Saljut-7

76%

Zajímavosti 12

  • Posádka Challengeru má na sobě oranžové únikové obleky ACES (Advanced Crew Escape Suits), známé jako "dýňové obleky", které byly do programu raketoplánů zavedeny koncem 90. let. Od roku 1985 by astronauti nosili modré startovací obleky (LES).
  • Fedorov navrhne, aby se na zahřátí napili alkoholu. Protože alkohol působí tlumivě, mohl ve skutečnosti snížit jejich tělesnou teplotu. I když by se relativně cítili o něco tepleji, snížení jejich tělesného tepla by za takových okolností bylo potenciálně nebezpečné.
  • Sověti měli od šedesátých do osmdesátých let minulého století program loveckých družic. Ten mohl být použit k sestřelení Saljutu-7.
  • Několikrát je zmíněno, že Američané veřejně prohlásili, že neočekávají, že záchranné operace budou úspěšné, ačkoli ve skutečnosti Amerika o skutečné povaze operací vůbec nevěděla. Oficiální tiskové zprávy TASS vždy informovaly pouze o rutinních věcech, jako jsou dodávky nákladu na stanici.
  • Raketoplán Challenger byl ztracen 28. ledna 1986. Ve filmu má nové znaky používané v polovině 90. let. Scéna se odehrává v 00:12:46 během zasedání výboru.
  • Několikrát zaznělo, že pokud se kosmonautům nepodaří Saljut oživit, bude ho muset armáda sestřelit. Ve skutečnosti to nikdy nebylo ani navrženo, protože Sověti neměli žádné prostředky, jak zničit vesmírnou stanici na oběžné dráze.
  • Šudin vyjmenovává čtyři kosmonauty, kteří se do tohoto data ztratili v sovětském kosmickém programu, a mezi nimi uvádí "Jurije Dobrovolského". Ve skutečnosti měl na mysli Georgije (Georgije) Dobrovolského, který spolu s Viktorem Patsajevem a Vladislavem Volkovem zahynul v roce 1971 na palubě Sojuzu 11, když se při návratu do atmosféry náhodně otevřel ventil a atmosféra kapsle se dostala do vesmíru.
  • Challenger byl skutečně na oběžné dráze ve stejnou dobu jako mise Sojuz T-13, ale neletěl s prázdným nákladovým prostorem, protože letěl se Spacelab-2 a nikdy se nepřiblížil k vesmírné stanici Saljut 7, protože se nacházely na dvou různých oběžných drahách a v různých sklonech.
  • Na briefingu je opakovaně vyslovena obava, že Američané mohou nekontrolovanou vesmírnou stanici zachytit a získat vojenská tajemství. Ve skutečnosti Saljut žádná vojenská tajemství nenesl, protože šlo o civilní zařízení. Pokud Američané chtěli vojenská tajemství, měli jít po Almazu, dnes málo známé vojenské verzi Saljutu, který byl v té době také na oběžné dráze. K takové mimořádné události však u Almazu nikdy nedošlo.
  • Američané nikdy nevypustili žádný ze svých raketoplánů na Saljut. NASA skutečně plánovala vyslat Challenger nebo Discovery, aby pořídily fotografie driftující stanice, a uvažovalo se i o vyzvednutí, ale od všech těchto plánů se upustilo, protože nechtěli provokovat Sověty, zejména ne v mezidobí krátce po smrti Konstantina Černěnka, aniž by věděli, jak pevně má nový premiér Michail Gorbačov své křeslo.
  • Velikonoční vajíčko: V čase 1:03:16 poté, co si kosmonauti změřili tělesnou teplotu a uložili teploměry do lékařské skříňky, je za lékárničkou vidět zastrčená kniha Viktora Savinycha "Saljut-7, deníky z mrtvé stanice" vydaná v roce 2017.
  • Zápletka, která se točí kolem požáru na palubě Sojuzu T-13 a možného návratu pouze se Savinychem na palubě, byla do filmu přidána, ve skutečnosti posádka velmi pečlivě dbala na to, aby se veškerá voda odpařila před zapnutím jakýchkoli elektrických systémů.