Lion

76%

Zajímavosti 72

  • Když Emile Sherman a Iain Canning ze společnosti See-Saw Film poprvé uslyšeli skutečný příběh Sarooa Brierleyho, který se vydal hledat svůj dětský domov a biologickou matku, okamžitě vycítili, že by z něj mohl vzniknout mimořádně silný celovečerní film.
  • Do produkčního týmu byla přizvána producentka Angie Fielderová ze společnosti Aquarius Films. Fielderová a producent Emile Sherman hledali projekt, na kterém by mohli pracovat společně. Ještě předtím, než ji o filmu oslovil, objevila Angie příběh Saroo Brierleyho v jednom článku v tisku a byla jím uchvácena. Fielderová řekla: "Když mi Emile řekl, že získal práva na Saroovu knihu, trvalo mi asi dvě vteřiny, než jsem se rozhodla, že do toho chci jít. A pak mi řekl, že režie se ujal Garth Davis. Už dlouho jsem obdivoval Garthovu práci, takže myšlenka na film byla velmi vzrušující." Fielder pokračoval: "Sarooův příběh byste si nemohli vymyslet, je tak výjimečný. Je v něm vše, co patří k velkým filmům - dobrodružství a nebezpečí, putuje napříč kontinenty i časem. A jeho cesta je hluboce, hluboce emotivní. Neuvěřitelně filmové je i to, že příběh je nakonec tak uspokojivý. Po letech, kdy byl bez své biologické rodiny, a po letech hledání vlastně úžasně, jako jehlu v kupce sena, našel cestu domů."
  • Režisér Garth Davis a scenárista Luke Davies na tomto filmu úzce a intenzivně spolupracovali a experimentovali s nápady, včetně struktury filmu. Kladli si otázky: "Bude film vyprávěn retrospektivně, nebo lineárně?" a "Jak ctít pravdivost příběhu, ale zároveň ho vyprávět způsobem, který uspokojí filmové publikum?".
  • Na režiséra Gartha Davise zapůsobila práce na televizním seriálu Stíny nad jezerem (2013), a tak mu producenti Emile Sherman a Iain Canning bez váhání nabídli režii tohoto filmu. Sherman uvedl: "Emile se rozhodl, že se bude podílet na přípravě filmu: "Řídili jsme se instinktem. Cítili jsme, že Garth, ačkoli ještě nenatočil celovečerní film, je přesně tím správným režisérem pro tento film. Je neuvěřitelně filmový a dokáže vytvořit skutečný vizuální rozsah. Zároveň umí skvěle pracovat s herci. Ve své práci vytváří takovou intimitu a my jsme chtěli, aby to působilo syrově a opravdově."
  • Sarooův vlak je zobrazen, jak v dálce míjí kopec ve tvaru palce. Tento kopec se nachází poblíž Ankai v Maháráštře. Vlak z Khandwy do Kalkaty by neprojel kolem Ankai, protože se nachází v opačném směru, směrem k Bombaji.
  • Autobus, který projíždí kolem Sarooa v Kalkatě, když utíká před svými únosci, ani autobusy zobrazené v pozdějším záběru v Kalkatě v roce 1986 nebyly. Tyto modely byly zavedeny v roce 2000.
  • První záběry z filmu se divákům představily na filmovém festivalu v Cannes 2015 mezi přehlídkou připravovaných filmů společnosti Weinstein Company. První hrubý sestřih filmu byl promítnut omezenému počtu novinářů na filmovém festivalu Sundance.
  • Iain Canning, jeden z producentů filmu, řekl: "Je to neuvěřitelný skutečný příběh. Jakmile jsme se o něm dozvěděli, cítili jsme, že po něm musíme jít. Emile a já jsme četli raný rukopis Saroových pamětí a ten má bezpochyby jeden z nejneuvěřitelnějších konců v tom, že Saroo konečně našel domov."
  • Jednou z velkých výzev filmu bylo najít indického chlapce, který by hrál pětiletého Sarooa. Producentka Angie Fielderová uvedla, že indický produkční tým při hledání vhodného chlapce pro tuto roli úzce spolupracoval se školami a rodiči v několika velkých městech v Indii. Testovali tisíce dětí a každé dítě, které bylo považováno za dítě s hereckým potenciálem, bylo natočeno a testy byly zaslány zpět do Austrálie. Fielder, režisér Garth Davis, trenérka dramatu Miranda Harcourtová a vedoucí castingu Kirsty McGregorová pak odcestovali do Indie, aby pracovali s dětmi z užšího výběru, včetně Sunnyho Pawara, který byl nakonec vybrán pro roli Sarooa Brierleyho.
  • Saroo prochází kolem kelímku McDonald's s potiskem z roku 2016, nikoli z počátku roku 2000, do kterého je údajně zasazen.
  • Několik tříd lokomotiv, které jsou ve filmu vidět (WAP-4 a WDG-4), v roce 1986 neexistovalo.
  • Když je Saroo uvězněn ve vlaku do Kalkaty, je krátce spatřen u "nouzového" okna s červenými mřížemi. Nouzová okna byla do indických vlaků instalována až po roce 2002.
  • V železničním kupé jsou k vidění mobilní nabíjecí stanice, které v roce 1986 neexistovaly.
  • Výroba byla zahájena v lednu 2015 ve východoindickém městě Kalkata (dříve známém jako Kalkata). Dev Patel, který hrál dospělého Sarooa, přijel na začátku natáčení, aby natočil scény shledání se Saroovou biologickou matkou.
  • Shodou okolností si scénárista Luke Davies přečetl příběh Sarooa Brierleyho na internetu jen několik dní předtím, než ho oslovil producent Emile Sherman, a i jeho příběh zaujal. Davies řekl: "Je to tak neuvěřitelně dojemný příběh. A je to primární příběh - ztráta matky a opětovné shledání s matkou. Na té mýtické úrovni je to úžasné, ale i na skutečné lidské úrovni 'tohle se tomu dítěti opravdu stalo'. Příležitost dostat scénář na velmi emotivní místa je pro scénáristu tou nejzajímavější věcí."
  • O filmová práva na příběh a knihu Sarooa Brierleyho "Dlouhá cesta domů" se vedla válka, kterou vyhrála produkční společnost See-Saw Films na základě svých zkušeností s kvalitními filmy (např. Králova řeč (2010), Stud (2011), Stíny nad jezerem (2013)) a odhodlání producentů natočit autentický film s mezinárodními ambicemi.
  • Rooney Mara, režisér Garth Davis a producent Harvey Weinstein se po spolupráci na tomto filmu znovu setkali při natáčení filmu Máří Magdaléna (2018).
  • Poté, co se režisér Garth Davis setkal se skutečnou Sue Brierleyovou v jejím domě v Hobartu na jihu australského ostrovního státu Tasmánie, věděl, že ji chce hrát Nicole Kidmanová. Řekl: "Trávil jsem se Sue hodně času a jednoho dne, když se mnou mluvila, mi v hlavě vytanulo: 'To je Nicole Kidmanová.' Shodou okolností, když jsme se rozjížděli na castingy po celém světě, přišel nám vzkaz, že Nicole se podařilo získat scénář, přečetla si ho a velmi ráda by si s námi promluvila."
  • V roce 1986 ještě LED tabule na železničních nástupištích neexistovaly.
  • Režisér Garth Davis k první účasti herce Deva Patela na filmu řekl: "Dev se dozvěděl, že film natáčíme, velmi brzy, když jsme ještě psali scénář. Jednoho dne se objevil v domě [scenáristy] Luka Daviese v Los Angeles, kde jsme pracovali, vešel dovnitř a představil se. Byl do role velmi zapálený. Nakonec jsme v Londýně natočili čtyřapůlhodinovou kamerovou zkoušku, doslova naboso a s ruční kamerou - a já jsem na Deva tlačil a tlačil, abychom zjistili, kam až může s tou postavou zajít. Potřebovali jsme duši, která zazáří, a to Dev je!"
