger Games Josh Hutcherson, tak publikum připravil jen o padesát milionů dolarů. Film ještě k tomu schytal velmi nepříznivé recenze, které jsou dodnes vůbec nejhorší z hercovy povážlivě vrtkavé filmografie.
Rudý úsvit (2012)
Rudý úsvit (2012) | Open Road Films

Hacker (2015)

Hacker
Hacker
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
55%
Michael Mann, režisér Posledního mohykána, Nelítostného souboje či Veřejných nepřátel, nikdy neměl na nevyzpytatelné hollywoodské burze velké problémy. Roku 2015 se po šestileté pauze vrátil s moderním příběhem o anonymním hackerovi, který ohrožuje stabilitu celého světa. Tajné služby kvůli němu vysadí zpoza mříží podobně schopného počítačového filutu Hathawaye (Hemsworth), jemuž garantují svobodu, pokud vychytralého nepřítele státu dopadne.
Papírově atraktivní thriller z prostředí síťové globalizace vyjma Thora neobsadil žádné další hvězdy, přičemž i Mann měl období své nejzářivější devadesátkové slávy za sebou. Dva týdny po premiéře navštěvovaného pokračování 96 hodin s podtitulem Zúčtování a třináct dní před uvedením prvních Kingsmanů, kteří si uzmuli většinu publika, se Hacker z mapky premiér doslova vytratil. Obecenstvo po celém světě utratilo jen 19 milionů dolarů a projekt s rozpočtem 70 milionů byl na odpis. Málokdo navíc ocenil jeho komplikované vypravěčské kvality, jimiž Mann kompenzoval masově nepřitažlivý vizuál.
Hacker
Hacker | Universal Pictures

V srdci moře (2015)

V srdci moře
V srdci moře
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
71%
S režisérem Ronem Howardem si Hemsworth notoval na životopisných Rivalech, kteří roku 2013 nabídli strhující sportovní příběh i slušný hit pro kina. Podruhé se sešli na volné adaptaci slavné knihy Hermana Melvilleho Bílá velryba, která měla vyprávět „skutečný příběh“ sloužící jako inspirace pro dobrodružství o Moby Dickovi a kapitánu Achabovi. Howard sehnal působivé obsazení v čele s Hemsworthem, Cillianem Murphym či Brendanem Gleesonem, jejichž apel na vyprázdnění diváckých peněženek nicméně zůstal nevyslyšený.
Hlavní příčina se nabízí i těm nejméně zdatným tržebním analytikům. V srdci moře po sérii prodlev zaplavilo kina v prosinci 2015 jen týden předtím, než publikum do předaleké galaxie přenesla napjatě očekávaná Síla se probouzí. Proti jednomu z nejvýdělečnějších filmů historie neměla Howardova ztroskotaná posádka nejmenší šanci, navíc ji doprovázely nepříznivé recenze. Digitální mořský survival, který nebyl po vzoru Pí a jeho život zacílený na celé rodiny, sklidil pouze 64 milionů celosvětově. A to je při stamilionovém rozpočtu zkrátka propadák. Ještěže ten rok se Hemsworth mohl opřít o Avengers: Age of Ultron.
V srdci moře
V srdci moře | Warner Bros.

Lovec: Zimní válka (2015)

Lovec: Zimní válka
Lovec: Zimní válka
  • Netflix
  • O2 TV
  • Google Play
  • +2
62%
Rok 2016 byl pro australského herce z pohledu tržeb zvlášť nevydařený. Thor absentoval v nejvýdělečnějším filmu roku, jímž se opět stala marvelovka Kapitán Amerika: Občanská válka. V tentýž den Hemsworth podruhé vtrhnul do kin jakožto lovec, který roku 2012 utvořil finančně perspektivní romantickou alianci se Sněhurkou. Její představitelka Kristen Stewart se ovšem Zimní války neúčastnila a Universal pokračování návodně promoval jako dějový prequel, ačkoli do minulosti byla zasazená pouze menší část příběhu.
Snímek se každopádně dočkal hřmotné propagace a studio věřilo v silný otevírací víkend, což ale ruku v ruce s neoslnivými recenzemi nedopadlo. Otevírák za 19 milionů byl na velkofilm s Hemsworthem, Charlize Theron či Emily Blunt hodně slabý a Američané nakonec vyplázli jen 48 milionů dolarů. Bez drahého marketingu se výrobní suma stanovila na 115 milionů, takže ani 165 mega z celého světa nemohlo stačit k účetní radosti. A to byl pro Hemswortha teprve první sezónní políček.
Lovec: Zimní válka
Lovec: Zimní válka | Universal Pictures

Krotitelé duchů (2016)

Krotitelé duchů
Krotitelé duchů
  • Google Play
  • iTunes
  • Rakuten
40%
Němci to nazývají Schadenfreude, filmoví fandové si tuto radost z cizího neštěstí rádi vztahují na ženský spin-off legendárních Krotitelů duchů, kteří v 80. letech představili novou dimenzi popkulturní zábavy. Hemsworth si v genderově proměněné týmovce kolem Melissy McCarthy a Kristen Wiig zaskotačil v atypické úloze hysterického sekretáře a dal na odiv smysl pro nadsázku, již posléze jako Thor piloval pod Taikou Waititim. Štědře propagovaný snímek Paula Feiga (Ženy sobě) za 144 milionů dolarů ale podcenil váhu vlastní značky, která sedmadvacet let po posledním dílu nestrhla misky na stranu pozitivního očekávání.
Mizerně recenzovaný a mnohými automaticky zatracovaný projekt vydělal 229 milionů dolarů, což z několika perspektiv nebylo špatné. Dokonce je to víc, než kolik do kasy přisypaly regulérní pozdější sequely Odkaz (2021) a Říše ledu (2024), v nichž se objevili i dosud žijící původní herci. Jenže studio Sony na marketingu nešetřilo a k zeleným číslům bylo zapotřebí alespoň 300 milionů. Tvůrci přecenili vlastní materiál, který v kinech vybledl i vedle navštěvovanější konkurence včetně animáku Hledá se Dory.
Krotitelé duchů (2016)
Krotitelé duchů (2016) | Sony

Zlý časy v El Royale (2018)

Zlý časy v El Royale
Zlý časy v El Royale
  • Disney+
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
72%
Jen co Hemsworth začal víc experimentovat a roztahovat křídla, publikum vytáhlo nůžky. Komediální Thor: Ragnarok byl roku 2017 oceňovaný hit a herec znovu navázal spolupráci s režisérem a scenáristou Drew Goddardem. S ním roku 2012 natočil populární kult Chata v horách a uvítal možnost další podvratné žánrovky, kterou skýtala stylová neo-noirová skládačka Zlý časy v El Royale. Hemsworth si zahrál pošahaného vůdce náboženského kultu, jenž si do odlehlého motelu s nebezpečným osazenstvem přijíždí vzít zpět to, co mu po dvou nohách drze uniklo.
Kritikou převážně chválený film měl v hledáčku jména jako Tom Holland nebo Russell Crowe, ale po jejich odmítnutí přijal charismatické náhrady v podobě Jeffa Bridgese, Dakoty Johnson či Jona Hamma. To ale náročným konzumentům, které na podzim 2018 zaměstnávali Venom, Halloween či Zrodila se hvězda, vůbec nestačilo. Z řetězu utrženého Hemswortha si lidé předplatili jen za 32 milionů dolarů, což přesně vyrovnalo poměrně střídmý rozpočet. Za reklamu tehdy u Foxů nikdo nechtěl utrácet a originální retro hříčka se skvělým soundtrackem zapadla, byť velmi nezaslouženě.
Zlý časy v El Royale
Zlý časy v El Royale | CinemArt

Muži v černém: Globální hrozba (2019)

Muži v černém: Globální hrozba
Muži v černém: Globální hrozba
  • Max
  • O2 TV
  • Google Play
  • +3
52%
Když se Will Smith a Tommy Lee Jones poprvé oblékli do černého a vyrazili nakopat zadky mimozemšťanům, byl z toho roku 1997 obrovský hit. Dvě přímá pokračování nedokázala jeho tržební statistiky po započtení inflace dorovnat, ale přece vykouzlila producentům široké úsměvy. U Sony se ovšem nepoučili z lekce jménem Krotitelé duchů a Hemswortha zatáhli do další revitalizace zajeté franšízy, o kterou po vyprchání UFO fenoménu devadesátek už nikdo tolik nestál.
Muži v černém: Globální hrozba disponovali skvělým obsazením. Vedle Thora se postavila marvelovská Valkýra Tessa Thompson, papalášské úlohy připadly Liamu Neesonovi a Emmě Thompson. Na sílu tlačený příběh, jehož scénář se přepisoval a také podle předsedy Sony Toma Rothmana postrádal konstruktivní zápletku, ztratil šarm a vtip předchůdců. Salva nenávistných recenzí předurčila další hollywoodský propadák v éře korunované Avengers: Endgame, kdy už cokoli mimo komiksové stáje nemělo nic jistého. Zvlášť tehdy, když šlo o podobně matné a nedotažené křísení starých časů. Tržby v hodnotě 254 milionů dolarů zaostaly za trojkou o 400 milionů, a přestože studio zase tolik netratilo, důvody k radosti našel málokdo.
Muži v černém: Globální hrozba
Muži v černém: Globální hrozba | Sony

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

Furiosa: Sága Šíleného Maxe
Furiosa: Sága Šíleného Maxe
  • Max
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
79%
V postpandemické éře se Hemsworth uvelebil v bezpečí Netflixu, kde uživatelé zuřivě klikali na chválenou sérii Vyproštění a podezíravě zhlédli jeho rychle zapomenutý záporácký pokus Spiderhead. Než se definitivně rozloučí s Thorem, stále teprve čtyřicetiletá hvězda odkryla novou tvář v postapokalyptické pustině George Millera. V letošní Furiose, která předchází moderní klasice Šílený Max: Zběsilá cesta, si prostetickým nosem opatřený herec vychutnal šíleného zloducha Dementa, jenž se zmocní mladé protagonistky a trvale brání jejímu návratu do domovské Zeleně.
Epický příběh z pouštních plání budoucnosti, kde se středověká surovost ozývá ve hřmotu vytuněných motorů a šílenství je základní povahovou výbavou, náleží k nejúžasnějším blockbusterům posledních let. Přišel ale na 200 milionů dolarů a dlouhých devět let po Zběsilé cestě, která si na sebe možná jakž takž vydělala a okouzlila oscarovou Akademii, ale v širším kontextu neopustila kultovní mantinely. Propadák Furiosy, která navzdory nadšeným recenzím vydělala pouze 170 milionů dolarů celosvětově, přesto nikdo neočekával. Hemsworth, jenž za svůj živelný výkon sklidil chválu, stejně jako u dřívějších finančních škobrtnutí není viníkem. Zůstává však obětí nepředvídatelné doby, která drahým velkofilmům často nepřeje.
Furiosa: Sága Šíleného Maxe: finální trailer | Vertical Entertainment
Zdroje: Looper, The Hollywood Reporter, The Numbers
Prohlédněte si žebříček nejlepších herců dle databáze Kinoboxu.