Klér

75%

Zajímavosti 5

  • Scény odehrávající se v kostelech a jejich okolí se natáčely v České republice. V jedné z nich je místo polské dopravní značky (žlutý trojúhelník s červeným okrajem) vidět česká dopravní značka "dej přednost v jízdě" (bílý trojúhelník s červeným okrajem).
  • Postava kněze, který organizuje setkání krajně pravicových chuligánských skupin, je vytvořena podle skutečného (dnes již bývalého) kněze Jacka Miedlara, obviněného ze zločinů z nenávisti.
  • Scény násilí na dětech a zneužívání dětí v sirotčinci jsou založeny na skutečných událostech ze sirotčince tzv. sestry Bernadetty v Zabrze, které byly odhaleny několik let před natáčením.
  • Postava arcibiskupa Mordowicze a mnohé jeho osobní vlastnosti (nadávání, silné pití, záliba v harmonice a přepychu, zacházení s podřízenými) jsou vytvořeny podle známého neveřejného chování gdaňského arcibiskupa Slawoje Leszka Glodzie.
  • Během polského filmového festivalu v Gdyni 2018 sklidil film "Kler" nejdelší potlesk publika, které mu mělo udělit cenu Zloty Klakier (Zlatý klapač), kterou každoročně uděluje veřejnoprávní Rádio Gdaňsk. Ředitel Rádia Gdaňsk se však rozhodl, že v tomto roce Zlatého klacka neudělí žádnému filmu, a jako záminku uvedl "nemožnost objektivního posouzení správnosti ankety". Komentátoři to spojovali s kontroverzním tématem filmu, které kritizovala část vládnoucích politiků v Polsku, kteří rozhodují o obsazení veřejnoprávních médií.