  • Na americké premiéře filmu se překvapivě objevil Bill Clinton. Bylo to jedno z jeho prvních veřejných vystoupení poté, co jeho manželka Hillary Clintonová týden předtím prohrála americké volby.
  • V květnu 2014 uzavřela společnost The Weinstein Company smlouvu na celosvětovou distribuci filmu v hodnotě 12 milionů dolarů, a to ještě předtím, než bylo k projektu připojeno jakékoli herecké obsazení.
  • "Je to jeden z těch příběhů, u kterých je prakticky nemožné, aby lidi neuchvátil, když s nimi o něm mluvíte. Je to neuvěřitelný příběh, ze kterého každého mrazí v zádech. Dotýká se něčeho, co je v nás jako v lidech prvotní - potřeby najít domov a potřeby vědět, kdo jste," řekl producent Emile Sherman.
  • Producentka Angie Fielderová k obsazení Sunnyho Pawara do role Sarooa Brierleyho uvedla: "Sunny se z mladého chlapce, který neměl o herectví ani ponětí, stal naprostým profesionálem, který rozuměl všemu, co dělal, a měl svůj výkon zcela pod kontrolou. A myslím, že na plátně je vidět, že se nepotuluje a nekouká, ale cítí. Vzpomínám si na jednu důležitou scénu, kdy je Sarooův starší bratr zatčen, a Sunny se při natáčení rozplakal - byly to skutečné slzy, nebyl v tom žádný make-up. Opravdu plakal, protože byl do té scény tak emocionálně zapojený."
  • Nicole Kidmanová a David Wenham si již dříve zahráli ve filmu Austrálie (2008), kde ztvárnili své úhlavní nepřátele. V tomto filmu ztvárnili manžele toho druhého.
  • Režisér Garth Davis se rozhodl, že se bude snažit zachovat pravdivost příběhu, a proto během natáčení filmu odcestoval do Indie, kde strávil nějaký čas v Kalkatě a také ve vesnici, kde Saroo Brierley prožil své dětství. Davis byl ve vesnici, když se Sarooova biologická matka Kamla a adoptivní matka Sue Brierleyová poprvé setkaly. Část natáčení filmu probíhala ve vesnici a Saroova rodina byla několikrát vítanou návštěvou na place. Svou vlastní cestu do Indie podnikl také scenárista Luke Davies.
  • Blízký vztah mladého Sarooa s jeho starším bratrem Gudduem je rozhodující emocionální nití celého filmu. Postavu Guddua ve své první herecké roli ztvárnil Abhishek Bharate. Režisér Garth Davis vysvětlil: "Při obsazování Guddua jsem cítil, že ta postava musí být prostě čisté světlo, musí zářit. Když jsem si v Indii prohlížel lokace, byl jsem v malé vesnici a uviděl jsem chlapce, který stál na střeše svého domu. Byl vším, čím jsem si představoval, že Guddu bude. Měl v sobě něco z domorodého prostředí, starosvětskou atmosféru a vyzařovalo z něj světlo. Toho chlapce jsem si vyzkoušel, a přestože se pro roli nehodil, stal se pro mě symbolem při hledání toho pravého chlapce pro tuto roli. Abhishek přišel a bylo to okamžitě, měl úsměv, který vás prostě zabil. Je jako slunce na tváři, když je kolem vás, prostě cítíte jeho energii."
  • Společnost Weinstein Company převzala distribuční práva na další film Deva Patela Hotel Mumbai (2018), protože producent Harvey Weinstein ocenil spolupráci s Patelem na tomto filmu.
  • Film byl oznámen v dubnu 2013 a natáčení mělo původně začít v srpnu 2014. Nakonec však bylo odloženo na leden 2015. Všechny scény odehrávající se v Indii byly natočeny jako první a několik scén odehrávajících se v Austrálii, ve kterých se objevili Dev Patel, Rooney Mara a Nicole Kidman, bylo natočeno v dubnu 2015.
  • Producenti Iain Canning a Angie Fielderová vzpomínají na setkání se Saroo Brierleym a na své první dojmy z něj. Fielderová řekla: "Když se setkáte se Sarooem, pochopíte, jak se mu jako pětiletému podařilo přežít na ulicích Kalkaty. Je v něm něco, co je na něm jako na člověku velmi houževnaté, pracovité a sebevědomé. Zároveň je to typický Australan se skřivánčím smyslem pro humor." Zatímco Canning řekl: "Velmi mě zaujalo, jak je rodinně orientovaný, a to jak na svou australskou rodinu, tak na svou rodnou rodinu v Indii. V té době byl upřímně překvapen, že jeho cesta zaujala veřejnost a že zaujala i společnost Google."
  • Skutečný Saroo Brierley a jeho adoptivní matka Sue Brierleyová promluvili a odpovídali na otázky po předpremiéře filmu v New Yorku.
  • Sunny Pawar a Abhishek Bharate, kteří v tomto filmu ztvárnili bratry, byli později oba obsazeni do filmu Love Sonia (2018).
  • Když se společnost Google dozvěděla o zásadní roli, kterou Google Earth sehrál při hledání domova Sarooa Brierleyho, pozvala skutečného Saroa, aby vystoupil na mezinárodní konferenci, kde se setkal s předsedou představenstva společnosti Ericem Schmidtem. Společnost Google pomáhala producentům po celou dobu natáčení, aby zajistila autentičnost scén, v nichž Saroo hledá své indické rodiště pomocí aplikace Google Earth.
  • Celovečerní debut režiséra Gartha Davise.
  • Saroo používá chytrý telefon Samsung k výpočtu jedné ze vzdáleností. V době, kdy se scéna odehrává, společnost Samsung ještě žádné chytré telefony nevydala.
  • O natáčení v Kalkatě a také ve vesnici, kde Saroo Brierley prožil dětství, režisér Garth Davis řekl: "Bylo pro mě důležité, abych se co nejvíce pohyboval v Saroově realitě, a tak jsem doslova sledoval jeho kroky, jak nejlépe to šlo. Sám jsem se procházel po jeho vesnici a představoval si, že jsem malý chlapec, který v té oblasti vyrůstal. Seděl jsem na lavičce na nádraží v Burhanpuru, kde se probudil sám, a pak jsem se vydal do Kalkaty a na hlavní vlakové nádraží Howrah, kde mě příběh opravdu zasáhl plnou silou. Mám vlastní děti a představit si tam pětileté dítě, které je samo a neumí mluvit jazykem... tehdy jsem věděl, že to bude opravdu silný film."
  • O obsazení herce Deva Patela do role dospělého Sarooa producent Emile Sherman řekl: "Věděli jsme, že musíme obsadit spíše západního herce indického původu než herce z Indie, abychom zajistili správný přízvuk. Sám Saroo je do značné míry Australan. Vždy jsme měli na mysli Deva. Při kamerových zkouškách nás prostě ohromil. Je to skvělý herec, ale také je tak sympatický, vřelý a zábavný. Věděli jsme, že máme v rukou herce, který bude schopen vzít diváky na velmi emotivní cestu. Dev se toho skutečně chopil a předčil všechna naše nesmírně vysoká očekávání." Producent Iain Canning dodal: "Dev vnáší do této role neuvěřitelnou hloubku, která přesahuje vše, co jsme ho kdy předtím na plátně viděli. Opravdu věřím, že tento film ho etabluje jako hlavního herce s vážností a vyzrálostí."
  • Aby vypadal lépe jako skutečný Saroo Brierley, který je po životě v australské přírodě vysoký a silný, zahájil herec Dev Patel náročný váhový a stravovací režim, aby nabral na objemu a svalové hmotě. Spolupracoval také s trenérem dialektu, aby zdokonalil svůj notoricky známý australský přízvuk.
  • Během zkoušek Garth Davis přiměl Deva Patela a Rooney Maru, aby se sblížili prostřednictvím tvůrčích cvičení. Prvním bylo nakreslit portrét spoluhráče a nastínit, jak se navzájem vidí.
