Ant-Man a Wasp

70%

Zajímavosti 73

  • V celém filmu, stejně jako v Ant-Manovi, není nikdy důsledně řešena hmotnost (váha) předmětů, které se zmenšují a zvětšují. Někdy si objekty (například lidé) zachovávají svou plnou hmotnost, i když se velmi zmenší, a jsou tedy schopny působit na mnohem větší objekty velkou silou. Totéž však neplatí, když se zmenší velké těžké objekty, jako jsou auta a budovy. Také když se Scott stane velmi velkým, jeho hmotnost je tomu úměrná, místo aby zůstala jeho skutečných ~200 liber.
  • (asi ve 23. minutě) Během prvního rozhovoru Sonnyho a Hope, hned poté, co se Hope posadí, je v lampě vidět odraz stožáru výložníku.
  • Bílou odrazovou desku (pro odrážení světla od obličeje) můžete často vidět v odrazu Hankových brýlí v průběhu filmu.
  • (cca 1h 19min) Když je dodávka Mercedes pronásledována ulicemi San Francisca, jsou dva prostřihy zřetelně zrychlené: lidé na chodnících se pohybují komicky rychle, pokud se věnuje pozornost jim, a ne vozidlům, která se účastní pronásledování.
  • V průběhu filmu se laboratoř zmenšuje a přesouvá, je také náhodně přemístěna, ale když je budova na novém místě opět zvětšena, má automaticky elektřinu, vodovod a nic nevypadá nepatřičně, i když byla v podstatě v zemětřesení. Ve filmu se nám však dostává vysvětlení těchto skutečností. Za prvé, laboratoř je zcela samostatná a napájí ji obří tužkové baterie, které vidíme. Zadruhé, než laboratoř zmenší, vyzbrojí ji "gyroskopickými stabilizátory", aby ochránili její obsah.
  • Některé scény ve filmu se odehrávají v San Francisku v Kalifornii a když mají policejní vozidla zapnutá nouzová světla, chybí jim stálé červené světlo. Podle kalifornského zákona o vozidlech musí mít všechna policejní a záchranná vozidla při zapnutých nouzových světlech vpředu alespoň jedno stálé červené světlo.
  • Když auta během pronásledování změní velikost, jejich rychlost se nezmění. To je nepřesné, protože jejich kola jsou nyní mnohem menší, ale zachovávají si úhlovou rychlost, která je určena motorem. Lineární rychlost se tedy výrazně sníží; stejně jako poloměr kol.
  • (asi ve 48. minutě) Když Cassie volá svému otci, Bill Foster stiskne tlačítko pro příjem hovoru a pak spustí pravou ruku, ale v dalším záběru přes Scottovo rameno je Fosterova pravá ruka stále na telefonu.
  • Když Janet Van Dyneová používá tělo Scotta Langa, aby pomohla Hankovi a Hope, vezme Hanka za ruku. Poté, co odejde a Scott se vrátí k vědomí, položí si ruku na bok. po střihu Scott zmateně zvedne ruku a ukáže, že opět drží Hankovu ruku.
  • (asi v 1h 29 min) Poté, co Scott získá od Sonnyho laboratoř, vrátí se s ní na břeh a nechá Sonnyho omráčeného na trajektu, ale poté, co jsou zločinci omráčeni, svázáni a vyslýcháni, je Sonny s nimi zpět na břehu.
  • (asi v 1h 30 min) Když Hank najde Janet, spustí si masku tak, aby jí visela na hrudi. V dalším širokém záběru je pryč a později se znovu objeví.
  • (asi ve 14. minutě) Když Hope veze Scotta do laboratoře, jejich SUV se setká s holuby a jeden z holubů udělá důlek do kapoty. Když se SUV vrátí do plné velikosti, promáčklina je pryč.
  • Stan Lee: (asi v 1h 21 minutě) Když Wasp střílí po pronásledovatelích zmenšovacími disky, omylem zmenší auto spolutvůrce Ant-Mana; Stan na to řekne: "Šedesátá léta byla zábavná, ale teď za to platím" (myslí si, že má "acid flashback" - halucinace z drog, které užíval). Ironií je, že v 60. letech byl Stan velkým odpůrcem rekreačních drog, a dokonce publikoval taková protidrogová poselství v rámci svých komiksů.
