Pes baskervillský

63%
Pes baskervillský
Plakát traileru

Rod Baskervillů je proklet. Od doby, co bezbožný, násilnický sir Hugo zabil svou manželku, kterou neprávem obvinil z nevěry, od chvíle, co její věrný pes prokousl vrahovo hrdlo, visí nad touto rodinou prokletí násilné smrti. Přízrak oddaného zvířete se prohání po blatech a nikdo z Baskervillů mu neunikne. A zdá se, že na této pohádce, jak se o dávné legendě poněkud pohrdavě vyjádří Sherlock Holmes, přece jen něco bude. Proč by jinak na tváři sira Charlese, jehož mrtvé tělo bylo nalezeno před branou rodinného sídla, utkvěl tak zoufalý výraz hrůzy a děsu? Proč a před kým by utíkal? A proč by poblíž jeho mrtvoly byly objeveny stopy obrovského psa? Sherlock Holmes je ovšem mužem moderní doby a v záhady a nadpřirozeno nevěří. A se sebedůvěrou sobě vlastní je přesvědčen, že se mu podaří ochránit nového majitele před vším, co by mu mohlo hrozit. Jenže nehostinná blata, uprostřed nichž se rozkládá baskervillské panství, ještě nevydala všechna svá tajemství... Nejnovější verze jednoho z nejslavnějších případů Sherlocka Holmese vznikla v produkci britské BBC, která při natáčení (pro vytvoření legendární psí příšery) použila metodu počítačové animace, osvědčené v cyklu Putování s dinosaury.




lamps
lamps
15 199 bodů
7.5
Tak s tímto filmem jsem opravdu nikdy žádný problém neměl. Hustá atmosféra, ponurá zamlžená blata a sympatický Roxburgh v hlavní roli. Pokud přespříliš nelpíte na knižní předloze, budete se dobře bavit.
Ombak_Penari
2 764 bodů
9
Jsem si naprosto jist, že tenhle film jsem už jednou hodnotil a komentoval. Ale to je fuk. Já to považuji za nejlepší zpracování Psa baskervillského, ale výhrady jsou i tak velké. Je to nádherně nasnímané a výprava okouzlující, blata jsou fantastická a všechny scény v domě i noční na blatech jsou krásně provedené. Nejlepší na tom všem je ovšem casting. Richard Roxburgh je skvělý Holmes, ačkoliv spíše tradiční a nedosahuje pozoruhodných charakterů od Jeremy Bretta či Benedicta Cumberbatche. Richard E. Grant jako Stapleton je dokonale slizký a Matt Day je velmi sympatický sir Henry. Zklamáním pro mě byl naopak Ian Hart, jen Watson je ukrutně nezajímavý a nesympaticky a věčně se mračící morous a nemluva. Největší problém je ovšem ve scénáristických pokusech přepsat autora. Téměř všechno, v čem je příběh upraven a změněn, je neuvěřitelné hovadské, nedůstojné a především nelogické a hloupé. A pak je tu ještě ten digitální čokl. No, vypadá hnusně, ale po pravdě aspoň je konečně fakt děsivý, nějak mě všechny ty opravdové dogy utíkající noční krajinou a vrtící u toho ocasem nikdy neevokovaly tu děsivou ďábelskou kreaturu z pekel. Film prostě není dokonalý, ale ze všech zpracování podle mě zdaleka nejpůsobivější, to nemůžu popřít. Netrumfl ho se svým zpracováním příběhu ani moderní Shelock...

Dodatečné informace

Původní název:
The Hound of the Baskervilles (více)
  • Velká Británie Pes baskervillský
  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles
  • Velká Británie Baskervillen koira
  • Velká Británie Der Hund der Baskervilles
  • Velká Británie El perro de los Baskerville
  • Velká Británie El sabueso de los Baskerville
  • Velká Británie Il mastino dei Baskerville
  • Velká Británie Le chien des Baskerville
  • Velká Británie Le Chien des Baskerville
  • Velká Británie O Cão dos Baskervilles
  • Velká Británie To skyli ton Baskerville
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Pes baskervillský


Podobné