Poslední království

84%

Zajímavosti 38

  • Standardní přilba Dánů vychází z přilby Ultuna, kterou používal švédský válečník téměř dvě století před událostmi seriálu.
  • Anglosasové používají dračí štíty, které byly přijaty v 11. století, nikoli v 9. století.
  • Mnoho žen má na sobě pletené šály, často s použitím kabelového stehu. Pletení se na britské ostrovy dostalo až ve vrcholném středověku, pravděpodobně ze Středního východu přes Španělsko.
  • Nesprávně se uvádí, že Dánové používali symbol havrana pouze na vlajkách a jiných předmětech. Je známo, že severští válečníci používali různé symboly od kmene ke kmeni, podobně jako erb nebo rodový znak.
  • Pijáci používají dřevěné nebo rohové poháry, které však o sebe cinknou a znějí jako skleněné.
  • Symbol Dánů/Vikingů je špatný. Je dobře zdokumentováno, že na svých vlajkách a dalších věcech používali podobizny havranů. Důvodem je, že havran je v severské mytologii Ódinův posel.
  • Muži často vytahují meč z kožené pochvy, ale ozývá se zvuk kovu o kov.
  • Symbol rodu Wessex je špatný. Je dobře doloženo, že používali zlatého draka s červeným pozadím - zejména na vlajkách a praporech.
  • Dán v 9. století by se pravděpodobně nejmenoval Kjartan, protože toto jméno je severským přivlastněním irského jména, které přijali seversko-galští osadníci Islandu.
  • Nesprávně se uvádí, že Alfrédova koruna by nenesla fleur-de-lis. Alfréd Veliký, na němž je postava z velké části založena, je v dějinách mnohokrát zobrazen s korunou s fleur-de-lis.
  • V prvním díle Alfréd požádá Oddu Staršího, aby vzkřísil Somersetský fjord. V závěrečné epizodě druhé sezóny je Odda ealdormanem Devonshiru a vyzdvihuje devonshirský fyrd.
  • Jednou z nejkřiklavějších historických nepřesností v této sérii je, že Uhtred Smělý žil v 11. století, zatímco Alfréd Veliký byl králem v 9. století s odstupem asi dvou set let.
  • První sezóna zahrnuje první dvě knihy Saxonských kronik Bernarda Cornwella - Poslední království a Bledý jezdec. Poslední království zahrnuje deset let, 866-876. Bledý jezdec zahrnuje 2 roky, 876-878. Na začátku knih je Uhtredovi 9 let (v seriálu 12 let), takže na konci druhé knihy je Uhtredovi 21 let a v seriálu 24 let.
  • V knihách, podle kterých je tato série natočena, je Uhtredovi v době zajetí Ragnarem Starším devět let, v době Ragnarovy smrti v hořící síni šestnáct a na konci první knihy devatenáct. V seriálu však Uhtred v době vypálení síně zestárl mnohem více a zdá se, že je mu kolem dvaceti let, což znamená, že s Ragnarem pobýval mnohem déle.
  • Jedná se o první původní seriál společnosti Netflix ze Spojeného království.
  • Kelly Valentine Hendryová našla většinu skandinávských herců tohoto seriálu díky sledování severských noirových kriminálních seriálů.
  • Třetí série vychází z páté a šesté knihy saských příběhů Bernarda Cornwella: "Hořící země" a "Smrt králů". Je zde však mnoho rozdílů. Zejména role a osud Skada.
  • Každá sezóna seriálu se dosud týkala dvou knih z Cornwellovy série. První sezóna zahrnuje první dvě knihy, "Poslední království" a "Bledý jezdec". Druhá sezóna pokrývá události z knih "Páni severu" a "Píseň meče", zatímco třetí sezóna adaptuje "Hořící zemi" a "Smrt králů".
