Antrum: The Deadliest Film Ever Made

51%

Zajímavosti 7

  • Antrum vyvinuli David Amito a Michael Laicini během vývoje samostatného projektu, v rámci něhož vymýšleli možné scénáře, které by mohli do filmu zahrnout. Ústřední myšlenka, která se později stala základem filmu Antrum, vycházela z představy, jaké by to bylo sledovat údajně "prokletý" film, což by podle tvůrců mohlo být skvělým hororem. Pro okultní aspekty filmu Amito a Laicini studovali různá historická a kulturní zobrazení démonů a ďábla, další inspirací byl krátký film Davida B. Earla Jídelna aneb Nic není (2006), který Laicini podle svých slov viděl během studia na filmové škole.
  • Mrkni a prošvihneš to: V celém filmu je roztroušeno několik frází v latině. Tyto fráze jsou zobrazeny alespoň v jednom záběru: 15:54 min "Abyssus Abyssum Invocat" (Hlubina volá k hlubině). Tato slova jsou součástí Žalmů, kapitola 42, verš 7, verze krále Jakuba. 44:45 "Facilis Descensus Averno" (Snadná je cesta dolů ke smrti/Peklo), z Vergiliovy Aeneidy, kniha VI, řádek 126. 55:07 "Cave Hominem Unius Libri" (Chraň se člověka jedné jediné knihy). Varianta fráze "Homo Unius Libri", která je připisována Tomáši Akvinskému. 1:10:02 'Nihil Pretiosius Veritate' (Nic není krásnějšího než pravda), připisováno Franciscu Sánchezovi de las Brozas, z jeho opusu 'Minerva sive de causis linguae latinae', kniha I, kapitola 1.
  • Scény s postavami Nicole Tompkins a Rowena Smytha se natáčely v soukromém lese o rozloze sto akrů, kde filmaři dostali zvláštní povolení k natáčení.
  • Světová premiéra filmu Antrum se uskutečnila 14. října 2018 na Brooklyn Horror Film Festival a byl promítán i na dalších filmových festivalech, kde byl nominován na několik cen.
  • Režiséři David Amito a Michael Laicini se při tvorbě scénáře filmu Antrum inspirovali různými historickými a kulturními zobrazeními démonů a ďábla, přičemž jejich společný zájem o náboženské představy a nadpřirozeno se promítl i do vývoje scénáře. Většina symbolů a run zobrazených ve filmu byla převzata z textu ze 17. století nazvaného Malý Šalamounův klíč.
  • Ironií osudu je, že americký dětský herec Rowan Smyth si před natáčením tohoto filmu o chlapci, který se snaží najít cestu do pekla, zahrál v křesťanském filmu Věřím (2017).
  • Kanadský mockumentární horor z roku 2018, který napsali a režírovali David Amito a Michael Laicini. Film je rozdělen na dvě části: úvodní a závěrečné rámcové vyprávění ve formě mockumentu a hraný film. Dokument má vyprávět příběh filmu Antrum, který byl uveden do kin koncem 70. let a který má údajně zhoubné účinky na ty, kdo jej sledují; většinu filmu údajně tvoří jediná známá kopie filmu, která byla sama o sobě pozměněna neznámou třetí stranou.