Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout
    Seriály15. 5. 2024
    Simpsonovi jen tak neskončí. Tvůrce prozradil, jaké historické mety chce se seriálem dosáhnout

    Legendární rodinka letos slaví 35 let od své premiéry a od té doby jsme se Homera a spol. na obrazovkách nezbavili. Jedná se o historicky nejdéle běžící americký animovaný seriál i sitcom a už teď je jasné, že minimálně již potvrzenou 36. sérií Simpsonovi (The Simpsons) své seriálové působení prodlouží. I když seriálu mnoho fanoušků vyčítá okoukanost či únavu materiálu, letos nabrali „žluťáci“ podle kritiků druhý dech. Tedy v jejich případě už tak čtvrtý či pátý. I to je jeden z důvodu, proč tvůrci nehodlají skončit. Naopak mají velké ambice.

  2. Blíží se nejtemnější Pán prstenů? Druhé Prsteny moci lákají na vzestup Saurona
    Seriály14. 5. 2024
    Blíží se nejtemnější Pán prstenů? Druhé Prsteny moci lákají na vzestup Saurona

    Jestli se o nějakém seriálu posledních let dá mluvit jako o velkém zklamání a zároveň velmi rozporuplném projektu, je to rozhodně Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power). Nejdražší seriál všech dob je pro mnohé průměrnou fantasy, jiní netají svůj odpor a mluví prakticky o znesvěcení Tolkienova světa. I když se zatím jedná o nejsledovanější seriál v historii Amazonu, je jasné, že druhá řada to nebude mít u diváků vůbec jednoduché a možná definitivně rozsekne, zda je tento projekt komerčním úspěchem či propadákem po všech stránkách.

  3. Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu
    Filmy14. 5. 2024
    Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu

    Asi kolem žádného letošního filmu nepanuje tolik otázek i obav jako okolo dlouho chystané sci-fi Megalopolis. Vysněný a zároveň prokletý projekt režijní legendy Francise Forda Coppoly, který se snažil zfilmovat přes 40 let, se za pár dní dočká své premiéry v Cannes. Ta napoví, zda se na nás řítí vizionářský film, nebo obří propadák. První teaser trailer vám v tom totiž jasno rozhodně neudělá.

  4. TV tipy: Ulhaná Bohdalová, James Bond i válečná klasika
    Téma13. 5. 2024
    TV tipy: Ulhaná Bohdalová, James Bond i válečná klasika

    Televizní stanice nabízí nepřeberné množství filmů, seriálů i dalších pecek a vyznat se v obřím katalogu titulů je čím dál více nadlidský výkon. Rozhodli jsme se proto pro vás zavést rubriku, v níž si vždy v pondělí probereme nabídku těch nejzajímavějších novinek a nenápadných titulů, které si zaslouží vaši pozornost.

  5. Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic
    Filmy13. 5. 2024
    Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic

    I když se v minulých týdnech zdálo, že návštěvnost českých kin snad ani nemůže být horší, uplynulý víkend našel další pomyslné dno. Kinaři žehrají nejen na nedostatek divácky atraktivních novinek, ale také na teplé počasí a aktuální mistrovství světa v ledním hokeji, jehož sledování dala řada lidí také přednost. Ani návrat Planety opic příliš diváků do multiplexů nenahrnul.

  6. TV sledovanost: Odznak Vysočina porazil hit České televize. Všechny ale zničil hokej
    Téma13. 5. 2024
    TV sledovanost: Odznak Vysočina porazil hit České televize. Všechny ale zničil hokej

    Ano, nastává klasické jarní období, kdy se mohou jednotlivé stanice předřít, ale diváci dají přednost naprosto jiné události – mistrovství světa v ledním hokeji. Letošní MS odstartovalo v pátek, koná se v našich končinách a hned od prvního dne výrazně promluvilo do výsledků sledovanosti a citelně ublížilo zavedeným hráčům.

  7. Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu
    Seriály13. 5. 2024
    Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu

    Jednou a dost. Takový byl původně plán kabelovky FX s velkolepou historickou minisérií Šógun (Shogun). Adaptace věhlasného románu od Jamese Clavella se ale stala jedním z největších hitů v historii stanice a slaví ohromný úspěch jak u diváků, tak u kritiků. Už nyní je jasné, že na prestižních oceněních typu Emmy či Zlaté Glóby o novince hodně uslyšíme. Je jen otázkou, v jaké kategorii. Z původní minisérie se totiž nejspíš nakonec vyklube klasický seriál, jenž přesáhne původní zdrojový materiál.

  8. „Bartošová zůstala nepochopena,“ tvrdí režisér seriálu Iveta. Chystá projekt o další hudební hvězdě?
    Rozhovory12. 5. 2024
    „Bartošová zůstala nepochopena,“ tvrdí režisér seriálu Iveta. Chystá projekt o další hudební hvězdě?

    V pátek měla na streamovací platformě Voyo premiéru třetí řada populárního seriálu Iveta, jež ve třech závěrečných dílech završí smutný životní osud zpěvačky Ivety Bartošové. Rozhodli jsme se při této příležitosti pozvat k nám do studia na rozhovor režiséra a hlavního tvůrce celého projektu Michala Samira. Co pro něj hudební ikona vlastně znamenala? Jak k natáčení finálních dílů přistupoval? A přijal by nyní další podobný projekt?

