Nominaci na Césary má i Češka Andrea Sedláčková

Sedláčková je střihačkou filmu, který byl uveden i na českých plátnech, i když jen na karlovarském filmovém festivalu. Welcome je imigrantské drama o osudech uprchlíků, kteří se snaží přes francouzský přístav Calais dostat do zaslíbené Velké Británie.

Hlavním hrdinou filmu je Kurd Bilal, který si vymyslí, že do Velké Británie se dostane tak, že přeplave kanál La Manche, díky tomuto bláznivému nápadu se seznámí s místním instruktorem plavání Simonem.

Film Phillipa Lioreta měl premiéru na loňském Berlinale, odkud si odnesl dvě ceny včetně ceny ekumenické poroty, cenu pro nejlepší film získal také na francouzských cenách Lumiere. Na Césarech získal celem devět nominací.

Sedláčková je v Česku známá jako režisérka, natočila mimo jiné snímky Oběti a vrazi, Musím tě svést či televizní filmy Ze života pubescentky či Můj otec a ostatní muži.

Ve Francii, kam emigrovala před sametovou revolucí, je naopak známější jako střihačka - na kontě má třeba i v Česku uvedený snímek Šťastné a veselé.

Seznam nominací na ceny César ovládlo francouzské drama Prorok, celkem jich má třináct, včetně nominace pro nejlepší film, nejlepšího režiséra, nejlepšího herce, scénář a kameru. Prorok, který také získal Velkou cenu poroty v Cannes a hraje se i v českých kinech, je také v užších nominacích na Oscary. Welcome je po Prorokovi druhým snímkem, co se týče počtu nominací.

Do nominací proniklo i životopisné drama Coco Before Chanel, mezi zahraničními snímky bojují další filmy známé z českých kin - Milk, Avatar, Gran Torino, Milionář z chatrče, Bílá stuha či Panika v městečku.