Renfield

62%

Zajímavosti 35

  • Když Renfield rozpůlí zločince na zábradlí, je vidět, že je poté zpět vcelku.
  • Renfield na své oběti použije něco, co vypadá jako chloroform nebo éter, a několik z nich během několika sekund omráčí. Ve skutečnosti trvá 15-20 minut, než obě anestetika upadnou do bezvědomí, a protože se velmi rychle vypařují, je třeba je neustále osvěžovat pomocí kapání, které udržuje masku neustále nasycenou.
  • Při rvačce v restauraci je Teddy později bodnut vidličkou do krku, ačkoli o tom není žádný důkaz, žádný obvaz ani náplast, nic.
  • Když se Drákula vydá do budovy, kde se schází terapeutická skupina, aby našel Renfielda, je noc. Když však Drákula chodí po místnosti a mluví s Renfieldem, okna vysoko na stěnách za ním jasně ukazují, že je den.
  • Nicholas Hoult i Nicolas Cage prý skutečně jedli brouky, i když švábi byli údajně sladkosti.
  • Dvakrát se ve filmu objeví zmínka o "pěti rodinách" mafiánské matriarchy Bellafrancescy Lobo; jde o odkaz na pět rodinných gangsterů z filmu Kmotr (1972), který režíroval Francis Ford Coppola, také režisér filmu Dracula (1992) Brama Stokera, a shodou okolností je také strýcem Nicholase Cage.
  • Kapitán J. Browning má stejné příjmení jako Tod Browning, režisér filmu Dracula (1931), první oficiální adaptace románu Brama Stokera "Dracula".
  • Během závěrečných titulků se zdá, že jedna z ukázaných knih (s názvem "Power") je vytvořena podle obálky knihy "Já, Strahd". Kniha pojednává o Strahdovi, mocném upírovi v D&D inspirovaném Drákulou.
  • Ve filmu Pan Rosnička (2005) si Nicolas Cage a Nicholas Hoult zahráli otce a syna.
  • Nicolas Cage hraje upíra, který je pro své zaměstnance příšerným šéfem, už podruhé, poprvé to bylo ve filmu Polibek upíra (1988).
  • William Ragsdale, který hraje postaršího kněze, je známý především díky roli Charleyho Brewstera ve filmech Fright Night.
  • Renfieldovi z původního příběhu bylo 59 let, když se dostal do Drákulovy moci. Tato verze Renfielda vypadá mnohem mladší (Nicholasi Houltovi bylo během natáčení 33 let). Oprávněně, protože úvod filmu prozrazuje, že si film bere příklad z klasického filmu Dracula z roku 1931, kde Renfielda hrál podobně starý Dwight Frye.
  • Kyle, policista, který se ptá, jestli je Renfield Quincyho přítel, má na sobě vestu se jmenovkou "K. Raimi". Jedná se o poctu filmařským bratrům Raimiovým.
  • Během upoutávky zazní Bachova Toccata a fuga d moll. Tato skladba je v populární kultuře často spojována s Draculou (většinou v parodiích a skečích, obvykle na "strašidelných" varhanách v hraběcím zámku, které hrají samy od sebe), ale nikdy se neobjevila v žádné "oficiální" filmové adaptaci románu.
  • Drákulův cylindr a zubatý úsměv by mohly být odkazem na slavný upírský make-up Lona Chaneyho z filmu Londýn po půlnoci. Některé z póz, které při tom zaujímá, se také shodují se statickými snímky Chaneyho upíra.
  • Děj filmu se odehrává v New Orleans, kde už na Nicolase Cage čeká hrobka ve tvaru pyramidy na hřbitově St.Louis č. 1.
  • Při monologu k Teddymu se Drákulovy nabídky moci mísí s populárním obrazem Vlada Napichovače, kdy Drákula opakovaně nabízí napíchnutí nepřátel na kůl.
  • Když se Drákula pokusí kněze zabít, objeví se modrý ohnivý kruh, který ho zastaví. V románu Dracula se při převozu Renfielda na Draculův hrad sporadicky objevují modré ohnivé kruhy. Kočí u každého z těchto kruhů zastaví a položí k němu kameny v domnění, že na každém místě je zakopáno zlato
  • V rozhovoru s Manny the Movie Guyem z roku 2023 Chris McKay hovořil o spolupráci s Nicolasem Cagem a Nicholasem Houltem a o své vizi hereckých stylů: "Víte, práce s nimi je nebojácná, pokud jde o touhu zkoušet věci. Mají skvělé nápady na cestě dovnitř, ale také se nebojí zkoušet věci, posouvat hranice a bavit se. Opravdu jsem chtěl, aby všichni měli tak trochu téměř herecký (styl) němého filmu, aby se nebáli být TAK expresivní, jako v němém filmu. A Cage a Hoult to opravdu přijali."
  • Úvod filmu, kde je Drákula pokrytý vředy a deformacemi, byl označen jako "Picasso." Maskérka Christien Tinsleyová na place s odkazem na rané renesanční voskové sochy říká: "Umělci přicházeli a vyřezávali anatomii mrtvol a nemocných lidí do vosku, a tak jsme přišli na tuto zvláštní, podivnou a bizarní první fázi." Tento první proces trval až tři a půl hodiny. "Byla to celá hlava s protézou, zubní protéza, celé tělo, trup, paže, ruce a nehty," upřesňuje Tinsley. "To zabere nějaký čas." Jak se Drákula začíná hojit, dochází k pokroku, ale stále zůstávají otevřené rány. Další fáze trvala asi dvě a půl hodiny. Čím více je Drákula krmen lidskou krví, tím více se hojí. Ke konci jeho "normální" líčení trvalo 45 minut. "Má modrý nádech," říká Tinsley. "Je velmi duhový. Když ho vidíte naživo, vypadá skoro jako kovový robot. Do make-upu jsem přidala hodně duhové barvy. Naživo by se třpytil a leskl a na kameře to umožňuje zdravý lesk pleti, takže nevypadá jako mrtvola."
