Vita a Virginia

58%

Zajímavosti 15

  • Režisérka Chanya Buttonová se rozhodla obsadit Elizabeth Debicki poté, co ji viděla ve hře Červená stodola, kterou hrála v londýnském Národním divadle v letech 2016/17. Nějaký čas si o roli psali po Skypu, zatímco Debicki v létě 2017 natáčela čistě ženský loupežný film Steva McQueena Vdovy (2018), a pak z natáčení přijela přímo k nim, aby začala zkoušet. O měsíc později začalo hlavní natáčení.
  • Gemma Artertonová původně přivedla projekt k režisérce Chanye Buttonové, nikoli naopak. Obě se přátelí od doby, kdy Buttonová navštěvovala dramatickou školu s její mladší sestrou Hannah. Spisovatelka Eileen Atkinsová jí předala scénář, který napsala, a pak, zatímco byly s Buttonovou na společné dovolené, se jí zeptala, co si myslí o natočení filmu o vztahu spisovatelů z počátku 20. století, protože věděla, že Woolfová je Buttonové oblíbená autorka.
  • Někdy v roce 2015 bylo oznámeno, že režie filmu se ujal nizozemský režisér Sacha Polak a do role Vity Sackville-West byla obsazena Romola Garai. Oba následně projekt opustili a místo nich se k režii přihlásila Chanya Button, zatímco roli Sackville-Westové převzala Gemma Arterton. Role Virginie Woolfové byla třikrát přeobsazena.
  • Elizabeth Debicki i Emerald Fennell (která ve filmu hraje Vanessu Bell) se objevily v oblíbeném seriálu The Crown (2016) společnosti Netflix, ačkoli spolu na plátně nikdy nesdílely žádný čas. Fennellová hrála Camillu Parker Bowlesovou ve třetí a čtvrté sérii, zatímco Debickiová hrála roli princezny Diany v páté a šesté sérii. Je zajímavé, že v tomto filmu vystupují jako sestry, zatímco jejich postavy v seriálu The Crown byly v reálném životě rivalkami. Emerald Fennell dále režíroval Debickiové kolegyni z filmu Velký Gatsby (2013) Carey Mulligan v kritikou oceňovaném filmu o pomstě Nadějná mladá žena (2020).
  • Hlavní natáčení začalo 4. září 2017 v irském Dublinu a skončilo o necelé dva měsíce později, 24. října 2017. Lokace v okolí Dublinu a po celém Dublinu se ve filmu objevují dvakrát, ačkoli jeden den se natáčelo v Anglii ve slavném Knole House v Kentu v jihovýchodní Anglii.
  • Tento film je věnován manželovi spoluscenáristky Eileen Atkinsové, Billu Shepherdovi, který zemřel před natáčením filmu. Věnování je k vidění na konci titulků.
  • Elizabeth Debicki poprvé četla Virginii Woolfovou, když jí bylo sedmnáct let a studovala herectví. První, co přečetla, byl "Vlastní pokoj", který četla několikrát, když jezdila vlakem téměř hodinu každou cestu do školy. Někdy v té době si přečetla "K majáku", a když ji pak režisérka Chanya Buttonová požádala, aby přijala roli, "zavřela [se] v podkrovním pokoji a četla všechno jako šílená".
  • Film měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu (TIFF) v září 2018.
  • Hudebnice a skladatelka Isobel Waller-Bridgeová použila v hudbě k filmu skutečný tlukot srdce Elizabeth Debickiové. V rozhovoru pro IndieWire řekla: "Elizabeth měla na sobě mikrofon, který byl opravdu blízko jejího srdce. A ten zachytil - byl slyšet tlukot jejího srdce. Požádala jsem o jeho nahrávku, protože skrze ni opravdu cítím tlukot srdce. A tak jsme převzali tempo z tlukotu jejího srdce. Samozřejmě se to změnilo, protože to musí sedět. Ale rozhodně jsme, pokud jde o úvod, myslím, že to je tempo tlukotu jejího srdce."
  • Elizabeth Debicki byla oslovena pro roli Virginie Woolfové v polovině natáčení kritikou oceňovaného filmu Vdovy (2018), ve kterém hrály samé ženy. Po dokončení tohoto filmu měla na přípravu na roli asi měsíc a přiznává, že ji vyhlídka na roli literární ikony odrazovala. "Četla jsem 'Paní Dallowayovou' a 'K majáku', ale nenazvala bych se milovnicí Woolfové," řekla. Aby se Debickiová na roli připravila, přečetla si mnoho deníkových záznamů Woolfové a pečlivě se probírala jejím dílem.
  • Scénář k filmu napsala režisérka Chanya Buttonová a herečka Eileen Atkinsová, která napsala a hrála ve hře "Vita & Virginia", podle níž je film natočen. Podle některých zpráv však Atkinsová požádala, aby její jméno bylo z titulků odstraněno.
  • Ve skutečném životě byla spisovatelka Vita Sackville-West o deset let mladší než Virginia Woolfová, zatímco Gemma Artertonová, která ve filmu hraje Vitu, je o čtyři roky starší než Elizabeth Debickiová. Stejně tak bylo Woolfové 43 let, když s Vitou v roce 1925 navázala vztah, a tři roky uplynuly, než byl vydán její román "Orlando". Debicki však bylo v době zahájení natáčení teprve 27 let.
  • Herečka Eva Green byla původně obsazena do role Virginie Woolfové, ale nakonec od toho upustila, aby mohla hrát ve filmu Dumbo (2019). V květnu 2017 bylo oznámeno, že ji nahradí Andrea Riseborough. O tři měsíce později projekt opustila i Riseborough a do role Virginie Woolfové byla obsazena Elizabeth Debicki.
  • Virginia Nicholsonová, pravnučka Virginie Woolfové, měla s tímto filmem problém z několika různých důvodů. Ty sahaly od výšky obou hlavních představitelek (Elizabeth Debicki se tyčí nad Gemmou Arterton, zatímco ve skutečnosti byla Vita vyšší z dvojice), přes jejich stravovací návyky (nikdy by nejedly v kuchyni) až po zobrazení Virginie Woolfové jako "šíleného zázraku, třesoucího se přecitlivělostí", i když s ní ve skutečnosti byla docela legrace.
  • Tento film i divadelní hra, podle níž byl natočen, vznikly na základě dopisů mezi Vitou Sackville-Westovou a uznávanou spisovatelkou Virginií Woolfovou.