Slunovrat

72%
Slunovrat

Vztah Dani a Christiana už nestojí za nic. Možná to ale spraví výlet do severní Skandinávie s partou kamarádů. V odlehlé vesničce odstřihnuté od okolního světa se tu jednou za 90 let, na letní slunovrat, koná speciální slavnost. Mladí Američané si užívají bezstarostné prázdninové veselí v místě, kde slunce nikdy nezapadá. Vše se ale zvrtne, když je vesničané přizvou k rituálům, při kterých se místní ráj na zemi mění v čím dál děsivější peklo. Horor Ariho Astera (Děsivé dědictví) ukazuje, že za bílého dne se mohou odehrávat ty nejtemnější věci. (Aerofilms)



Režie:
Scénář:

Recenze: Slunovrat

Kinobox.cz
90%

Jinak se ale nebojím označit Slunovrat za triumfální dílo, kterému se povedlo originálně smíchat psychologickou studii, horor a černou komedii, a po jehož skončení budete vážně uvažovat, zda vlastně ty podivné zvyky a rituály švédských vesničanů nedávají více smyslu, než celá rozvinutá severoamerická civilizace. Což je meta, o které se většině hororů (a částečných hororů) může jen zdát.

Kinobox.cz
85%

Nakonec ale přeci jen vítězí Ari Aster jako hlavní autor, jenž každou scénou (zpravidla velmi pečlivě komponovanou) dává sebevědomě najevo, že vše, co se před námi odehrává, vypadá a zní přesně tak, jak si přál (a to i navzdory tomu, že už nyní se mluví o možném vydání o cca 20 minut delší a údajně ještě více nepřístupné verzi).


Chrustyn
Chrustyn
43 483 bodů
8
Mladý Ari Aster, svou režijní prvotinou Děsivé dědictví, rozdělil diváky na dva tábory. Jedni film odsoudili jako příšernou a nudnou hovadinu a ti druzí v něm našili horor roku a objevili originálního hororového tvůrce, který si žánr horor vykládá po svém. Tato skupina diváků s napětím očekávala s čím přijde příště a zda se mu podaří udržet si originalitu a tvůrčí kvality. A přestože se mu to Slunovratem podařilo, opět jsou názory značně protichůdné a opět to je docela pochopitelné, protože Aster potvrdil, že komerční tituly opravdu točit nebude a pokud mu chce divák přijít na chuť, bude ho to stát hodně úsilí. Nemá cenu nijak vysvětlovat děj Slunovratu, protože ve výsledku film nijak vysvětlit nejde a i ukázka byla ve výsledku docela lživá. Slunovrat je ještě méně hororem, než bylo Děsivé dědictví a to především proto, že se prakticky celý film odehrává za slunečního světla a vražda je vidět pouze jedna. Film rozhodně není o tajemné sektě, která vraždí nevinné studenty ... no, i když. To ale musí vidět divák sám. Důležité je si uvědomit, že má film dvě a půl hodiny, sestává s celé řady dlouhých záběrů, ve kterých se na první pohled moc neděje a hlavně film vyžaduje divákovu neustálou pozornost, protože se zde vyskytuje tolik detailů, že snad ani nejde je na první pohled postřehnout a Aster diváka vyloženě nutí k opakovanému shlédnutí. Ale to už je opravdu jen pro otrlé. Každopádně je Slunovrat výjimečným filmem, který doporučuji každému, kdo od filmu nehledá pouze zábavný relax. Ari Aster film vede pevnou profesionální rukou a technická stránka je dokonalá. Všemožné hrátky s kamerou, dlouhé, složité záběry, použití zvuků a dokonalý hudbení podbarvení, které je výrazné vždy, když to film potřebuje. Výborné herecké obsazení už je pouze třešnička na dortu a Florence Pugh je nejlepší herečka své generace a dokazuje zde, že její exceletní výkon v Lady Macbeth, nebyla náhoda. Oskar by v tomto případě nebyl překvapením. I přes určité výhrady (zmíněná délka filmu je důležitou součástí atmosféry, ale někdy se to opravdu táhne) je Slunovrat nejzajímavější film roku, který zůstává v hlavně dlouho po jeho shlédnutí a snad jednou najdu náladu a chuť, podívat se na něj ještě jednou, abych postřehl všechny ty skryté detaily. Ari Aster je dost možná génius a držím palce, aby třetím filmem potvrdil své neskonalé nadání.
Pete69
Pete69
31 824 bodů
8
Jedinečná podívaná, rozhodně to není film století, ale zanechal ve mě silný dojem. Zvláštní brutální mírumilovně se tvářící sekta a parta nadšenců, která je jede v dobré víře navštívit. Není to ani tak horor, jako psychologická sonda do mysli zvrácených lidí, kteří na světě skutečně existují a nechtěl bych vidět, co vše se sektách toho nejhrubšího zrna děje. Film má doslova děsivou atmosféru a pomalu přivádí diváka k nevyhnutelnému, mírně teatrálnímu konci. Za mě výborná záležitost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 499 bodů
6
Byl jsem naprosto připravený vydat veškerou energii na legitimizaci slabšího výsledku, ale nejsem čaroděj. Banální, doslovné, nemotorné, soft a strašně upjaté, jen občas hezké na koukání. Možná to chtělo ještě brousit, každopádně doufám, že Hereditary nebylo náhoda.

Dodatečné informace

Původní název:
Midsommar (více)
  • USA Slunovrat
  • USA Midsommar
  • USA Midsommar - Il villaggio dei dannati
  • USA Slnovrat
Premiéra v ČR:
1. 8. 2019
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA, Švédsko
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
9 mil. USD
Tržby:
48,02 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Slunovrat je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch