Fingon

Karel Musil

Komentáře 2 170

Od nejnovějších
  1. Bitva na Neretvě
    Bitva na Neretvě (1969)
    8
    Zkusil jsem nejprve DVD vydání od Řiťky, ale téměř o polovinu zkrácený film kompletně předabovaný do angličtiny, po stranách ořezaný a s obrazovou kvalitou ohrané VHSky byl nekoukatelný. Snímek je naštěstí k dispozici i v plné délce, lepší obrazové kvalitě i s původním zvukem (a hudbou).
  2. Out 1: Noli me tangere
    Out 1: Noli me tangere (1971)
    6
    Out 1: Noli me tangere není jeden film, ale osm filmů o délce 70-104 minut (25fps). Ač téměř dvojnásobná délka oproti sestřihu Spectre, což znamená bohužel i větší množství vaty, dlouhá verze mi nelezla tolik na nervy, jako verze krátká (černobílé fotky předchozího děje nepřicházejí tak často). Původně jsem do toho šel proto, že mi nástřel děje připadal trochu jako Ecovo Foucoltovo kyvadlo, to jsem se ale hodně spálil...
  3. Anna Karenina
    Anna Karenina (1948)
    4
    Viděno na DVD ve zmrzačené délce 93 minut, snad se jedná o verzi již během původního uvedení určenou pro americký trh...
  4. Polissons et galipettes (deconstructed) (2010)
    6
    Původní verze Polissons et Galipettes je kouzelná, snad stále ještě pětihvězdičková záležitost (ale viděl jsem to už před víc jak dekádou na univerzitě). "Decontstructed" je hodně nepřesné označení tohoto audiovizuálního... díla. Ano, základem jsou původní krátké němé pornofilmy, které ale byly silně sestříhány, virážovány a podrobeny nejrůznějším zásahům videoartového ražení. Od převíjení záběrů tam a zpět (představte si nacisty z úvodních titulků Zítra vstanu a opařím se čajem), přes zpomalování a zrychlování určitých scén, jejich zoomování se přejde až ke kaleidoskopickému zobrazení, kdy se ze souložícího páru stává abstraktní cosi neustávající v pohybu, až se dostaneme do sfér odkazujících spíše na Decasii než na péčko. Hudební doprovod je elektronické techno přecházejcí v určitých sekvencích do tribálního ("voodoo") bubnování.
  5. Herbstmilch
    Herbstmilch (1988)
    6
    Snímek se odehrává před a během druhé světové války v Bavorsku. Dana Vávrová odehrála svou roli nejen v němčině, ale navíc rovnou v bavorském dialektu. Karel Heřmánek se objeví v několika scénách jako otec její postavy Anny (zněl mi předabovaně).
  6. Žaluji
    Žaluji (1919)
    8
    Blu-Ray edice Flicker Alley má stopáž 173 minut, část chybějících záběrů dodalo NFA. Přes několik skvělých záběrů a místy rozpohybované kamery musím říct, že tak úžasné, jako Napoleon, to bohužel není. Nově zkomponovaný soundtrack opakovaně využívá Dies Irae a Siegfriedovu smrt...
  7. Čas smyslnosti
    Čas smyslnosti (1995)
    6
    Skvělé herecké obsazení, působivý vizuál (ta červená) a některé lokace (palác), velká škoda, že snímek ve druhé polovině dost ztrácí dech.
  8. Tajemství velikého vypravěče
    Tajemství velikého vypravěče (1971)
    6
    Tu méně, tu více stylizovaný film podle životních osudů otce (a trochu syna) Dumasů, podkreslený Liškovou hudbou. Někdy ty kostýmy a hrubě navržené studiové dekorace s minimem rekvizit fungují, jindy ne...
