DVD tip: Špátův filmový výlet do listopadu 1989

Špátovy filmy se dosud k publiku dostávaly jen při velmi řídkých televizních uvedeních. Proto je jejich vydání na DVD malou událostí, už proto, že jde o reprezentativní výběr. Kolekce čtyř DVD zahrnuje celkem 18 Špátových filmů z let 1964 - 1998.

Pokrývá tak čtyřiatřicetiletou tvůrčí dráhu jednoho z nejlepších českých dokumentaristů a obsahuje prakticky všechna jeho nejslavnější díla jako půlhodinový anketní snímek Největší přání z roku 1964, slavnou reportáž z turné Karla Gotta Jdi za štěstím či bilanční shrnutí vlastní tvůrčí dráhy ve filmu Láska, kterou opouštím.

Jan Špáta při natáčení filmu Jdi za štěstímŠpátovy filmy diváky zavedou na Kavkaz, do Irska i Athén, na pražskou Matějskou pouť i na Karla Gotta v japonských ulicích, za Louisem Armstrongem, Jindřichem Štreitem i zlodějkou Máňou.

Je to takový malý výlet časem, který vrcholí v celovečerním filmu Největší přání II, který zaznamenává proměny myšlení mladých lidí v roce 1989. Vyráží mezi nejrůznější sociální skupiny, za mladými Sparťany, vojáky, metalisty i pankáči, přičemž má tu nejpřiléhavější pointu - zakončují ho unikátní záběry z listopadu 1989, kde všechny předchozí naděje i „největší přání" převálcují dějiny.

Předností kolekce je její obrazová kvalita - pro účely DVD vydání byly všechny filmy nasnímány v HD rozlišení a poté obrazově a zvukově zrestaurovány. Řada z nich se tak dnes, tři roky po Špátově smrti, k divákům paradoxně dostává v mnohem lepší kvalitě než v době svého vzniku.

Obal DVD edice restaurovaných filmů Jana ŠpátyI pro laika je patrný rozdíl mezi archivním filmem a jeho restaurovanou podobou a kvalita nových filmů vyvolává zvláštní, nostalgické napětí - mezi dokonalou, až současnou formou a archivním obsahem - zvláště u oněch záběrů z listopadu 1989 a zvláště v těchto dnech může ona nostalgie převážit až v dojetí.

Výběr filmů Jana Špáty je uváděn i ve vybraných kinech, za sebou má premiéru na karlovarském filmovém festivalu. Filmy na DVD jsou opatřeny anglickými titulky a DVD nabízejí i bonusový materiál jako archivní snímky ze Špátova dětství a mládí či fotogalerii, asi nejzajímavější bonusový materiál ukazuje, jak se Špátovy filmy restaurovaly.

Špátovská série je prvním počinem nové edice DOst DObré DOkumenty, která plánuje vydat také filmy Evalda Schorma, Miroslava Janka či Pavla Kouteckého.

Více na www.janspata.cz