King Kong

77%

Zajímavosti 44

  • V roku 2008 zaradil AFI (Americký filmový inštitút) Konga na 4. priečku medzi najlepšími fantasy filmami všetkých čias.
  • Krátko pred uvedením filmu do kín sa príbeh dočkal aj knižného prepisu. Jeho autormi boli Merian C. Cooper a scenárista Edgar Wallace.
  • Postava Carla Denhama bola inšpirovaná samotným režisérom filmu Merianom C. Cooperom.
  • Kovový model Konga bol vysoký 46 cm.
  • Najobľúbenejší film trikárskej legendy Raya Harryhausena, na ktorého v mladosti urobil taký dojem, že sa rozhodol svoj život zasvätiť stop-motion animácií. Podľa Harryhausenových slov film videl vyše 100 krát.
  • Animátoři od počátků filmů dodnes používají u stop-motion animace tzv. "Nádrh", polohovací ukazovátko, kterým označují pozici kloubů loutky, aby následně věděli, o kolik se posunuli. Ve scéně, kdy King Kong s Ann stojí na vysunutém útesu (Kongův "domov"), animátoři zapomněli nádrh ze scény odstranit. Protože by to znamenalo ztrátu několika hodinové velmi náročné práce, pokračovalo se dál. Nádrh je tak na jednom snímku vidět - v porovnání s 6 metrů vysokým Kongem tak na obrazovce problikne předmět velikostí i tvarem připomínající jeřáb.
  • Slavná scéna, kdy King Kong v New Yorku zničí vagón nadzemky a zabije několik lidí v ní, vznikla až dodatečně. Film měl bez scény přesně 13 cívek, což je v pověrčivém Hollywoodu tabu. Paradoxně po přidání film dle režisérů ztratil tempo a následným prostříháváním počet cívek klesl až na konečných 11.
  • Letadlo, které na konci filmu sestřelí King Konga, je pilotováno Merian C. Cooperem, ze zbraně střílí Ernest B. Schoedsack. Oba režiséři projektu věnovali tolik úsilí, že si chtěli na závěr dopřát možnost King Konga zabít.
  • V roce 2007 označil King Konga Americký filmový institut za 41. nejlepší film všech dob.
  • Ač je to dnes s podivem, tak film v době uvedení nedostal žádnou cenu a ani nominaci na nějaké z ocenění. Triky se na Oscarech začali oceňovat až v roce 1939, Glóby ani ocenění Akademie sci-fi, fantasy a horroru ještě pěkných pár let neexistovali a to ostatně platí i o většině ostatních kategorií/ocenění, na které by teoreticky mohl King Kong aspirovat. Jediné nominace tedy posbíral až po vydání speciální edice na DVD.
  • Kongova "oficiální" výška (dle měřítka na plakátech filmu) je cca přes patnáct metrů. Přesto jeho výška v průběhu stopáže značně kolísá. V některých scénách z džungle měří "pouze" kolem šesti metrů (vzhledem k lidem) a ve scénách z New Yorku pro změnu zase kolem osmi metrů (v poměru ke skutečným rozměrům budov). To je jednak dáno různými modely Konga a pak také tím, z jaké vzdálenosti se miniatury zabíraly.
  • Ve své době velmi oblíbený filmový kritik Mordaunt Hall z The New York Times, ve své recenzi ze dne 3. března 1933, chybně uvedl příjmení Ann jako "Redmanová" namísto "Darowová".
  • Laserdiscová (předchůdce formátu DVD) edice King Konga obsahovala jako první snímek vůbec audio komentář k filmu.
  • Entertainment Weekly zvolil tuto verzi King Konga 47. nejlepším snímkem všech dob.
  • Fenomenální finanční úspěch filmu uchránil studio RKO před bankrotem, který mu hrozil.
  • Finální scéna se umístila na třetím místě v kategorii "Nejlepší smrt ve filmu", kterou sestavil magazín Total Film.
  • Slova "King Kong" nejsou za celý film nikdy vyřčena. Vlastně se objevují pouze v úvodním titulku a pak až jako nápis na markýze při Kongově představení veřejnosti v New Yorku (a ten tam byl přidán také až dodatečně těsně před premiérou pomocí optické "skládačky"). Je to proto, že název byl změněn na poslední chvíli. Film byl dlouho avizován jako "Osmý div" a ještě koncem roku 1932 (premiéra byla 2. března 1933) studio zasílalo provozovatelům kin reklamní brožurku s tímto názvem.
