Muži, co zírají na kozy

64%

Zajímavosti 5

  • Jon Ronson se inspiroval k napsání knihy tím, když slyšel nepravděpodobný a fascinující příběh o snaze americké armády využít extra smyslového vnímání a telepatie pro boj. Jim Channon, podplukovník americké armády, řekl Ronsonovi, že byl jedním ze zakladatelů Prvního praporu země, a napsal jeho operační manuál po letech výzkumů ve filozofii, bojových umění, psychice a psychologii a mimosmyslovém vnímání. Oficiální dokumenty Prvního praporu země jsou stále zapečetěné a armáda tvrdí, že její psycho programy byly již rozpuštěny. Ale veteráni tohoto programu mají stále vliv uvnitř i vně armády, včetně Jima Channona, který je nyní znám jako „globální staršina“ a „první světový korporátní šaman“, John Alexander, jeden z předních expertů nesmrtících zbraní, Joseph McMoneagle, jeden z prvních odvedenců, kteří psychotronicky identifikovali předtím neznámou sovětskou ponorku, Ingo Swann, tvůrce termínu „dálkové vidění“ a autor prvních tréninkových manuálů, Lyn Buchanan a Mel Riley, kteří v současnosti nabízejí psychotronické služby v soukromé společnosti ve Washingtonu,D.C. a Ed Dames, proslulý expert na vidění.
  • Části příběhu, jako například snaha projít zdí nebo zabít křečka pohledem, je vzata z různých experimentů, které se zkoušely v armádě nebo CIA během 60., 70. a 80. let.
  • Když postava George Clooneyho recituje báseň zmiňující námořníka a racka, mluví o básni "The Rime of the Ancient Mariner" (Skládání o starém námořníku) od anglického básníka Samuela Taylora Coleridgeho.
  • Postava brigádního generála Deana Hopgooda má předobraz v generál majorovi Albertu "Bert" N. Stubblebineovi III.
  • Lyn Cassady vysvětluje, že jeho prací je být "válečníkem Jedi" Ewanu McGregorovi, který si zahrál Jedi Mastera v prequelu Star Wars.