Když kámen promluví

?
Když kámen promluví
Plakát traileru

Film není typickým portrétem známé osobnosti a hereckého multiinstrumentalisty - jedná se o širokospektrální výpověď zachycující jeho barvitý vnitřní život i názory a postoje k tématům, které se dotýkají každého z nás.

Jaroslav Dušek si zahrál v mnoha filmech ( Kouř, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Divoké včela, Želary, Horem pádem  a v dalších) i divadelních hrách, ale sám sebe za herce nepovažuje. Film a divadlo nepatří zdaleka k jediným jeho zájmům.

Není jen multiinstrumentalistou hereckým, ale především životním. Při hledání „podstaty“ objevuje nové vnitřní i vnější světy a prostupování kloboukem do říše divů a přírodních tajů je pro něj obohacením a především hrou.

Režisér Viliam Poltikovič natáčel film více než rok a podařilo se mu zachytit nejen cyklus událostí, ale především jedinečnou atmosféru kolem Jaroslava Duška. Slovo „problém“ neexistuje a plynutí života má zelenou. Ukázky z divadelních her střídají setkání s mentálně postiženými, výlet za delfíny, komunikaci s kameny, stavbu ekologického hliněného domu, chození po žhavých uhlících a mnohé další. To vše se s naprostou ladností harmonicky prolíná s hercovým vyprávěním. Jaroslav Dušek lehce, ale jasně hovoří o základních momentech života jako moudrá a inspirující osobnost, jejímž životním postojem je radost a hra.

Snímek Když kámen promluví nám přináší obraz Duškova vnitřního světa, který skrz filmové role jen tak neuvidíme. Představuje snesitelnou a hravou lehkost bytí dostupnou nám všem.

 




cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Dokument který pohladí Nevím čím to je, ale tento velmi zvláštní dokument příjemně pohladí a je obrovskou inspirací vnášející do našich uspěchaných životů klid a radost. Toto spojení Viliama Poltikoviče jakožto dokumentaristy a samo o sobě velice zajímavé osoby (velice tiché a vnímající) a Jaroslava Duška, o kterém dokument vlastně je, vytváří unikátní atmosféru, kvůli které se k němu budu s láskou vracet.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6.5
Příjemné, milé, plynoucí...

Dodatečné informace

Původní název:
Když kámen promluví (více)
  • Česká republika Když kámen promluví
Premiéra v ČR:
10. 3. 2011
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění