The Haunting - Dům na kopci

86%

Zajímavosti 48

  • Soundtrack složili The Newton Brothers. Dne 31. října 2018 vydalo vydavatelství Waxwork Records soundtrack na dvojité LP desce.
  • Ve filmu Hill House je pouze jedno slovo, které bylo po skončení natáčení použito v ADR - to když Joey přijde za Lukem a řekne: "Hej."
  • Bisham Manor, dřívější název nemovitosti v LaGrange, sloužil jako exteriér "Hill House".
  • Ředitel pohřební služby, který Shirley doprovází, aby se viděla v rakvi, je bratr Mikea Flanagana, James Flanagan.
  • Annabeth Gishová (paní Dudleyová) a Henry Thomas (mladý Hugh Crain) hrají manželský pár v adaptaci románu Stephena Kinga Zoufalství (2006).
  • Motel u silnice, kam Hugh Crain vezme děti při útěku z domu, byl natočen v hotelu Discover Inn v Decaturu ve státě Georgia.
  • Seriál se odehrává v letech 1992 a 2018, přičemž Henry Thomas hraje verzi Hugha Craina z roku 1992 a Timothy Hutton verzi z roku 2018. Ačkoli má Hugh zestárnout o 26 let, Hutton je pouze o 11 let starší než Thomas. Navíc Lukovi a Nellie má být 32 let, ale Victorii Pedrettiové (Nellie) bylo během natáčení pouze 22 let a je o 9 let mladší než její "dvojče" Oliver Jackson-Cohen (Luke).
  • Mezi další maskérské efekty patřilo namalování dvaceti sad rukou duchů pro děsivou scénu uchopení postele a nanesení čerstvých ran a jizev na ruce mladého a staršího Hugha Craina (hráli je Henry Thomas a Timothy Hutton) v průběhu celého seriálu.
  • Vzhled a styl líčení by začínal skicami. Od nich se přecházelo k předběžným plastikám. Návrhy duchů by se často měnily ve fázi skulptur a poté by se opět měnily ve fázi kolorování. Pro dosažení Flanaganovy desaturované barevné palety se provádělo několik kamerových zkoušek s různými scénáři osvětlení. Kurtzman by řekl, že dostat se k ní bylo těžké, že nemohli použít typické červené tóny krve, které by člověk mohl nejprve zvolit pro rozpolcené hlavy a jiná násilná zranění. "Museli jsme to opravdu stáhnout, když jsme testovali a hledali barvy, které by pro něj fungovaly."
  • Logo společnosti Amblin na konci každé epizody obsahuje siluetu E.T. jedoucího v košíku na Elliottově kole letícím před Měsícem z filmu E.T. the Extra-Terrestrial (1982). Elliotta hraje Henry Thomas (mladý Hugh Crain).
  • Jeden z hlavních hudebních motivů ve filmu Hill House byl skutečně složen u klavíru na place během polední pauzy.
  • Carla Gugino a Henry Thomas spolu pracovali také v netflixovské adaptaci románu Stephena Kinga Geraldova hra (2017). Thomas v něm ve flashbacích hraje otce Gugino.
  • Seriál vychází ze stejnojmenného románu Shirley Jacksonové z roku 1959.
  • Oliver Jackson-Cohen a Victoria Pedrettiová hrají dvojčata, přestože Jackson-Cohen (nar. 1986) je o devět let starší než Pedrettiová (nar. 1995).
  • Lulu Wilson (mladá Shirley), Mckenna Grace (mladá Theo) a Violet McGraw (mladá Nell) se objevily ve filmu Stevena Spielberga Ready Player One (2018), který byl rovněž uveden v roce 2018. Oba filmy produkovala Spielbergova produkční společnost Amblin Entertainment.
  • Když se dospělý Hugh zarazí a podívá se do zadní části pohřebního ústavu, byl to vlastně Timothy Hutton, který zapomněl na svou repliku a podíval se směrem k Flanaganovi.
  • Pohřební ústav Harris je poklonou Julii Harrisové, která hrála Eleanor ve filmu Strašidla (1963).
  • Paní Dudleyová vysvětluje Olivii Crainové své pravidlo nezůstávat v Hill House dlouho do noci: "Po setmění se nezdržujeme, Horác a já. Pracovala bych za denního světla, v noci je to úplně jiné, za tmy je to jiné. Podobná věta existuje v knize a můžeme ji slyšet i ve filmech Strašidla, kde paní Dudleyová vysvětluje Eleanor (Nell): "Nezůstávám, když nachystám večeři, ne když se začne stmívat. Odcházím před setměním, aby tu nikdo nebyl, kdybys potřebovala pomoc, nemohli jsme tě slyšet, nikdo by tě neslyšel, v noci, ve tmě".
  • Design dveří do "červeného pokoje" může odkazovat na slavná okna domu v Amityville. Dům v Amityville je údajně strašidelný dům, který měl také "červený pokoj".
  • Ve filmu Ouija si zahrály také Lulu Wilson (mladá Shirley) a Elizabeth Reaser (současná Shirley): (2016), hrály dceru a matku. Henry Thomas (mladý Hugh) si v tomto filmu také zahrál kněze/vedoucího školy. Tento film také režíroval Mike Flanagan a hrál v něm Henry Thomas (který v tomto seriálu hraje jejich otce). Kate Siegelová také hraje, ale není příbuzná s žádnými dalšími postavami.
  • Russ Tamblyn, který se objeví jako Nellin terapeut ve filmu The Bent-Neck Lady (2018), hrál Luka Sandersona ve filmu The Haunting (1963), původní adaptaci románu Shirley Jacksonové. Kromě toho se jeho postava v seriálu jmenuje Dr. Montague, pojmenovaná podle Dr. Johna Montaguea, hlavní postavy románu Shirley Jacksonové.
  • Henry Thomas (mladý Hugh Crain) si později zahrál barmana/Jacka Torrence ve filmu Doktor Spánek (2019). Autor Doktora Spáče Stephen King je přiznaným fanouškem Shirley Jacksonové, jejíž román The Haunting of Hill House částečně inspiroval jeho práci na předchůdci Doktora Spáče The Shining. Doktor Spánek podobně pojednává o muži, který byl v dětství traumatizován strašidelnými událostmi a nakonec se vrací na místo obývané četnými duchy. Thomasova postava je v obou adaptacích patriarchou, ačkoli v Kingově filmu je Jack duchem, který nikdy neodešel.
  • Victoria Pedrettiová poslala do soutěže o roli Nell vlastní nahrávku - před Hill Housem nikdy žádnou hereckou práci nezískala a neměla ani fotku hlavy.
  • Carla Gugino hraje v tomto seriálu matku mladého Thea, nicméně Kate Siegel, která v tomto seriálu hraje staršího Thea, byla matkou postavy Carly Gugino ve filmu Geraldova hra (2017).
  • Pojem "červený pokoj" vychází z klasického románu Charlotte Brontëové "Jana Eyrová" z roku 1847, kde se mladá Jane nejvíce bojí, že bude nucena zůstat v červeném pokoji (ložnice s červenými závěsy), kde zemřel předchozí pán panství, na kterém žije, a kde prý straší. Když je tam za trest zavřena, strachem omdlí. Stephen King na to také slavně odkázal v Osvícení, kde použil výraz "redrum".
  • V lednu 2020 režisér Quentin Tarantino řekl: "Mým nejoblíbenějším seriálem Netflixu je bezkonkurenčně The Haunting of Hill House.
  • Větu "trvalo 60 milionů let, než vznikl masožravý dvounožec, kterého vidíte před sebou" pronese muž, kterého Shirley potká v baru v závěrečné epizodě. Tuto větu použije doktor Marquay, když popisuje Luka Sandersona Theovi a Eleanor v původním filmu HAUNTING OF HILL HOUSE.
  • Během úvodních titulků se objeví zahalená socha podobná té, která byla k vidění v Eleanořině pokoji ve filmu The Haunting (1963).
  • Flanagan Kurtzmanovi zpočátku neřekl, o čem bude jeho další projekt. Byl takříkajíc v nevědomosti. Jakmile se dozvěděl, že jde o The Haunting of Hill House, byl Kurtzman velmi nadšený. Aby mu Kurtzman pomohl dosáhnout Flanaganova cíle zachytit co nejvíce přímo před kamerou, najal kolegy z týmu Gerald's Game Marka Boleyho a Marciu Kingovou a talentovaný tým maskérů z Atlanty. Kurtzman a spol. byli od počátku postaveni před jedinečný úkol: " Mike Flanagan chtěl, aby všechny postavy duchů vypadaly desaturovaně".
  • Postava Stevena je pojmenována po Stevenu Spielbergovi, protože Amblin TV přivedla k projektu režiséra a tvůrce Mikea Flanagana.
  • V první epizodě je na stěně Hill House vidět Lasserovo sklo z filmu Oculus (2013), zatímco Nell (Victoria Pedretti) skrz něj tančí. Jak Oculus (2013), tak The Haunting of Hill House (2018) režíroval Mike Flanagan.
  • Pro ztvárnění Williama Hilla alias Bowler Hat Mana nosil herec Fedor Steer protézy, aby jeho obličej vypadal jako propadlá kostra. Steer by měl mít také nástavce na ruce a nohy. Nástavce na ruce byly dlouhé dva metry a připevňovaly se pod hercovu garderobu. K dispozici byly rukojeti, které Steerovi umožňovaly pohybovat rukama dopředu a dozadu. V rukou se používaly magnety, aby si Muž s buřinkou mohl držet hůl. Pro znepokojivou scénu, kdy Muž s buřinkou nahlíží pod postel, měl další herec v pozadí vykonávat duchovy nohy. Nakonec se vznášejícího se gagu dosáhlo pomocí drátěných plošin, které poskytl kaskadérský tým seriálu.