  9. Nesmrtelná
    Nesmrtelná (1994)
    4
    Údaje dle závěrečných titulků: Režie: Claudio de Angelis (Pseudonym I.M.) Vedoucí produkce: Ivana De Angelis (aha?) Pavlína: Domenika Baumanová Dalibor: Rocco Siffredi Domenika: Veronika Schneiderová Advokát: David Renz Dále hrají: Stanislav Schwarcz, Standa Williams, Karla Urbanová, Daniela Martinová, Věra Morgenová, Lucie Schmudová, Zdena Bílková, Pavel Frolich, Marek Švec, Gabriela Znojlová, Hana Blechová Hudba: Patrick Costner (...)
  10. Das Kabinett des Dr. Larifari
    Das Kabinett des Dr. Larifari (1930)
    8
    Tři přátelé se rozhodnou vydělat peníze založením produkční společnosti a natáčením zvukového filmu. Jde o parodii, ale nikoli na Caligariho, ale na zvukové filmy a jejich natáčení obecně (a že si tedy pospíšili).
  11. Panny z Biskupské hory (1943)
    6
    Panny z Biskupské hory jsou (spolu s Hrou) pro českého diváka nejméně zajímavými tituly z produkce Pragfilmu, protože do něj nebyly nahnány ani české herečky, ani čeští režiséři. Jinak nevýrazný snímek poněkud povznáší Hanušova kamera a možná na místní poměry neokoukané exteriéry.
  12. Přísaha
    Přísaha (1946)
    4
    "Ve filmu, který bvl částečně natočen na Barrandově, vystupují také čeští herci: Jiří Dohnal (tajemník ministra Bonneta), Adolf Holub (Hitler), J. Eliáš (Goering), 0. Boranda (Paulus), E. Peroutka (Ribbentrop), Josef Bělský (ředitel pařížského nočního podniku)." Filmová kartotéka, č. 31, 1946 Asi vypíchnul jen to, že Hitler tu nemluví německy, ani rusky, ale pozpátku puštěnou češtinou (že je to pozpátku, poznat je, že je to čeština, to až po technické úpravě audiostopy).
  13. Pravda
    Pravda (1970)
    8
    Nemám rád Godarda, ani jeho filmy, nicméně tenhle "dokument" byla místy (hlavně v první půli) radost sledovat (a posléze radost škodolibě sledovat, jak se to celé rozpadá). Kdyby místo říkanek o Leninovi povídal voiceover o skutcích Ježíšových, "bavil" bych se stejně.
  14. Hank and Asha
    Hank and Asha (2012)
    6
    Asha je z Indie, ale studuje v Praze na filmové škole. Hank z (S. nebo J.) Karolíny se nedávno přistěhoval do New Yorku. Ona viděla jeho dokument na filmovém festivalu a rozhodla se ho kontaktovat přes video. On odpověděl... Místy i docela roztomilé...
  15. Jdi dál (2012)
    6
    5/10. Dobře zahrané i natočené. Z Indie je tam jen pár minut, ale už vůbec to, že se tam tvůrci vydali, je v kontextu českého filmu unikát (naposledy Sequens?).
  16. Ženušky
    Ženušky (1970)
    6
    Nejlepší ze tří Brynychových filmů (kinofilmů) natočených v Německu, především kvůli obrazové stránce a některým humorným scénám. "Das ist der Hunger..."
  17. Auta 3
    Auta 3 (2017)
    8
    70%, lepší, než dvojka, ani jsem se (na rozdíl od jedničky) nenudil. Ale stále platí, že celá tahle série jde mimo mne.
  18. Thomas Bells
    Thomas Bells (2022)
    6
    Velmi rád bych se o snímku a jeho natáčení dozvěděl víc. V titulcích filmu je uveden rok 2020, nejspíš nebudu daleko od pravdy, když se domnívám, že premiera byla pozdržená covidem a uvedený byl až letos na Starmaxu. Natáčení většiny scén ale muselo proběhnout v roce 2013, vzhledem k záběrům z TV Metropol/Pětky, z Českého lva (defilé od Donutila po Bartošku) a v neposlednířadě z facebookové stránky filmu. V obsazení tu chybí i Petr Janda (celá scéna v nahrávacím studiu), Felix Slováček s Dádou a v jiné scéně pro změnu ředitel Bontonu Martin Palán, na závěr pak konzultuje i Jan Hřebejk. Mohlo to být vtipnejsi, plán obou kriminálníků (ten druhý vypadal dost jako Brabenec) byl celkem průhledný, ale za ty holky na pláži to i stálo...
