Nikdy neodvracej zrak

81%

Zajímavosti 16

  • Během náletu na Drážďany 13. a 14. února 1945 musel být sníh (kvůli tehdejší zimě), když hrdina pozoroval letící bombardéry Avro Lancaster - a hlavně Richter žil v Reichenau (dnes Bogatynia), vzdáleném 100 km východně od Drážďan, takže nemohl sledovat přilétající letadla.
  • Na sloupu vlevo od schodiště v ženské nemocnici v Düsseldorfu je napsáno "Chirugie", správně má být "Chirurgie".
  • Lékaři a psychiatři a zároveň důstojníci SS na zasedání Zentraldienststelle T4 v roce 1940 nosí černé uniformy Allgemeine-SS, zatímco během války byla celá SS uniformována v polních šedých uniformách - bez pásky s hákovým křížem.
  • Na jednom místě Carl Seeband zmiňuje, že Mozart zemřel, když mu bylo 30 let. To není pravda, Mozartovi bylo 35 let, když zemřel. (Mohl lhát, aby Kurta přesvědčil, aby se vzdal umění).
  • Když Kurt maluje nápis, zastaví písmeno O přibližně ve 2:00, jako by to byl hodinový ciferník, když jeho kolega pronese volnou poznámku. Když Kurt pokračuje v malování, je to od 12:00, nikoli od 2:00,
  • Když Kurt začal malovat sebe a Elisabeth, nebyly na obraze žádné mřížky. Když byl s obrazem téměř hotov, linie mřížky už jsou vidět.
  • Režisér Florian Henckel von Donnersmarck a herec Sebastian Koch již dříve spolupracovali na filmu Životy těch druhých (2006).
  • S rozpočtem přibližně 18 milionů eur se jednalo o jeden z nejdražších německých filmů vůbec.
  • Podle Gerharda Richtera řekl scenáristovi a režisérovi Florianu Henckelovi von Donnersmarckovi, že nechce, aby filmová postava nesla jeho jméno. Tvrdil také, že Donnersmarckovi navrhl, že by hlavní hrdina filmu mohl mít jinou profesi. Když Donnersmarck dokončil psaní scénáře, přečetl Richterovi celý scénář, aby se sám přesvědčil, nakolik jde o fikci a kde jsou použita fakta z jeho života. Když byl film dokončen a Donnersmarck mu nabídl, že uspořádá promítání, Richter však řekl, že se na to necítí a že nemá sílu film zhlédnout. Donnersmarck prohlásil, že tuto reakci chápe, protože málokdo by chtěl na plátně znovu prožít nějakou verzi nejtraumatičtějších kapitol svého života. Řekl, že by bylo pravděpodobně zraňující, kdyby se film příliš blížil skutečnosti, a možná ještě zraňující, kdyby se jí neblížil dostatečně, a uzavřel, že "možná je film pro všechny kromě něj".
  • Oficiální přihláška Německa do kategorie "Nejlepší cizojazyčný film" 91. ročníku udílení Oscarů 2019.
  • Lebku smrti na čepici jeho uniformy SS, kterou podle vzpomínek jeho dcery viděl, nosili pouze vybraní důstojníci SS, kteří se podíleli na vyhlazovacích táborech zřízených nacistickým režimem.
  • Když Kurt a jeho teta na začátku filmu navštíví výstavu zvrhlého umění, Kurt je fascinován sochou: Dívka s modrými vlasy od německého sochaře Eugena Hoffmanna.
  • Kameraman Caleb Deschanel byl jediným členem štábu, který nemluvil německy. Naučil se nazpaměť anglický překlad scénáře, takže byl schopen porozumět motivacím a výkonům herců, přestože přesně nevěděl, co říkají.
  • Ačkoli se jedná o fiktivní příběh, film byl inspirován životem německého malíře Gerharda Richtera, konkrétně článkem, který o něm napsal investigativní reportér Jürgen Schreiber. Richter na žádost německého tisku, aby se k filmu vyjádřil, uvedl, že film neviděl, ale trailer mu připadá příliš "reißerisch", tedy thrillerový. Později Gerhard Richter v rozhovorech komentoval materiál, který poskytl scenáristovi a režisérovi Florianu Henckelovi von Donnersmarckovi: "Dal jsem mu něco písemně, kde bylo výslovně uvedeno, že nesmí použít ani zveřejnit ani mé jméno, ani žádný z mých obrazů. Ujistil mě, že bude respektovat mé přání. Ve skutečnosti však udělal všechno pro to, aby mé jméno spojil se svým filmem, a tisk mu v tom pomáhal, jak nejlépe uměl. Naštěstí zdejší nejvýznamnější noviny hodnotily jeho výmysl velmi skepticky a kriticky. Přesto se mu podařilo zneužít a hrubě zkreslit můj životopis!"
  • Jeden ze tří cizojazyčných filmů, které byly v témže roce nominovány na Oscara za nejlepší kameru - dalšími dvěma jsou Roma (2018) a Studená válka (2018). Je to poprvé v oscarové historii, kdy tři z pěti nominovaných byly zahraniční filmy. Všechny tři filmy byly rovněž nominovány na cenu za nejlepší cizojazyčný film.
  • Kurtův učitel výtvarné výchovy, kterého hraje Oliver Masucci, má za vzor umělce Josepha Beuyse, vedoucího sochařství na Kunstakadamii v Düsseldorfu na počátku 60. let, kdy se tam poprvé zapsal Gerhard Richter.