  • Režisér Garth Davis k obsazení a první účasti herečky Nicole Kidmanové ve filmu řekl: "Věděla o Sue všechno tak, jak jsem to věděl já. Byl to prostě skvělý pocit. Prostě jsem si zamiloval práci s Nicole a to, že jsem byl v její blízkosti. Je super profesionální, super připravená. Během natáčení mi kladla opravdu chytré otázky. Je to velmi pracovitá herečka. Ale hlavně se mi moc líbilo, jak je odvážná. Je docela divoké ji sledovat, je to taková metoda a opravdu se věnuje své postavě. A pak byla na place opravdu milá, až mluvila se sousedy, kteří nakukovali přes plot a sledovali nás při natáčení. Je velmi vstřícná a velmi milá... a také skvělá."
  • Khandwa, Sarooovo rodné město, je proslulé sladkostí Jalebi, jak je ukázáno ve filmu.
  • Nicole Kidmanová hraje na plátně poprvé matku dvou adoptovaných dětí. Ve skutečném životě je matkou dvou adoptovaných dětí.
  • Herec Dev Patel se o roli dospělého Sarooa usilovně ucházel a potvrdil, že o ni usiloval. Patel přesvědčil režiséra Gartha Davise a producenty filmu, že diváci v kinech teprve uvidí rozsah, který je schopen předvést. Patel řekl, že nikdy nečetl tak okouzlující scénář: "Je v něm obsažen triumf. Je to tak nadějný příběh o vůli toho kluka přežít a znovu najít svou rodinu. K roli mě přitahovalo zejména to, že jde o velmi současnou postavu a také to, že příběh má složitou rodinnou dynamiku. Je to krásná role."
  • Priyanka Bose byla do role Kamly obsazena, protože Garth Davis měl pocit, že s Nicole Kidmanovou sdílí podobnou energii. Boseová byla tímto srovnáním velmi polichocena.
  • Skutečná Sue Brierleyová byla s celkovou adaptací svého života docela spokojená, až na to, že ji Nicole Kidmanová ztvárnila v rozcuchané podobě. Brierleyová byla poněkud zklamaná, že v inscenaci nebyl použit žádný z dostupných kusů oblečení, které ona a Saroo skutečně nosili.
  • Částečně se natáčelo v Hobartu v Tasmánii, což je vzácné místo pro filmové kulisy. Díky více než třísetčlennému štábu a mezinárodnímu financování se jedná o největší filmovou produkci na australském ostrově.
  • Dev Patel považuje tento scénář za nejlepší, jaký kdy četl.
  • Producent Emile Sherman o příběhu, struktuře a vyprávění filmu řekl: "Tradičnější strukturou by bylo začít se Sarooem v Austrálii, aby to byl příběh muže ze Západu, kterému se najednou vybaví vzpomínky na minulost, a aby se to střídalo, když hledá domov. S touto strukturou jsme dlouho bojovali a nakonec jsme se rozhodli pro epičtější strukturu, která by divákům umožnila plně prožít život mladého Sarooa v Indii. Počínaje jeho rodinným životem, přes okamžik, kdy nastoupí do špatného vlaku, až po jeho život v ulicích Kalkaty, jsme s mladým Sarooem, jak se jeho příběh odvíjí. Obrovská síla tohoto zážitku je pak cítit v celé australské části a my pak můžeme plně docenit jeho emocionální tah zpět k rodné matce."
  • Příběh Sarooa Brierleyho se objevil také v pořadu 60 minut (1979) a v reklamě společnosti Google, která propagovala funkci Google Earth.
  • Most Howrah byl štábem uzavřen kvůli natáčení jedné scény. Most je velmi frekventovanou hlavní tepnou mezi východní a západní částí indického Západního Bengálska a bylo to vůbec poprvé, co byl most pro veřejnost uzavřen.
  • Režisér Garth Davis nechal Deva Patela zahrát některé scény jako zvíře, což ho po počátečních výhradách přimělo překonat spoustu nervozity.
  • Rooney Mara si původně chtěla dát krátkou pauzu, když jí Garth Davis nabídl scénář a přiměl ji změnit názor: "Přečetla jsem si ho a byla to malá role, ale scénář byl tak silný, dojemný a krásný, že jsem si řekla: 'Tohle má být opravdu moje volno, ale chci si s tímhle chlapem promluvit.' A během dvou minut rozhovoru jsem věděla, že s ním budu pracovat."
  • Přestože Dev Patel hrál hlavní postavu, byl na Oscarech nominován na nejlepšího herce ve vedlejší roli. Je to proto, že se ve filmu objeví až po téměř hodině a studio usoudilo, že by mohl mít větší šanci získat nominaci v kategorii vedlejší role. Někteří se nicméně i tak domnívali, že se jedná o podvod v kategorii.
  • Skutečná rodina Brierleyových byla pozvána na natáčení a navštívila natáčení, které se odehrávalo v Tasmánii.
  • Režisér Garth Davis k obsazení Sunnyho Pawara do role Sarooa Brierleyho řekl: "Měl jsem pro tuto postavu emocionální předlohu a díky příběhu jsem cítil ducha tohoto dítěte. Takže jsem věděl, koho hledám, ale bylo velmi střízlivé přemýšlet o tom, čeho jsme museli dosáhnout. Děti obecně mohou být dobrými herci zhruba od osmi let, ale je těžké najít pětileté dítě schopné hrát. Věděl jsem ale, že je důležité mít malého chlapce. Je vizuálně velmi silné mít malého chlapce ztraceného ve světě a chlapce, který měl odolnost a trpělivost, aby zvládl nároky hlavní role ve filmu." Davis pokračoval: "Stále jsem se vracel k Sunnymu. Přikládal jsem na něj objektiv kamery a on mi připadal jako ten chlapec, kterého jsem cítil. Potřeboval jsem chlapce, který by mi ve svém přirozeném stavu dokázal podat 80 % výkonu, někoho s pohledem za očima, s historií, s kvalitou, na kterou se krásně dívá... a Sunny to měl v sobě. Mohl by jen tak sedět v místnosti, kde by na něj mířily kamery, a my, kteří bychom se dívali, bychom se ztratili v jeho příběhu, v jeho tváři. Zároveň se v něm odehrávalo něco temnějšího, něco zajímavého." Davis dodal: "Byl jedním z těch zvláštních dětí. Takže pak přišla otázka: 'Můžeme s ním natočit scénu? Může se ujmout režie? Dokáže plakat? Může křičet? Má sílu? Snese režii? To všechno a ještě víc dokázal." Davis uzavřel: "V určitém okamžiku, možná po týdnu natáčení, se z něj stal herec... bylo jasné, že dává dohromady různé emocionální představy. Bylo naprosto mimořádné poznat, že do svého výkonu vnáší něco, co jsme po něm nechtěli."
  • Garth Davis pouštěl Devovi Patelovi a Sunnymu Pawarovi nahrávky zvuků z natáčení v Indii, servíroval jim jídlo a vystavoval autentické indické předměty z míst, kde se natáčelo, aby jim vnuknul vzpomínky na Indii během natáčení v Austrálii.
  • Garth Davis se rozhodl rozvíjet příběh co nejpřímočařeji a vyhnout se flashbackům, přestože v první polovině filmu se objeví jen velmi málo dialogů. Při tvorbě první poloviny filmu posloužil režisérovi jako inspirace film VALL-I (2008). Když později objevil Sunnyho Pawara, měl pocit, že tento mladý herec svou fyzickou stránkou připomíná Charlese Chaplina, a Davis věděl, že bude schopen vyprávět první část příběhu s co nejmenším počtem dialogů.
  • Podle producenta Praveshe Sahniho se do role mladého Sarooa Brierlyho přihlásilo 4000 chlapců.
  • Natočeno podle memoárů Sarooa Brierleyho "Dlouhá cesta domů", skutečného příběhu o jeho vlastním hledání domova z dětství. Film měl původně nést stejný název jako kniha, podle níž byl natočen.
