Začíná FAMUfest: Zrodí nového vítěze z Cannes?

Festival ve čtvrtek zahájí další film nadějné mladé režisérky, celovečerní Zoufalci v ten samý den také vstupují do kin. Absolventský film Jitky Rudolfové vznikl v dílně Věry Chytilové, která je letos také hrdinkou svérázné znělky, v níž brázdí ulice města koráb silnic s Fantomasem za volantem.

Na festivalu se představí řada snímků známých už z jiných festivalů - např. na MFDF Jihlava velkou pozornost vzbudil film Terezy Reichové Kruh - portrét demonstrace, z nadějných dokumentaristů nejmladší generace se představí i Lukáš Kokeš s vtipným portrétem stárnoucího hledače lásky v 59/184/84, Rozálie Kohoutová s tématem romské homosexuality v Roma Boys - příběh lásky či Vladimír Turner s filmem o hravé diverzní akci v ulicích Prahy, městské hře UFF.
 
Tradičně největší pozornost poutají především bakalářské a magisterské hrané snímky, některé z nich vznikají už rovnou s Českou televizí. Z nich lze doporučit například zdařilé Saharské písky Josefa Tuky, skvělými hereckými výkony ozdobený hořce komediální portrét jednoho manželství, které právě slaví 25. výročí.

Na festivalu své filmy představí všechny fakulty, včetně teoretické fakulty CAS, na níž vznikl nový film Lukáše Glasera, který se svým Nausem soutěžil v Cannes loni. Film Kmenový jazyk stejně jako Naus je temným, až hororově laděným existenciálním dramatem o absurditě lidské existence.

O vítězích festivalových cen rozhodnou poroty, v nichž zasednou mimo jiné režiséři Radim Špaček (Pouta) a Tomáš Mašín (3 sezony v pekle), producent Vratislav Šlajer, překladatelka Dana Hábová či prozaik David Zábranský.

FAMUfest 2009 proběhne od čtvrtka do neděle v pražském divadle Archa. Krom filmů nabídne i úryvky z nerealizovaných scénářů, výstavu studentských fotografií a koncerty indie-folkové kapely Vetiver, španělského breakbeatového uskupení Telephunken nebo izraelské dvojice TV Buddhas.

FAMUfest letos přiveze i zahraničního hosta - dokumentaristku a držitelku dvou Oscarů Barbaru Kopple za své dokumentární snímky American Dream a Harlan County U.S.A.

Více o programu na www.famufest.cz.