  • Zajímavé je, že v této sérii žádný z mnichů nenosí mnišskou tonzuru - praxi (prováděnou až do roku 1972), kdy se na temeni hlavy vyholuje pruh vlasů známý jako mnišská koruna. Tato praxe se prováděla v období, v němž se seriál odehrává, a její vynechání v tomto seriálu ztěžuje rozlišení mnicha od kněze.
  • Millie Bradyová (Aethlefled) je jen o pět měsíců mladší než její matka na obrazovce Eliza Butterworthová (Aelswith).
  • V části "Anachronismy" se píše, že fleur de lis nemohl být použit jako symbol na Alfrédově koruně, ale to není tak docela pravda. Jedná se o starobylý symbol, který se nevyskytuje výhradně ve Francii. Používal se v mnoha podobách, od kosatců po kukuřičné klasy, které symbolizují plodnost a rozhodně se používají v dánských Eddách a zvěstují příchod Beowulfa.
  • Termín Vikingové je problematický a mnoho historiků se mu vyhýbá kvůli jeho viktoriánským konotacím a neznámému etymologickému zdroji. Bernard Cornwell, autor seriálu, používá rozšířenou teorii, že "Viking" znamená "nájezdník.", která má tento termín za sloveso. Na "Vikingy" by pak moderní publikum obvykle pohlíželo jako na piráty. Debata však v této otázce zdaleka není jednotná. Vikingové jako moderní termín obvykle označují Skandinávce, kteří se přes Severní moře dostali na Island, do Grónska, Británie a Normandie. Soudobé saské prameny je však označovaly jako Dány nebo prostě Seveřany. Pozdější nájezdníci byli označováni jako Seveřané, a tak se zdá, že v 9. a 10. století se rozlišovalo mezi severními a jižními Skandinávci.
  • Mnohé z drobných staveb zobrazených v seriálu jsou postaveny z rákosu a kamene. Sasové stavěli pouze ze dřeva a rákosu nebo z proutí a bláta s výjimkou kostelů a některých paláců - Alfrédův palác byl údajně kamenný s prosklenými okny, jak je znázorněno. V Británii se v saském období dochovaly římské stavby, ale obyčejní Sasové se jim vyhýbali, protože věřili, že v nich straší. O tom svědčí i skutečnost, že většina Sasů v Londýně si raději stavěla svá dřevěná obydlí za hradbami římského města v oblasti dnešního Westminsteru, než aby obývala kamenné budovy uvnitř "starého" města. je rozšířeným omylem, že tento zvyk stavět ze dřeva vymyslel termín "doba temna" kvůli nedostatku archeologických důkazů, které se z tohoto období dochovaly. Dendrochronologie je klíčová metoda používaná archeology k datování osídlení doby vikinské, která analyzuje stáří dřeva použitého ve stavbách k datování osídlení tohoto období. Vykopávky v Coppergate v Yorku jsou klíčovým příkladem toho, jak dobře se dřevěné stavby mohou dochovat. Termín "doba temna" dnes obecně označuje nedostatek dostupných písemných záznamů z tohoto období.
  • V románu je Uhtred popisován jako fyzicky impozantní blonďák.
  • Název odkazuje na Wessex, poslední království, které se postavilo Dánům.
  • Na mapě v úvodních titulcích je moderní hrabství Cornwall zobrazeno jako "Cornwealas", zatímco v seriálu je Cornwall opakovaně nazýván "Cornwallum". Ačkoli to může být považováno za chybu, oba zápisy lze považovat za správné. Cornwealas je složené slovo odvozené z Kernow - keltského britského kmenového jména, kterým se obyvatelé označovali, a Wealas - saského slova pro "cizince". Název Wales je rovněž odvozen od Wealas, jak je znázorněno na mapě. Cornwallum má stejný původ, přičemž wealum (zkomolené na wallum) je množné číslo slova wealas, tedy - "cizinci" místo "cizinec". Je třeba si také uvědomit, že tehdejší pravopis se lišil podle toho, kdo historický pramen sepsal. Lidé psali foneticky nebo opisovali z existujícího záznamu - neexistoval žádný slovník jako dnes a až do relativně nedávného příchodu křesťanství neexistovala ani latinka. Předkřesťanští Sasové psali runami a tehdy byl málokdo gramotný.
