Ripley

84%
Ripley
Seriálovou adaptaci knihy Talentovaný pan Ripley obstaral oscarový scenárista a režisér Steven Zaillian (Schindlerův seznam). Antihrdinu Toma Ripleyho v 60. letech minulého století osloví zámožný muž s žádostí, zda by jeho zkaženého syna mohl přesvědčit k návratu z Itálie. Tom však s bohatým synkem a jeho pohlednou přítelkyní spřádá vlastní ďábelské plány.




VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 433 bodů
9
To byl nářez. Černobílé provedení skvělá volba. A ten jeden barevný detail... A geniální cameo v posledním díle. Jo, užil jsem si to.
Jto_rating
Jto_rating
1 443 bodů
9
O co jde? Ripley je kriminální drama, které původně vznikalo pro Paramount na Skyshow time, ale nakonec skončilo na Netflixu. Tento seriál vypráví o sedmilháři Tomu Ripleymu, jenž se zamotá v životě bohatých a musí se snažit zahladit všechny lži toho, kdo je a tím začne žít dva životy najednou. Art Seriál je celkem komorní na postavy a dialogy, ale za to velmi výpravný a pomocí něj navštívíme spoustu krásných lokací. Snímek je obrazně velmi krásně zpracován. Někomu může vadit, že je černobílý mně to moc nevadí, přece jen je to noir. Navíc neobsahuje jen jednu rovinu - tu krimi příběhovou. Ale i jiné, jenž skrze ní prolínají - a tou jsou silné motivy. Ať už ta dobová hudební, ale hlavně za 1. Světlo a stín - ať už formou obrazu - vypadá to hezky, ale občas to je problém v časové orientaci. Nebo jako podvod v ději. 2. Umění - protagonista atd. mají zájem o umění a to ve velmi širokém spektru - zpěv, hudba sochařství, architektura, malířství... Mělo to na mě jakožto lidl umělce velký dojem. Až jsem litoval, že to nevidím na vlastní oči. Je to jeden z ústředních motivů a vytváří různé sekvence, které fungují tak dokonale kromě jiného kvůli skvělé kameře. 3. Motiv moře - který fakt funguje skvěle díky černobílé kameře a pohled na moře v průběhu filmu vyvolává jiné emoce než třeba 2 ep předtím. + využití jako hudební podkres. Tvůrci Jono nebudu popisovat jen audiovizuální orgasmus. Pojďme se kouknout, kdo za tím stojí : Režie a scénáře se zhostil Steven Zaillian, který adaptoval knihu The Talented Mr. Ripley od Patricie Highsmithové. A šlo mu to bravurně, přece jen má už zkušenosti Časem probuzení (9/10 ) Schindlerův seznam, Muži, kteří nenávidí ženy atd. V 70 letech mu to stále jde a já bych ho měl víc nakoukat. Kamery se ujal kameraman Až na krev ( 8 / 10 ) - scény jsou skvělé klíčovány v dramatických momentech. Hlavní roli si zahrál Andrew Scott, kterého vůbec neznám, ale hrál skvěle. Závěr Černobílá art fetish kriminálka od zkušeného scénáristy a režiséra. Pomalu plynoucí možná by jí slušelo o epizodu méně, ale skvěle uzavřená. Doporučení fanouškům krimi a většině kinofilům. Celkové hodnocení 8,6 / 10. 🖌 ️ 🖌 ️ 🖌 ️ 🖌 ️ 🖌 ️


Dodatečné informace

Původní název:
Ripley (více)
  • USA Ripley
  • USA Ripley's Game
Premiéra v ČR:
4. 4. 2024
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch