Světlo mého života

66%

Zajímavosti 24

  • Tom cituje knihu Leviticus, která je Starým zákonem, ale má Bibli otevřenou do Nového zákona.
  • Jedná se o druhý film, na kterém Tom Bower spolupracoval s Casey Affleckem. Prvním byl film Out of the Furnace (2013).
  • Casey Affleck napsal scénář s tím, že bude film režírovat a hrát v něm.
  • Světlo mého života (2019) mělo světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně 8. února 2019. Do kin byl uveden 9. srpna 2019 společností Saban Films.
  • Caseymu Affleckovi pomohl s psaním scénáře k filmu Světlo mého života (2019) režisér Kenneth Lonergan. Lonergan napsal a režíroval Afflecka v jeho oscarové roli Lee Chandlera ve filmu Manchester by the Sea (2016).
  • Elizabeth Mossová o své malé roli "mámy" ve filmu Světlo mého života (2019): "Film jsem viděla, Casey [Affleck] mi ho promítl, protože jsem přišla a natočila všechny své věci během jednoho dne po dokončení filmu, takže jsem mohla vidět nejen svět, do kterého jsem zapadala, ale i to, jakou roli v příběhu zcela konkrétně plnila moje postava, a pomoci ji oživit... Všechno [se natočilo] za jeden den, což bylo neuvěřitelně napínavé. Protože scény jsou tak náročné a každá z nich toho musí tolik říct, připadalo mi, jako bychom za jeden den natočili celý film, což se, co se týče oblouku mé postavy, skutečně stalo. Myslím, že jsme scény točili většinou popořadě, což nám opravdu pomohlo. Bylo to také velmi sevřené, postupovali jsme rychle a na kameru jsme toho dali co nejvíce. Když jsme skončili, byla jsem smutná, protože jsem chtěla točit víc. Měl jsem pocit, že jsem teprve začal. Ale za těchto okolností to prostě musíte tak nějak nechat všechno na parketu, protože máte jen ten jeden den a nemáte čas se do toho pustit. Začínáte na 100 MPH a od té chvíle jen zrychlujete."
  • Když si táta s Ragem jdou do města pro jídlo, v tátově formuláři "USCFR: United States Commissioned Food Rations" je napsáno... Jméno: Caleb McGuire Shaw. Číslo spisu: 9983838. Datum narození: duben 1975. Státní příslušnost: Spojené státy americké. Pseudonym: Žádný známý
  • Casey Affleck řekl, že při natáčení filmu Světlo mého života (2019) využil toho, co se naučil od režiséra Guse Van Santa. Affleck a Gus Van Sant jsou přátelé a pracovali spolu na třech filmech: To Die For (1995), Good Will Hunting (1997) a Gerry (2002).
  • Daniel Hart složil hudbu ke třem filmům režiséra Davida Loweryho s Casey Affleckem v hlavní roli: Ain't Them Bodies Saints (2013), A Ghost Story (2017), The Old Man & the Gun (2018). Hart poté složil hudbu k Affleckovu filmu Světlo mého života (2019).
  • Hlavní natáčení filmu Light of My Life (2019) začalo v únoru 2017. Casey Affleck se 26. února 2017 zúčastnil předávání Oscarů. Affleck si nakonec odnesl Oscara za nejlepší mužský herecký výkon večera, stále v drsném účesu a s plnovousem jako jeho postava "táty". "Vím, že to nevypadá nejlépe," řekl Affleck v rozhovoru pro televizi ABC před začátkem přehlídky na červeném koberci.
  • Druhý film, který Casey Affleck napsal, režíroval a ve kterém hrál. Prvním z nich byl film Ještě jsem tady (2010).
  • Casey Affleck o tom, jak jsme přišli na název filmu Světlo mého života (2019): "Je to termín, který je tu odjakživa a používá se ve spoustě věcí. V Euripedově hře (Andromache) si matka myslí, že se obětuje, aby její syn mohl žít. V tu chvíli matka nazývá svého syna 'světlem svého života'. Tenhle film je o rodičovské oddanosti a smutku a odevzdanosti a... cítil jsem se správně. Vím, že to bylo už hodněkrát použito, ale snažit se o něco, co ještě nikdo neudělal, mi připadá jako hloupá nadutost. Mohl bych přijmout svou roli v širším měřítku. Prostě jsem ignoroval všechny ty ostatní asociace a klišé a nazval jsem to tak, jak jsem cítil, že je to správné."
  • Casey Affleck uvedl, že se inspiroval filmy jako Svědek (1985), Děti mužů (2006) a Papírový měsíc (1973). "To tam určitě je, dlouhý dvojzáběr na hádajícího se otce a jeho dceru je přímo z Papírového měsíce. Takže je to taková zvláštní směska, o které jsem nevěděl, co z ní bude, dokud jsem ji nedovařil."