  • Pro sekvenci kvantového tunelu společnost Luma Pictures digitálně vytvořila celé prostředí, protože si uvědomovala složitost, která by byla spojena s dynamickým tunelem. Vzhled byl navržen na základě silně zpracovaných 3D pasáží a desek, přičemž se při vytváření vzhledu opírali o vedoucího vývoje kompozitního vzhledu, který byl v souladu s umělci FX.
  • Když má Scott náhle problém s ovládáním svého obleku. Myšlenkou této sekvence bylo použít starou techniku zvanou nucená perspektiva a za pomoci moderních technologií dosáhnout vizuálního gagu, kdy Ant-Man obřích rozměrů doslova praská ve švech malé skříně na košťata. Aby toho bylo možné dosáhnout, byly všechny desky navrženy tak, aby se natáčely nezávisle na sobě a pak se v procesu kompozice sestavily.
  • Společnost Luma Pictures spojila sekvenční techniky a kompletní počítačovou grafiku, aby vytvořila scénu, ve které Ant-Man a Wasp proniknou do Ghostova úkrytu. Sekvence začíná ve chvíli, kdy se obě postavy zmenšují, aby mohly cestovat mikroskopickými otvory v cihlových zdech. Společnost Luma vytvořila celé CG prostředí pro vytvoření fotorealistických létajících sekvencí. Tým použil modré plátno plné CG náhrad a trojrozměrné náhrady obličejů, aby postavy oživil, a interní studio Luma bylo také využito k natočení sekvencí mocap fyziky.
  • Kostým Wasp Hope má na sobě vedle žluté/zlaté a černé barvy i kousky červené, na rozdíl od současného kostýmu Wasp Janet Van Dyne, který byl vytvořen podle jejího vzoru, jako odkaz na původní červený kostým Wasp Janet ze stříbrného věku a kostým Hope Red Queen v jejích prvních komiksových výstupech v alternativním vesmíru z roku 2000.
  • Mravenci pracující v laboratoři Hanka Pyma vydávají cvrlikající zvuky. Ve skutečném životě někteří mravenci třou o sebe dvě hrubé části břicha, čímž vydávají "cvrlikající" zvuk, který ostatním mravencům naznačuje žádost.
  • Jedná se v podstatě o pokračování Ant-Mana (2015) a Kapitána Ameriky: Občanská válka (2016). Když Peyton Reed poprvé uviděl druhý jmenovaný film, jeho první myšlenka byla: "Uf, Hank Pym (Michael Douglas) bude naštvaný a Hope Van Dyne (Evangeline Lilly) se bude cítit zrazená!". To mu poskytlo "in" pro počáteční dynamiku mezi Scottem Langem (Paul Rudd).
  • Inspirovali se romány Elmora Leonarda v tom smyslu, že i když existuje hlavní antagonista, mají také různé menší antagonisty a hrozby.
  • (cca 13 minut) Na začátku filmu je Scott zobrazen při sledování filmu National Lampoon's Animal House (1978).První diskuse o kvantové sféře přivedly Peytona Reeda k tomu, že si vzpomněl na scénu z tohoto filmu, ve které postavy diskutují o podobných myšlenkách, a tak si naštěstí mohl licencovat klip od společnosti Universal.
  • Do role Janet Van Dyneové byla zvažována Sharon Stoneová.
  • Jedná se o druhý superhrdinský film podle předlohy společnosti Marvel, který debutuje v roce 2018 a jehož hlavní herec (v tomto případě Paul Rudd) se podílel i na scénáři. Prvním byl Ryan Reynolds ve filmu Deadpool 2 (2018).
  • Na začátku listopadu 2016 Peyton Reed uvedl, že produkce filmu přejde z "fáze psaní" do "oficiální přípravy", která začne vizuálním vývojem. Reed zopakoval své nadšení z představení Wasp a "skutečného návrhu jejího vzhledu, způsobu, jakým se pohybuje, nastavení síly a zjištění, kdo je Hope van Dyne jako hrdinka". Hovořil také o sdílení postav s ostatními filmy MCU a uvedl, že je zklamaný z toho, že k představení Giant-Mana došlo v Kapitánu Amerikovi: Občanská válka (2016), a ne ve filmu o Ant-Manovi. Reed dodal, že tráví "hodně času" rozhovory s ostatními scenáristy a režiséry filmů MCU a že on a scenáristé tohoto filmu si přáli zachovat "náš malý Ant-Manův koutek vesmíru". Je to totiž úplně jiná atmosféra, co se týče tónu".
