Rambo měl vypadat úplně jinak. Autor předlohy chtěl místo Stalloneho zesnulou legendu

Rambo měl vypadat úplně jinak. Autor předlohy chtěl místo Stalloneho zesnulou legendu
Rambo: První krev | Orion Pictures
Morrell, jenž svého protagonistu stíhaného válečným traumatem a posléze i americkými muži zákona popsal jako vousatý, dlouhovlasý a uvěřitelně politováníhodný stroj na zabíjení, si oblíbil Kristoffersonovy skladby i odpovídající vizáž. Když bývalý člen hudebního uskupení The Highwaymen a držitel hereckého Zlatého glóbu za snímek Zrodila se hvězda (1977) před dvěma týdny zemřel, jednaosmdesátiletý Morrell na síti X vyjádřil upřímnou soustrast a současně přiložil překvapivé informace.
Kris Kristofferson
Kris Kristofferson

Herec, Hudební skladatel

7.0
„Jsem zarmoucený z úmrtí Krise Kristoffersona, jednoho z mých oblíbených písničkářů. Měl také skvělou filmovou kariéru. Roku 1972, když jsem prodal práva na První krev, jsem si jej představoval jako Ramba. S tím plnovousem a dlouhými vlasy, jak je popsaný i v mé knize,“ uvedl spisovatel, jenž v mládí absolvoval kurz na přežití v divočině a lingvistického programování.
Občanská policie
Kris Kristofferson – Občanská policie | United Artists
Kristofferson byl v té době zavedeným „psancem“ texaské country scény, ale ve filmu se teprve rozkoukával. Objevil se pouze v notoricky problémové produkci Dennise Hoppera The Last Movie z roku 1971 a v době, kdy Morrell zpřístupnil filmová práva ke své knize, šel do kin snímek Cisco Pike, v němž zpěvák ztvárnil hlavní úlohu bývalého rockera propuštěného z vězení. Pak už jeho fotogenická tvář na stříbrných plátnech zdomácněla a vytáhl se pod špičkovými režiséry Samem Peckinpahem a Martinem Scorsesem v proslulých filmech Pat Garrett a Billy Kid, Přineste mi hlavu Alfreda Garcii a Alice už tu nebydlí.
Veterána z Vietnamu si Kristofferson nakonec zahrál roku 1976 v dramatu Občanská policie (Vigilante Force), kde se v nečekaně záporné úloze proměnil z najatého zachránce provinčního města sužovaného násilnickými naftaři v nového siláckého tyrana. Ramba sice neztvárnil, ale zpětně mohl být pyšný na účinkování v deklasujícím kasovním propadáku Nebeská brána a o dvě dekády později jako pomocník Bladea v podání Wesleyho Snipese připomněl, proč se o něm vždy dalo přemýšlet jako o akčním drsňákovi s tajemnou minulostí.
Sylvester Stallone, v té době už slavný zásluhou oscarového boxera Rockyho, se však ukázal být správnou a vlastně nevyhnutelnou volbou. Adaptovaný scénář Williama Sackheima a Michaela Kozolla si italský hřebec vzal do parády, odebral z něj všechno zbytečné zabíjení a protagonistu polidštil, ačkoli mu neopomněl připsat smrtící katalog zálesáckých technik přežití. Ramba pasoval na málomluvného hrdinu, za něhož hovoří právě ohromující dovednosti, a nechal odstranit i kontroverzní scénu, v níž protagonista usmrtí sovu za doprovodu drsňácké hlášky.
Cisco Pike
Alice už tu nebydlí
Blade 2
Rambo: První krev
Rambo: První krev
Být obsazen Kristofferson, původně drastičtější a zřejmě i méně duchaplný scénář by se nedočkal rozhodujících změn, jež z Ramba učinily Stalloneho druhou formativní a letitou úlohu. V pokračováních se hrdina vydal na nepřátelská území v mnohem brakovějším stylu a čtvrtý díl Do pekla a zpět Sly roku 2008 sám zrežíroval, a to se značným úspěchem. Naposledy se před pěti lety postavil mexické mafii v prozatímní labutí písni Poslední krev.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmůpodle databáze Kinoboxu.
Zdroje: SlashFilm, X