  19. Vivaldi, the Red Priest
    Vivaldi, the Red Priest (2009)
    6
    Koprodukční (Itálie + Velká Británie) televizní film, dostupný ve dvou verzích- zhruba dvouhodinová v angličtině a tříhodinová (2x 90 min.) italská verze. Viděl jsem britskou verzi.
  20. Das siebte Foto
    Das siebte Foto (2003)
    10
    "Sedmé foto" je film natočený pro německou stanici Pro7... v Praze, s českými herci. I když jde vpodstatě o film televizní, klidně by mu to slušelo i v kinech. Čeští herci buď mluví německy (Táborský, Zedníčková), případně byli dodatečně předabováni do němčiny (Štěpnička, Steinmasslová). Krátce k ději: Lenny píše knihy pro děti. Náhodou narazí na starý fotoaparát s nevyvolaným filmem, po jeho vyvolání objeví několik fotografií. Je na nich mladá žena, jakési jemu neznámé město, v jehož ulicích jsou tanky, sedmé foto je jen jakási šmouha. Rozhodne se ženu najít a podá si inzerát do českých novin. Po několika dnech v poště narazí nejen na jméno ženy a její současnou adresu (tuším Olšany, což mu jako ne-Čechovi nic neříká) a zároveň je obětí vloupání, během kterého zemře jeho otec a všechny fotografie jsou ukradeny. Dojede vlakem do Prahy a za pomoci taxikáře Jana (Táborský) nejdřív zjistí, že je dotyčná mrtvá a pohřbená a následně se dopátrají dcery zesnulé (Zedníčková). Ta nejdřív nechce s Lennym mluvit, ale nakonec ji přesvědčí a spolu začínají rozplétat tajemství několika úmrtí ze Srpna 1968. Někdo však nechce, aby vypátrali pravdu a po Lennym brzy začne pátrat česká policie. Popravdě jsem nečekal, že to bude až takhle dobré, i když teda soundtrack v dramatických scénách zní hrozně vykradeně a over the top (a teď nemyslím použití např. Smetanovy Šárky nebo že se část závěru odehrává v koncertní síni). Snímek skvěle graduje, jak rekonstrukce posledních minut zavražděné ženy, tak i scéna, kdy postavy hrané Štěpničkou (předseda komise pro vyšetřování zločinů komunismu) a Knopem (státní zástupce) urychleně opouštějí koncertní sál).
  21. Red 11
    Red 11 (2019)
    8
    Robert Rodriguez zůstává nadále jedním z mých oblíbených filmařů, ať už točí exploatace, dětské filmy nebo blockbustery. Už jsem se smířil s tím, že 100 Years (2016) neuvidím, doufal jsem ale, že alespoň Red 11 sehnat půjde. Trvalo to, ale nakonec se objevil na Amazon Prime Video, alespoň v Rakousku. Překvapilo mě, jak málo (a jak nízké) hodnocení titul má (ČSFD k dnešku 9, na IMDb 403 s hodnotou 4,9). Nakolik vážně se dá brát tvrzení, že tento film byl natočen za 7000 dolarů, to si nejsem jistý (možná leda tak samotné natáčení bez honoráře, postprodukce, distribuce, ale tak holt se angažují synátoři (Robert jich má dost). Na ultra low cost produkci je to natočené dobře, s noname, ale dobře obsazenými herci, jen ten scénář a děj trochu skřípou. Verze, kterou jsem viděl, obsahuje i dodatečně natočený úvod se samotným Rodriguezem, který jedním dechem doporučuje i making of dokumentární seriál Rebel Without a Crew: The Robert Rodriguez Film School (seriál) (2021)
  22. Xin nü xing
    Xin nü xing (1935)
    8
    Původně němý, dodatečně ozvučený snímek (přičemž mezititulky zůstaly zachovány) se sociální tématikou. Na titul (a herečku, která krátce poté následovala osud své postavy z tohoto filmu) mě upozornil yuri vizuální román A Summer's End: Hong Kong 1986).
  23. Yangguang Canlan de Rizi
    Yangguang Canlan de Rizi (1994)
    6
    Zarazilo mě uvedení studia Babelsberg v úvodních titulcích (a jméno Volkera Schlöndorfa v závěrečných), ani jedno IMDb nereflektuje, ale podle německého zdroje se film v bývalé DEFě stříhal a dokončoval.
  24. Bohové se zbláznili i v Číně
    Bohové se zbláznili i v Číně (1994)
    6
    Zábavnější, než předchozí hongkongské dobrodružství, ovšem zábavnosti Crazy Safari (jakože trojka) to nedosahuje ani zdaleka. Vtipná zvířata? No jasně, tahle dokonce mluví (nebo si to aspoň postava hraná N!xau představuje). N!xau samotný zde (nebo alespoň ve verzi, kterou jsem viděl), mluví naprosto šílenou angličtinou. Panda, želva, tlupa opic, zástupy útočících tygrů. Samotná zápletka o maratonu přes Čínu je celkem o ničem a hongkongská skupina závodníků, kterou sledujeme a která si N!xau najala, je dost nezajímavá, ovšem některé scény opravdu stojí zato (arogantní mainland kungfu bojovníci a jejich zápas s hůlkami o sousto, případně ochránkyně výše zmíněné pandy, která se snaží skupince hongkongských gangsterů převlečených za šejky (to byste neřekl, jak podobně zní allahu akbar a amida Buddha) zabránit v únosu své chlupaté svěřenkyně a její zápas s přesilou taky stojí za to. Opět dojde na parodii Bruce Leeho (tentokrát bez doprovodných filmových ukázek, zato ale zazní melodie (z) Wong Fei-Hunga. Za mně 60%, ale znovu podotýkám, viděl jsem to v čínské verzi s anglickými titulky.
  25. Bohové jsou pořád šílení
    Bohové jsou pořád šílení (1991)
    10
    Crazy Safari (do češtiny dabovanou verzi jsem naštěstí neviděl) mne potěšil jako už dlouho žádný film. Druhý díl jsem viděl několikrát na VHS, první jen jednou v TV, nijak zvlášť v oblibě je nemám, ale především jednička byla ok a nahlížení na život Křováků narušených bělochy a jejich artefakty za doprovodu komentáře ve stylu přírodovědeckého dokumentu bylo zábavné a neurazí mě ani dnes. Crazy Safari toto zachovává, i když vypravěč se tentokrát ozývá jen občas (tyhle pasáže nebyly otitulkované - anglické titulky měly jen dialogy zbylých postav). A že místo bělochů tentokrát s XiXaem interagují Číňané a jejich hopkavý upír? Crossover je to výborný. I další elementy původních filmu (zběsilá fauna) byly úspěšně podány hongkongským stylem (zrychlené záběry se pro komediální účely používaly už tam, zde přichází ke slovu i zpomalovačky, viz. třeba scéna s nosorožcem). No a když se v závěru filmu dostaví voodoo kouzelník se zombie a svedou souboj s taoistickým knězem a jim ovládaným čínským upírem, nemluvě o vyvolávání Bruceova ducha (nechybí ukázky z jeho filmů) a XiXao jej pak napodobuje (duch Bruce Leeho jej posedne), bavil jsem se královsky. Mimořádně špatné hodnocení tohoto snímku přičítám jednak tradičně nízké úrovni českéhpo dabingu asijských filmů obecně a neobeznámenosti (českého, ale i západního diváka obecně) s čínskou komedií (pro srovnání: hodnocení ČSFD ke dnešnímu dni: 24%, IMDB: 5,4%, Douban (čínská databáze): 7,1 (stupnice 1-10). Nakonec jsem se rozhodl nejen zkouknout pátý film, ale dát znovu i čtvrtý. A taky plánuji sehnat si Mr. Vampire a Spooky Encounters...
