Expanze

83%

Zajímavosti 16

  • Stejně jako dnes existuje několik slangových nebo hanlivých slov, která se používají k označení různých členů sluneční společnosti: Duster: někdo ze Země: Skinnies/Belters: lidé z pásu asteroidů a přidružených vesmírných stanic (Tycho, Eros atd.).
  • Jméno lodi Rocinante je také název vesmírné lodi v písni Cygnus X-1 od skupiny Rush. V písni Rocinante zkoumá černou díru Cygnus X-1. Píseň zároveň uzavírá album "A Farewell to Kings" a otevírá navazující album "Hemispheres".
  • Každé finále sezóny nese název knihy, která byla během sezóny adaptována.
  • Postava Wese Chathama Amose má na levém předloktí tetování v hebrejském stylu. Tetování se skládá z hebrejských písmen, kromě posledního, které není skutečným písmenem. Tetování je ve skutečnosti špatně napsané a "tak, jak je", nemá žádný konkrétní význam, ale pokud ignorujete to poslední písmeno, lze ho volně interpretovat jako "zažít kamarádství" napsané v ženském rodě. Další možností může být "vyjádřit své názory", v ženském rodě, ale to by vyžadovalo předpokládat ono nehebrejské poslední písmeno. Jméno postavy Amos je hebrejské jméno biblického proroka a symbolizuje vůdcovství a charisma.
  • Bubeník je jedinou ženou v celé sérii, kterou Ashford dvakrát oslovil "Pampaw". Jinak je tento belterovský výraz vyhrazen mužům.
  • Budova použitá pro záběry interiérů sídla OSN je stejná jako budova použitá pro interiéry sídla společnosti Vought ve filmu "Banda" (2019).
  • Stanice Tycho je pravděpodobně odkazem na Tychona Brahe (1546-1601). Brahe byl dánský šlechtic proslulý svými přesnými a komplexními astronomickými pozorováními. Je považován za jednoho z prvních kompetentních mozků moderní astronomie. Samotné jméno Tycho je odvozeno od řecké bohyně štěstí a zdaru, což by mohl vědět i ufolog Fred Johnson.
  • "Expanze" vychází ze stejnojmenné knižní série, kterou napsal James S. A. Corey, pseudonym Ty Francka a Daniela Abrahama. Původně byla vytvořena jako stolní RPG. Ale poté, co zapracovali na budování světa a rozpracování hlavních frakcí (Země, Mars, Pásmo), měli pocit, že je to příliš mnoho informací na to, aby je nechali jen na stolní hru. A tak ji pak rozpracovali do románu, z něhož se zrodil seriál.
  • Marťanská loď "Kittur Chennamma", která se objevuje ve 4. epizodě 3. série, je odkazem na indickou královnu válečnici Rani Chennammu z Kitturu v Karnatace, která bojovala proti britské okupaci Indie.
  • První sezóna adaptuje přibližně dvě třetiny knihy "Leviathan Wakes", první z řady knih "The Expanse". Druhá sezóna adaptuje zbytek zmíněné knihy a přibližně dvě třetiny druhé knihy "Caliban's War". Třetí sezóna zahrnuje zbytek druhé knihy a celou třetí knihu "Abaddon's Gate". Aby se tato třetí kniha vešla do kratšího počtu epizod, byla z ní odstraněna velká část první třetiny a příslušné informace byly sděleny prostřednictvím dialogů. Od čtvrté série byla v každé sérii adaptována pouze jedna kniha.
  • V první epizodě 2. série se James Holden během scény výstupu do vesmíru před Rocinantem ptá Naomi Nagaty, jestli "...má ráda filmy o vesmírných gladiátorech?". Jedná se o odkaz na slavnou hlášku z filmu Airplane! (1981)
  • Jméno lodi, Rocinante, je jméno koně Dona Quijota z románu Don Quijote od Miguela de Cervantese. Názvy epizod Dulcinea a Větrné mlýny mohou být také narážkami na tento román.
  • Ve 3. sérii má Melba na sobě kombinézu se značkou Savage Industries. Autoři potvrdili, že se jedná o poklonu superfanouškovi Expanse a moderátorovi ze zákulisí pořadu Bořiči mýtů na Discovery Channel Adamu Savageovi.
  • Postava Bobbie Draperové se stejně jako Chrisjen Avarsarala objevuje ve druhé knize Kalibova válka. Pro urychlení politických aspektů jednotlivých planetárních vlád však byla i ona zobrazena dříve než ve výchozím materiálu.
  • Chrisjen Avasarala se objevuje až ve druhé knize série, ale byla přidána dříve, aby mohla hlouběji vykreslit politiku vesmíru Expanse, protože v knize byla politika vysvětlena vnitřním monologem.
  • SyFy Channel seriál zrušil na začátku roku 2018 těsně před odvysíláním třetí série. Později téhož roku producenti seriálu oznámili, že společnost Amazon převzala seriál pro čtvrtou sérii. Tomu napomohla i kampaň fanoušků na záchranu seriálu.