  • Casey Affleck prozradil, jak probíhalo psaní a natáčení filmu Světlo mého života (2019): "Dokončil jsem ho možná někdy v roce 2014. Pak jsem ho [v únoru 2017] natáčel během reklamy, kterou jsem musel dělat pro film Manchester by the Sea (2016). Bylo tam několik týdnů, kdy jsem se vyplazil z chladných a mokrých lesů v Kanadě s rozcuchanými vousy a rozcuchanými vlasy, letěl jsem do Los Angeles, oblékl si oblek a šel dělat na červený koberec na předávání cen, pak jsem letěl zpátky na pondělní ráno. Bylo to dost špatně načasované. Na rozhovory na červeném koberci jsem byl naprosto nepřipravený. Asi jsem vypadal a zněl dost hloupě."
  • Na konci filmu při titulcích Casey Affleck uvedl "Velmi zvláštní poděkování". Mezi nimi je na prvním místě uveden "Indiana Affleck", jeho první syn narozený v roce 2004. Na druhém místě je "Atticus Affleck", jeho druhý syn narozený v roce 2008. Matkou obou je Summer Phoenix, s níž byl Affleck ženatý v letech 2006-2017. Na 7. místě je "Floriana Lima", Affleckova přítelkyně od října 2016. Na #8 je režisér "David Lowery", který Caseyho Afflecka režíroval ve třech filmech: "Ain't Them Bodies Saints (2013), A Ghost Story (2017) a The Old Man & the Gun (2018).
  • Casey Affleck v rozhovoru pro Jimmy Kimmel Live prozradil, že jeho dva synové (Indiana narozený v roce 2004 a Atticus narozený v roce 2008) neviděli film Světlo mého života (2019). "Neviděli ten film. Neviděli, myslím, nic, co jsem natočil... Žádný zájem, velmi velmi malý. Přinutil jsem je, aby se na to [Světlo mého života] trochu podívali, postavil jsem je před nejzajímavější část filmu a oni nastoupili asi za tři minuty. Zvedli se a odešli."
  • "První střih byl tříhodinový, pak se zkrátil na dvě a půl hodiny. A pak byl velmi obtížný proces, jak se dostat ze dvou a půl pod dvě hodiny, což byl smluvní závazek dodat film pod dvě hodiny. Je to dobře, protože film je dost dlouhý. Opravdu si dává na čas." -Casey Affleck
  • "Velmi dlouhá scéna na začátku filmu, která podle scénáře neměla být na začátku filmu, ale měla být na začátku druhého dějství filmu, jsem se dozvěděl, že i když tam v příběhu patřila, nemohla tam ve filmu žít... Jakmile lidem řeknete, na jakou cestu se ve filmu vydají, a přejdete takříkajíc přes podnětnou událost, je těžké je pak přibrzdit a chtít po nich, aby se dívali na dvanáctiminutovou scénu, která jim připadá jako nějaká nepodstatná pohádka na dobrou noc. Momentálně to prostě zastavilo celý film. Tak jsem si řekl: "Když to dám na začátek, lidé to vydrží, protože si ještě nejsou jistí, co je zajímá, a můžou tam prostě sedět a poslouchat příběh." A tak jsem si řekl, že to bude lepší. To mi velmi pomohlo. A pak tam bylo pár dalších scén, které se opravdu těžko ztrácely, ale tak už to chodí." -Casey Affleck o režírování filmu Světlo mého života (2019).
  • Hlavní natáčení začalo v únoru 2017 v Okanaganu v Britské Kolumbii.
  • Casey Affleck o filmech, které ovlivnily napínavé scény filmu Světlo mého života (2019): "Film Jeanne Dielman (1975) vytváří velké napětí pomocí statické kamery a dlouhých záběrů. Další inspirací byl film Ida (2015), a to způsobem, jakým byl natočen."
  • Casey Affleck si zahrál hlavní roli, napsal scénář a film také režíroval.
  • Casey Affleck v rozhovoru pro pořad Jimmy Kimmel Live prozradil, že "měl dobrou mámu", ale nikdy mu v dětství neříkala pohádky na dobrou noc. Příběh na dobrou noc z úvodní scény si Affleck vymyslel. "Byl to příběh, který jsem vlastně vyprávěl jednomu ze svých dětí, a já si řekl, že to není špatné, a šel jsem si ho zapsat."
  • Casey Affleck v rozhovoru v pořadu Jimmy Kimmel Live prozradil, že natáčení 12minutové úvodní scény bez střihu trvalo "8 hodin" a že "to byl vždycky on, kdo to pokazil". Affleck také prozradil, že jeho kostýmní partnerka Anna Pniowsky znala své i jeho repliky.
  • Casey Affleck na berlínské premiéře řekl, že scénář k tomuto filmu začal psát před deseti lety.