Russell Crowe si bude zase zahrávat s ďáblem. Posedlá hvězda Gladiátora řádí v děsivém traileru

Russell Crowe si bude zase zahrávat s ďáblem. Posedlá hvězda Gladiátora řádí v děsivém traileru
The Exorcism | Shudder
Nenechte se ale zmást fotkami či předchozí větou, jeho novinka The Exorcism nemá s Papežovým vymítačem nic společného a nejedná se o jeho pokračování či prequel. Herec, jenž má na poličce Oscara za Gladiátora a jeden čas si dával s výběrem rolí zatraceně záležet, si zkrátka řekl, že vymítání a krucifixů není ve filmografii nikdy dost. Jeho novinka by ovšem mohla být žánrově přeci jen hravější a zábavnější, i když na to po první upoutávce zrovna nevypadá.
The Exorcism
The Exorcism
AI
62%
Příběh nás zavede na natáčení hororového filmu, který právě nejvíce ze všeho připomíná Papežova vymítače či samotného Vymítače ďábla. Jenže jak je v traileru řečeno, při natáčení hororů se často stane něco zlého, což pozná na vlastní kůži i hlavní hrdina, jehož během natáčení posedne skutečný démon. Zachránit ho může pouze jeho dcera a samozřejmě také na scénu přicházející kněz s patřičnou náloží otčenášů.
Ano, zápletka působí malinko úsměvně, ale v tomto případě je to nejspíš přeci jen záměr. Za projektem totiž stojí tvůrce původních Vřískotů Kevin Williamson, jenž si na nápaditých hrátkách a převracení zajetých žánrových klišé postavil kariéru. Příběh z natáčení hororu o posednutí ďáblem, v němž sama hlavní hvězda potřebuje exorcistu, se pak zdá být ideálním materiálem pro zábavnou žánrovou reflexi a vtipné odkazy. The Exorcism zkrátka může být správně meta i nápadité.
The Exorcism: trailer | Shudder
Bohužel první trailer tomuto zadání zatím příliš neodpovídá a právě onen potřebný nadhled ukázce chybí. Upoutávka sází na tradiční hororové řemeslo plné děsu, křupajících končetin a všech klišé, na něž jsme v podobné žánrovce zvyklí. I přes svůj potenciál zkrátka vypadá materiál prozatím dosti zaměnitelně a je jen otázkou, zda dokáže výsledek utáhnout aspoň Russell Crowe svým nezaměnitelným charismatem. Že by režisér Joshua John Miller zcela nepochopil zadání, nebo jen trailer klame tělem? To se dozví američtí diváci v kinech už 7. června. Česká premiéra zatím nebyla stanovena.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hororů podle Kinoboxu.
Zdroj: Vertical, Variety