  • V Indii se každoročně pohřešuje více než 80 000 dětí a na ulici žije přes 11 milionů dětí. U příležitosti uvedení tohoto filmu byla ve spolupráci produkčních společností See-Saw Films a The Weinstein Company (TWC) a The Charity Network založena nadace #LionHeart. Ta bude poskytovat finanční podporu více než 11 milionům dětí, které žijí v Indii na ulici.
  • V první scéně s pomerančovou limonádou si Saroo dá jeden malý doušek a pak téměř plnou láhev podá ženě. Ta se napije a téměř prázdnou láhev odloží. V dalším střihu si dá druhý doušek a láhev je opět téměř plná.
  • Film připravili australští producenti Andrew Fraser a Shahen Mekertichian. Ti tvrdošíjně odmítali změnit australské prostředí filmu na americké, a proto obdrželi několik odmítnutí od amerických filmových produkčních společností. V době uvedení filmu do kin na něm oba producenti pracovali čtyři roky.
  • První konkurz Deva Patela trval šest hodin. Producenti se obávali, že je pro hlavní roli s indickým původem příliš nápadný. To také již dříve bránilo Patelovi v možných rolích, neboť byl odmítnut na konkurzu do filmu Pí a jeho život (2012) a dalších rolí.
  • První scéna, kterou Dev Patel natočil, byla poslední scéna filmu.
  • Nicole Kidmanovou si pro svou roli vybrala skutečná Sue Brierleyová. Brierleyová navrhla Kidmanovou hned při prvním návrhu filmové adaptace a skutečně se s ní sešla v jejím bytě v Sydney, aby s ní roli prodiskutovala. Obě ženy si během rozhovoru vytvořily blízké pouto poté, co zjistily, že obě jsou hluboce mateřské a milují své adoptivní i biologické děti stejnou měrou.
  • Postava Rooney Mara není založena na jediné skutečné postavě, ale je kombinací několika skutečných Sarooových přítelkyň, které ho během jeho hledání provázely.
  • Filmový debut Sunnyho Pawara. Na začátku natáčení neuměl anglicky a s Nicole Kidmanovou, svou matkou na plátně, se sblížil tím, že s ní hrál kriket - scény, které se nakonec dostaly do filmu.
  • Dev Patel si musel pro roli Sarooa vypracovat novou postavu a navštěvoval několik hodin posilovnu, aby se dokázal vžít do své role. Nechal si také narůst plnovous a vyvinul si australský přízvuk (s tasmánským dialektem), navštívil sirotčinec Saroo Brierleyho v Indii a psal si deník, zatímco absolvoval původní jízdu vlakem, kterou Brierley náhodou absolvoval jako malé dítě. Celkem se na roli připravoval osm měsíců.
  • Společnost Google pomohla produkci a poskytla štábu přístup ke svým satelitním snímkům, které mohly být použity ve filmu, poskytla jim verze Google Earth ze správného časového období a poskytla velkou technickou podporu při natáčení scén s využitím Google přímo v kameře, což ušetřilo produkci rozpočet na VFX.
  • V australských pokladnách zaznamenal vůbec největší premiérový víkend pro australský nezávislý film. Mezi všemi australskými filmy měl pátý nejvyšší otvírací víkend všech dob.
  • Osmiletý Sunny Pawar se původně nemohl zúčastnit americké premiéry, protože mu bylo odepřeno vízum. Producenti filmu se obrátili na ministerstvo vnitřní bezpečnosti a poté bylo Pawarovi a jeho otci povoleno do USA přijet.
  • Aby si Priyanka Bose osvojila svou postavu, odjela do Madhjapradéše, kde se setkala s Kamlou Munshi, matkou, podle níž byla její postava vytvořena: "Moje otázky byly zásadní a už při setkání s ní jsem poznala, jak těžký byl její život. Klekla jsem si na kolena, objala ji a poděkovala jí za její odvahu." Při setkání s Munshi se dozvěděla, že ji mnozí vesničané v malém městečku léta prohlašovali za blázna, protože se nikdy nevzdávala naděje, že se její syn jednou vrátí.