I ve Zlíně se točily pohádky s vánoční tématikou

Paradoxem je, že vidět je mohou hlavně diváci na Slovensku. „V sedmdesátých letech, kdy nastal vysílací boom, neměla slovenská televize vlastní animovanou tvorbu. Takže většina večerníčků a pohádek se pro bratislavskou televizi točila u nás,“ zavzpomínal Novotný.
Vánoční sen Hermíny Týrlové
Mezi úplné prvotiny patří Vánoční sen od slavné české režisérky, scénáristky a animátorky Hermíny Týrlové. Z její autorské dílny pochází také Ferda Mravenec, což byl vůbec první český loutkový film. Tehdy měla touhu vytvořit loutkový film v kombinaci s živými herci. Zmodernizovala proto pohádku Louskáček.

Během natáčení přišel do Zlína filmový režisér, výtvarník, loutkář, animátor a reklamní grafik Karel Zeman. Později vytvořil řadu světově vysoce ceněných celovečerních filmů s unikátní výtvarnou a trikovou stránkou a poetikou, z nichž nejslavnější jsou Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Cesta do pravěku. Ve zlínských ateliérech ho ke spolupráci přizvala Týrlová a stal se jejím asistentem.

Když už se film stříhal, došlo k nehodě. Praskla žárovka a žhavé vlákno spadlo na pásek. Celá práce tak přišla vniveč. Shořel film včetně střižny. Režisérka se zhroutila a odvezli ji do nemocnice se žlučníkovým záchvatem. „Tehdy vedení nabídlo Zemanovi, zda by nechtěl snímek natočit znovu. On výzvu přijal a slavil obrovský úspěch. Hned po válce si Vánoční sen odvezl první cenu z italského festivalu,“ řekl historik.
Hvězda betlémská na protest
Další zajímavý osud má pohádka Hvězda betlémská, která také pochází z dílny Hermíny Týrlové. Natočila ji v roce 1969 na protest proti okupaci ruskými vojsky. „Když bylo po revoluci, tak paní Týrlová začala mít ještě roupy a chtěla udělat nějaký čin. Jednu kopii Hvězdy betlémské zaslala do Vatikánu Janu Pavlu II. a druhou pak britské političce Margaret Thatcher,“ do­dal.

Historie pohádek s vánoční tématikou ve Zlíně je bohatá. Ale mají ateliérech také budoucnost? „Pohádky vznikají vždycky v koprodukci. Pokud tedy někdo dojde se zajímavou nabídkou, určitě budeme rádi. Momentálně připravujeme několik projektů, ve kterých bude dětský hrdina v hlavní roli. Takže dobrá zpráva je, že hlad po krásných českých filmech a seriálech se vrací,“ řekl ředitel Filmových ateliérů Zdeněk Skaunic.