  • Evangeline Lilly sdílela první reklamní fotografii Hope jako Wasp v den 100. narozenin Janetina spolutvůrce Jacka Kirbyho.
  • Ghostův kostým vychází z moderního designu postavy z Thunderbolts, ale stále obsahuje kapuci, která byla součástí původního obleku v 80. letech. Mimochodem, výsledný vzhled se více než jen vzdáleně podobá třídě postavy "lovec" v hitových videohrách Destiny 1 a 2 od společnosti Bungie.
  • Scott pomáhá Pymům dostat se z vazby FBI (dokonce poskytne Hope její oblek a Hankovi uniformu FBI), což je obrácení rolí z prvního filmu, kdy Hank osvobodil Scotta z policejní vazby.
  • Michelle Pfeiffer vystřídá Hayley Lovitt, která si v prvním filmu krátce zahrála Janet v němé epizodě. Oprávněně, protože Lovittová hrála mladší verzi Janet, jejíž tvář byla v prvním filmu vždy zakrytá, zatímco Pfeifferová ji může hrát v její zestárlé podobě a poprvé se jí ukáže tvář. Je zvláštní, že Lovitt vypadá až neuvěřitelně podobně jako mladší Pfeifferová. Lovittová je stále Janetina mladá dvojnice.
  • Na začátku je krátká ukázka z filmu The Incredible Shrinking Man (1957).
  • Když Foster uvidí mravence po celém stroji, řekne: "To jsou oni!" Má na mysli Pyma a jeho společníky, ale "Oni!" je také název klasického hororu s obřími mravenci. Je to film, na který se Scott, Hope a Cassie dívají v "drive-inu" na konci filmu.
  • První filmová spolupráce Michelle Pfeiffer a Michaela Douglase, kteří spolu nikdy přímo nespolupracovali, přestože jejich kariéra trvá již více než tři desetiletí. Totéž platí i pro Douglase nebo Pfeifferovou a Laurence Fishburna.
  • Michelle Pfeiffer a Paul Rudd si zahráli milence ve filmu Nikdy jsem nemohla být tvou ženou (2007). V tomto filmu hrála matku jeho přítelkyně.
  • Kovový oblek, který má Hank na sobě při setkání s Janet v Kvantové říši, se až na symbol ve tvaru písmene "Y" na hrudi podobá kostýmu Goliáše jeho komiksového kolegy.
  • Jedna z posledních věcí, kterou Scott ve filmu Captain America dělá: Občanská válka (2016) je, že ve své cele klape na stoličku jako na buben bongo. Je jasné, že bicí souprava byla dalším logickým krokem.
  • Hannah John-Kamen prohlásila, že se jí role Ghost líbila a že by si ji ráda znovu zahrála ve filmu Thunderbolts.
  • Většina zmenšených autíček v kufříku Hot Wheels Rally Case není vyrobena společností Hot Wheels. Konkrétně fialový Hyundai Veloster byl ve skutečnosti zmenšený vůz od společnosti Tomica Die-Cast.
  • Peyton Reed se při tvorbě vzhledu Ant-Mana a Wasp inspiroval filmy Po zavírací době (1985), Půlnoční běh (1988) a Co je vám, doktore? (1972). Zatímco Ant-Man (2015) byl spíše filmem o loupeži, Reed popsal tento film jako částečně akční a částečně romantickou komedii a chtěl, aby tento film "byl trochu víc jako atmosféra Elmora Leonarda, kde máme padouchy, ale také antagonisty a máme tyto překážky, které brání našim hrdinům dostat se tam, kam potřebují, a získat to, co potřebují pro tuto misi." Co se týče příležitosti pro vývoj postavy, Reed využil Langovy akce ve filmu Captain America: Občanská válka (2016), aby podnítil potenciální napětí mezi ním, Pymem a Van Dyneovou, protože Pym "v prvním filmu velmi jasně řekl, co si myslí o Starkovi a o Avengers a že si velmi chrání tuto technologii, kterou má."
  • Usilovně se snažili, aby Scott nebyl jen neohrabaný idiot a Hope nebyla jen ta drsná a seriózní. "Musíte pochopit, že i když je Wasp pravděpodobně mocnější z nich dvou, že Scott Lang je stále hrozivý."
  • Wasp se stává druhým superhrdinským titulem v Marvel Cinematic Universe, který přechází z rodičů na děti. Prvním byl Black Panther (2018).
