Texaský masakr motorovou pilou

73%
Texaský masakr motorovou pilou
Film Texaský masakr motorovou pilou je hororová klasika, která definovala subžánr tzv. hixploitation. Příběh sleduje skupinu pěti přátel, kteří cestují po odlehlé texaské krajině. Jejich cesta se zvrhne v noční můru, když narazí na zlověstný dům obývaný rodinou kanibalů. Hlavní postavou hrůzy je Leatherface, maskovaný vrah s motorovou pilou, který nosí masku z lidské kůže a terorizuje každého, kdo se odváží vstoupit do jeho domova.



Pete69
Pete69
30 291 bodů
7
V sedmdesátých letech vznikla spousta kvalitních béčkových hororů, které byly spouštěčem franchise. To platí i zde. Kvalitní horor, který působí trošku amatersky, ale přidává to na autenticitě. Snad jen na konci nemusela být parta psychopatů za tak nemotorná jelita.
Fingon
16 886 bodů
8
Hnusný film... ale naprosto úžasně natočený.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Intenzivní snímek se specifickým rytmem patří ke klenotům žánru, což ocenilo v době uvedení již Muzeum moderního umění v New Yorku, které film okamžitě zakoupilo do svých sbírek a film byl oceněn v prestižní režisérské sekci na MFF v Cannes. Zřejmě to bylo reakcí k téměř okamžitému zákazu promítání ve Velké Británii, která film nakonec ospravedlnila alespoň prostřednictvím londýnského filmového festivalu, kde snímek vyhrál ocenění za nejlepší film. V oficiální distribuci se však ocitl až v roce 1999. Film byl do počátku 80. let zakázán v Austrálii a velké problémy s cenzurou měl i v Západním Německu. Mimochodem film je dodnes v Německu (na rozdíl od remakeu) na seznamu zakázaných snímků a nikdy tam nebyl uveden v originální verzi, pouze ve velmi prostříhaných kopiích. Film již v roce svého uvedení vydělal 31 milionů dolarů a stal se tak vzhledem k inflaci jedním z absolutně nejvýdělečnějších nezávislých snímků světové kinematografie. Investorem snímku byl známý americký mafián, který stál i za věhlasným pornofilmem s lakonickým názvem Hluboké hrdlo. Investor poté zaplatil každému členovi štábu cca 400 dolarů a když musel vyhlásit bankrot po odhalení svých podvodů a trestné činnosti přešla jeho práva na společnost New Line Cinema. Ti poté museli vyplatit každému z tvůrců jednorázovou odměnu 25 000 dolarů podle původní smlouvy na základě rozhodnutí soudu. Film je určen i po letech pouze divákům, kteří něco vydrží a v žádném případě ho nesmí vidět diváci do 18 let!


Dodatečné informace

Původní název:
The Texas Chain Saw Massacre (více)
  • USA Texaský masakr motorovou pilou
  • USA The Texas Chain Saw Massacre
  • USA Akuma no ikenie
  • USA A texasi láncfűrészes mészárlás
  • USA Blutgericht in Texas
  • USA La matanza de Texas
  • USA Massacre à la tronçonneuse
  • USA Non aprite quella porta
  • USA Texasin moottorisahamurhat
  • USA Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι
Premiéra v ČR:
26. 10. 2023
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Rozpočet:
0,14 mil. USD
Tržby:
30,9 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Texaský masakr motorovou pilou je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Texaský masakr motorovou pilou


Podobné


Powered byJustWatch