Filmové fanoušky čeká velký víkend. Kdo bude jeho vítězem?

Oba ceremoniály jsou sice co do velikosti a významu nesrovnatelné, přesto letos mají mnohé společné. Především to, že letošní sestava nominovaných v obou zemích si je docela podobná. V Česku i v USA mají klání dva hlavní favority - u nás to je Protektor a 3 sezony v pekle, v USA Avatar a Smrt čeká všude. Předpokládá se, že si tyto filmy rozdělí hlavní ocenění, vždyť ty české mají každý po 11 nominacích, ty americké zas po devíti.

Smrt čeká všude.Oba hlavní soupeři však mají v obou zemích za zády výrazného černého koně, který má jen o jednu či dvě nominace méně než ti hlavní. V Česku Protektora a 3 sezony v pekle stíhá Hřebejkova Kawasakiho růže, v USA pak Avatara a Smrt čeká všude Tarantinovi Hanebný pancharti.

 Zajímavostí českých nominací je to, že všechny tři favorizované filmy se obracejí k traumatickým okamžikům moderních českých dějin. Protektor se odehrává v éře protektorátu, 3 sezony v pekle v době poválečného nástupu komunistů k moci a Kawasakiho růže se vrací k éře normalizace.

Jana Plodková ve filmu Protektor.Americké filmy jsou v tomto ohledu rozrůzněnější - Smrt čeká všude je drsným příběhem amerických pyrotechniků v Iráku a Hanebný pancharti se odehrávají za druhé světové války, Avatar je pohádka, která s realitou nemá mnoho společného - i když přináší řadu odkazů právě na válku v Iráku i třeba na 11. září.

Kritici se letos nedokážou shodnout, kdo ceny vyhraje. V Česku i v USA jsou akademie rozdělující ceny příliš nevyzpytatelné, a ačkoliv sázkové kanceláře v USA straní spíše snímku Smrt čeká všude, stejně tak lze očekávat vítězství Avatara. Podobné je to v Česku - zatímco TÝDEN za hlavního favorita cen považuje film Protektor, podle MF DNES jsou hlavním favoritem 3 sezony v pekle.

Kryštof Hádek ve filmu 3 sezony v pekle.Pro diváky obou ceremoniálů (sobotní Čeští lvi startují v 20 hodin na ČT1, nedělní Oscary v noci na pondělí na HBO) to znamená, že tipování vítězů bude stejně napínavé jako na olympiádě.