  9. Nové Tiché místo bere dech epickým trailerem. Ukazuje masakr, který zničil lidstvo
    Filmy12. 5. 2024
    Nové Tiché místo bere dech epickým trailerem. Ukazuje masakr, který zničil lidstvo

    Z Tichého místa (A Quiet Place) se po dvou dílech stala uznávaná hororová série, v které režírující herec John Krasinski ukázal divákům post-apokalyptický svět, v němž Zemi ovládli mimozemšťané citliví na jakýkoliv zvuk. Atmosférická podívaná, jejíž hlavní devíza tkvěla logicky v práci s napětím a ruchy, si získala přízeň publika i kritiků a zdá se, že tato franšíza v kinech definitivně zakořenila. Ještě před regulérním třetím dílem totiž brzy dostaneme prequel Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One), který se vydá podstatně velkolepějším směrem.

  10. Kvíz: Jak moc máte rádi Pána prstenů? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Filmy11. 5. 2024
    Kvíz: Jak moc máte rádi Pána prstenů? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    V uplynulých dnech bylo okolo fantasy světa J. R. R. Tolkiena celkem rušno. Studio Warner Bros. oznámilo, že společně s režisérem legendární trilogie i Hobita Peterem Jacksonem a jeho prověřeným týmem pracuje na nových filmech ze světa Pána prstenů. Prvním titulem bude počin s pracovním názvem The Hunt for Gollum, do kin dorazí už v roce 2026 a natočí ho představitel Gluma Andy Serkis.

  11. VOD tipy: Dorazila třetí Iveta, nový Pán času i nejdepresivnější film roku
    VOD10. 5. 2024
    VOD tipy: Dorazila třetí Iveta, nový Pán času i nejdepresivnější film roku

    Tento víkend bude na streamovacích platformách rozhodně na co koukat. Voyo vytahuje svůj největší jarní trumf v podobě třetí série seriálové Ivety, na Disney+ dorazil návrat kultovního seriálu a pustit si můžete také oceňovaný snímek z druhé světové války, v němž se vám z chování hlavních postav pravděpodobně zvedne žaludek.

  12. Ohnivá tornáda a hromada destrukce. Trailer na Twisters láká na katastrofický masakr
    Filmy9. 5. 2024
    Ohnivá tornáda a hromada destrukce. Trailer na Twisters láká na katastrofický masakr

    Katastrofickým filmům, v nichž příroda ukazuje lidstvu svou ničivou tvář a likviduje všechno a všechny ve svém dosahu, se v posledních letech v kinech moc nedaří. Toto prokletí bude chtít prolomit návrat jednoho z polozapomenutých filmů z devadesátek. Twister s Billem Paxtonem byl i přesto v kinech hitem a hlavně solidní žánrovkou, takže producentská matematika i po téměř 30 letech mluví jasně. „Dvojka“ s příznačným názvem Twisters pak logicky značí, že tentokrát bude tornád více.

  13. Království Planeta opic nedělá značce ostudu. Otevírá brány k další nadějné trilogii
    Recenze9. 5. 2024
    Království Planeta opic nedělá značce ostudu. Otevírá brány k další nadějné trilogii

    Když před třinácti lety přišlo do kin Zrození Planety opic (Rise of the Planet of the Apes), mnozí se na prequel legendárního filmu z roku 1968 měli tendenci dívat přes prsty, nakonec stál ovšem výtečný snímek na počátku velmi uznávané opičí trilogie, jež dokázala na vysoké kvalitativní i trikové úrovni ukázat pád lidí a vzestup inteligentních opic, které jsou i díky svému vůdci Caesarovi hlavními obyvateli Země. Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes) se snaží na tuto trilogii navázat, zároveň ale chytře odkazuje na původní film a chce se vydat vlastním sympatickým směrem.

  14. Chuck Norris je zpátky! V traileru na svůj akční návrat bojuje proti mimozemské hrozbě
    Filmy9. 5. 2024
    Chuck Norris je zpátky! V traileru na svůj akční návrat bojuje proti mimozemské hrozbě

    Zdálo se, že ikona akční béček se už odebrala do zaslouženého hereckého důchodu, v němž se chtěla věnovat svým nejbližším, a nic ji už na stará kolena před kamery nevrátí. Jenže Chuck Norris chce ukázat, že je i v 84 letech ve formě a dokáže zlikvidovat záporáky jako za starých časů. V béčkové akční sci-fi Agent Recon už sice nebude provádět kopy s otočkou, zbraní nejrůznějšího druhu ale vezme do ruky poměrně dost.

  15. Druhá Wednesday oznámila nové obsazení. Seriál přichází o tři oblíbené postavy
    Seriály9. 5. 2024
    Druhá Wednesday oznámila nové obsazení. Seriál přichází o tři oblíbené postavy

    Fanoušci mají konečně důvod k radosti. Po odkladech, jež zapříčinily hollywoodské stávky, se druhá série populární Wednesday definitivně začala natáčet. Netflix to nyní oficiálně oznámil stylovým videem, v němž potvrzuje i režijní návrat Tima Burtona a kompletní obsazení. V něm dojde na hvězdné nováčky, ale obejde se bez tří postav, jež minule poutaly hodně pozornosti.