  • Tato verze King Konga byla časopisem Empire v roce 2004 zvolena nejlepším monster snímkem všech dob.
  • Postava King Konga se objevuje celkem v pěti dalších filmech (teoreticky šestým je pak výše zmíněné přímé pokračování o Kongově synovi). Těmi filmy jsou: King Kong vs Godzilla (1962), King Kong Escapes (1967), King Kong (1976), King Kong žije (1986) a King Kong (2005).
  • Stromy a rostliny v trikových scénách (dělaných technikou stop-animace) byly kombinací železných modelů a skutečných rostlin. Jednou přes noc však rozkvetla jedna z květin. Došlo tedy k tomu, že při rozpohybování Konga na pozadí "mizí a objevuje se" (ne)rozkvetlá květina. Nikdo si toho však nevšiml až do doby, kdy již byla scéna kompletně hotova. Byla tak v tahu celodenní práce.
  • Piloti dostali každý po deseti dolarech za scénu kdy letadla startují z úzké "ranveje".
  • Oblíbené herečka Jean Harlow odmítla roli Ann Darrowové.
  • Inspirací pro scénu kdy Kong ničí soupravu nadzemky bylo to, že Merian C. Cooper vyrůstal v blízkosti takové tratě a v noci ho projíždějící vlaky budily.
  • Bylo vytvořeno a použito více modelů King Konga v různých velikostech. Například mezi Kongem na ostrově a ve městě jsou patrné mnohé rozdíly (např. větší tvář což ho dle tvůrců činilo příliš lidským).
  • Traduje se, že námět na film vznikl tak, že Merian C. Cooper měl sen o obří gorile ničící město.
  • Během otevíracího víkendu utržil film do té doby rekordních 90,000 dolarů. Navíc v době vrcholící hospodářské krize.
  • V osmdesátých letech vznikla pro televizi kolorovaná verze. V době uvedení byla těžce odsouzena. Během několika let se však stala sběratelsky velmi hodnotnou, avšak v roce 2004 částečně ztratila svou hodnotu tím, že vyšla v Británii na speciálním DVD.
  • Ještě v roce 1933 vzniklo a bylo uvedeno pokračování The Son of Kong, které pojednávalo o druhé Denhamově výpravě na ostrov. Tam vyrůstá albínský osamocený potomek King Konga, který se původně měl jmenovat "Kiko", ale nakonec se o něm ve filmu mluví pouze jako o "malém Kongovi".
  • V původní verzi scénáře měl Kong při svém "bloudění" New Yorkem zavítat i na slavný stadion basebalového týmu Yankeeů.
  • Krom scény v jámě (viz výše) se do finálního sestřihu nedostaly i jiné scény. Jsou to například: Kongův souboj se třemi triceraptori (částečně natočen), dinosaurus ve vodě a jeho brutálnější zabití tří námořníků (upraveno), Styracosaurus nahánějící členy výpravy džunglí (natočeno, vystřiženo), delší verze scény útěku a následného úprku z Kongova doupěte (natočeno, vystřiženo), Kong v hotelu kde se hraje partička pokeru (pravděpodobně natočeno, ale vystřiženo z důvodu přílišné podobnosti s jednou ze scén ze Ztraceného světa z roku 1925), podrobnější záběry na Kongův pád z vrcholku Empire State Building (pokusně natočeno, ale vypadalo to příliš nevěrohodně) a mnohé další.
  • Fay Wray se měla objevit i v Jacksonově verzi z roku 2005. Měla tam na závěr pronést slavnou větu, kterou v originále říká Carl Denham. Než se však scéna stihla natočit, tak herečka ve věku nedožitých sedmadevadesáti let zemřela. Její poslední rolí tak zůstala postava Edny z televizního filmu Gideonova polnice z roku 1980.
  • King Kong i přes to, že měl premiéru v době vrcholící hospodářské krize, se stal ohromným finančním úspěchem. Byl tedy znovu uveden ještě v roce 1938 ve velmi zcenzurovaném sestřihu (chyběli například scény kde Apatosaurus usmrcuje lidi v bažinách, byla zkrácena scéna Kongova řádění v domorodé vesnici, Ann na lodi byla více zahalena, jelikož bylo vidět, že nemá podprsenku, scéna kdy Kong zakousne američana v New Yorku či scéna kdy odhodí ženu, kterou si splete s Ann), následně v roce 1942 (opět zcenzurovaná verze), k dvacetiletému výročí prvního uvedení snímku (zcenzurovaná verze), v roce 1956 jako reakce na vysokou sledovanost při jeho prvním uvedení v televizi (jak v kinech, tak v TV zcenzurovaná verze) a pak ještě v roce 1971 už konečně opět v necenzurovaném původním sestřihu.
