Nejdražší film Netflixu má první trailer. Ukazuje epickou robotí apokalypsu s hvězdou Stranger Things

Nejdražší film Netflixu má první trailer. Ukazuje epickou robotí apokalypsu s hvězdou Stranger Things
The Electric State | Netflix
Distribuci měl ještě před čtyřmi lety zacálovat Universal, ale tam se práv možná prozřetelně zbavili. Russoové, s kreativním peřím pořádně načechraným po drtivém úspěchu Avengers: Endgame, hodlali svou oblíbenou knihu pojmout vskutku spektakulárně. Pochopitelně jim v tom hodil pomocnou ruku Netflix, pro něhož bratři v období koronaviru natáčeli dvousetmilionový pražský akčňák The Gray Man. Ten si na streamu navzdory vlažným recenzím vedl moc dobře a v říjnu 2022 začalo natáčení Pasáže.
Pasáž
Pasáž
AI
73%
Při něm se zjevně na ničem nešetřilo a zkraje minulého roku navíc probíhaly rozsáhlé dotáčky, jejichž přičiněním rozpočet většinou nezadržitelně bobtná. Produkce se podle všeho vymykala kontrole a šušká se, že i kvůli ní Netflix provedl personální změny ve své filmové divizi, a to včetně nahrazení Scotta Stubera Danem Linem ve funkci jejího prezidenta.
Pasáž: teaser trailer | Netflix
O čem má tahle zdánlivě prokletá událost vlastně vyprávět? Jak lze pochytit z dvouminutové upoutávky, příběh se odehrává po povstání robotů v trochu odlišných devadesátkách. Protagonistkou je osiřelá dospívající dívka v podání Brown, která cestuje americkým západem. Společnost jí dělají robot jako vystřižený z kreslených filmů a také schopný pašerák (Pratt), s jejichž pomocí se pokouší najít svého mladšího brášku.
Od prvních záběrů je to bezesporu netradiční podívaná, na níž se vložené finance podepisují spíš pozitivně. Roboti z dětských říkanek možná jako ozvláštňující prvek rychle omrzí, ale dokud budou házet lednice, zašlapávat vše v dosahu a házet zástavou po vrtulnících, bude to snad velká zábava. Anthony Russo se pro Netflix Tudum nechal slyšet, že na předloze jej s bratrem zaujal především pohádkový rozměr a možnost ponořit se do trikového světa prostřednictvím postav.
„Příběh nám připadal jako pohádka. Opravdu jsme chtěli pracovat s těmi základními prvky pohádky. Máme sklon tíhnout k vyprávění příběhů skrze soubor postav. Možná je to proto, že pocházíme z velké italsko-americké rodiny. Bez ohledu na to, jak malá je role, vidíme tu postavu jako velmi důležitou pro samotný příběh a rádi se na to díváme z jejího úhlu pohledu.”
Jeho bratr pro změnu zmínil odvěkou sourozeneckou fascinaci vědeckofantastickými či fantaskními díly, která má jejich humorem nasáklou epikou prostupovat. „Vyrostli jsme na stálé dávce sci-fi a fantasy. Takže naše mysl je pořád (tam). Náš tvůrčí přístup nás vždy přitahuje k těmto velkým, fantastickým myšlenkám, které mohou představit opravdu zajímavá témata, ale zároveň být velmi zábavné."
The Electric State
The Electric State
The Electric State
The Gray Man
F1 (2025)
Vrcholného Spielberga jistě nikdo neočekává, ale dějově jednoduše koncipovaná Pasáž by se měla na streamu technicky vyjímat. Investice je ostatně až absurdní a vzhledem k utajovanému účetnictví streamovacích domovin vyvstává otázka, jak se takové rozhazování může celému průmyslu vůbec vyplatit. Rozpočty mnoha filmů poslední dobou šíleně bobtnají, do profitu se těžko proderou očekávané snímky jako Gladiátor II, Mission: Impossible 8 nebo závodnická F1 s Bradem Pittem. Netflix si to zřejmě může dovolit, ale pro kina jde o narůstající výstrahu. Snad dané megaprodukce aspoň doručí odpovídající výjimečný produkt.
Co si o Pasáži myslíte vy? Podívejte se také na žebříček nejlepších filmů dostupných na Netflixu.
zdroje: Movieweb, World of Reel