Horká zima

54%
Horká zima
Plakát traileru

Drama, čerpající z období SNP, zachycuje příběh několika bojovníků, přinucených okolnostmi prožít válečnou zimu v malém horském srubu. Ústředním hrdinou je čtyřicátník Karel, bývalý komunistický poslanec a nyní velitel paradesantního oddílu.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 457 bodů
8
Snímek na téma SNP je vlivem režiséra Karla Kachyni natočen impozantně a nebýt té ideologické vsuvky, mohl to být nádherný protiválečný film. Poetické ladění příběhu je i zde znatelné a asi to byl záměr, proč dostal za úkol něco takového natočit zrovna Kachyňa. Příběh postaršího uvědomělého českého antifašisty (uvědomělý znamená že je to komunista), který prostě chce za každou cenu jít bojovat. A tak jde a je vysazen na Slovensku. No, logiku to postrádá, to je fakt, ale v rámci zmíněné ideologie, proč ne? Na národnosti a hlavně na věku přeci nezáleží. Ani postarší pánové nejsou žádná ořezávátka a onen výcvik na tzv. opičí dráze to jenom dokazuje. Petr Haničinec takového bojovníka zahrál velice dobře a rozhodně mu není co vytknout. Zahrál jen to, co mu nařizoval scénář. Snímek je ideově o hrdinských činech partyzánů a vlastně je natočen dle vzoru sovětských filmů, kterých vzniklo přehršel. Aby se ale kvůli tomu z toho stal novodobý trezorový film je přeci jen škoda. Ale to už je věc názoru.
kawa
3 388 bodů
5
Asi nejslabší Kachyňův film vypráví příběh jednoho komunistického paradesátníka v období SNP v letech v podání Petra Haničince. Velmi slabé zpracování, kde kamera nefunguje, strašná hudba. Nic co by se mělo někdy opakovat.

Dodatečné informace

Původní název:
Csata a havasokban (více)
  • Československo Horká zima
  • Československo Csata a havasokban
Premiéra v ČR:
1. 1. 1974
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění