Salvador

73%
Salvador
Dvaačtyřicetiletý novinář Richard Boyle informuje v roce 1980 o občanské válce v malé středoamerické zemi El Salvador. Vláda prezidenta Duarta bojuje za podpory USA proti levicové revoluční Frontě národního osvobození Farabunda Martího. Její stoupenci jsou likvidováni eskadrami smrti, řízenými armádou. Richard Boyle prožívá boje z bezprostřední blízkosti a stává se dokonce svědkem zavraždění arcibiskupa Romera. Po těchto zkušenostech se rozhodne uprchnout se svou přítelkyní Marií do Kalifornie.



Pete69
Pete69
30 588 bodů
7
O občanské válce v Salvadoru toho běžný našinec asi moc neví a tak je tu snímek Salvador, který je natočený podle skutečného příběhu. Hollywood však udělal z občanské války tak trošku kovbojku. Jamese Woodse prostě nemusím, nic mi neudělal, ale je mi nesympatický. James Belushi zahrál dobře, ale hrál hrozného blbce. Pěkné jsou záběry z války, všude těla, působí to celkem syrově. Pěkný film.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 549 bodů
10
Oliver Stone vždy svými   filmy šokoval a vyvolával   diskusi o daném tématu,   které si k svému filmu   přijal. Nejinak to bylo i u   tohoto snímku, který je   určitě neprávem opomíjen.   Odvážných politických   postojů se nikdy nebál a i   tady šel do toho s takovou   verbou, že až jeden žasl.   Snažil se nějak vyvolat v   divákovi určitý názor na   danou problematiku a šel do   toho tak tvrdě, že i   vlastenectví bylo záhy tabu.   Odpovídá tomu i konec   příběhu, kdy o nějakém   happy andu si můžeme nechat   jen zdát. Novinařina ve   státech kde se válčí a   jsou upírána lidská práva,   není jednoduchá profese a   tady je to názorně   ukázáno. Jaký vliv mají   vůbec média? Stojí to za   ohrožení svého života?   James Woods tu předvedl   vynikající práci. Psychika   dostává velice zabrat, ale   za získání 'válečných'   fotografií to přece stojí.   Svět se musí dozvědět, co   se kde děje a jaký vliv na   tom má Amerika. Hromady   mrtvol, trpící civilisté,   všudypřítomná armáda,   nikdy nikdo neví, co se kdy   stane. Tento snímek se   určitě stal nadčasovým a   stále má co říci. Jeho   kvalita je nezpochybnitelná a   zaručeně vede k zamyšlení.   Zodpovědně si drží tempo a   nenechá diváka odtrhnout   oči. Neustále se tu něco   děje a tudíž jsem nenalezl   hluchého místa. Tento film   si rozhodně zaslouží o   pozornost.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 330 bodů
6
Stone prý tyhle rané filmy točil, aby se vykřičel ze svých špatných vzpomínek na Vietnam. A Salvador je takové křičení... Bohužel si myslím, že přesahy Oliver nikdy nezvládal a čím víc se o ně pokouší, tím méně mě jeho filmy zajímají. Na druhou stranu zvládá přenášet emoce, což není nikdy na škodu.

Dodatečné informace

Původní název:
Salvador (více)
  • Velká Británie Salvador
  • Velká Británie Outpost: Salvador
  • Velká Británie Salvador - O Martírio de um Povo
  • Velká Británie Sarubadoru/Haruka naru Hibi
  • Velká Británie Салвадор
  • Velká Británie Сальвадор
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
4,5 mil. USD
Tržby:
1,5 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch