Star Wars: Povstalci

73%

Zajímavosti 49

  • Při několika příležitostech se Phantom s Ghostem srazí přídí napřed, ale výhled z oken Phantomu je obrácen směrem dozadu.
  • V první sezóně neustále vidíte, jak Fantom přistává k lodi Ghost přídí napřed, přestože hlavní poklop Fantoma je umístěn v zadní části lodi a posádka do něj zdánlivě nemá jak vstoupit. Ve 4. epizodě 2. série se však ukazuje, že přístup do Phantoma z Ghostu je přes centrálně umístěný poklop v podlaze Phantoma, což znamená, že tento poklop lze použít bez ohledu na to, zda je Phantom připojen přídí NEBO ocasem napřed. (Když je Fantom v doku, není přístup zadními nakládacími dveřmi a když je na zemi, není přístup břišním poklopem).
  • Kombinovaná pistole a lehká šavle, kterou Ezra v seriálu používá, je velmi podobná hlavní zbrani, kterou používal Odysseus v seriálu "Ulysse 31"(1981).
  • Admirála Konstantina namluvil Dee Bradley Baker. Velmi podobný britský přízvuk používá i pro postavu Technika, jednoho z členů Klonové síly 99 v " Star Wars: The Bad Batch" (2021).
  • V dokumentu o čtvrté sérii Star Wars Rebels skladatel Kevin Kiner říká, že si koncem 70. let koupil původní hudbu ke Star Wars a od té doby bylo jeho cílem skládat jako John Williams.
  • První výskyt graffiti v seriálu nebo filmu Star Wars.
  • Na rozdíl od animace v seriáli "Star Wars: Klonové války"(2008), která vzdávala hold seriálu Thunderbirds (1965), se animace v tomto seriálu podobala tradiční disneyovské animaci, kterou jsme mohli vidět ve filmech "Na vlásku"(2010), "Ledové království"(2013) a "Velká šestka" (2014).
  • Během předprodukční fáze se zvažovalo několik různých konceptů. Dave Filoni navrhl natočit seriál bez uživatelů Síly a zaměřit se na piloty stíhaček. Nakonec byl vybrán nápad Carrie Beckové zaměřit se na skupinu hrdinů, kteří jsou neustále na útěku a zároveň se snaží pomáhat ostatním, podobně jako v seriálu A-Team (1983). V některých verzích měl Kanan robotickou ruku, Zeb byl nejprve koncipován jako Ithorian (Hammerhead), pak jako velký modrý Snivvian (Snaggletooth) místo konceptu Wookiee a Hera se z baculaté matriarchy stala mladou dívkou (spojením postav Hery a Sabiny) a opět matkou skupiny, tentokrát však štíhlou.
  • Darth Maula a císaře Palpatina namluvil Sam Witwer. Sam Witwer hrál Galena Marka/Starkillera a císaře Palpatina ve videohře "Star Wars: The Force Unleashed" (2008).
  • Podobně jako Dee Bradley Baker namluvil hlas klonů ve "Star Wars: The Force Unleashed" (2008), Steve Blum (Zeb) namluvil také mnoho stormtrooperů a imperiálních důstojníků.
  • Role Ahsoky v tomto seriálu je podobná roli Shaak-Ti ve videohře Star Wars: The Force Unleashed (2008). Obě přežily čistku Jediů, mají silné spojení se Silou a působí jako mentorka a poradkyně hlavního hrdiny svého seriálu.
  • Pilotní droidi, kteří v tomto seriálu pilotují civilní vesmírné lodě, jsou droidi RX-24 "Rex", z nichž jeden byl pilotem na staré atrakci Star Tours (1987) v Disney Parks (před rekonstrukcí atrakce). Paul Reubens, který namluvil hlas droida ve staré jízdě, si tuto roli zopakoval alespoň v jednom vystoupení v tomto pořadu. Přezdívka modelu droida "Rex" nebyla v tomto pořadu použita, nejspíše proto, aby nedošlo k záměně se stejnojmenným Klonovým vojákem.
  • Během Star Wars Celebration 2017 v Orlandu na Floridě Dave Filoni prozradil, že čtvrtá série bude poslední sezónou tohoto seriálu.
  • Ezra vykazuje podobnost s Anakinem Skywalkerem. Oba ukazují, že mají silné spojení se Sílou, nechávají svou aroganci zastřít svůj úsudek, projevují velkou dávku hněvu a strachu a oba získali jizvu v boji mezi sithskými akolity.
  • Kananova blasterová pistole je DL-18. DL-18 je odemykatelný blaster ve videohře Star Wars: Battlefront (2015) jako součást rozšiřujícího balíčku Outer Rim. První sezóna tohoto seriálu se odehrává převážně na planetě Lothal, světě Vnějšího okraje.
  • Dave Filoni původně doufal, že si roli Obi-wana Kenobiho zopakuje Ewan McGregor. V tomto seriálu postavu ztvárňuje jeho stálý hlasový herec James Arnold Taylor (jako inkarnace z Klonových válek) a také Stephen Stanton (jako starší inkarnace "Ben Kenobi").
  • Mezi Ahsokou Tano z tohoto seriálu a "Star Wars: Klonové války" (2008) a Starkillerem z "Star Wars: The Force Unleashed" (2008) je mnoho podobností. Oba byli učedníky Dartha Vadera/Anakina Skywalkera. Oba začínali s jedním světelným mečem, a když v "Star Wars: The Force Unleashed II" (2010) začal Starkiller používat dvě různé čepele, Ahsoka to ve stejném roce udělala také. Oba se významně podíleli na vzniku povstání a oba opustili své pány.
  • Tento seriál a "Star Wars: Klonové války" (2008) jsou součástí oficiálního světa Star Wars.
  • Podle Davea Filoniho byl Ashoka Tano inspirován Sanem, titulní postavou filmu Princezna Mononoke (1997). Ve skutečnosti je mezi oběma postavami docela dost podobností. Obě jsou podle článku zveřejněného na stránkách starwars.com "divoké a nezávislé a duchovním způsobem propojené se životem a přírodou". Její bojový a pohybový styl se také podobá stylu Sana.
  • Ve třetí sezóně propůjčil Tom Baker svůj hlas postavě známé jako "Bendu". Baker je druhým hercem ze seriálu BBC Doctor Who (1963), který se stal součástí série Star Wars. Prvním byl David Tennant, který získal cenu Emmy za svůj výkon ve dvou epizodách páté sezóny seriálu Star Wars: Klonové války (2008).
  • Tento seriál se odehrává čtrnáct let po filmu "Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů" (2005) a Sabine Wren je v něm šestnáct let a je o dva roky starší než Ezra Bridger, kterému je v tomto seriálu čtrnáct. Ezra se narodil ve stejném roce jako Řád 66 a vznik Galaktického impéria a Sabine se narodila rok po bitvě o Geonosis.
  • Kanan Jarrus byl ovlivněn Billem Munnym, postavou Clinta Eastwooda z filmu "Nesmiřitelní"(1992). Kanan je čtrnáct let po vydání Řádu 66 nucen vrátit se ke svému dřívějšímu životu Jedie, aby vedl posádku lodi Duch proti zlému Impériu.
  • Jméno Chopper je odvozeno od čísla jeho modelu "C1-10P". Spojením "1-1" do "H" a nahrazením "O" za "0" se z něj stal "CHOP".
  • Stejně jako ve všech filmech Hvězdných válek i v této sérii se objevuje Wilhelmův výkřik.
  • Kanan Jarrus je "kovbojský Jedi". Westernový žánr byl jedním z vlivů, které George Lucas použil při tvorbě ságy Star Wars.
  • Inkvizitorův světelný meč má stejný design jako původní koncept Starkillerova světelného meče pro film Star Wars: The Force Unleashed (2008). Tento design byl také přiložen jako zbraň k akční figurce generála Grievouse.
  • Ačkoli je Ezra Bridger v mnohém podobný Disneyho Aladinovi (1992), a to jak vzhledem, tak i svým původem "pouliční krysy", Dave Filoni trvá na tom, že jeho inspirací pro tuto postavu byl Ralph Macchio z filmu Karate Kid (1984).
  • Tento seriál byl ovlivněn především animovanými filmy Hayao Miyazakiho.
  • Společnost Disney/Lucasfilm ukončila Star Wars: Klonové války (2008), aby se mohla soustředit na Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (2015) a tento animovaný seriál. Většina vozidel a prvků pozadí navržených pro epizody Star Wars: Klonové války (2008), které zůstaly nedokončené, byla nakonec použita v první sezóně tohoto seriálu.
  • Výkonný producent Greg Weisman se podílel pouze na první sezóně. Jeho jméno chybělo v tiskové zprávě společnosti Disney/Lucasfilm oznamující druhou sezónu a později potvrdil, že po dokončení výroby první sezóny odchází. Weisman však pokračoval ve zkoumání raných let Kanana Jarruse tím, že napsal knihu "Kanan: Poslední padawan" pro komiksy společnosti Marvel.
  • V první sezóně jsou Kanan Jarrus, Hera Syndulla a Sabine Wren jediné postavy, které rozumí Chopperově droidí řeči. Ve druhé sezóně se mu snaží naučit rozumět i Ezra Bridger.
  • Podle Davea Filoniho je Chopper úplným opakem R2-D2. Zatímco R2 je věrný jako pes, Chopper dokáže být sobecký a osina v zadku jako kočka.
  • Před původním ohlášením tohoto seriálu byla jeho výroba zahájena pod krycím názvem "Wolf". Tento název lze vidět na různých koncepčních kresbách zveřejněných na stránkách starwars.com. Hlasovým hercům nebylo řečeno, že se účastní konkurzu na televizní seriál Star Wars, ale na animovaný seriál s názvem "Wolf", ve kterém se místo světelných mečů objevují "sluneční meče" a místo Impéria "Tyranie".
  • Darth Vaderův vzhled se více podobá jeho původní podobě v kresbách Ralpha McQuarrieho.
  • Imperiální transportér (ITT), který se poprvé objevil ve čtvrté epizodě první série "Fighter Flight", je založen na vozidle z původní řady hraček Kenner z konce 70. let.
  • Během natáčení filmu Star Wars: Klonové války (2008) George Lucas povzbuzoval skladatele Kevina Kinera, aby experimentoval s různými druhy hudby. Pro tento seriál se však Kiner rozhodl mnohem výrazněji použít témata a motivy ze soundtracků původní trilogie Johna Williamse.
  • Ačkoli vzhled seriálu do značné míry vychází z původní trilogie, Dave Filoni si myslel, že by bylo vhodné, aby postava Inkvizitora byla mimozemšťanem, který byl vyvinut pro prequely. Zpočátku měl být Chagrian podobný Mas Ameddovi, který byl poprvé k vidění ve filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999). Ale obrovské rohy spojené s tímto druhem by znemožnily, aby se vešel do stíhačky TIE. Nakonec byl vybrán druh Pau'an z filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005).
  • Agent Kallus pracuje pro Imperiální bezpečnostní úřad (I.S.B.). Zodpovídá se plukovníku Wulffu Yularenovi, bývalému admirálovi flotily Anakina Skywalkera během Klonových válek.
  • Herci a herečky, kteří si zopakují své role z filmu Star Wars: Klonové války (2008): Dee Bradley Baker (Rex, Gregor, Wolffe), Ashley Eckstein (Ahsoka), Stephen Standon (Grand Moff Tarkin), Matthew Wood (Battle Droids), Sam Witwer (Darth Maul), Jim Cummings (Hondo Ohnaka), Matt Lanter (Anakin Skywalker), Phil LaMarr (Bail Organa), Robin Atkin Downes (Cham Syndulla), Anthony Daniels (C-3PO), James Arnold Taylor (Obi-wan Kenobi) a Katee Sackhoff (Bo-Katan). Corey Burton, Clancy Brown a Nika Futterman se vrátili, ale ztvárnili jiné postavy.
  • Lothalské Kapitolské město bylo vytvořeno podle konceptů Ralpha McQuarrieho pro Bespin (vytvořený pro film Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)) a Alderaan (jak je vidět v knize "The Illustrated Star Wars Universe" z roku 1995).
  • Vizuální styl tohoto seriálu byl silně inspirován původními koncepty Hvězdných válek od Ralpha McQuarrieho. Dokonce natolik, že i světelné meče jsou tenčí, stejně jako na McQuarrieho obrazech, a pozadí je vykresleno tak, že vypadalo jako linie tužky.
  • Ve filmu Rogue One: Star Wars Story (2016) je několik odkazů. V tajné základně povstalců na Yavinu IV je vidět Chopper, ve vesmírné bitvě nad planetou Scarif jsou vidět korvety Ghost a Hammerhead a uvnitř povstalecké základny je slyšet "generál Syndulla".
  • Luke Skywalker a princezna Leia Organa se narodili den po vzniku Galaktického impéria a narození Ezry Bridgera, takže jsou o den mladší než Ezra Bridger. Ve filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015) je Lukovi, Leie a Ezrovi 53 let.
  • První série se odehrává čtrnáct let po událostech filmu Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005) a pět let před událostmi filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977). Mezi jednotlivými následujícími sezónami je časový skok přibližně šest měsíců.
  • Podle scénáristy a producenta Simona Kinberga se po rozhodnutí, že se Darth Vader v seriálu objeví, nejprve ujistili, že James Earl Jones, který postavu namluvil v roce 1977, je k dispozici.
  • Velkoadmirál Thrawn se poprvé objevuje mimo Star Wars Legends ve třetí sérii. Byl představen v Thrawnově trilogii od Timothyho Zahna a je považován za jednoho z nejgeniálnějších stratégů ve vesmíru Hvězdných válek, který málem přivedl ke zkáze Novou republiku.
  • Koncept tohoto seriálu je velmi podobný tomu, co Dave Filoni a Henry Gilroy původně plánovali pro Star Wars: Klonové války (2008), když předpokládali, že Obi-wan Kenobi a Anakin Skywalker nebudou hlavními postavami. Jejich představa byla zaměřit se na posádku pašerácké lodi ve stylu Millenium Falcon, kterou tvořili Twi'lek Jedi jménem Sendak a jeho Togrutská učednice Ashla, pašerák podobný Hanu Solovi jménem Cad, jeho přítelkyně Lupй a jejich gunganský silák Lunker. Jediem a jeho padawanem se stali Kanan Jarrus a Ezra Bridger. Pilotkou pašeráka se stala žena Twi'lek Hera Syndulla. Druhou ženskou postavou se stala Mandalorianka Sabine Wren a silákem Zeb.
  • Zapálené čepele světelných mečů v této sérii blikají stejně jako ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), kdy byla při natáčení jako praktický efekt použita rotující svítící tyč. Později byly čepele doplněny o speciální světelné efekty a ve všech pokračováních a prequelech byly svítící tyče nahrazeny pevnými trubicemi Pro tento seriál však vedoucí světelných a vizuálních efektů Joel Aron prostudoval světelné meče ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) a dokonce se mu podařilo sladit původní rychlost blikání tak, aby světelné meče vypadaly přesně jako ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977).
  • Design Zeba vychází z raných konceptů Ralpha McQuarrieho pro Chewbaccu, navíc s fialovými tygřími pruhy.