  • Winchester, moderní hrabství (hlavní město) hrabství Hampshire, je uváděn jako sídlo krále Alfréda z Wessexu. Historici se shodují, že Winchester nebyl hlavním městem Wessexu v moderním slova smyslu, protože královský dvůr byl poměrně mobilní a měl paláce v mnoha velkých městech té doby, ale Winchester byl jistě oblíbeným královským sídlem a správním centrem království. Tento status hlavního města de facto zůstal zachován i po sjednocení saských království v Englalond - moderní Anglii. Teprve po příchodu Normanů v roce 1066 se nakonec hlavním městem Anglie stal Londýn.
  • Na rozdíl od toho, co je zobrazeno v seriálu, většina tehdejších Anglů a Sasů používala dřevěné kulaté (někdy trochu konkávní), nikoli obdélníkové štíty. Tato umělecká licence byla pravděpodobně využita jako prostředek k odlišení Dánů a Anglů/Sasů během bitevních scén.
  • Král Alfréd trpěl po celý svůj život vyčerpávajícími nemocemi, jak je uvedeno v programu. Není možné si být stoprocentně jistý (čti: "doba temna"), co saského krále trápilo, a dokonce ani skutečnou povahou jeho příznaků. Nicméně jak biskup Asser, tak Bald sestavili knihy, v nichž podrobně popisují Alfrédovy potíže během jeho života. Na základě těchto omezených historických pramenů (nebo dokonce mnohem pozdějších pramenů vytvořených na základě těchto původních pramenů) G. Craig ve své knize "Alfred the Great: A Diagnosis", že tyto neduhy, průjem, zácpa, (neznámé) vnitřní bolesti, slezina/játra/žaludek/koleno, jsou příznaky Crohnovy choroby.
  • Alexander Dreymon měl před natáčením 1. série pouze týden tréninku.
  • Dánové měli stejný etnický původ jako Anglové, Sasové a Jutové, kteří se do Británie přistěhovali z Dánska a severního Německa přibližně o čtyři století dříve. Byli tedy technicky příbuzní.
  • Uhtred je jméno skutečného autorova předka z přelomu 9. a 10. století.
  • Na rozdíl od většiny ostatních anglicky mluvených filmů o vikinském období hrají Dány téměř výhradně skandinávští herci. Navíc všechny anglosaské postavy seriálu hrají angličtí herci, aby se posílil kulturní rozdíl mezi saskými a dánskými postavami.
  • Natáčelo se především v Maďarsku.
  • Ubba v Posledním království je ten samý Ubba, který se objevuje ve Vikinzích, syn Ragnara Lothbroka.
  • Předpokládá se, že vztah mezi Dány a Sasy je spojen i jazykově. Na rozdíl od potřeby překladatelů, která byla zaznamenána v seriálu Vikingové, filologové předpokládají, že Dánové a Sasové se mohli docela dobře dorozumět, podobně jako se v dnešní době při troše snahy dorozumí Španěl a Portugalec.
  • Ačkoli Leofric slovo "arseling" jako takové použil, není ve skutečnosti hanlivé (nebo tehdy nebylo). Znamená "vzadu/vzadu". Například Uhtred obvykle nosí svůj meč "arseling" (na zádech). Odtud však s největší pravděpodobností pochází britské slovo "arse".
  • Rodové jméno autorova rodného otce bylo Oughtred a pochází ze saského rodu, který přijal jméno Uhtred. Těm patřil Bebbanburg (dnes hrad Bamburgh v Northumberlandu) a drželi ho i během dánské invaze a okupace severní Británie.