  • Film byl po testovacích projekcích zkrácen například o scénu, kdy členové výpravy, kteří přežijí setřesení z klády, jsou v jámě zaživa sežráni obřími pavouky a jinou havětí (jejich modely byly později využity v jiných filmech). Odstraněna byla údajně z důvodu, že někteří lidé v reakci na tuto scénu raději opustili kino. Přesto oficiální důvod vystřižení byl ten, že příliš zpomalovala nastolené tempo filmu. Objevila se tedy až po takřka dvaasedmdesáti letech na speciální DVD edici snímku. Právě tato scéna byla Jacksonem zremakována v jeho verzi King Konga z roku 2005. Paradoxně mu byla některými kritiky hodně vyčítána, že už je to "příliš" a není to vůbec v duchu originálu.
  • Některé ze scén odehrávajících se v džungli byly natáčeny ve studiu souběžně s filmem Nejnebezpečnější hra (mimo jiné v něm v předních rolích hraje i dvojice z King Konga Fay Wray a Robert Armstrong). Produkce King Konga natáčela v noci, druhý film se natáčel přes den. Z toho důvodu chtěla produkce do role Jacka Driscolla získat i Joela McCreu, aby si udržela hlavní trio právě z Nejnebezpečnější hry. Kvůli vysokým finančním požadavkům však roli nakonec nezískal.
  • Brána, která odděluje vesnici od "ztraceného světa", se objevila v mnoha filmech. Postavena byla roku 1927 pro účely biblického filmu King of Kings, později se objevila v horroru The Return of the Chandu a svou bohatou filmovou kariéru zakončila shořením ve snímku Jih proti severu ve scéně hořící Atlanty.
  • Ač to nikdy nikdo oficiálně nepřiznal, tak velkou inspirací pro některé z plakátů ke King kongovi byly údajně i propagandistické plakáty z první světové. Jeden z nich například vyobrazuje Německo jako obrovskou krvelačnou opici, která ve své tlapě svírá bezmocné děvče.
  • Ve filmu padne Kongovu řádění za oběť celkem čtyřicet osob (a to jak z řad domorodců, newyorčanů, tak i námořníků).
  • King Kong vznikl jako reakce na úspěch tehdy velmi oblíbených šestákových románů (jako byly Doyleův Ztracený svět / The Lost World či Burroughsova Caprona - Ztracená země / The Land That Time Forgot) a adaptace právě Ztraceného světa z roku 1925. Na většině technických záležitostí a efektů u tohoto filmu dělali stejní lidé jako později u King Konga.
  • Hlavní monstrum je opicí proto, že jí sice každý znal, ale málo kdo viděl jinak než na fotkách. Na plátně se do té doby lidoopi často neobjevovali a málo která zoologická zahrada je na počátku třicátých let minulého století chovala.
  • Mocný Kongův řev je kombinací "hlasového projevu" lva a tygra puštěných pozpátku.
  • Mnoho modelů, které se objevují v King Kongovi (např. Tyranosaurus Rex), bylo původně vytvořeno pro úplně jiný film. Šlo o snímek "Creation", který byl však brzy po svém začátku přerušen kvůli světové hospodářské krizi. Nakonec nebyl nikdy dodělán.
  • Jednou z hlavních, a oficiálně nikdy nepřiznaných, inspirací pro vznik King Konga byl i mystifikační dokument společnosti "Congo Pictures" Ingagi z roku 1930. Ten byl inzerován jako "Nesporně autentický filmový záznam, který zobrazuje obětování živé ženy gigantickým gorilám!" Tento film šel proti všem hollywoodským tabu, když zobrazoval například sex černošky s gorilami či jejich potomky, kteří vypadali spíše jako opice než lidé. Ingagi byl okamžitý hit a vydělal na tehdejší dobu úctyhodné více jak čtyři milióny dolarů. Tvrdí se, že nebýt právě komerčního úspěchu Ingagiho, tak studio nikdy vznik King Konga neodsouhlasilo.
  • Existuje i upravená verze, která je delší o čtyři minuty vystřiženého materiálu.
  • Film byl ve světě distribuován pod nejroztodivnějšími názvy. Například: Opičí král, King Kong a kráska, Kong, Opice, Bestie, Osmý div světa a tak dále.