  • Mike Flanagan, režisér a tvůrce seriálu, je ženatý s Kate Siegelovou, která hraje Thea. Ta si zahrála i v dalších jeho filmech, například Oculus (2013), Hush (2016) a Geraldova hra (2017).
  • Mladá Theo (Mckenna Grace) si ve filmu Otevřená rakev (2018) čte venku knihu The Lottery, kterou rovněž napsala Shirley Jacksonová.
  • V původním románu Shirley Jacksonové nejsou Eleanor, Theo a Luke sourozenci a nevyrůstali v Hill House. Postavy Shirley a Stevena byly vytvořeny pro seriál.
  • 21. února 2019 bylo prostřednictvím oficiální stránky The Haunting of Hill House na Instagramu potvrzeno, že druhá série ponese název The Haunting of Bly Manor a bude se vysílat v roce 2020.
  • Režisér Mike Flanagan opakovaně prohlásil, že natáčení filmu The Haunting of Hill House bylo nejhorší a nejstresovější profesní zkušeností jeho kariéry. Během šestiměsíčního natáčení seriálu zhubl tvůrce a režisér 40 kilo.
  • Henry Thomas (mladý Hugh Crain) nosil po celou sezónu modré kontaktní čočky. Starší Hugh Crain (hraje ho Timothy Hutton) má šedé oči. Hugh přichází do Hill House jako obraceč domů s širokýma očima, který se nikdy nesetkal s problémem, který by nedokázal vyřešit. Postupem času se Thomasovy jasně modré oči změnily v Huttonovy ocelově šedé, protože starší Crain se odtrhl od svých dětí a událostí, které ho pronásledují dodnes.
  • Lukovo léčebné centrum se nazývá Sandersonova klinika. "Sanderson" bylo Lukovo příjmení v románu Shirley Jacksonové.
  • Pozdějším přírůstkem do seznamu maskérských efektů by byl vrh strašidelných koťat. Místo skutečných koťat si produkce vyžádala malá mechanická koťata, a to ve velmi krátkém čase. Kurtzman vzpomíná, jak cítil tlak: "Říkal jsem si, sakra!". Koťata měla být vyrobena Jasonem Collinsem a Mikem McCartym ve společnosti Autonomous FX a měla být vybavena vzduchovými měchýři pro dýchací akci. Nakonec se na koťatech objevilo několik CGI vylepšení pro detailní záběry, kdy se jim vypoulí oči, a pro záběry, kdy jednomu z nich vyleze z pusy brouk. Kurtzman na koťata vzpomíná s láskou: "Miloval jsem je."
  • Tým Roberta Kurtzmana MUFX vytvořil několik silikonových těl pro scény v márnici a na pitevně. Pitevní těla byla vytvořena s realistickými dutinami v trupu, a dokonce byla zahrnuta i tuková vrstva pod kožními laloky. Vrchní část lebky měla být také odnímatelná, aby simulovala postupy při skutečné pitvě. Konzultantka seriálu, pohřební lékařka Brittany Godfreyová (která měla týmu maskérských efektů dodávat správné voskované nitě používané při pitvách) si myslela, že těla jsou mrtvá. Kurtzman říká: "Byla z toho úplně unešená."
  • Postava Shirley, vytvořená pro tento seriál, byla pojmenována po spisovatelce původního románu Shirley Jacksonové.
  • V prvním díle, když si malý Luke (Julian Hilliard) hraje v domku na stromě, má před sebou kovovou krabičku na svačinu E.T.ho. Na krabičce od oběda je portrét Henryho Thomase, který v seriálu hraje mladého Hugha Craina.
  • Russ Tamblyn, který hraje doktora Montaguea, hrál Luka v první filmové adaptaci The Haunting of Hill House s názvem The Haunting (1963).
  • V několika širokoúhlých scénách v Hill House jsou v pozadí vidět duchové. Někdy jen ruce, stíny a tváře.
  • Robert Kurtzman prozradil, že v celém seriálu je rozmístěno až třicet "velikonočních vajíček". "Od začátku bylo v plánu [tvůrce a režiséra Mikea Flanagana] nastražit takové malé velikonoční vajíčka a zjistit, jestli si jich lidé všimnou." Zatímco maskéři každý den pracovali na primárních protetických líčeních pro seriál, vyráběli také až čtyři "skryté duchy", které Flanagan opepřil stíny.
  • Mckenna Grace (Mladý Theo) a Kate Siegel (Starší Theo) si vedly deníky, do kterých si psaly své zážitky a myšlenky. Herečky si pak deníky vzájemně vyměňovaly, aby lépe porozuměly mladší, respektive starší verzi postavy.
  • Crainovy děti představují pět fází smutku: Popírání (Steven), Vztek (Shirley), Deprese (Theo), Vyjednávání (Luke) a Přijetí (Nell).