Berlinale přivítá Hřebejka a další film s českou účastí

Jediným českým celovečerním filmem uvedeným v programu letošního Berlinale je drama Jana Hřebejka Kawasakiho růže. České barvy tu ale budou hájit i dva mladí filmaři zastupující krátkometrážní film Zero uvedený v sekci Generation.

Krátký film Zero bude uveden v sekci Generation 14plus, jeho režisérem je Novozélanďan Leo Woodhead, který krátce studoval i na pražské FAMU. Zde s ním spolupracovali střihačka Lenka Hojková a kameraman Martin Preiss.

"Seznámili jsem se na univerzitě v Aucklandu na Novém Zélandu během našeho výměnného programu v rámci FAMU. Leo pak přijel do Prahy na zahraniční program FAMU jako individuální student a natočil tu v koprodukci s FAMU krátký film Cargo," vysvětluje Hojková.

Česko-novozélandský tým spolupracoval právě na Cargu, které bylo uvedeno na festivalu v Benátkách, ale i v Londýně, Lodži, San Sebastianu či na newyorské Tribece.

Nový film Zero už Leo Woodhead točil na Novém Zélandu - opět znovu s českým kameramanem Preissem. „Já jsem film stříhala tady v Praze a posílala režisérovi verze po internetu. Pak jsme je spolu konzultovali po skypu," říká Hojková.

Hojková s Preissem a režisérem Woodheadem se také uvedení svého filmu na Berlinale zúčastní, poprvé tu bude promítnut 16. února. Hřebejkova Kawasakiho růže bude uvedena v sekci Panorama, kterou zahájí 12. února. Celý berlínský festival začíná 11. února.

Film Zero vypráví o dospívajícím chlapci, který se snaží vymanit z vlivu svého uvězněného otce - i s pomocí stejně staré sousedky, s níž se pozvolna sbližuje.

„Motiv chlapce vyrovnávajícího se s komplikovaným vztahem k otci je vlastně obsazen v obou režisérových filmech. A právě cit pro specifický pohled na sociální problematiku dospívajících je podle mě výraznou charakteristikou režisérova rukopisu," říká Hojková.

Hojková i Preiss už mají zkušenost i s celovečerním filmem. Martin Preiss jako kameraman pracoval na diváckém hitu Bobule či na rodinné komedii Ať žijí rytíři, Lenka Hojková stříhala například český film Labyrint.