Představitelka nové Sněhurky prosí o méně nenávisti. Kvůli původu a výrokům se bála do ulic

Představitelka nové Sněhurky prosí o méně nenávisti. Kvůli původu a výrokům se bála do ulic
Rachel Zegler | 20th Century Studios
Prestižní ocenění People's Choice Award Zegler loni jmenovalo akční hvězdou roku navzdory tomu, že Tom Cruise seskočil na motorce z útesu a Keanu Reeves se několikrát skutálel z nejvyšších pařížských schodů. Balada o ptácích a hadech, která vznikla jako dějový předchůdce původních filmů s Jennifer Lawrence, vydělala 337 milionů dolarů a herečce připravila světlý okamžik v jinak náročném životním období. Druhého Shazama lidé buď ignorovali, nebo hlasitě pomluvili. Zegler se uchýlila na sociální síť X a lamentovala nad „nesmyslně zlými jazyky“, jež dnes zkrátka rády pomlouvají jakoukoli zábavu. A pak je tu Sněhurka…
Rachel Zegler
Rachel Zegler

Herečka

7.5
Moderní filmová adaptace bratří Grimmů od režiséra 500 dní se Summer a Amazing Spider-Mana Marca Webba byla v menších problémech už po obsazení Zegler, jejíž jihoamerický původ lidem nepasuje ke sněhově bílé pohádkové hrdince. Disneyho produkce, která do kin zamíří v březnu 2025, se stala další příčlí na pomyslném žebříku showbyznysu vedoucím k genderové a v tomto případě hlavně etnické vyváženosti. Zegler své obsazení kvitovala s tím, že Sněhurka je nesmírně populární ve španělsky hovořících zemích. Od cesty také zkritizovala původní animovanou verzi, která propaguje přežité stereotypy. „Už není rok 1937. Stvořili jsme Sněhurku, kterou nemusí zachraňovat princ a nesní o pravé lásce. Touží se stát vůdkyní, k čemuž byla stvořená,“ napsala v příspěvku, který sdílel web Variety.
Oheň na střeše zesílil po zveřejnění prvních zákulisních fotografií, na nichž Sněhurku doprovází sedm postav různé fyziognomie a etnického původu. Disney následně situaci uklidňoval a šlo pouze o propagační materiál s dubléry, ale posléze vydaná oficiální fotografie nic nenapravila a nemalé procento publika se otřelo o její otřesnou úroveň.
Zegler tudíž ve třiadvaceti letech trenduje v dobrém i špatném, alespoň co se týče její osobní úlohy ve společenském diskurzu. Něco podobného zažila loňská afroamerická představitelka Malé mořské víly Halle Bailey, s níž si Zegler povídala ve speciálu Variety nazvaném Actors on Actors. „Udělali ze mě solidní teflon,“ vysvětlila, jak ji další a další urážky už nemohou zraňovat. Nenávist se snažila absorbovat s nadhledem a zdůrazňovat, že „život ve světlech reflektorů vás nepřipraví o lidskost.“
Sněhurka (2025)
Sněhurka, Rachel Zegler a Gal Gadot
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
Rachel Zegler
West Side Story
Na mladém člověku přesto zanechá negativní otisk, když o sobě čte jako o woke bestii a bojí se vycházet do ulic. „Za dvaadvacátým rokem života se zatahuje opona. Wow, byl to teda rok! Jestli jste byli aspoň částečně online, jistě chápete. Jsem vděčná za poznání, kde se v mém životě opravdu nachází láska a že jsem si pořídila pejska. Doufám ale, že třiadvacetiny propustí méně nenávisti, víc porozumění směrem k dospívání, a že se na veřejnosti nebudu muset obávat o vlastní bezpečí,“ uvedla na Instagramu herečka, která oslavila narozeniny 3. května.
„Zároveň jsem si užívala, že vám mohu pomoct doručit Baladu o ptácích a hadech a ráda bych, abyste věděli, že to vždy bude náležet k těm světlejším momentům (spolu s pořízením psa) roku, který považuju za nejtěžší v mém životě… tedy zatím,“ pokračovala v dalším příspěvku herečka, již čeká také dabérská úloha v animovaném Disneyho snímku Spellbound. Co se týče Sněhurky, další protestní boje lze očekávat s vydáním prvního traileru.
Výrobu filmu, na němž se scenáristicky podílí také autorka Barbie Greta Gerwig, zbrzdila pandemie koronaviru. Jeho premiéru pro změnu odložily loňské hollywoodské stávky. A jeho přijetí momentálně tvoří jednu z nejpalčivějších otázek příští filmové sezóny. Rachel Zegler každopádně musí shánět jiné pracovní zakázky a nespoléhat na to, že lidé budou mít pro emancipovanou Sněhurku pochopení. Zatím jím moc neplýtvali.
Podívejte se také na žebříček nejlepších hereček podle Kinoboxu.
Zdroj: Movieweb, Variety