  26. Kalebegiak
    Kalebegiak (2016)
    8
    Dvanáct krátkých filmů (hraných, dokumentárních i animovaných), spojených s baskickým městem San Sebastian. Dle oficiální stránky (https://www.kalebegiak.eus/en/the-project-description/) je název složeninou baskických slov Kale: ulice a Begiak: oči, pohled). Film jsem chtěl vidět proto, že jeden z příběhů (ten úplně poslední) natočil Julio Medem. Jenže, mimo Španělsko není dostupný, v zahraničí se objevil jen na několika festivalech (např. britský ¡Viva! Spanish & Latin American Festival 2017 nebo Baskisches Filmfestival Berlin 2018). Film údajně vyšel ve Španělsku na DVD jako příloha novin, ale dobrat se fyzické kopie se mi nepodařilo. Nakonec jsem zjistil, že snímek odvysílala v roce 2021 španělská státní televize RTVE a film mají do roku 2030 k dispozici na svých stránkách (link: https://www.rtve.es/play/videos/somos-cine/kalebegiak/5853959/) a v aplikaci... tedy za předpokladu, že se přihlašujete ze Španělska. Kombinace notebook + VPN sice chvíli fungovala, ale viděl jsem s neustálým zasekáváním obrazu jen vetší část první povídky. Kombinace smartphone + VPN + RTVE aplikace byla úspěšnější, to se mi podařilo bez větších problémů zkouknout prvních sedm povídek plus část osmé, načež se opět vyskytly nepřekonatelné technické problémy (kdy mi aplikace film vůbec nechtěla najít). Nakonec jsem zjistil, že Julio Medem svou povídku La ballena real nahrál na svůj Vimeo kanál a publikoval na svém blogu (https://juliomedem-org.blogspot.com/2021/04/estreno-de-kalebegiak-en-tve.html resp. https://vimeo.com/544047501). Film je natočen ve španělštině a baskičtině, přičemž segmenty v baskičtině jsou otitulkované do španělštiny. Krátký popis jednotlivých povídek v angličtině zde: https://homemcr.org/film/uk-premiere-kalebegiak/ Ze shlédnutých povídek mě zaujala hned ta první, pak ještě Kresala a ta Medemova. Pro animovanou vložku (druhá povídka) nemám jiné slovo, než "deranged". Edit: po několika dnech se appka umoudřila a mohl jsem si pustit i čtyři zbývající povídky - jednu v čínštině, jednu černobílou, jednu o muži, který cestuje v čase, aby mohl mít sex se svým mladším já a nakonec i tu, kde se spěchá k "operaci."
  27. Saint-Germain ou La négociation
    Saint-Germain ou La négociation (2003)
    6
    Před lety jsem od režiséra Gérarda Corbiau viděl Farinelliho a Král tančí. Jeho celovečerní prvotina Le Maître de musique mne, přes přítomný hudební obsah, bohužel nenadchla. Zde se jedná o historické drama s vždy perfektním Jeanem Rochefortem jako baronem, který se snaží kolem roku 1570 vyjednat mír mezi katolíky a protestanty.
  28. Bai mao nu
    Bai mao nu (1972)
    6
    Stejně jako The East is Red jde o záznam jedné z osmi revolučních resp. modelových oper a zároveň o nové zpracování stejnojmenného, i v Československu v padesátých letech uvedeného filmu. Nejde ani tak o operu, jako spíš o balet s několia písněmi, bohužel (bohudík?) se tu nemává se samopaly ani se nezpívá internacionála.