  • Jeden ze scenáristů filmu uvedl, že Norman Osborn alias Zelený Goblin je podle něj zaměstnavatelem Sonnyho Burche.
  • Lola VFX byla zodpovědná za "omlazení" Michelle Pfeiffer, Michaela Douglase a úpravu Langstona Fishburna, aby se podobal svému otci Laurenci Fishburnovi.
  • Flashbackový exteriérový záběr domu Pymových, který film otevírá, byl původně natočen pro první film.
  • Trailer obsahuje scénu, ve které se Ant-Man a Wasp hádají o tom, kdo se při střetu se záporáky "sníží" a kdo "zvýší". Wasp argumentuje, že by to měla být ona, kdo půjde "nahoru", protože má křídla. Tato scéna se v kinoverzi filmu neobjevila.
  • V komiksech Ghost s Ant-Manem nikdy nebojoval.
  • Jedná se o dvacátý film, který studio Marvel vydalo v rámci Marvel Cinematic Universe.
  • Tento film nahradil film Captain Marvel (2019) společnosti Marvel v původně stanoveném datu premiéry 6. července 2018.
  • Režisér Peyton Reed v nedávném rozhovoru uvedl, že těsně předtím, než začal pracovat s Michelle Pfeiffer, si znovu pustil všechny její předchozí filmy.
  • Kulisy laboratoře a kvantového tunelu, silně inspirované filmem Irwina Allena Časový tunel (1966), jsou největšími fyzickými kulisami, které kdy byly postaveny pro některý z filmů MCU. "Je to trochu kontraintuitivní."
  • Zvažovali, že závěrečné titulky budou mít podobu falešného dokumentu ze zákulisí natáčení, jako by se natáčel film o Godzille z 50. let "s lidmi v oblecích, kteří dupou po modelech měst". To se změnilo na stolní verzi děje filmu.
  • Diskuse o tom, kam se má třetí dějství ubírat, zahrnovaly i možnost, že by kvantové bytosti prošly tunelem a vylétly do San Francisca, ale Peyton Reed o to neměl zájem. "Takové věci mi připadaly, jako bychom to už viděli milionkrát."
  • Laboratoř je přenosná, a proto ji nelze připojit k hlavní elektrické síti. Protože potřebovali přenosnou energii, můžete v pozadí vidět, že k napájení laboratoře použili zvětšené baterie Duracell.
  • Agent Jimmy Woo má ve skutečnosti v komiksech dlouhou historii - původní postava pochází z roku 1957 ze Žlutého drápu, krátce trvající série (pouhé čtyři díly), v níž titulního padoucha ztvárnil Fu Manchu Expy a, což bylo na tehdejší dobu mnohem neobvyklejší, hlavní postavou byl čínsko-americký agent FBI Jimmy Woo... který se později vrátil jako vysoce postavený agent S.H.I.E.L.D.u a nakonec velitel týmu v ne tak krátkém seriálu Agents Of ATLAS.
  • V soundtracku traileru se opakují vyšší kytarové akordy, které jsou riffy z písně "Ants Invasion" od skupiny Adam and the Ants.
  • Michelle Pfeiffer souhlasila s účastí ve filmu, protože je fanouškem prvního Ant-Mana (2015).
  • Největším zadáním režiséra Peytona Reeda ohledně vizuálních efektů byl "fotorealismus".
  • Laboratoř zahrnuje prvky různých měřítek a byla zjevně vylepšena, když byla v různých měřítkách. Příkladem je obrovská baterie a knoflík hlasitosti elektrické kytary a podobně, přičemž většina ostatních prvků je v lidském měřítku. Kola a držadlo na tote byly zjevně instalovány, když byla budova v menší velikosti, a pak se, stejně jako baterie a knoflík, rozšířily spolu s budovou.
  • Pro roli Janet Van Dyne: Evangeline Lilly měla na seznamu přání, aby Janet hrála Michelle Pfeiffer, zatímco Michael Douglas vyjádřil přání, aby Janet hrála jeho manželka Catherine Zeta-Jones.
  • Zpočátku si nebyli jisti, jak myšlenky kvantového propletení uchopit, ale jakmile se jim podařilo prosadit nápad, že Scott a Janet v podstatě natočí film All of Me (1984) - Lily Tomlin je uvězněna v těle Steva Martina se Stevem Martinem. Uvažovali o tom, že by tuto scénu měla zahrát Michelle Pfeiffer a pak ji nechat kopírovat Paula Rudda, ale všichni se shodli, že Rudd by ji prostě lépe vytvořil ve velkém.