  • Text napsaný mimo místo činu je k písni A Message To You, Rudy od skupiny The Specials.
  • Všechny manýry Nicolase Cage v roli Drákuly jsou výslovně založeny na Drákulovi Christophera Lee.
  • Představený zámek se jmenuje Neuschwanstein, je v románském slohu a nachází se v Hohenschwangau v Bavorsku v Německu. Objevil se také ve filmu Chitty Chitty Bang Bang (1968) a je přístupný veřejnosti. Není tak starý, jak vypadá, a byl dokončen kolem roku 1886.
  • Režisér Chris McKay věřil, že Nicolas Cage je pro tuto postavu ideální. "[Cageův] otec mu pustil film Nosferatu, když mu bylo pět let," řekl režisér časopisu Forbes. "Myslím, že upíři, gotické filmy a herectví němých filmů se do něj nesmazatelně otiskly, když byl opravdu malý."
  • Drákula se představí jako valašský kníže. Historický Vlad Dracula neboli Vlad Napichovač (1428-1477) byl skutečně vojevůdcem tohoto kraje a měl pověst krutého vládce. Dracula byla ve skutečnosti přezdívka, kterou mu udělili - v překladu znamená Malý drak. Sedmihradsko bylo severním sousedem Valašska.
  • Chris McKay přesvědčil studio o obsazení Nicolase Cage do role Drákuly tím, že ukázal vedoucím Kiss of Death (1995), kriminální film, kde byl Cage hrozivý a zábavný zároveň.
  • Renfieldův syndrom, známý také jako klinický vampyrismus, je vzácná psychiatrická porucha, při níž je jedinec intenzivně fascinován pitím krve nebo se považuje za upíra. Tento syndrom je pojmenován podle postavy R. M. Renfielda z románu Brama Stokera "Dracula", který konzumoval živý hmyz, aby získal jeho životní sílu.
  • Okolnosti Renfieldova setkání s Drákulou a jeho ovládnutí jsou prezentovány jako rozšířený odkaz na to, jak byly tytéž události zobrazeny ve filmu Drákula (1931). Několik klíčových záběrů z filmu z roku 1931 je dokonce obnoveno s Nicholasem Houltem a Nicolasem Cagem místo Dwighta Frye a Bely Lugosiho. Hraje také hudba z Labutího jezera, což je výkřik na skutečnost, že tato hudba byla použita pro úvodní titulky ve filmu z roku 1931.
  • Nicolas Cage, který je "obrovským" fanouškem Drákuly a předlohy, se na svou roli připravoval sledováním osobitých způsobů, jakými Drákulu na plátně ztvárnili Bela Lugosi, Frank Langella a Gary Oldman. "Co mohu přinést, aby to bylo jiné?", řekl, "Chci, aby to vyniklo jedinečným způsobem. Viděli jsme ho hrát dobře, viděli jsme ho hrát ne tak dobře, tak co můžeme udělat? Takže přemýšlím, že se opravdu zaměřím na pohyb postavy ... [a] ten dokonalý tón komedie a hororu".
  • V původním románu Brama Stokera Dracula je Renfieldovi nejméně 59 let. Mnohé adaptace ho však zobrazují jako mladšího muže a také jako člověka, který byl s hrabětem Drákulou spojen již dříve, než byl zavřen do ústavu pro choromyslné, který přehlíží doktor John Seward.
  • Celé jméno Rebečina otce se dozvídáme, když vidíme jeho portrét na stěně okrsku, která je věnována policistům, kteří zemřeli při výkonu služby. Jedná se o odkaz na postavu Quinceyho Morrise z původního románu, Američana, který se připojí k ostatním postavám, aby porazil Drákulu poté, co Drákula zabije jeho přítelkyni Lucy Westenr.
  • Strýc Nicolase Cage, Francis Ford Coppola, režíroval film Dracula (1992). Studio chtělo, aby Cage místo Keanu Reevese hrál Jonathana Harkera, ale Coppola s ním nechtěl pracovat po jejich špatné zkušenosti z filmu Peggy Sue se vrací (1986).
  • Při propagaci filmu Hon na čarodějnice (2011) Nicolas Cage prohlásil, že kvůli lásce ke svému hereckému kolegovi siru Christopheru Leemu točí horory a že Lee je považován za jednoho z nejlepších herců, kteří ztvárnili Drákulu na filmovém plátně.Cage ho označil za svého oblíbeného Drákulu.
  • Režisér Chris McKay v rozhovoru pro Collider přiznal, že film má být přímým pokračováním filmu Dracula (1931) Toda Browninga. McKay se snažil, aby na tuto skutečnost odkazovaly i trailery a plakát filmu, ale nakonec se to nepodařilo.
  • Přestože Nicolas Cage v minulosti odmítal jiné než hlavní role ve studiových filmech, podepsal smlouvu na roli Drákuly. Ztvárnění legendární postavy bylo jeho celoživotním snem.