Viewegh s Bařinou točí nový film: Román pro muže

Nejúspěšnější český spisovatel Michal Viewegh pošle už v letošním roce do kin nový film. Adaptace jeho betselleru Román pro muže se ujme režisér úspěšné komedie Bobule Tomáš Bařina. Hořká komedie se začne natáčet v březnu, do českých kin však vstoupí už letos na konci září.
 
A podobně jako předchozí "Vieweghovy" filmy, jako je Román pro ženy, Účastníci zájezdu nebo Báječná léta pod psa, se ani Román pro muže nejspíš nemusí o zájem diváků bát.

Michal Viewegh, který má za sebou velmi špatnou zkušenost s loňskou italskou adaptací jeho románu Případ nevěrné Kláry, která u diváků i kritiky zcela propadla, si tentokrát vymínil autorství filmového scénáře.
 
"Nepovažuju se za scénáristu, to vůbec ne, všechno se učím za pochodu. Dokud tu ale nebude autor, který by mé knihy převáděl na plátno alespoň trochu podle mých představ, budu si filmové scénáře raději psát sám. Je to jediná možnost, jak si nad filmem udržet alespoň nějakou kontrolu, byť samlozřejmě chápu jistou tvůrčí vizi režiséra," řekl na úterní tiskové konferenci Michal Viewegh.
 
O úspěch Románu pro muže, který stojí na hvězdné herecké trojici Miroslav Donutil, Miroslav Vladyka a Vanda Hybnerová v rolích ústřední trojice sourozenců, se nebojí ani produkční tým.

"Jestliže si nějakou knížku koupí sto tisíc lidí, mají k tomu nejspíš nějaký důvod. A podobný důvod je doufám přivede i do kina," řekl k tomu producent nového vieweghovského snímku Rudolf Biermann. Podle něj se rozpočet Románu pro muže, který z velké části vznikne na Slovensku v Tatrách, pohybuje okolo 28 milionů korun.