  29. Mirek n'est pas parti (1996)
    6
    Mirek (Bob Klepl ještě s vlasy) přijel do Paříže studovat, dokonce měl i na několik měsíců pronajatý byt. Ale rozhodne se vrátit se do Prahy o měsíc dřív a byt na něm vyžebrá známá Magda (Eva tehdy ještě Horáčková), která bydlí v daleko horším bytě a ráda by se před svými rodiči (Jan Vlasák a Jana Březinová), kteří mají přijet za ní na návštěvu, trochu předvedla. Mirek se tedy zbavil bytu, vybral si z banky zbylé peníze, o které promptně přijde díky zloději, který mu ještě nastříká sprejem do očí... a to je jen začátek řady nešťastných příhod, které pokračují např. scénkami s francouzsky hovořícím Tomášem Hanákem či sexem se Zuzanou Bydžovskou, přičemž chvíli zkouší bydlet i u jiné známé, Dany (paní režisérka Bojena Horackova).
  30. Labyrint nenávisti
    Labyrint nenávisti (1991)
    6
    Německý distributor vydal tento film pod názvem Blutige Tränen und Liebesrache na DVD, bohužel pouze s německým dabingem a ve velmi ošklivé obrazové kvalitě. Oproti většině kung-fu filmů zde dojde i na střelné zbraně, trochu pekingské opery... Docela by mě zajímalo, proč Č(S)T (mohu-li věřit dabingforu) koupila právě tento snímek...
  31. Ying xiong er nu
    Ying xiong er nu (1964)
    8
    Můj oblíbený čínský režisér natočil během dvou let hned čtyři filmy (které jsou postupně, se zpožděním uváděny). V One Second, který se odehrává během Kulturní revoluce, se velká část děje točí kolem krabic a filmového pásu s Heroic Sons and Daughters z korejské války. A jeho další snímek Snipers (původně The Coldest Gun) je do ní přímo zasazen. I když by bylo možné odmítnout HSaD jako maoistickou propagandu (a že tedy američtí vojáci jsou zobrazeni mimořádně groteskně, podle a nakonec zbaběle), už jsem viděl i daleko hůř natočenou propagandu. Slušná kamera, krásně restaurovaný (černobílý) obraz a také několik kulturních vložek, když se zrovna nebojuje.
  32. Tajemství Karmy
    Tajemství Karmy (2020)
    2
    To se tak někdo pokouší o Fontánu či Cloud atlas a vyleze z toho Battlefield Earth, kdyby za tím stál Simandl. Solidní kamera, ucházející triky. Příběh, scénář wtf? Bolek a Chantal opět spolu. Dva různé voice overy. Chtělo se mi spát, ale tak moc jsem se snažil nalézt v tom chaosu nějaký smysl, že jsem to přece jen dokoukal.
  33. Tady hlídáme my
    Tady hlídáme my (2021)
    6
    5/10. Tady hlídáme my se po kino premiéře pohybovalo v černých číslech. První díl se mi líbil o maličko víc, ale není to žádná tragédie. Naštěstí to není jen o dvou jezevčích, lidské postavy mě zajímaly víc, pro většinu zde vystupujících herců mám slabost a bylo fajn, je zase vidět. První hvězda za sympatickou Veroniku Divišovou. Druhá hvězda za Jitku Ježkovou s flintou. Třetí hvězda za běžící kameru "pohledy z očí běžícího hafana".
  34. Pražský duet
    Pražský duet (1998)
    6
    Potěšil mě Alexander Hemala jako tv moderátor - zprávař v několikavteřinovém záběru v televizi. Už méně jsem si jist identitou jedné z fanynek, která se v knihkupectví během autogramiády Jiřího (Rade) ptá, jak se stát spisovatelkou ale mohla by to být Gina Bellman...
  35. ...a poslední kouř (2006)
    6
    Padlý anděl: 37 min. Sen starých mániček: 4 min. (němý s mezititulky) Zkouřená Máňa 3 min. (Videoklip?) Poslední kouř: 17 min. Vyrobil: KOPE ve spolupráci s nakladatelstvím Maťa, režie Andrej S Kostić