  • Hannah John-Kamen naznačila, že by se její postava mohla vrátit do MCU. Při propagaci nového seriálu společnosti Netflix The Dark Crystal: Age of Resistance (2019) byla herečka dotázána, zda je návrat její postavy do MCU možný. V rozhovoru pro Yahoo Movies UK řekla: "Víte, co se stalo? "V MCU musíte podepsat smlouvu krví a sešijí vám ústa. Jediné, co můžu říct, je, že Ghost nezemřel."
  • Přestože se mnozí diváci domnívali, že jde o vtip, britský zpěvák Morrissey je ve skutečnosti mezi Mexičany všech věkových kategorií velmi populární.
  • Ve flashbacku v prvním filmu, kde Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) byla na raketě, se nikdy neobjevila její tvář, ale Peyton Reed řekl oddělení castingu a vizuálních efektů zodpovědnému za sotva viditelné oči za její maskou, že chce, aby se podobala Pfeiffer. "Michelle byla vždycky mým vysněným obsazením do této role, a to ještě předtím, než jsme věděli, že budeme točit druhý film."
  • Tento film byl ohlášen tři měsíce po uvedení Ant-Mana (2015) a kvůli nabitému programu třetí fáze musel Marvel posunout data vydání Black Panthera (2018) a Captain Marvel (2019).
  • Po filmu Thor: Ragnarok (2017) je to druhý film MCU, v němž je hlavní antagonistkou žena. V komiksech byl dosud Duch muž.
  • (cca 1h 45 min) Film, který sledují na notebooku v "autokině", je Them! (1954), klasické sci-fi, v němž jaderné testy vytvoří obří mravence.
  • Peyton Reed trval na tom, aby film trval méně než dvě hodiny, a to ze dvou důvodů. "Věděl jsem, že budeme navazovat na Infinity War, což bude obrovský, masivní epos, ale hlavně proto, že je to komedie a je to akční komedie, a nechtěl to přehnat."
  • Ghost je v původním komiksu muž a je součástí Iron-Manovy galerie zlosynů, s Ant-Manem se však nikdy nesetkal. Jeho schopnosti také pocházejí spíše z jeho obleku než z kvantové říše. Nakonec se stal antihrdinou poté, co se přidal k týmu nadlidí zvaných Thunderbolts.
  • Peyton Reed slíbil Michaelu Douglasovi, že tentokrát nebude "jen chodícím strojem na výklady".
  • Myšlenka, že se Scott během pobytu v kvantové říši setkal s Janet, byla v prvním filmu naznačena krátkým zábleskem odrazu na jeho helmě. Není jasné, zda se jedná o anděla, kapku nebo Janet, ale zde je potvrzeno, že to byla skutečně ona.
  • Cizorodé organismy v mikroskopické říši (na cestě do kvantové říše) jsou vodní medvědi (tardigrádi), kteří byli nalezeni v nejextrémnějších prostředích na Zemi včetně horkých pramenů, ledovců, vrcholků Himálaje a hlubokomořských příkopů. Dokážou přežít desítky let bez potravy a vody a přežít neuvěřitelné teploty, tlaky, radiaci, toxicitu, a dokonce i několik dní ve vesmíru.
  • (cca 56 minut) Věděli, že chtějí znovu uvést další scénu s Luisem (Michael Peña), který vypráví dlouhý příběh, ale nechtěli se opakovat. Nápad postavit ho proti zlotřilému Sonnymu Burchovi v podání Waltona Gogginse a séru pravdy jim však poskytl cestu ke scéně.
  • (asi ve 32. minutě) Scott si posteskne, že pouhým nošením klobouku a slunečních brýlí svou identitu neskryjete. Mezi fanoušky to byl běžný vtip, protože tuto techniku používalo několik postav MCU, mj: Captain America, Iron Man, Thor, Black Widow, Winter Soldier, Scarlet Witch, Nick Fury a Falcon.
  • Langston Fishburne, syn Laurence Fishburna, hrál mladší verzi své postavy, doktora Billa Fostera.
  • Paul Rudd se pro tento film opravdu naučil kouzlit zblízka. "Některá kouzla jsem se opravdu naučil. Ale moc jsem se v tom neudržel. Ale na druhou stranu, snažit se v krátké době naučit opravdu dobře kouzlit je jako snažit se v krátké době naučit hrát na housle."